Lärksdäckskiva: Installation Och Fastsättning På Stockar Med Självgängande Skruvar, Skiva 28x140x3000 Och Andra Storlekar, Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Lärksdäckskiva: Installation Och Fastsättning På Stockar Med Självgängande Skruvar, Skiva 28x140x3000 Och Andra Storlekar, Sorter

Video: Lärksdäckskiva: Installation Och Fastsättning På Stockar Med Självgängande Skruvar, Skiva 28x140x3000 Och Andra Storlekar, Sorter
Video: How to install Trex composite decking 2024, April
Lärksdäckskiva: Installation Och Fastsättning På Stockar Med Självgängande Skruvar, Skiva 28x140x3000 Och Andra Storlekar, Sorter
Lärksdäckskiva: Installation Och Fastsättning På Stockar Med Självgängande Skruvar, Skiva 28x140x3000 Och Andra Storlekar, Sorter
Anonim

Däckplankor av lärk 28 × 140 × 3000 mm och andra storlekar är populära för installation av golv, däck, terrass eller veranda. Materialgrader gör att du kan välja rätt alternativ även med en liten budget, medan detta trä är ett av de bästa när det gäller styrka och hållbarhet. Varje mästare kan enkelt installera och fästa däckbrädan på stockarna med självgängande skruvar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Lärksdäckbräda är en typ av virke som har rundade kanter .… Till skillnad från klassiska kantlister är den tjockare eftersom den måste klara betydande driftsbelastning. Valet av lärk för produktion är inte heller av misstag. Brädet av det har höga indikatorer på hårdhet och densitet, det är praktiskt taget vattentätt, därför används det i skeppsbyggnad, där dessa egenskaper hos trä är särskilt värdefulla. Oftast används sibirisk lärk för tillverkning av virke, vilket praktiskt taget inte är sämre i sina egenskaper än ek.

Däckplankor förväxlas ofta med däck, men bör inte göras. Den största skillnaden ligger i hur ytan behandlas . Med en däckbräda är den alltid slät, med något rundade kanter. Terrassen har en korrugering som hindrar fötterna från att glida, men gör det svårt att rengöra ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

De särdrag hos lärktäckbrädor inkluderar:

  • vedtäthet 590-1000 kg / m3;
  • luftfuktighet inte mer än 10-12%;
  • miljösäkerhet för materialet;
  • motstånd mot warpage;
  • skydd mot svamp och mögel;
  • ökad styrka;
  • funktionalitet;
  • estetik;
  • lång livslängd;
  • funktionalitet;
  • enkel installation.
Bild
Bild
Bild
Bild

Däckbrädan av lärk klarar enkelt de mest intensiva arbetsbelastningarna . Dess yta lämpar sig väl för mekanisk bearbetning, målning, toning.

Materialet är lämpligt för utomhusbruk, försämras inte på grund av extrema temperaturer eller kraftig nederbörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Slät lärktavla klassificeras efter kvaliteter, vilket gör det möjligt att dela materialet efter dess syfte och förekomsten av synliga defekter. Det finns totalt 4 kategorier . Det är värt att överväga egenskaperna hos varje sort mer detaljerat.

MEN

Denna kategori inkluderar trä av hög kvalitet, något defekt … För 1 rm. m bör inte ha mer än 2 knop upp till 5 mm i diameter. 1-2 hartsfickor är tillåtna. På ytan kan det finnas icke-genomgående mikrosprickor samt flis upp till 1 mm. För 2,5 m bör det inte vara mer än 1 bit.

Bild
Bild

I

Den mest populära lärktäckbrädan tillhör denna sort . Det kännetecknas av en kombination av överkomliga kostnader och ganska höga prestandaegenskaper. Ett antal fångar och fickor som innehåller harts anses inte vara en defekt. Sprickor utan genombrott kan förekomma i mängden 1-2 bitar för varje 2500 mm.

Bild
Bild

MED

Lågklassigt material, inte kännetecknas av höga estetiska egenskaper … Detta beror på att ytskiktet av trä under barken används för tillverkning. Ytan kräver obligatorisk skyddande behandling med speciella föreningar. Först då kan materialet användas för att skapa däck. Däckplankor av grad C är grova och kan ha grova ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Extra

Ibland förekommer det också med beteckningen "Premium ". Denna sort tillhör eliten, utesluter förekomsten av eventuella defekter. Kränkningar av strukturens densitet och homogenitet är inte tillåtna. Det finns inga spår av marker, harts, mekanisk skada på ytan av ett sådant däckbräda. För tillverkning av virke används stumdelen av stammen, den minst mottagliga för ett sådant fenomen som knottigt.

Vissa övergångar av färgpaletten är tillåtna, men själva nyansen måste motsvara träslag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Det finns ett brett utbud av standardstorlekar av lärktäckplankor. Typiska tjocklekar varierar från 25 till 45 mm. Standardbredderna börjar från 90 mm och kan nå 140-160 mm. Längden varierar också, från 2 till 6 m.

Mest efterfrågad när man lägger golv, terrasser alternativ för däckbrädor med indikatorer på 28x140x3000 mm, samt 28x120x3000 mm. För skeppsdäck och uteserveringar, landgångar och bryggor använd starkare brädor. Standardstorleken 34x145x4000 mm är populär här. I dekorativ beklädnad både tjocklek och bredd på produkterna spelar roll. Alternativ 35x140 mm, 28x160 mm är väl lämpade för användning där estetik kommer fram, det är också bättre att inte spara på betyget.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Användningen av däckplankor är efterfrågad på många områden. Först och främst används den i skeppsbyggnad, segling, för att skapa golv i öppna områden på fartyg. Egentligen, därav namnet på brädet - däck. Dessutom gör materialets exceptionella egenskaper det till ett utmärkt val för andra områden av mänsklig strävan.

I dekoration av bad och bastur . Lärke är väl lämpad för ångrum och rum som inte är förknippade med plötsliga förändringar i luftfuktighet och temperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

I utformningen av utrymmet runt utomhuspoolen … Här läggs däckbrädan med ett betydande spelrum för utflödet av vatten. Materialet glider inte, det tål väl kontakt med fukt.

Bild
Bild

Inom landskapsdesign … Gångar, broar, markiser och pergolor i trädgården kan tillverkas av däckplankor.

Bild
Bild
Bild
Bild

I utsmyckningen av kustområdet . Bryggor, bryggor, gångar av lärk ruttnar inte, tjänar länge och ser attraktiva ut. De är lätta att bygga, strukturerna är pålitliga och tål betydande belastningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under konstruktion . Tillbyggnader till huset i form av verandor och terrasser, fristående lusthus kan skapas av högkvalitativt naturmaterial. En däckbräda är också lämplig för att skapa trappor. I det här fallet, ta maximal tjocklek för att skapa steg, grundstrukturen kan vara lättare.

Bild
Bild
Bild
Bild

I utsmyckning av balkonger och loggior . Här fungerar lärken som en beklädnad för en betong- eller tegelbas, ger komfort, hjälper till att göra finishen mer naturlig och estetisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Däckplanka är ett utmärkt exempel på ett mångsidigt material som fungerar lika bra på golv, väggar och i kombination med olika typer av landskap och arkitektur.

Det kan färgas och målas och utsättas för andra dekorativa efterbehandlingsmetoder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man installerar?

Installation av lärktäckskivor utförs både genom genomgående metod på självgängande skruvar och med hjälp av dolda fästelement, såsom klossar. Det är fullt möjligt att klara denna uppgift med egna händer, men med tanke på timmerets dimensioner är det bättre att få hjälpare … Detta gör det mycket lättare att flytta och fixa brädorna. Hela installationsprocessen kan delas in i flera steg, efter vilken du kan uppnå goda resultat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Acklimatisering

Det börjar 48 timmar innan redigeringen börjar. Däckbrädan överförs till den plats där den ska läggas, så att den får rätt fukt. Detta tillvägagångssätt undviker att vrida timret efter att det har fixats. Om försåg utförs behandlas skärpunkterna med vaxbaserade skyddande föreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelse av basen

Däckplankor kan monteras på olika typer av underlag

  1. Betongbeläggning … I detta fall hälls basen i förväg, med inställning av fyrar. Detta alternativ används vanligtvis inne i bostadshus eller strukturer, i bad, liksom runt pooler.
  2. Skruv högar . De installeras med en speciell borr, som dessutom är betong för härdning. En sådan grund jämnas enkelt ut i höjd, monteringsprocessen tar minst tid. Basen är lämplig för att bygga en veranda eller terrass.
  3. Drivna högar … En sådan bas används under betydande belastningar. Stöden har hålrum inuti, som är fyllda med betong för maximal förstärkning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder en högfundament kräver platsen ytterligare förberedelse. Ytskiktet av jord tas bort från det, sedan täcks området med en sand-grusblandning.

Lägga stockar och brädor

Stockar bör också vara gjorda av lärk, precis som brädorna själva, som ska användas vid konstruktionen av golvet. Tidigare rekommenderas att täcka dem med ett antiseptiskt medel - en impregnering som skyddar mot mögel och mögel. En oljefinish skyddar träet från fukt. Installationen utförs med hänsyn till rekommendationer från specialister - detta gör att du kan uppnå ett optimalt resultat.

  1. Den första stocken fixeras på ett avstånd av 10-20 mm från väggen. Det anses vara avgörande.
  2. Resten av stockarna fixeras på ett avstånd av 25-40 cm. Vid montering av brädorna diagonalt rekommenderas att hålla ett avstånd nära minimum.
  3. De extrema stöd stockarna är placerade i ändarna av brädorna.
  4. Hålrummen mellan ramens delar är inte fyllda. För att förhindra att vattnet stagnerar inuti bildas en grenkanal.
  5. Fästning på däckbrädans lags utförs från ände till ände, med ett mellanrum på 3-6 mm. De första och sista plankorna måste fixeras med självgängande skruvar. Resten kan installeras i en dold metod, med hjälp av klämmor eller liknande fästelement.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det färdiga golvet behandlas med skyddande och dekorativa föreningar … Den sammansatta strukturen kan användas omedelbart efter att impregneringen har torkat. När du använder självgängande skruvar, spikar kan platserna för deras installation stängas med hjälp av speciella dekorativa överlägg.

Rekommenderad: