Expansionsankare: GOST Självförankrade Bultar, översikt över Dubbel Expansion, М10, М12 Och Andra Ankarmodeller, Omfattning, Installation

Innehållsförteckning:

Video: Expansionsankare: GOST Självförankrade Bultar, översikt över Dubbel Expansion, М10, М12 Och Andra Ankarmodeller, Omfattning, Installation

Video: Expansionsankare: GOST Självförankrade Bultar, översikt över Dubbel Expansion, М10, М12 Och Andra Ankarmodeller, Omfattning, Installation
Video: How To Install Double Expansion Anchors 2024, April
Expansionsankare: GOST Självförankrade Bultar, översikt över Dubbel Expansion, М10, М12 Och Andra Ankarmodeller, Omfattning, Installation
Expansionsankare: GOST Självförankrade Bultar, översikt över Dubbel Expansion, М10, М12 Och Andra Ankarmodeller, Omfattning, Installation
Anonim

Ankaret är en metallfästningsenhet, vars uppgift är att fixa enskilda strukturer och deras block. Ankare är oumbärliga vid reparations- och byggnadsarbeten, de kan ha olika storlekar, former och funktionella egenskaper. Industrin för dess användning beror på egenskaperna hos varje specifikt ankare.

I vår recension kommer vi att fördjupa oss mer i beskrivningen av de tekniska och operativa parametrarna för expansionsankret.

Bild
Bild

Särdrag

Expansionsankare (självexpanderande) ankare är samma självbärande expansionsbultar . De är tillverkade av höghållfasta, hållbara metaller: galvaniserat kolstål eller mässing. Detta är hur de skiljer sig från pluggarna, som huvudsakligen är gjorda av plastpolymerföreningar. Zinkskiktet skapar ett effektivt skydd av hårdvara mot korrosion, vanligtvis har beläggningen en gul eller vitaktig nyans.

Bild
Bild

Den aktiva delen av den självexpanderande bulten liknar en hylsa, längsgående snitt finns på sidoväggarna - de bildar expanderande kronblad . En distans är inbyggd i hylsans kroppsdel - i processen med att hamra hårdvaran i hålet klämmer den in sina "kronblad" och gör därmed fixeringen av hårdvaruprodukten så tillförlitlig och hållbar som möjligt. Överst på detta fäste ser ut som en tapp, med en bricka och en justeringsmutter på gängad sida. Driftsprincipen för distansbulten är enkel. När en spik, som sitter inuti muttern, drivs in i basen expanderar bulten på bulten och den fästs på just denna bas. Ett sådant ankare är enkelt att installera och fixar utan problem.

De främsta fördelarna med självexpanderande ankare är:

  • hög hållfasthet och bindningsstyrka;
  • motstånd mot yttre mekaniska skador och ogynnsamma miljöfaktorer;
  • enkel användning;
  • hög hastighet för skapandet av effektiv fastsättning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och modeller

Självexpanderande bultar enligt GOST kan ha olika markeringar, vanligtvis på grund av närvaron av en metrisk tråd, innehåller den bokstaven "M", samt diametern och längden på hårdvaran. Till exempel, utbredda expansionsbultar M8x100 mm, M16x150 mm, M12x100 mm, M10x100 mm, M8x60 mm, M20, 10x100 mm, M12x120, M10x150 mm, M10x120 mm, samt M12x100 mm.

Vissa modeller är märkta med en enda diameter, till exempel: M6, M24, M10, M12, M8 och M16 . Även till salu kan du hitta produkter som innehåller markeringar med tre nummer: 8x6x60, 12x10x100, 10x12x110 . I det här fallet indikerar det första numret ankarens ytterdiameter, den andra - den inre storleken och den tredje karakteriserar produktens totala längd.

Viktig! Storleken på det ankare som används bör väljas beroende på hur tung konstruktionen är, var den ska fixeras. Om det är skrymmande behöver du långa och förtjockade fästelement.

Bild
Bild

Det finns flera typer av distansbultar

  • Med tvättmaskin - inkluderar en bred bricka, tack vare vilken fästelementen pressas så tätt som möjligt mot väggen eller någon annan bas.
  • Med mutter - används för att säkra tunga strukturer. De sätts in i hålet och muttern skruvas fast, så det är inte nödvändigt att hålla hårdvaran i vikt.
  • Med ring - sådana fästelement är efterfrågade vid spänning av kabel, rep eller kabel. De är också nödvändiga när du behöver fixa ljuskronan i taket.
  • Med krok - en böjd krok finns i slutet av sådan hårdvara. Dessa modeller är oumbärliga i processen att hänga varmvattenberedare.
  • Med chockutrymme - används för att fixera strukturer av naturmaterial genom installation.
  • Dubbel expansionsankare - har ett par distanshylsor, på grund av vilka ytan av "implantation" av hårdvaran i en solid bas ökas märkbart. Mycket efterfrågad när man arbetar med sten och betong.

De mest använda expansionsbultarna är DKC, Hardware Dvor, Tech-Krep och Nevsky Krepezh.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområden

Expanderankret anses vara ett av de mest praktiska och mycket hållbara medlen för fixering. Det låter dig fixa en mängd olika ytor, ankaren skapar den mest enhetliga friktionen med betydande kraft längs hela längden, på grund av detta ger en ökad förmåga att hålla strukturen. Samtidigt bör materialet i själva strukturen ha en ökad densitet och en solid bas.

Viktig! Om det finns inre sprickor på materialytorna där bulten kommer att fixeras, reduceras belastningen som fästelementet tål kraftigt

Ett ankare med distanser behövs ofta när fasadfästen utförs.

Det är optimalt att basen för infästning är gjord av sten med hög vidhäftningsgrad eller betong.

Bild
Bild

Det självexpanderande ankaren kan användas för att fixa:

  • fönsterkarmar;
  • dörrkonstruktioner;
  • trappor;
  • undertakskonstruktioner;
  • ljuskronor och andra lampor;
  • Luftkanaler;
  • staket;
  • balustrad;
  • ingenjörskommunikation;
  • konsoler;
  • bankterminaler;
  • grundelement.
Bild
Bild
Bild
Bild

Handlingsmekanismen för ett självutvidgande ankare skiljer sig i grunden från en mekanisk verkningsmekanism . Den yttre delen av den senare kommer endast i kontakt med hålets baksida vid vissa separat placerade punkter, medan expansionsbulten vilar på den längs hela dess längd.

Sålunda ger fastsättningen av expansionsankret en mycket större styrka och tillförlitlighet hos det formade fästelementet.

Bild
Bild

Hur man installerar?

För att installera expansionsankret behöver du en hammarborr, en skiftnyckel, samt en borr och en hammare. Fästningsprocessen är ganska enkel, för detta måste du följa dessa steg:

  • med hjälp av en stans är det nödvändigt att borra ett hål med lämplig diameter, där bulten kommer att införas i framtiden;
  • det bör rengöras och blåses ut för att bli av med damm och smuts;
  • den självexpanderande ankarbulten, tillsammans med delen, sätts in i det förberedda hålet upp till stoppet, dessutom kan du slå ut hårdvaran med en hammare;
  • ett spår finns i spolens övre del, det måste hållas med en skruvmejsel och dra åt muttern i flera varv;
  • expansionsankret måste monteras tillsammans med objektet, vars plats du kommer att fixa.

Rekommenderad: