Gör-det-själv Stolklädsel: Hur Man Drar Eller Mantlar Köksmodeller Hemma Med Tyg Eller Konstläder, Material Och Metoder För Möbelklädsel

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Stolklädsel: Hur Man Drar Eller Mantlar Köksmodeller Hemma Med Tyg Eller Konstläder, Material Och Metoder För Möbelklädsel

Video: Gör-det-själv Stolklädsel: Hur Man Drar Eller Mantlar Köksmodeller Hemma Med Tyg Eller Konstläder, Material Och Metoder För Möbelklädsel
Video: VI ARBETAR ENDAST MED HÖGKVALITETSMATERIAL! 2024, April
Gör-det-själv Stolklädsel: Hur Man Drar Eller Mantlar Köksmodeller Hemma Med Tyg Eller Konstläder, Material Och Metoder För Möbelklädsel
Gör-det-själv Stolklädsel: Hur Man Drar Eller Mantlar Köksmodeller Hemma Med Tyg Eller Konstläder, Material Och Metoder För Möbelklädsel
Anonim

Gamla möbler i huset är vanligtvis deprimerande och deprimerande. Hål och skav i klädseln, skalfärg och omodern design gör att du vill eskortera de irriterande inredningsartiklarna till närmaste deponi. Och låt den nya stolen vara tunn och opålitlig, men hur många positiva känslor från renoveringen av interiören. Men du kan få mycket mer njutning genom att ge ett nytt liv åt en gammal sak. Kreativitet finns i var och en av oss, och några tips hjälper dig att inse det.

Metoder för att restaurera gamla möbler

Restaurering av gamla möbler är en mödosam process, men utan tvekan kreativ. Användningen av olika tekniker, rikheten i materialvalet och deras kombinationer gör att du kan få en sak som är unik i sitt slag. Metoderna som används vid reparationen beror på möbeltypen och graden av skador, men de är alla förenade med förberedelsestadiet: avlägsnande av den gamla beläggningen från ytan på en träprodukt på alla tillgängliga sätt, till exempel med sandpapper, börjar från grov och slutar med finkornigt.

Bild
Bild
  • Traditionella metoder för möbelrenovering övervägs lackering och färgning … På så sätt kan du förnya täckningen helt eller delvis.
  • En annan populär och billig metod är laminering , det vill säga att täcka ytan med en film. Det är mer lämpligt för plana ytor. Vid limning är det viktigt att starta rörelsen från mitten och gradvis gå mot kanterna. Detta undviker fula bubblor.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Faner Är en mer professionell typ av restaurering. Material kräver speciellt lim, ett strykjärn och de faktiska fanerplåtarna. Tekniken är inte särskilt komplicerad - 2 lager lim appliceras på ytan, faner appliceras och strykas från mitten till kanterna. Metoden är något liknande den föregående, men resultatet ser mycket ädlare ut.
  • Av modetrenderna inom möbelrenovering ges tekniker mer förträff. decoupage, craquelure, måla med färg .
Bild
Bild
Bild
Bild

Om stoppade möbler, till exempel en stol, blir föremål för restaurering, kommer det förutom grundläggande åtgärder förmodligen att vara nödvändigt att byta klädsel. Vid renovering av mjuka ytor är det ibland tillräckligt att helt enkelt byta ut dekorväven. Men oftare än inte döljs interna haverier under locket, vilket kräver stora reparationer.

Vilka egenskaper hos stolar bör beaktas vid restaurering?

Innan vi fortsätter med reparationen är det viktigt att bestämma typen av stol, dess syfte och designfunktioner. Det är nödvändigt att bedöma den synliga skadan och försöka förutse de troliga interna skadorna. Dessa uppgifter hjälper oss att förstå vilka verktyg och material som kommer att vara användbara för oss. Flera klassificeringar kommer att diskuteras nedan.

Efter överenskommelse utmärks följande grupper:

  • För hemmet . Denna grupp innehåller stolar för kök, vardagsrum, arbetsrum och andra rum. Oftast är de universella och används i alla rum i lägenheten;
  • För gatan oftast är modeller gjorda av plast och polymerer. Det finns exempel på utomhusstolar i trä, men de måste behandlas med fuktbeständig impregnering;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kontor stolar är rörliga, har ryggstöd och ibland armstöd, är utrustade med höjdjustering;
  • Bar stolar är upp till 80 cm höga, med eller utan rygg. Sittplatsen för en barstol är oftast rund, tillgängligheten av klädsel beror på modellen.

Enligt metoden för att göra ramen finns det sådana stolar:

Snickeri stolar - de enklaste att göra, som gjordes på arbetskurser i skolan;

Bild
Bild

Mejslad - så kallat eftersom alla element i cirkulärt tvärsnitt är gjorda på en maskin;

Bild
Bild

Böjd stolar är gjorda på specialutrustning. Virket ångas, formas och torkas;

Bild
Bild

Kasta eller stämplade modeller är gjorda av metall eller plast.

Bild
Bild

Efter sätes typ är stolarna indelade i följande alternativ:

  • Tuff. Det här är modeller utan golv;
  • Halvmjukt. Dessa inkluderar stolar utan fjäderblock med en 2-4 cm skumplatta;
  • Mjuka stolar. För elasticitet är de utrustade med fjädrar och ett lager skumgummi, vars genomsnittliga tjocklek är 3-5 cm.

Genom närvaron av armstöd:

Stolar med armstöd kan vara hårda eller mjuka med läder- eller textilklädsel

Ta bort gamla klädsel och inspektera ramen

Det första stadiet av stolkonstruktion är dess demontering. När du demonterar varje detalj, kom ihåg och notera vad som var var, detta kommer att underlätta montering av den färdiga produkten. Det första steget är att ta bort sätet, för detta måste du ta bort alla fästelement (bultar, spikar, häftklamrar, metallplattor). Ryggstödet demonteras på samma sätt, om det finns något.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter bör du inspektera stolramen för dolda skador, sprickor, lösa anslutningar, kontrollera fjädrarnas skick, som har blivit oanvändbara, kan enkelt bytas ut mot juttejp. Nästa - analys av sits och rygg: ta bort häftklamrarna och ta försiktigt bort efterbehandlingsväven och fyllmedlet. Att slänga dem direkt är inte värt det, eftersom det är lätt att göra ett mönster av dem och mäta den ungefärliga förbrukningen av tyg. Plywoodfoten måste rengöras från resterna av skumgummi och lim, om den är sprucken, skär sedan ut en ny. Nästa steg är förberedelse av material och verktyg.

Bild
Bild

Hur väljer man material?

Efter att ha uppskattat omfattningen av arbetet kan du fortsätta att sammanställa en materiallista. För att byta klädsel krävs vanligtvis följande material.

Klädselstyg

Valet av klädsel är helt och hållet en fråga om mästarens smak och inredning. Men det finns nyanser här: inte alla tyger är lämpliga för stolkonstruktion hemma.

Bild
Bild

Därför måste du följa några riktlinjer:

  • Det framtida omslagets estetiska utseende bör kombineras med praktiska egenskaper; varianter med en skarp lukt och blekning bör undvikas. Förmodligen användes ett giftigt färgämne av dålig kvalitet i produktionen.
  • Ett tjockt, naped tyg hjälper en nybörjare att dölja klädseln. Samtidigt, när du skär ut delar, är det viktigt att ta hänsyn till högen. Om du glömmer bort den här funktionen kan färgen på delarna i slutprodukten skilja sig åt.
Bild
Bild
  • För att spara på tygförbrukningen bör du föredra ett mjukt tyg med ett litet abstrakt mönster. Denna textur och textur gör att du kan placera mönster ekonomiskt, åt alla håll.
  • Om höjdpunkten i din design skulle vara en teckning eller en stor prydnad, gör dig redo att köpa mer tyg. I detta fall, vid skärning, är linjernas riktning viktig. Felet i mönstret på sätena och ryggstödet sticker skarpt ut och ser slarvigt ut. Till exempel om den röda randen skarpt blir till blå eller detaljerna i prydnaden förskjuts i förhållande till varandra.
Bild
Bild
  • När du väljer dekorativa klädsel, överväg syftet med stolen. Till exempel, för köksstolar, välj ett material som är hållbart och lätt att rengöra.
  • Klädsel med konstläder kommer att ge möbler soliditet, men det kommer inte att vara mycket mer hållbart än andra typer av tyger.
Bild
Bild

Dessa tips innebär inte ett begränsat val.

Typerna av klädsel kan varieras:

Det vanligaste tyget vid tillverkning av stoppade möbler är gobeläng … Detta tyg är två lager, det har en rik konsistens och konsistens. Men hon erövrade möbeltillverkare inte bara med skönhet, utan också med styrka, hållbarhet och praktiska egenskaper. Det är tvättbart och bleknar inte i solen. Tapet har antistatiska egenskaper, på grund av detta samlas inte damm på ytan.

Bild
Bild

Ett annat populärt alternativ är chenille … Detta är ett vackert, prisvärt tyg tillverkat av fluffiga chenillegarner. Tyget vävt av en sådan tråd visar sig vara omfattande och vid beröring är det mjukt och sammetslen. Användningen av chenilletrådar i olika typer av vävning (gobeläng, jacquard, satin) gör det möjligt att få intressanta texturer, och kombinationen av olika färger (deras antal når ibland arton) skapar unika mönster. Det bästa alternativet för att transportera stolar hemma är prover med en blandad komposition. Förekomsten av konstgjorda fibrer ökar tygets slitstyrka. Den största nackdelen med chenille är hygroskopicitet: fläckar kvarstår från vatten och dess deformation är sannolikt, därför är den inte lämplig för köksstolar.

Bild
Bild

Flock Är en konstgjord analog av sammet. Den uppfyller alla krav för klädsel: trevligt utseende, hållbarhet, enkel skötsel (lätt att rengöra med vatten), är inte rädd för djurklor.

Bild
Bild

Velours - en av de dyraste och opraktiska klädseltygerna, sammetslen vid beröring, spektakulär, men slits ut snabbt. Lämplig för möbler som sällan används.

Bild
Bild

Dra i stolen Äkta Läder , du kommer att få en praktisk sak i många år. Men detta material är ganska dyrt, så konsumenten erbjuds konstläder: eko-läder och dermantin. Leatherette har antagit de yttre egenskaperna hos äkta läder, men är sämre i kvalitet. Klädsel med konstläder tål 2 till 5 år, beroende på användningsintensitet. Kanske kommer sammandragningen av ekoläder att öka livslängden något.

Bild
Bild

Fyllmedel

För sammandragning av stoppade stolar hemma är valet av fyllmedel inte så stort: syntetisk vinterdämpare eller skumgummi. Efter att ha lagt sig på en vadderad polyester, var uppmärksam på dess färg och lukt. En nyans som skiljer sig från vitt, liksom närvaron av en skarp lukt, signalerar användningen av andra klassens eller giftiga råvaror i produktionen. Kontrollera materialets struktur och hållfasthet. En duk med ojämn tjocklek och densitet, som är lätt att riva med händerna, kommer definitivt inte att fungera. Lämpligt skumgummi är lätt att urskilja genom sin struktur: ju mindre bubblor desto högre densitet och kvalitet. För att inte bli vilseledd av säljaren, se till att provet inte avger ett sprickljud när det trycks in (dessa är artificiellt förseglade celler som spränger).

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om stolen är fjäderbelastad kan du behöva jute tejp. Den kan ersätta slitna fjädrar.
  • Element för dekoration: band, spetsar, sladdar, knappar och andra.
  • Kartong eller tjockt papper för mönster.
  • Primer, färg, lack eller bets för ramen.
  • Plywoodskiva.
  • PVA -lim.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Instrumentförberedelse

Följande verktyg är praktiska:

  • Möbelklammer med häftklamrar eller hammare med möbelspikar;
  • Skruvmejsel, tång, trådskärare, sidoskär;
  • Måttband, sax, linjal;
  • Stark sytråd (Titan rekommenderas)
  • Symaskin.
Bild
Bild

Byteprocess steg för steg

Ramreparation . Den gamla beläggningen avlägsnas, alla sprickor som upptäcks vid inspektion limmas noggrant, flis är kitt. Lösa skarvar förseglas till exempel med en insatt kil och säkras dessutom med lim. Misslyckade fjädrar tas bort och remsor av jute fixeras på plats i ett rutmönster. Om botten är plywood kan den, beroende på skick, bytas till en ny eller rengöras från resterna av lim och fyllmedel. Ramen är täckt med färg, lack eller fläck, eller en av de moderna dekorationsteknikerna används. För att den nya beläggningen ska hålla längre bör ytan grundas innan målning. Vit primer är lämplig om du ska använda färg, färglös låter dig bevara trämönstret, därför är den lämplig för lackering. Efter att primern har torkat slipas och målas ytan i minst 2 lager.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Medan ramen torkar, omklädning av sätet … Det första steget är att skära ut delar från tyg och skumgummi. Om den gamla klädseln inte kan användas som mall, görs ett kartongmönster. För att göra detta, cirkulera plywoodfoten och lägg till 2-4 cm för kvoter. Med hjälp av en prästkniv skärs fyllmedlet ut. Sedan görs ett tygmönster enligt samma mönster. Kom ihåg att feljusteringar och inkonsekvenser i mönstret inte är tillåtna. När du klipper tyger, lämna 10 cm sömsmån.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg - stolsskydd … Om sätet är en separat bit, limmas fyllmedlet på basens ovansida. När limmet är torrt sprider du klädseln ut och ut och täcker med skumsidan. Se till att basen är korrekt placerad i förhållande till mönstret eller designen. Spik fast tygets kanter på basen med hjälp av en möbelpistol (steg om 1-2 cm), försök att undvika stora veck. Detta steg är svårt att genomföra på egen hand, eftersom tyget måste dras tätt och jämnt på alla sidor. Det är viktigt att observera den "gyllene medelvägen" här: om töjningen är för tät deformeras skumgummit och slits ut snabbare. Klipp bort allt överflödigt tyg. Om sätet är oskiljbart från ramen, utförs alla manipulationer omedelbart på stolen, medan det, om det finns fjädrar, är lämpligt att stänga dem med en tät trasa, till exempel säckväv, och sätta fyllmedlet ovanpå den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa är baksidan . Stegen är nästan identiska med föregående steg. Innan du täcker den fasta ryggen drar du den med jutelinne, täcker sedan med säckväv och fäster fyllmedlet. Om du vill dekorera ryggen med en slips, klipp sedan hål i skumgummit och tyget där möbelknapparna kommer att sättas in.

Alla ovanstående steg är också tillämpliga när stolen som ska restaureras ursprungligen inte hade en mjuk sits.

Montering och efterbehandling

Alla delar är klara, så du kan börja montera. Om det vid demontering av stolen spelades in och noterades vad och hur som ska fästas, blir det inga problem. Bara limma alla delar och skruva i omvänd ordning. Nu återstår det att avsluta och dekorera den färdiga produkten. Den fula baksidan av ryggen måste täckas med en trasa och försiktigt sys längs kanten. Botten måste också döljas. Sömmar kan dekoreras med flätade eller dekorativa möbelspikar, spetsar eller till och med pärlor. Allt beror på din fantasi.

Bild
Bild

Exempel och varianter

De traditionella metoderna för restaurering beskrevs i detalj ovan, men ingen avbröt kreativiteten. Om du har några onödiga läderbälten, använd dem för klädsel. De måste sammanflätas i form av en korg och säkras underifrån med självgängande skruvar. Intressanta resultat kan uppnås med lapptekniken. Det viktigaste är att klaffarnas tygegenskaper uppfyller kraven för klädseln. För en mer strikt inredning kan du använda fläckar av pastellfärger. Ramen kan flätas med garn istället för färgning. Vissa hantverkare väver till och med säten av tjockt och starkt rep.

Bild
Bild

Slutsats

Sammanfattningsvis kan vi säga att att dra en gammal stol med egna händer är en helt genomförbar uppgift.

Det viktigaste är att följa några regler:

  • Vid demontering är det viktigt att notera ordningen och egenskaperna hos fästdelar;
  • Materialvalet beror på stolens syfte. I alla fall är det bättre att ge företräde åt universella tyger;
  • Det är lämpligt att utvärdera kvaliteten på fyllmedlet före köpet, och inte efter en vecka, när stolen sjunker igen;
  • Fåfänga och brådska i sådant arbete är överflödiga. Varje steg måste vara genomtänkt och noggrant utfört.

Rekommenderad: