Mekanismer För Omvandling Av Soffor (81 Bilder): Typer Av Vikningar För Varje Dag, Puma Och Sedaflex, Fransk Hopfällbar Säng Och Delfin

Innehållsförteckning:

Video: Mekanismer För Omvandling Av Soffor (81 Bilder): Typer Av Vikningar För Varje Dag, Puma Och Sedaflex, Fransk Hopfällbar Säng Och Delfin

Video: Mekanismer För Omvandling Av Soffor (81 Bilder): Typer Av Vikningar För Varje Dag, Puma Och Sedaflex, Fransk Hopfällbar Säng Och Delfin
Video: Sängskåp för valfri säng 2024, April
Mekanismer För Omvandling Av Soffor (81 Bilder): Typer Av Vikningar För Varje Dag, Puma Och Sedaflex, Fransk Hopfällbar Säng Och Delfin
Mekanismer För Omvandling Av Soffor (81 Bilder): Typer Av Vikningar För Varje Dag, Puma Och Sedaflex, Fransk Hopfällbar Säng Och Delfin
Anonim

När du köper en soffa för ett hem eller sommarstuga, bör enheten ägnas särskild uppmärksamhet åt dess transformering. Organiseringen av sovutrymmet och modellens hållbarhet beror på det. Idag är mekanismerna för att transformera soffor mycket olika. De är utformade med hänsyn till området i lokalerna, de gör ofta lätt en soffa till en säng. Även ett tonårigt barn klarar dem. För att inte bli förvirrad när du väljer måste du känna till driftsprincipen, funktionerna i varje enhet och graden av belastning på möbelramen.

Bild
Bild

Typer soffmekanismer efter typ av transformation

Det finns tre typer av soffor som använder speciella transformationsmekanismer. De kan finnas:

I direkta modeller - representerar en välkänd design från huvuddelen med eller utan armstöd, med en linnelåda (och i vissa versioner - en låda där sovdelen är placerad).

Bild
Bild
Bild
Bild

I hörnkonstruktioner - med ett hörnelement, som har sin egen funktionalitet i form av en nisch, en rymlig låda för sängkläder eller andra saker. Det sparar plats i garderoben.

Bild
Bild
Bild
Bild

I ö (modulära) system - strukturer som består av separata moduler, olika i yta, men samma höjd (beroende på deras antal ändrar de deras funktioner).

Bild
Bild

Soffan har sitt namn att göra med transformationsmekanismen. Även om företag kommer med ett intressant namn för varje modell, är grunden för namnet som kännetecknar denna eller den modellen just principen för dess mekanism.

Enhetens funktion förändras inte - oavsett modell (rak, modulär eller kantig) . Soffan vecklar sig framåt, ibland stiger den uppåt, rullar ut, sträcker sig, vänder. Om detta är en direkt vy, transformeras basen; i hörnversionen läggs ett sovblock till hörnet som bildar en rektangulär sittgrupp. I modulära strukturer transformeras den direkta delen av en modul utan att påverka de andra.

Bild
Bild

Funktionen för någon mekanism är inte så komplicerad som den kan tyckas vid första anblicken. Funktionsprincipen för strukturerna är annorlunda och har både för- och nackdelar. De flesta av dem kan passa alla typer av soffor (rak, hörn, modulär). För dem spelar närvaron eller frånvaron av modellarmstöd ingen roll. Det finns dock transformationssystem som bara passar en typ.

Bild
Bild

Glidande och utdragbar

Modellerna som rullar fram är praktiska, de är kompakta när de fälls, tar inte mycket plats och skapar inte intrycket av ett rörigt rum. Principen för deras funktion är att rulla blocket framåt och höja det till önskad höjd. Glidande strukturer är modeller, vars detaljer är beroende av varandra, så när den ena transformeras är den andra automatiskt involverad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Delfin

En av de mångsidiga modellerna med fast rygg och en enkel transformationsanordning som gör att du kan placera soffan i mitten av rummet eller nära väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att utveckla modellen måste du dra i lådan på lådan under sätet, som innehåller den saknade delen av kojen. När blocket skjuts ut till stoppet, lyfts det av öglan, sätts i önskad position på sätesnivån. Denna design skapar en rymlig och bekväm sovyta och tål tung belastning.

Bild
Bild

Venedig

Funktionsprincipen för den utdragbara mekanismen påminner om Dolphin. Först måste du dra ut sektionen under soffsitsen tills den stannar. Medan du förvandlar transformatoranordningen, förläng sitsenheten och öka bredden på sängen. Efter att ha rullat ut blocket tills det stannar, lyfts det till sitsens höjd med hjälp av gångjärn.

Sådana mönster är praktiska. De finns ofta i hörnmodeller, de har mycket ledigt utrymme i hörnelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eurobook

Den förbättrade "boken" är ett utmärkt alternativ för daglig användning. Den är utrustad med en pålitlig och lättanvänd omvandlingsmekanism som är resistent mot daglig stress och låter dig placera soffan i mitten av rummet eller mot väggen.

Bild
Bild

För att genomföra omvandlingen måste du ta tag i sätet, höja det något, dra det framåt och sänka det till golvet. Sedan sänks ryggen och bildar en kaj. Sådana möbler har sällan en rymlig säng: de är kompakta både vikta och isärtagna.

Bild
Bild

Konrad

Enheten, som vissa tillverkare kallar "Teleskop" eller "Teleskop", är en utrullningsmodell. För att göra en säng av en sådan soffa måste du dra ut sektionen under sätet, höja basen, lägg sedan kuddarna i lådan, stäng basen och placera mattorna på den och fäll ut dem som en bok.

Designen är bekväm och låter dig organisera en rymlig sovplats utan att flytta soffan bort från väggen. Golvytan måste vara plan, liksom för alla utrullningsmekanismer, därför kan en matta som läggs på golvet orsaka att transformationssystemet inte fungerar.

Bild
Bild

Pantograph

Designen som kallas "tick-tock" är en variant med gångmekanism. Det är en förbättrad version av Eurobook. För att transformera måste du dra sätet framåt med gångjärnen och lyfta det. Samtidigt kommer den själv att inta den position den behöver och falla ner. Det återstår att sänka ryggen och bilda en rymlig sovplats för två.

Bild
Bild

I vissa modeller har tillverkaren tillhandahållit ytterligare armstöd som begränsar sittutrymmet. En sådan enhet är hållbar och skakar inte modellens kropp. Men de vadderade ryggalternativen är inte särskilt bekväma. För att fälla ut en sådan soffa måste den flyttas något från väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Puma

Denna modell är en slags "strömavtagare" - med en liten skillnad. Som regel är baksidan av dessa soffor låg och fast, så sådana modeller kan placeras mot väggen, vilket sparar användbart golvutrymme.

Förvandlingen utförs med en förlängning av sätet - i motsats till den tidigare mekanismen. När det stiger och faller på plats, stiger samtidigt det andra blocket i sovdelen uppifrån (där sätet tidigare var placerat). När sätet är på plats bildar de två blocken en komplett säng.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sabel

Bekväm utdragningsmekanism "sabel" ger möjlighet att ändra sängens storlek med helt eller delvis utfällning. Denna design kännetecknas av en linne låda, en hög plats att sova.

Möblernas sovplats kan bestå av två eller tre sektioner, beroende på modell. För att fälla ut det måste du i alla fall rulla ut sätet, under vilket linnelådan är placerad, framåt. I detta fall lutar ryggstödet bakåt och håller sig i önskad position.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gås

Det ursprungliga utrullningssystemet för utrullning, för vilket du först måste rulla ut blocket från under sätet och sedan höja det till sitsens nivå. Samtidigt, på grund av särdragen hos kuddarna som stiger till strukturens baksida, förstoras sängen.

Montering och demontering av sådana strukturer tar längre tid än andra system.

Bild
Bild
Bild
Bild

En sådan modell är ganska komplicerad och inte lämplig för daglig användning. Men vikta modeller med detta system är mycket kompakta, de ser snygga ut, så de kan köpas som stoppade möbler för en sommarstuga eller vardagsrum.

Fjäril

Cabriolet soffor med "butterfly" -systemet anses vara en av de mest pålitliga, starka och hållbara. Idag är ett sådant system mycket populärt bland köpare. Hon gör om soffan till en säng på bara några sekunder. Transformationen utförs i två steg: sätet rullas framåt, sedan fälls det övre blocket bakåt (till den utökade bakre delen).

Fördelen med modellen är den vikta storleken på den utfällda sängen och kompakthet i montering. Baksidan av mekanismen är rullarnas sårbarhet under transformationen, liksom den lilla höjden på sängen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Känguru

Transformeringsmekanismen för "kängurun" påminner om "delfinsystemet" - med en liten skillnad: skarpa rörelser, liknar en kängurus hopp. Den har en nedre del under sätet som lätt glider framåt när den fälls ut. Den utdragbara enheten stiger till önskad plats, fast i kontakt med huvudmattorna.

Det viktigaste som utmärker en sådan mekanism är närvaron av ben av hög metall eller trä. Nackdelarna med systemet inkluderar en kort livslängd med frekvent transformation. Denna design kan inte kallas pålitlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hesse

Strukturen för denna mekanism liknar "delfinsystemet". För att fälla ut en sådan soffa måste du först dra i öglan på den nedre delen under sätet, dra ut den hela vägen. Stolen kommer också att rulla ut. Sedan höjs blocket till nivån för sänghöjden, sittmattan sänks tillbaka och bildar en fullvärdig säng av tre delar.

Detta system används i raka och hörnsoffamodeller. Men det har också sina nackdelar, för med den konstanta rullningen ur blocket skapas en stor belastning på sofframen. Dessutom, om du inte tar hand om rullarna, måste mekanismen repareras efter ett tag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hopfällbar

Mekanismer med utfällbara sektioner är inte mer komplicerade än utdragbara. Vanligtvis är de baserade på de mest mångsidiga systemen ("groda"), så det tar inte mer än några sekunder att förvandla soffan till en fullvärdig säng. För att förvandla dem behöver du inte rulla ut sektionerna under sätet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Click-gag

Utformningen av en sådan mekanism har ett andra namn - "Tango". Vissa tillverkare kallar det "finca". Detta är en dubbelvikt modell, en förbättrad version av den klassiska "boken".

Bild
Bild
Bild
Bild

För att fälla ut soffan måste du höja sätet tills det klickar. I det här fallet sänks ryggen, sätet skjuts lite framåt och öppnar blockets två halvor till en enda yta för att sova.

Bok

Den enklaste omvandlingsmekanismen, som påminner om att öppna en bok. För att få soffan att se ut som en säng måste du höja sätet och sänka ryggen. När ryggstödet börjar falla skjuts sitsen framåt.

Bild
Bild

Detta är en klassisk tidtestad mekanism. Dessa soffor är mångsidiga och lämpliga för regelbundna transformationer. Deras mekanism är så enkel som möjligt, så den är inte benägen för haverier och har en lång livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sax

Mekanismen för att förvandla en hörnsoffa, vars princip är att vända en sektion till en annan - med att fälla ut blocken och säkert fixera sektionerna med ett metallfäste underifrån. Detta skapar en kompakt sovsäng med ett sängbord, öppet som ett resultat av omvandlingen av sektionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Husvagn

Designen, vars vikning liknar "Eurobook" -systemet, har den dock en fast rygg, och i stället för två delar av sängen läggs tre ut. I detta fall höjs sätet också och dras samtidigt framåt och sänks sedan till önskat läge på golvet. Vid denna tidpunkt sträcker sig nästa från under varje block och viks ihop till ett enda område för att sova. Bekväm design med en rymlig sittgrupp. I vissa utföranden, i stället för den tredje sektionen, används en fällbar kudde, som står framför det fasta ryggstödet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Daytona

System med liggande fasta kuddar som fungerar som ryggstöd. Mekanismen är lite som en mussel. För att förvandla soffan till en säng måste du höja kuddarna till det övre läget, sedan lägga de nedre på de angivna platserna, ta tag i handtaget och fälla ut sätena nedåt och öppna sängen i två eller tre delar. När sängen är utbyggd måste du sänka kuddarna genom att linda dem på sängen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tornado

Fällmekanism utformad för daglig användning. Designen bygger på en dubbelfällbar "hopfällbar säng", som är gömd i soffans vanliga läge. Den förvandlas utan att ta bort sätet efter att ha lutat modellens baksida. Designen är bekväm, den är inte särskilt svår att demontera, den har stålelement och ett nät vid basen, samt mattor av måttlig styvhet.

Bild
Bild

Utveckling

Följande enheter ger transformation genom att utöka sektionerna. I de flesta modeller (med undantag för "dragspelet") är ryggstödet fixerat och deltar inte i demontering av soffan.

Dragspel

Mekanismens anordning liknar sträckningen av dragspelpälsar. För att fälla ut en sådan soffa behöver du bara dra i sätet. I det här fallet kommer ryggstödet, som består av två block anslutna uppifrån, automatiskt att gå ner och vika i två halvor.

Bild
Bild

Denna mekanism är bekväm och pålitlig, den är ganska enkel att använda, men den är inte lämplig för daglig användning, eftersom soffkroppen snabbt tappar under konstant belastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belgisk mussla

Denna design liknar den "fällbara sängen" gömd under soffstolens modulmattor. Även utåt liknar systemet en välbekant möbel med metallstöd. Det enda som utmärker det är att det är fixerat vid basen av soffan och fälls ut direkt ur det och vrider ner sätet

Bild
Bild
Bild
Bild

Fransk mussla

Ett alternativ till "dragspel" -systemet - med den skillnaden att sovplatsen i den senare består av tre block (enligt principen för att vika en fläkt), och i detta system lindas blocken inåt och fälls ut när de fälls ut. De är utrustade med stöd och har en smal typ av vaddering, vilket är en nackdel med sådana konstruktioner.

Bild
Bild

Om du ska fälla ut soffan måste du ta bort de modulära kuddarna från sätet.

Bild
Bild
Bild
Bild

"American clamshell" ("Sedaflex")

En sådan mekanism är mer tillförlitlig än den franska motsvarigheten. Det är inte nödvändigt att ta bort dynorna från sätet före transformering. Systemet innebär identiska sektioner (det finns tre av dem), som fälls ut efter varandra när sätet är höjt. En sådan mekanism är ganska hållbar, men den är endast lämplig som gästalternativ, eftersom den har tunna madrasser, det finns inget fack för linne och stålkonstruktionselement känns vid sektionernas leder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spartacus

Alternativ med en clamshell -mekanism. Den fällbara strukturen är placerad under sätet, som består av modulära kuddar. För att göra soffan till en säng måste du ta bort kuddarna genom att frigöra blocken i den "hopfällbara sängen". Eftersom de är i vikt läge tar de först den översta, ställer in önskat läge genom att exponera metallstödet och viker sedan ut resten av sektionerna. Denna design är inte utformad för daglig transformation - som analoger.

Bild
Bild

Med vridbar mekanism

Modeller med en svängningsmekanism skiljer sig från andra system i sin enkla transformation. De har en minimal belastning på ramen, eftersom det inte är nödvändigt att rulla ut sektionerna förrän de stannar. De behöver inte lyfta ytterligare block.

Både den integrerade delen av soffan och komponenten i varje block, beroende på modell, kan rotera. En sådan mekanism används i hörnmodeller som förbinder två halvor av sektioner med block i en enda kaj. Systemets funktionsprincip bygger på att vrida halvan av blocket med 90 grader och rulla det till den andra delen av soffan (med efterföljande fixering).

Bild
Bild
Bild
Bild

Med fällbara armstöd

Fällbara armstöd är en unik teknik för transformationsmekanismen. Idag är dessa soffor i fokus för designers uppmärksamhet. Med deras hjälp kan du inreda ett barnrum, justera måtten på möblerna om det behövs.

Bild
Bild

Belyst

En märklig design som gör att du kan ändra storleken på sängen på grund av deformationen av armstöden. Samtidigt kan sidoväggarna själva placeras i valfri vinkel - och även positionerna kan vara olika. För att förvandla soffan till en enkelsäng måste du först lyfta armstödet inåt tills det stannar och sedan fälla ut det. Dessa mönster är utformade för raka soffor, de köps för barn och ungdomar.

Bild
Bild

Älva

Ett bekvämt system för små rum och barnrum, ett stort område för omvandling behövs inte. Möbler kan placeras mot väggen. En sådan soffa kan jämföras med sin motsvarighet, den har en kompakt kropp och rymligt förvaringsutrymme för sängkläder. Sittytan och armstöden utgör en enda enhet som kan förlängas i längd.

Bild
Bild

Med fåtöljer

Sådana anordningar hos mekanismen är något mer komplicerade än de andra. Dessutom låter mekanismens konstruktion dig enkelt ändra positionen för ryggstödets och fotstödets lutningsvinkel, vilket skapar den mest bekväma positionen för användaren. Denna soffa kan utrustas med en massagemekanism, den har ett ganska solid utseende, men omvandlingen till en säng utförs inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dubbel- och trippelviktssystem

Transformationsmekanismerna kan variera. Som regel, ju mer komplex mekanismen är, desto fler komponenter i kajen (antalet tillägg). Fällbara och utdragbara soffor faller i denna kategori.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken är bättre att välja för daglig sömn?

När du väljer en soffa för daglig användning måste du vara uppmärksam på strukturer där belastningen på ramen under mekanismens drift är mest enhetlig och inte lossnar kroppen.

Det är nödvändigt att välja rätt inte bara mekanismen, utan också graden av styvhet i rygg och sits. Det är också nödvändigt att välja ett bra klädmaterial och uppmärksamma modeller med möjlighet att byta omslag.

Bild
Bild

Påfyllningsblock

När du väljer en soffa för daglig sömn är det värt att överväga blockfyllmedlet. Det kan vara av två typer: fjäder och fjäderlös.

De första paketversionerna kännetecknas av närvaron av spiralfjädrar (position - vertikal). Du kan skilja mellan beroende och oberoende typer. I det första fallet böjer sig soffan. Dessa mattor är opålitliga genom att de inte har rätt stöd för ryggraden under vila eller sömn (sittande och liggande).

Fjädrar av en oberoende typ rör inte varandra, så var och en av dem arbetar oberoende, utan att tvinga de andra att böja sig där det inte behövs. Som ett resultat förblir ryggen alltid rak och belastningen på ryggraden minskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fjäderlösa mattor kännetecknas av en anmärkningsvärd ortopedisk effekt, vilket är att förebygga problem i samband med ryggraden. De är inte bara säkra, utan också mycket bekväma, ger fullständig och ordentlig vila under sömnen.

Denna typ av fyllmedel är allergivänlig, denna förpackning är inte mottaglig för bildning av mögel och mögel. Det är resistent mot dammansamling eftersom det inte finns några betydande tomrum. De bästa fjäderlösa fyllmedlen inkluderar naturlig eller konstgjord latex, kokos (kokosfibrer), HR -skum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är bättre?

För att soffan ska fungera länge är det bättre att välja en högkvalitativ typ av fyllmedel: ett block med oberoende fjädrar, latex eller kokos. Det är mycket bra om matttypen kombineras - när inte bara kärnan i fyllningen läggs till, utan också ett annat material (för att ge den nödvändiga styvheten).

Om latexblocket inte passar din budget, leta efter HR -skummöbelskum eller syntetlatex. Dessa material är något sämre än dyra packningar, men med rätt användning håller de i 10-12 år.

När det gäller transformationsmekanismen är delfindesigner och deras analoger, modeller med ett musselsystem, inte lämpliga för daglig användning. De mest pålitliga konstruktionerna för varje dag är "Eurobook", "pantograf", "puma" och roterande mekanismer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man rätt mekanism?

Det är omöjligt att entydigt peka ut en mekanism. Valet beror på flera faktorer:

  • tilldelat utrymme för soffan (vikt och demonterad);
  • soffans syfte (gästalternativ eller alternativ till sängen);
  • lastintensitetsläge (viktkontroll, med hänsyn tagen till valet av de "rätta" blocken på sätet och rygg);
  • enkelhet och bekvämlighet i arbetet (soffan ska vara lätt, eftersom komplexa system går sönder oftare och inte alltid är föremål för restaurering);
  • stålelementens rätta diameter (inte mindre än 1,5 cm).
Bild
Bild

För att köpet ska bli framgångsrikt varade soffan länge, du bör vara uppmärksam på:

  • felfri rörelse av mekanismen i drift (den ska inte fastna);
  • ingen löshet i strukturen under transformation (detta är ett uppenbart äktenskap som minskar soffans liv);
  • frånvaro av rost, repor, bucklor, monteringsfel på mekanismen;
  • högkvalitativt klädmaterial som inte kommer att slita av vid den frekventa transformationen av soffan (när sektionerna berörs);
  • stark och hållbar mekanism av mekanismen, motståndskraftig mot tunga belastningar (två eller tre personer);
  • tillförlitligheten hos de ramkomponenter som transformationsmekanismen är ansluten till.
Bild
Bild

Det är viktigt att välja den mekanism som inte har en komplex design. Det kommer att vara mindre benäget att gå sönder.

Recensioner

Det finns ingen enhällig åsikt om valet av den perfekta mekanismen för att förvandla soffan. Kundrecensioner är inkonsekventa och baserade på personliga preferenser. Men många tror att clamshell -modeller inte ger en bra vila, även om de gör ett utmärkt jobb med gästalternativ. Det är fullt möjligt att ta emot gäster på dem, men för daglig avkoppling är det värt att köpa mer bekväma modeller.

De mest praktiska alternativen för soffor inkluderar mönster med "Eurobook" och "pantograf" -system. Köpare tror att de låter kroppen vila över natten, slappna av muskler och lindra spänningar. Ägarna till sofforna noterar dock att en bekväm mekanism inte räcker för en lugn sömn: du måste köpa en soffmodell med ett ortopediskt block.

Rekommenderad: