Huvor Med Avgasventilation För Köket (48 Bilder): Installation Av En Köksstruktur Med Luftavgas, Installation Av En Luftkanal I Ventilationsaxeln

Innehållsförteckning:

Video: Huvor Med Avgasventilation För Köket (48 Bilder): Installation Av En Köksstruktur Med Luftavgas, Installation Av En Luftkanal I Ventilationsaxeln

Video: Huvor Med Avgasventilation För Köket (48 Bilder): Installation Av En Köksstruktur Med Luftavgas, Installation Av En Luftkanal I Ventilationsaxeln
Video: FixarTV | Bygga Kök (del 5) | Montera Köksfläkt 2024, April
Huvor Med Avgasventilation För Köket (48 Bilder): Installation Av En Köksstruktur Med Luftavgas, Installation Av En Luftkanal I Ventilationsaxeln
Huvor Med Avgasventilation För Köket (48 Bilder): Installation Av En Köksstruktur Med Luftavgas, Installation Av En Luftkanal I Ventilationsaxeln
Anonim

Huvor med ventilationskanaler används ofta i arrangemanget av köksarbetsytor och är mycket efterfrågade. Med enheterna kan du förnya rummets luftvolym helt och förhindra att fettiga droppar, fukt- och gasförbränningsprodukter sätter sig på väggar och tak.

Bild
Bild

Specifikationer

Till skillnad från huvar med slutna cykler som fungerar enligt schemat: intag av förorenad luft - kör genom ett filtersystem - avlägsnande av de rengjorda massorna i rummet, enheter med en ventil i ventilationen avlägsnar luft utanför. Denna teknik gör att du snabbt kan rensa utrymmet från matlagningslukt och kräver inte regelbundet filterbyte. För stora kök finns dimensionella modeller, utrustade med två motorer och lämpliga för användning i serveringsanläggningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktivt består kåpor med ventilationskanal av en kaross, en kontrollpanel, ett grovfilter - fettavskiljare och en luftkanal som går in i ventilationskanalen.

Modellerna kan tillverkas av flera material

  • Det mest budgetmässiga alternativet är metallapparater målade med värme- och fuktbeständiga emaljer. Sådana modeller kräver noggrant underhåll och noggrann drift. Fördelarna med sådana fall inkluderar ett attraktivt utseende, och nackdelen är tendensen till repor under mekanisk påfrestning och emalj över tid.
  • Kåporna i härdat glas kännetecknas av sin måttliga kostnad och sitt snygga utseende. Nackdelen med sådana produkter är deras krav på regelbunden och noggrann vård, vilket kräver viss skicklighet och tid. Faktum är att på glasytan, speciellt målade i mörka färger eller tonade, är fingeravtryck, vattendroppar och fläckar mycket tydliga. Därför kräver tvätt av ett sådant fodral användning av en speciell vätska för glas, tålamod och fingerfärdighet.
  • De mest spektakulära och dyraste är de förkromade modellerna i rostfritt stål. Enheterna kännetecknas av sin lätthet i design och graciösa former. Produkterna kräver ingen noggrann vård och behåller sitt ursprungliga utseende under hela livslängden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla kåpor är utrustade med kontrollpaneler, som kan vara tryckknappar eller beröringskänsliga . Mekaniska paneler är mer begripliga och bekanta för äldre människor. Knapparna på sådana modeller finns på framsidan, vilket gör det enkelt att ställa in önskat läge. Pekskärmarna är moderna och bekväma. De är utrustade med temperatur- och luftfuktighetssensorer som ändras vilket automatiskt ändrar enhetens driftsläge. Huven är programmerad med pekskärm endast en gång - när den är installerad. Dessutom fungerar enheten i autonomt läge och kräver inte konstant justering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Luftkanaler installerade på kåpor representeras av korrugerade rör och plastkanaler . De första har ett cirkulärt tvärsnitt, är lätta att installera och har god flexibilitet. Installationen utförs med hjälp av klämmor som medföljer enheten. Fördelen med korrugeringen är förmågan att ge röret någon böjningsradie, och nackdelarna inkluderar bullrigt arbete och sannolikheten för att fett lägger sig på rörets inre veck. Luftkanaler i plast kan ha både runda och fyrkantiga tvärsnitt, tillverkas huvudsakligen i vitt och passar perfekt in i interiören. Plusserna inkluderar en absolut plan inre yta, som underlättar passage av luft vid högre hastighet och låg ljudnivå. Nackdelen är bristen på flexibilitet och behovet av att använda anslutningsbeslag, såsom armbågar och adaptrar, under installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Två typer av filter är installerade på kåporna . Det yttre metallfiltret behöver inte bytas ut och avsätter upp till 95% av fett och smuts på ytan. Avlägsnande av föroreningar görs genom att tvätta grillen med tvättmedel som bryter ner fett. Den andra typen av filter representeras av utbytbara syntetfällor, som kastas bort efter kraftig kontaminering och ersätts med nya.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Hög konsumenternas efterfrågan på ventilerade modeller på grund av ett antal obestridliga fördelar med dessa enheter.

  • På grund av avlägsnande av förorenade luftmassor till gatan är graden av städning av rummet nästan 100%. Detta är nästan 30% högre än effektiviteten hos enheter med slutna kretsar som arbetar med filtreringsprincipen.
  • Frånvaron av ett filtersystem i huven design eliminerar behovet av deras regelbundna byte. Detta underlättar mycket underhållet av enheten och sparar betydligt pengar.
  • Det estetiska utseendet och de snygga formerna på enheten gör det möjligt att installera det i vilken köksstil som helst, utan att vara rädd för att störa utrymmet och förstöra interiören.
  • Huvarnas höga prestanda beror på närvaron av ett grovfilter med minimalt motstånd. Detta gör att ånga och rök fritt kan lämna rummet utan att dröja kvar i förfiltreringszonen.
Bild
Bild

Nackdelarna med enheter inkluderar komplexiteten i installationen, som är förknippad med behovet av luftkanalutrustning, och förekomsten av buller under enhetens drift . För korrekt och effektiv drift av enheten krävs dessutom ett tillräckligt bra drag, i avsaknad av vilket det blir nödvändigt att installera kraftfulla fläktar. I hus som inte är utrustade med ventilationskanaler måste du dessutom hamra i väggen och självständigt bilda en öppning för luftkanalen.

Bild
Bild

Vyer

På den moderna marknaden för ventilationssystem presenteras avgaskåpor med ventilation i en mängd olika. Modellerna skiljer sig från varandra när det gäller installation och effekt.

Enligt installationsmetoden finns det fem versioner

  • Gångjärn enheter brukar presenteras i standard- och plattmodeller. Vitvaror fixeras under en hylla eller ett väggskåp som hänger ovanför hällen. De är installerade i små kök, de är kompakta och moderna i designen.
  • väggmonterad modellerna kännetecknas av ett brett sortiment med ett stort urval av färger och mönster. De hängs på en del av väggen ovanför en elektrisk eller gasspis.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Trångsynt enheterna är utformade för rymliga rum och installeras genom att hänga i taket ovanför hällen. De används i de fall hällen är installerad i mitten av rummet och inte har någon distans mot väggen. Monteringen av enheten i taket utförs med en stålkabel.
  • Hörn modeller är avsedda för kök där kaminerna ligger i hörnet, och användning av andra typer av kåpor är opraktiskt. Enheterna har en snygg design och ser väldigt intressanta ut.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Inbäddad huvor används om rummets dimensioner föreslår deras placering i skåp eller dekorativa lådor. Sådana modeller väljs individuellt och strikt utifrån storleken på skåpmöblerna. På grund av deras integration i köksuppsättningar är de en mycket vanlig typ.
  • Öppen spis modellerna tillhör väggmonterade apparater, men för sin ovanliga design och likhet med riktiga eldstäder pekades de ut i en separat grupp.
  • Kupol hushållskåpor är också populära bland konsumenter. De kan vara vinklade eller väggmonterade och kan nästan omedelbart ta bort förorenade luftmassor genom ventilationsaxeln till gatan. På grund av sin låga effekt används de dock endast för hushållsbehov. I offentliga cateringlokaler är denna typ av huva ineffektiv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom sin design kan huvarna ha en hel eller teleskopisk kropp. De första är traditionella modeller, med konstanta dimensioner och komplett design. Teleskopiska enheter är utrustade med en utdragbar panel som kan fördubbla arbetsytan på huven. Denna typ av enhet är en effektiv lösning för små områden och låter dig installera en komplett avgasutrustning utan att förlora en del av utrymmet eller störa det.

Bild
Bild

När det gäller effekt är enheterna uppdelade i hushålls enmotoriga och kraftfulla tvåmotoriga modeller. De förra installeras i köken i lägenheter och hus, medan de senare används på kaféer, restauranger, pizzerior och andra cateringanläggningar.

Funktionalitet

Förutom det grundläggande sättet att ta bort förorenad luft, är kåpor med ventilationskanaler utrustade med ett antal ytterligare alternativ. Till exempel har många modeller belysning för arbetsområdet. Ljusets ljusstyrka och riktning är oberoende justerbar, vilket är mycket bekvämt när du placerar huven i studiolägenheter: belysningsfunktionen låter dig laga mat utan att tända ett stort ljus. De mest tekniskt avancerade modellerna är utrustade med rörelsesensorer som reagerar på en persons tillvägagångssätt och automatiskt tänder ljuset.

Bild
Bild

I dyrare huvar installeras halogenlampor som en ljuskälla ., medan billigare modeller är utrustade med glödlampor. Ljus från halogenlampor kan diffunderas eller fokuseras vid ett tillfälle på begäran av konsumenten. Glödlampor fungerar i ett stabilt läge och kan bara ändra ljusstyrkan något. Förutom belysningsalternativet är vissa modeller utrustade med en timer som låter dig styra tillagningstiden och förenkla denna process.

Bild
Bild

Urvalskriterier

En av de viktigaste indikatorerna på huvens effektivitet är dess prestanda, vilket indikerar hur mycket luft enheten kan passera genom sig själv på en timme. Beräkningen av denna parameter är individuell för varje kök och kan bestämmas oberoende. För att göra detta bör rumets volym multipliceras med 10. Det resulterande värdet indikerar prestandan för den enhet som krävs för ett visst område.

Bild
Bild

Vissa källor rekommenderar att du multiplicerar detta tal med en faktor 1,3 och, baserat på det resulterande värdet, köper du enheten. Faktorn är baserad på den maximala luftföroreningarna och kanalens längd, därför är produktiviteten beräknad med denna metod 15% högre än den som erhålls som ett resultat av de första beräkningarna. Behovet av denna marginal beror på det faktum att enheten ofta arbetar vid gränsen för sina möjligheter, varför den snabbt slits ut och ger mycket ljud.

Bild
Bild

Det andra kriteriet när du väljer modell är att bestämma önskad storlek . I det här fallet är det nödvändigt att styras av hällens område, som helt ska överlappa området med huven. För små kök är det bättre att välja ett teleskopalternativ: när det är hopfällt tar det väldigt lite plats och kan vid behov förnya luften i rummet helt.

Bild
Bild

Ett lika viktigt kriterium vid val av huva är ljudnivån som produceras av en enhet som arbetar med full kapacitet. En indikator på 35-40 dB anses vara optimal för en person. För jämförelse: ett samtal mellan två personer på ett avstånd av 4-5 meter motsvarar detta värde. När du kommer närmare högtalarna kommer ljudnivån att öka, och när du är två meter från dem kommer bullret att nå 60 dB. Samma brus produceras av huven med medelhög och låg effekt, som arbetar vid det maximala antalet varv.

Bild
Bild

Mer seriösa industriella enheter producerar redan 70 dB buller. Därför rekommenderas det att köpa enheter med en ljudnivå som inte överstiger 45-50 dB när det gäller angränsande läge i köket och sovrummet, liksom i studiolägenheter där det inte finns någon rumslig åtskillnad alls. I lägenheter med en ny layout, där köket ligger på ett betydande avstånd från vardagsrummen eller separeras från dem med en korridor eller ett badrum, är det tillåtet att köpa apparater med en maximal ljudnivå på 60 dB.

Bild
Bild

Huvor, där denna siffra är 70 dB, rekommenderas inte för användning i bostadslokaler. När du köper en struktur måste du be säljaren att slå på enheten och testa dess funktion i olika lägen. Om ljudet från enhetens användning orsakar irritation eller yttre knackning eller slipning hörs, bör du inte köpa en sådan produkt.

Montering

Du kan installera och ansluta huven till ventilationskanalen själv. För att göra detta behöver du bara följa ett antal regler som erfarna experter rekommenderar att ägna särskild uppmärksamhet åt.

  • Enhetens hus måste hängas i strikt överensstämmelse med det horisontella läget. Om huset har en byggnadsnivå måste människor som inte har någon erfarenhet av att installera huvar använda det. Fläktarnas korrekta funktion och dragkraft beror på enhetens rätta placering.
  • Det är viktigt att strikt följa tillverkarens rekommenderade avstånd mellan spiskåpan och spishällen. Om apparaten installeras ovanför en elektrisk spis bör detta avstånd vara 65 cm. Över gasugnar installeras huvarna på en höjd av 75 cm.
Bild
Bild
  • Det är nödvändigt att observera den högsta tillåtna böjningen av luftröret, som inte får överstiga 90 grader. Annars kommer produkterna från gasförbränning och droppar fett att sätta sig på rörets inre väggar och med tiden leda till en minskning av dess aerodynamiska egenskaper och en försämring av dragkraften.
  • För kanallängder som överstiger tre meter krävs en extra fläkt.
  • Vid anslutning av luftkanalen till ventilationsaxeln måste rör med samma tvärsnitt användas. Om du ansluter ett brett rör med ett smalt, ökar nivån av aerodynamiskt ljud betydligt och det blir outhärdligt att använda huven.
Bild
Bild
  • Installationen av en backventil får inte försummas, vilket förhindrar förekomst av backdraft i vinden eller om utetemperaturen är högre än inomhustemperaturen.
  • När du installerar luftkanalen, kom ihåg att installationen av mer än tre armbågar avsevärt minskar effektiviteten hos utmattande förorenad luft. I detta fall måste rördiametern väljas individuellt, med hänsyn till avgasutloppets sektion. Men det ska i alla fall inte vara mindre än 12 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du installerar kåpor i hus med gasugnar är det nödvändigt att ta hänsyn till ett sådant fenomen som "vältning av drag", vilket uppstår på grund av en skillnad mellan genomströmningen av allmän ventilation och avgaserna. Till exempel motsvarar ventilationskanalens genomströmning 110-140 m3 / h, medan produktiviteten för enheten är 180 kubikmeter per timme. I det här fallet bör ett speciellt hål i väggen göras för luftkanalen, annars kan kolmonoxidgas, när den är ansluten till ett gemensamt nätverk, flyta in i rummet och förgifta invånarna

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det rekommenderas starkt att jorda uttaget som enheten ska anslutas till. Detta beror på att den elektriska apparaten kommer i kontakt med vattenånga och fettdroppar, vilket kan orsaka kortslutning i händelse av fel på huven.
  • Installera gallret när du ansluter luftkanalen till den allmänna ventilationskanalen. Detta hjälper till att bibehålla ventilationsgapet och förhindrar att kanalröret blockerar det.
Bild
Bild

Om du lyssnar på dessa enkla rekommendationer kommer installationen av en huva med en ventil i ventilen att lyckas och kommer inte att orsaka svårigheter även för personer som inte har någon sådan erfarenhet.

Driftsregler

För att huven ska hålla så länge som möjligt, och dess arbete var det mest effektiva, rekommenderas det att utföra underhåll i tid och följa reglerna för användning av enheten. Innan du börjar rengöra huven bör du koppla bort den från elnätet. Använd inte slipande rengöringsmedel eller föreningar som innehåller syror när du rengör fodralet från damm- och fettavlagringar. Det är bättre att köpa diskmedel och rengöringsmedel i rostfritt stål. Den första löser upp fettfläckar och den andra ger produkten sin ursprungliga glans och renhet.

Bild
Bild

Huvor av denna typ är utrustade med två typer av fettfilter: metall eller akryl . Den förra ska tvättas ett par gånger i månaden i diskmaskin eller under rinnande varmt vatten med flytande tvättmedel. Om filtret är tillverkat av aluminium rekommenderas det att skölja det i kallt vatten med diskmedel eller tvål. Akrylfilter kan inte rengöras: de bör bytas ut mot nya var tredje månad. Efter rengöring av enheten måste du vänta tills de tvättade elementen är helt torra och först ansluta den till elnätet.

Bild
Bild

Huvor med ventilationskanaler är moderna högteknologiska representanter för ventilationssystem. Vitvaror ger ett effektivt utflöde av förorenad luft, gör din vistelse i köket trevlig och bekväm.

Rekommenderad: