Sofföverdrag (78 Bilder): Soffdäck Och Universella Modeller För En Hörnsoffa På Ett Elastiskt Band, Stickat Och Sytt Med Egna Händer

Innehållsförteckning:

Video: Sofföverdrag (78 Bilder): Soffdäck Och Universella Modeller För En Hörnsoffa På Ett Elastiskt Band, Stickat Och Sytt Med Egna Händer

Video: Sofföverdrag (78 Bilder): Soffdäck Och Universella Modeller För En Hörnsoffa På Ett Elastiskt Band, Stickat Och Sytt Med Egna Händer
Video: Magic Fit Sofa Cover - Universal Sofa Cushion Elastic Cover - Magic Sofa© 2024, April
Sofföverdrag (78 Bilder): Soffdäck Och Universella Modeller För En Hörnsoffa På Ett Elastiskt Band, Stickat Och Sytt Med Egna Händer
Sofföverdrag (78 Bilder): Soffdäck Och Universella Modeller För En Hörnsoffa På Ett Elastiskt Band, Stickat Och Sytt Med Egna Händer
Anonim

Det finns stoppade möbler i varje hem. Förutom huvudsyftet skapar soffan en speciell atmosfär av hemkomfort. Men som vilken sak som helst behöver den noggrann hantering. Vad man än kan säga - du kan inte klara dig utan en kappa i soffan. Idag är detta tillbehör ett favorit tema inom design, det är mycket efterfrågat och har ett antal fördelar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och Fördelar

Ett sofföverdrag är ett universellt tillbehör för stoppade möbler. Idag kallas det ett lock, överkast, matta och har inte ett, utan flera syften. Detta är inte bara en ljus duk av material av olika texturer, som kastas på soffan, det är en del av interiören, som väljs med hänsyn till rummets stil och har ett antal användbara funktioner.

Bild
Bild

Huvuduppgifterna för en soffa är:

  • skydd av möbler från smuts, damm och fukt, vilket visas även vid den mest noggranna och noggranna användningen (i detta fall är kappan soffans andra "hud");
  • skydd av klädmaterialet mot nötning, blekning och mekanisk skada (bevarande av färgens attraktivitet, mönster samt förhindrande av repor, hål, snitt, ledtrådar, cigarettbrännskador etc.);
  • uppvärmning av sits och rygg för att ge komfort (kappen gör sitsytan varmare och mjukare, vilket är behagligt för kroppen och ger den mest bekväma vilan);
  • skapa en atmosfär av hemmakomfort - med ett sådant tillbehör ser alla soffor helt annorlunda ut, passar harmoniskt in i vilken stil som helst i rummet;
  • dekoration av en soffa, design av ett ryggstöd, armstöd och ett säte.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett kappan i soffan kommer det definitivt att förlänga livslängden för stoppade möbler. I de flesta fall är sådana överkast mycket andningsbara och förhindrar därför bildning av mögel eller mögel.

Bild
Bild

Fördelar

Förutom de uppsatta uppgifterna har sådana tillbehör ett antal fördelar:

  • de är alltid vackra och dekorerar alla interiörer och ger färska färger i det;
  • de kan köpas i en specialaffär, göras på beställning eller sys på egen hand hemma;
  • tillbehör är inte begränsade i valet av färg, så det kommer inte att vara svårt att matcha dem till interiören;
  • ett rikt urval av materialstrukturer gör att du kan köpa olika omslag till soffan, från enkla sommaralternativ till mjuk, murgröna och vinter;
  • sådana överkast varierar i pris, så du kan köpa dem i enlighet med den tillgängliga budgeten;
  • den kan dekoreras med olika inredning (fläta, lugg, knappar, volanger, krusiduller, trimsnören, broderier, tofsar);
  • kappor är inte bara gjorda av massivt material: tack vare designen och det valda temat kan de tillverkas i olika tekniker (till exempel lapptäcke, applikationer, broderier);
  • förutom vävda material kan kappor tillverkas av stickat tyg med ett annat öppet mönster;
  • de är lätta att rengöra (tvättbara när de är smutsiga);
  • spara pengar på att köpa nya möbler eller reparera ett lock;
  • dessa tillbehör kan täcka en del av soffan eller helt täcka ryggen, sätet och sidorna;
  • sofföverdrag är i ett stycke eller sammansatta, i form av omslag;
  • beroende på modell kan de fixeras med dekorativa element (elastiska band, snören, slipsar, knappar, öljetter eller knappar).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom, om du närmar dig den inre kompositionen kreativt, kan du förutom soffan täcka göra omslag för mjuka kuddar. Detta skapar en mysig atmosfär, och kappan och kuddarna blir en enda uppsättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Tack vare olika designtekniker finns det många alternativ för capes. Förutom de vanliga dukarna i form av ett överkast finns det andra typer av soffatillbehör (pläd, soffdäck, omslag med ett elastiskt band). Låt oss överväga dem.

Vanliga dukar är oftare rektangulära överkast, ibland rundade i hörnen (för att underlätta kantning) . Sådana kappor anses klassiska (universella). De kan täcka sätet eller ryggstödet separat, och med en stor storlek, båda samtidigt. Ibland kastas en sådan trasa över hela soffan, stänger den övre delen tillsammans med armstöden och bildar veck för bekvämligheten av att sitta. För ökad komfort och förlängning av hållbarheten kan överkastet ha ett foder och vadderad polyester inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ljusa representanter av denna typ är lapptäcke skapad av många olika färgade lappar. Oftast utförs de i ett visst geometriskt tema, även om skickliga nålkvinnor ofta skapar riktiga mästerverk i form av lapptavlor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plädar är en annan typ av kuddfodral . De är mångsidiga och kan förutom sin grundläggande funktion användas som en lätt filt. Deras form är rektangulär. Till skillnad från textilkappar har de inte en lockig kant och trim: tyngdpunkten ligger på materialets struktur.

Filtar är indelade i päls och matta. De senare är sällsynta idag, eftersom de har tappat sin popularitet. Men pälsfiltar är mycket efterfrågade och anses vara en manifestation av lyx och aristokrati.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom rektangulära kappor, tillverkar tillverkare modeller i form av divandecks, omslag av två eller fyra dukar sammankopplade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett intressant alternativ för en cape är sofftillbehör med ett elastiskt band längs kanten på locket . Detta skapar möjligheten till perfekt fixering på ytan, utan veck och veck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns många varianter av kappor, de skiljer sig alla beroende på soffans modell och kan utformas för en rak eller hörnsoffa, liksom för armstöd, som också utsätts för mekanisk påkänning under drift av stoppade möbler. Omslag för hörnsoffor kännetecknas av det faktum att de utan fixering ständigt glider av och därigenom får det övergripande utseendet slarvigt.

Bild
Bild

Tillbehör kan ha en extra effekt och vara till exempel massage, vattentät eller uppvärmning. Du kan köpa dem eller göra dem själv - sy eller sticka. De ser i alla fall snygga och originella ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tyger

Moderna sofföverdrag är gjorda av en mängd olika material. I produktionen används naturliga och konstgjorda textilier med hög hållfasthet och motståndskraft mot deformation, liksom blekning av den ursprungliga färgen. Sådana tillbehör kan tillverkas av gobelänger, koreansk velour "chinchilla", flock, konstläder. Men sådana textilier är inte de enda, så valet av capes är oändligt.

Alla materialalternativ kan delas in i:

  • textil;
  • päls;
  • frotté;
  • stickad
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var och en av dem har sina egna egenskaper

Pälsfilt

En filt av päls är ett lyxigt raffinerat tillbehör som förvandlar alla stoppade möbler, ger det ett förstklassigt utseende, ger volym och blir smutsigare långsammare än andra motsvarigheter. Den enda nackdelen med ett sådant överkast är svårt underhåll (det kan inte tvättas, så du måste torka det). Men det kan skapa en känsla av en mjuk filt, eftersom pälsen alltid är varm och mysig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Terry överkast

En sådan kappa är ofta gjord av naturmaterial, därför låter den luft passera väl, orsakar inte en allergisk hudreaktion och är lämplig för alla familjemedlemmar, och särskilt för barn. Överkastet kan ha olika bearbetning av fibrer, när det gäller mjukhet är det inte sämre än analogen av päls, men inte lika hållbart. Ofta är det tungt (om dukens storlek är stor).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Möbelväv filt

Dessa typer av kappor anses vara de mest hållbara och praktiska. De är slitstarka, skiljer sig åt i olika texturer (från vanlig vävning till insatser av efterbehandlingsfibrer), låter dig ändra soffans design utan att lämna klädselns tema. Tapestry capes är lätta att rengöra från smuts, damm, matrester och deras färg förblir ljus länge.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Textilkappar

Tillbehör av siden, satin och satin är några av de mest eleganta. De är lätta även med stora dimensioner, är lätta att underhålla och har en relativt låg kostnad. Nackdelen med textilalternativ är snabbt slitage. Sådana modeller slits ut snabbare än andra, tappar sin ursprungliga färgljusstyrka, dessutom skyddar de inte soffans yta mot fukt, rivs snabbare, skrynklas och bildar ledtrådar. Dessa kappor behöver noggrant underhåll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer omslag till en soffa måste du ta hänsyn till produktens material. För att det harmoniskt ska passa in i den befintliga interiören är det värt att utgå från rumstypen (sovrum, kök, vardagsrum), välja färg och nyans med hänsyn till tonen på väggarna och möbelklädsel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du väljer en kappa för en soffa är det värt att mäta måtten på de stoppade möblerna. Det är olämpligt att köpa ett fodral som är för litet eller för stort, eftersom det inte kommer att se vackert ut i båda fallen. Dessutom är det viktigt att ta hänsyn till soffans modell: omslagen på den raka linjen, euro-soffan och hörnversionen är helt olika i snitt. Det är viktigt att tillhandahålla typen av överkast: en duk utan att ta hänsyn till armstöd eller motsatt alternativ. Om möbelmodellen kommer att ha hyllor är det värt att utgå från dess funktioner.

Bild
Bild

Om dina möbler består av modulära enheter är ett separat hölje som du sätter på varje enhet idealiskt. Detta kommer att ge ljusstyrka till soffan, fräscha in interiören och förlänga möbelns livslängd. Sådana kappor för en vit och ljus soffa är särskilt relevanta.

Bild
Bild

Inredning idéer

Kapslar är ett tillbehör som kan ändra stilen på en inredning. Till exempel kan en ljusgrå soffa dekoreras med beige kappor. För att designen inte ska bli för enkel är sätesöverdrag dekorerade med trimtejp på framsidans kant och längs lockets kant. För baksidan är en kappa gjord i form av oberoende små fyrkantiga dukar, längs kanten av vilken trimningen med flätning upprepas. Om så önskas kan interiören kompletteras med överdrag för mjuka kuddar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om köparens stämning är föränderlig kan du köpa eller göra egna dubbelsidiga sofföverdrag. För att de ska passa bra in i interiören är det lämpligt att välja färgade produkter med kontrastspel: till exempel flerfärgade ärtor och kontrasterande klädsel. Sådana kappor kan användas för att dekorera en hörnsoffa i lakonisk stil som täcker större delen av sitt område.

Bild
Bild
Bild
Bild

En utmärkt modell som skyddar soffan även från husdjurs päls kan vara ganska lakonisk och samtidigt intressant. Materialets quiltade textur kommer att ge en diskret accent till udden. Duken är rektangulär med extra rutor på sidorna för armstöden - och ett minimalistiskt omslag kommer att förändra vilken som helst, även den enklaste soffan.

Bild
Bild

Så att produkten inte smälter samman med soffans ton och passar in i rummet är det bättre att välja den i en annan färg än möbelns ton (men inte prickig, men dämpad).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man syr?

Att sy soffor är en rolig och kreativ aktivitet. Det låter dig visa din fantasi och göra en hel uppsättning tillbehör som utför dekorationer för stolarna och golvet i samma stil som kappan. Det är inte svårt att göra en exklusiv kappa med egna händer: detta kommer att kräva material, sytillbehör, dekorativa element och kunskap om teknikerna för erfarna hantverkare . I vissa fall kanske du inte kan klara dig utan ett mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla, även det enklaste sättet att sy, kommer att kräva mått på soffan. Mätningar görs från sätet, rygg, armstöd. Sedan skärs kappan ut, utan att glömma att lägga till sömsmåner.

Bild
Bild

Om modellen tillhandahåller olika dekorativa element från basväven tas materialet med en marginal. Om du inte vill göra en enkel duk, utan ett omslag, är det värt att komplettera kappen med sidokanten på den främre delen.

Bild
Bild

När du gör ett tillbehör av textilier måste tyget dekoreras innan det skärs . Materialet strykas med ånga så att tyget, om det har krympning, krymper omedelbart. Detta hjälper till att eliminera deformation av produkten i framtiden.

Vid skärning och söm används säkerhetsnålar för större noggrannhet. Sömersättning ska inte vara för liten eller för stor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha valt fyrkantiga kappor för varje block på ryggen, klipps de ut, ett foder läggs till, vikas med framsidorna inåt och slipas, vilket lämnar ett osytt område för att vända ut. Därefter vänds delen ut och ut, kanten strykas, ytan sys på den (om den tillhandahålls av modellen). För att öka styrkan kan du lägga till en avslutande söm runt hela kvadratets omkrets.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ungefär samma princip används för att göra ett sätesöverdrag. Om dock sidokanten på framsidan är tänkt, skärps den först till den nedre delen av kappväven, sedan bearbetas kanterna. Armstöden är gjorda på samma sätt som baksidan.

Bild
Bild

Denna modell är den enklaste och även en nybörjare kan göra. Det enda man bör ta hänsyn till när man gör en kappa med foder är en liten nyans: basen och fodret skärs ut i samma storlek, och när man syr ska fodrets kant sticka ut 2 mm bortom snittet av huvudmaterialet . Detta är nödvändigt så att det inte finns någon foderkant i den färdiga formen på basen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enkel cape

Ett universellt alternativ, som inte kräver mycket tid att utföra och utföra mätningar, utförs enligt följande:

  • mäta avståndet mellan armstöden, sitsens bredd, soffans framkant, ryggens höjd och tilläggsmarginalen (lägg till ca 20-30 cm till bredden);
  • mäta bredd och önskad längd på armstödet separat;
  • textilier är kantade med en efterbehandlingstejp runt hela omkretsen;
  • gör samma sak med två ämnen för sidoväggarna;
  • udden på soffan och armstöden strykas ut.

För att göra det mer hållbart är det värt att lägga till ett lager vadderingspolyester, täcka det med ett foder och sy alla tre lagren och slå deras anslutning med imitationsstygn. Det återstår att göra kanten av kanten - och det snygga omslaget till soffan är klart!

Rekommenderad: