DIY Stolskydd (52 Bilder): Hur Man Gör Ett Mönster Av Tyg Och Syr På En Barnstol Med Rygg

Innehållsförteckning:

Video: DIY Stolskydd (52 Bilder): Hur Man Gör Ett Mönster Av Tyg Och Syr På En Barnstol Med Rygg

Video: DIY Stolskydd (52 Bilder): Hur Man Gör Ett Mönster Av Tyg Och Syr På En Barnstol Med Rygg
Video: Sy JNY:s enkla babybyxa 2024, April
DIY Stolskydd (52 Bilder): Hur Man Gör Ett Mönster Av Tyg Och Syr På En Barnstol Med Rygg
DIY Stolskydd (52 Bilder): Hur Man Gör Ett Mönster Av Tyg Och Syr På En Barnstol Med Rygg
Anonim

Ett stolskydd kan lösa flera problem samtidigt: fräscha upp interiören, skydda stolen mot smuts, eller omvänt täcka över skav eller andra brister. Du kan köpa en färdig version, men det är inte billigt, och du måste välja en modell länge. Därför är det så populärt att göra stolöverdrag med egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Valet av material beror på många faktorer. Stolöverdrag kan användas för olika ändamål. Du kan sy dem bara för semestern och sätta dem på möbler innan gästerna anländer. Omslag för varje dag kommer att skilja sig från helgdagarna både i färg och stil.

Dessutom spelar själva rummet en roll. Om stolen är i barnkammaren kan du välja ett tyg av ljusa färger, för ett vardagsrum i klassisk design är det värt att välja ljusa och ädla nyanser, för kök i landets eller Provence - ett material i en bur eller en blomma.

Oavsett färg ska tyget för omslagen vara:

  • Slitstarkt och slitstarkt (lock tål mycket stress).
  • Smula inte på sektionerna, eftersom även de behandlade sömmarna på sådana tyger kommer att krypa från konstant friktion.
  • Lätt att rengöra, absorberar inte.
  • Lätt att stryka.
  • Minimalt samla damm (av denna anledning är ull och sammetslen tyger som syntetisk sammet, velour inte lämpliga för omslag).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa krav matchas maximalt av:

  • Bomullstyg: satin, twill, denim, bara en tjock bomullsduk.
  • Täta silkeslena tyger: satin, brokad, sidengabardin.
  • Linne är ett mjukt tyg eller tyg av en grov väv som en duk.
  • Supplex -tyger är tyger som sträcker sig lika mycket både längs delen och på inslagstråden.
  • Möbeltyger - flock, mikrofiber och andra.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Var och en av dessa material har sina egna egenskaper.

Bomull alternativ är billiga, men de absorberar smuts och bleknar tillräckligt snabbt. Ett bomullstäcke kan sys på ett barns eller skolstol - det blir ett kortvarigt alternativ, men barnets hud andas och svett absorberas.

Denim omslag kommer att skapa en ovanlig accent i interiören - sådana produkter är lämpliga för lantliga interiörer, loftytor och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silkig vid beröring är det bättre att lägga glänsande tyger på ceremoniella omslag. De är ganska hala, och det kommer inte att vara särskilt bekvämt att sitta på dem varje dag. Samtidigt är omslag av dessa material ganska hållbara. Dessa tyger draperar bra och bildar tunga och vackra veck, bågar.

Linné alternativen är hållbara och praktiska eftersom lin har förmågan att självrengöra. Fläckar äter inte mycket i sådant tyg, så linneprodukter "lever" längre. Oblekt grovt linne är perfekt för rustika eller ekologiska kök eller vardagsrum. I det här fallet kommer materialet att se dyrt ut. Linne av finare utförande, originalfärgat, är lämpligt för ett vardagsrum i klassisk stil.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera) supplex bra genom att locket på dem kan exakt "läggas" på stolen. På grund av deras höga töjbarhet tar de vilken form som helst. Det är av sådana material som färdiga universalöverdrag tillverkas som passar för olika modeller av stolar och fåtöljer. De ser mindre presentabla ut än alternativ gjorda av naturliga tyger. Men de är hållbara, skrynklas inte och raderas lätt.

Möbeltyg svårt att sy och klippa. För att arbeta med dem behöver du en pålitlig symaskin, tjocka trådar och en lämplig nål. Vanligtvis är de lågsträckta och draperar inte, men ett sådant lock kommer att se ut som en fullvärdig stolklädsel. I vården är dessa material praktiska eftersom de behöver rengöras, inte tvättas. De kan rengöras med en pensel direkt på stolen - de tål ganska många sådana operationer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tyget ska matcha stolen. Klädsel är bäst lämpad för stoppade stolar som redan är klädda i läder eller tyg och har en viss volym. Dyra material av siden eller linne behöver inte användas för att stoppa billiga plaststolar och pallar. Sådana möbler är bäst täckta med ett blygsamt bomullstyg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkningar och mätningar

Oavsett vilken modell du väljer att sy, måste du mäta och registrera:

  • rygglängd;
  • ryggbredd;
  • sittlängd;
  • sätesbredd;
  • längd från sits till golv om du vill täcka benen helt;
  • längden från sätet och ner så mycket du vill.
Bild
Bild

Om du vill att benen ska vara helt täckta, till exempel med en volang, måste du beräkna dess längd enligt följande: i den färdiga formen ska locket inte nå golvet minst 1 cm. Detta är nödvändigt så att stolen är lätt att flytta och lockets nedre kant blir inte smutsig och skadades inte.

Det är värt att överväga när du beräknar ytterligare detaljer, till exempel slipsar, rosetter, fickor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att beräkna förbrukningen av tyg med hänsyn till att delarna läggs ut längs dellinjen. Det vill säga att delarna ska läggas ut med en längd parallell med deltråden (huvudtecknet för deltråden är kanten, som alltid går längs deltråden).

Om du planerar att göra en volang längs lockets botten är det absolut nödvändigt att beräkna dess bredd. Grunt veck uppnås vid beräkning av 1: 1,5, när du måste lägga till hälften till volangens bredd i färdig form. Till exempel, i färdig form, kommer ruffens bredd att vara 70 cm, vilket betyder att för att lägga ljusa veck måste du klippa ut delen med en hastighet av 70 cm + 35 cm = 105 cm.

Det finns veckproportioner 1: 2 (i vårt exempel kommer det att vara 70 + 70), 1: 2, 5 (70 + 105), 1: 3 (70 + 140) cm och så vidare. De vanligaste och tätaste vecken erhålls med en 1: 4 layout.

Vanligtvis sys möbelöverdrag av flera lager tyg. Det vill säga att bara det huvudsakliga - externa - materialet inte kommer att räcka. Du kommer definitivt att behöva dämpningsmaterial (syntetisk vinterisator, skumgummi) och foder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att bygga ett mönster

Stolöverdrag kommer i ett stycke eller separat. Modellen i ett stycke täcker hela sätet och hela ryggen, medan rygg- och sätesdelarna sys ihop. Ett separat alternativ är ett ryggstöd och ett mjukt säte med en kjol (volang) av valfri längd. I princip kommer detaljerna i snittet för båda alternativen att vara desamma, med den enda skillnaden om de ska sys ihop.

För ett delat lock måste du klippa ut detaljerna på toppen och sätet . På papper måste du bygga en detalj som är identisk i formen med formen på stolens rygg - det kan vara en rektangel eller en rektangel med en rundad topp. I storlek ska det vara exakt som baksidan.

En sådan del med sömsmån måste klippas ur huvudtyget, dämpningsmaterial (vadderad polyester) och foder.

För att sitta på papper, byggs en detalj som är identisk med sätet på en stol - kvadratisk, rund, trapetsformad. Med utsläppsrätter skärs det av huvud-, dämpnings- och fodermaterialen.

Volanget skärs ut som en enkel rektangel med den längd du behöver (med hänsyn till tillägget). I färdig form ska den vara lika bred på summan av sätes tre sidor (fram, vänster och höger). När du konstruerar ett mönster måste du lägga materialet på vikarna enligt formeln som beskrivs ovan.

Bild
Bild

För modeller i ett stycke skärs detaljerna på ryggen och sätet på samma sätt, bara den främre delen av ryggen och baksidan kommer att ha olika längd, eftersom fronten sys till sätet och baksidan hänger helt enkelt ner. För festliga alternativ med rosetter skärs triangulära band på baksidan, som kommer att sys i sidosömmarna.

För dem som är helt obekanta med konstruktion av mönster på papper finns det ett livshack - en dummy -teknik. Du måste limma stolen med ett "lock" av tidningar och tejp. Skär sedan i delar. De resulterande bitarna kommer att vara mönster utan att ta hänsyn till sömsmånen.

Bild
Bild

Klippning och sömnad

Ett viktigt steg före skärning är tygdekorering. Denna åtgärd är nödvändig för att förhindra krympning av tyget efter tvätt. Om du använder bomull, denim eller linne som kommer att krympa efter tvätt, var noga med att designa det.

Detta görs så här:

  • blöt en enda tygbit med vatten;
  • torka naturligt och stryk med ett varmt strykjärn.

Således måste detaljerna klippas av det redan "krympta" tyget, vilket innebär att ytterligare krympning inte hotar det framtida omslaget.

Bild
Bild

Mönstren måste läggas ut på tyget längs den delade tråden. En sådan layout är alltid mindre ekonomisk, men det måste göras på det här sättet, eftersom delen som skärs längs inslaget kommer att skev under sömprocessen.

Var noga med att överväga mönsterriktningen på tyget!

Om det är en horisontell rand ska alla detaljer klippas så att ränderna är horisontella. Om till exempel blommor avbildas på materialet, ska alla detaljer klippas ut så att stjälkarna "ser" ner och så vidare.

Skärning utförs med hänsyn till sömsmånen. På sidan och övre delen av ryggen måste du göra stora avstånd - 5-8 cm. Detta är nödvändigt så att locket passerar genom stolens tjocklek. På alla andra sömmar räcker det med att göra avstånd på 1,5 cm och längs nedre kanten - 3 cm.

Erfarna hantverkare råder dig att först sy ett omslag av ett billigt tyg - ett gammalt lakan eller påslakan. Så det blir möjligt att se alla svåra platser i förväg och korrigera dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sytekniken är individuell i varje fall, men i allmänhet är sekvensen följande:

  • Först måste du vika huvud- och fodermaterialet med fel sidor till varandra och lägga det med en vadderad polyester, om det är planerat. Delar kan snyggt fästas längs kanten med handsömmar eller maskinsömmar så att de inte rör sig. Vik sedan de bakre detaljerna med rätt sida mot varandra och sy med en vanlig söm och lämna 1,5 cm från kanten. Det är lämpligt att bearbeta snittet för hand med en "över kanten" söm, överlock eller sicksacksöm. Om tyget är syntetiskt och skalas av kraftigt kan kanterna försiktigt brännas med en tändare.
  • Om snören sys fast i sidosömmarna på omslagets baksida måste de göras i förväg. Detaljer viks höger sida mot varandra, slipas och vänds ut och in. Det är absolut nödvändigt att stryka strängarna så att deras kanter är snygga. Därefter sätts strängarna in i ryggens sidosömmar och sys med en söm.
  • Sedan är kjolen gjord. Den skärs ut, bottenskärningen bearbetas med en överlock eller sicksack, en 3 cm kvantitet stryks inåt och säkras med en maskinsöm. För eleganta alternativ av känsliga tyger kan du inte sy botten på en skrivmaskin, utan fixa denna kant med ett självhäftande "spindelväv", som är limmat med ett strykjärn. Plisserna läggs på kjolen enligt proportionen, fixeras ovanpå med handsömmar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan helt enkelt sy handstygn längs hela ruffen och sedan samla genom att dra i tråden på båda sidor. Huvudsaken är att den i längd motsvarar summan av sätes tre sidor, som den kommer att sys till.

  • Därefter fästs huvuddelen och sätespackningen. Sedan viktas huvudtyget och sittdynan ansikte mot ansikte. Kjolen är också införd där, klippt för att klippa. Sömmen måste fästas och sys på tre sidor (vänster, höger och framsida). Skruva loss delen genom det återstående osäkra snittet.
  • Haka ihop rygg- och sätesdelarna, slipa och bearbeta sömmen.

Om överdragets kjol är lång, är det lämpligt att inte sy fast den i sömmen på sätet, utan att försiktigt sy den på det färdiga locket ovanifrån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i barnmodellen

Barnstolens överdrag är bäst av tjocka bomullsmaterial. Tyget kommer att andas och är lätt att tvätta. Samtidigt blir det inte synd att byta omslag när det blir oanvändbart.

På barnstolen för spädbarn kan du välja vattenavvisande syntetiska tyger som är lätta att rengöra. Eftersom varje stol har sin egen design kan du bara bygga ett mönster genom att ringa det gamla omslaget på papper. Fundera noga på vilka platser på det färdiga omslaget det finns sömmar - några av dem kan utelämnas, men på de platser där omslaget böjer måste mönstret klippas och läggas till sömsmåner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Syprocessen kommer att se ut ungefär så här:

  • Fäst basväven med mellanfodret längs kanten.
  • Vik ansikte mot ansikte med foder.
  • Sy fast i kanten och lämna 20-25 cm osydd på sidan för att vända ut och ut.
  • Skruva av locket, räta ut det, stoppa in de osyade kanterna inåt och sy på en skrivmaskin eller för hand.
  • Var noga med att markera var bältesspåren kommer att ligga i skyddet. På dessa platser måste du klippa hål och grumla dem manuellt eller på en skrivmaskin med knapphålsfunktionen.

För dekoration sys ofta ett rör eller band i sidosömmen på ett barns stolskydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare efterbehandling

Stolöverdrag är vanligtvis trimmade med volanger, rosetter, band. Du kan använda kant, soutache, spets. Det är lämpligt att sy fickor för servetter eller andra bagateller på köksluckor.

För barnstolar kan du använda termiska applikationer.

Täckta knappar ser väldigt fina ut på alla omslag. För att göra detta, ta knapparna "på benet" och täck det med bitar av huvudtyget på omslaget. Det finns speciella knappar "för tätt passande", där den övre delen demonteras - tyget kan enkelt klämmas mellan knappdetaljerna. Knappar görs alltid i ateljén.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel och varianter

Ett exempel på hur ljust tyg kan göra underverk. En enkel barstol är "klädd" i det enklaste omslaget av ljust texturerat tyg. Perfekt för etniska interiörer.

En gammal stol kan också uppdateras genom att skapa ett lock till den. Sådana stolar ser särskilt bra ut i lanthus och på landet. Formen på omslaget följer formen på ryggstödet, sätet och armstöden. Kjolen når nästan till golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild

En enkel och attraktiv variant av omslag för varje dag - sitsen är gjord med ett elastiskt band. Denna modell av omslaget passar tätt till stolen och glider inte.

Det mysiga inredningsskyddet i hygge-stil kan stickas! Det stickade omslaget är inte särskilt praktiskt, men det är bekvämt eftersom det stickade omslaget sträcker sig tätt. I den här versionen stickas en lång trasa som en halsduk. Ovanpå ryggen är stycket böjt och sytt på sidorna, och på sätet fälls det helt enkelt.

Rekommenderad: