Croaker (41 Bilder): Vad är Det? Affärer Och Sågade, Björk Och Kalk, Andra Typer Av Träplankor, Bearbetning Av Virke

Innehållsförteckning:

Video: Croaker (41 Bilder): Vad är Det? Affärer Och Sågade, Björk Och Kalk, Andra Typer Av Träplankor, Bearbetning Av Virke

Video: Croaker (41 Bilder): Vad är Det? Affärer Och Sågade, Björk Och Kalk, Andra Typer Av Träplankor, Bearbetning Av Virke
Video: 3. Trä som material - egenskaper del 1 - kursen Att välja trä 2024, Mars
Croaker (41 Bilder): Vad är Det? Affärer Och Sågade, Björk Och Kalk, Andra Typer Av Träplankor, Bearbetning Av Virke
Croaker (41 Bilder): Vad är Det? Affärer Och Sågade, Björk Och Kalk, Andra Typer Av Träplankor, Bearbetning Av Virke
Anonim

Vid sågning av stockar, som regel, olyckskorp … Faktum är att det är en bräda med en sida konvex. Denna typ av virke är en av de billigaste … Men trots detta har den en ganska bred tillämpning i olika branscher. Det finns olika typer av detta virke som kan användas i konstruktion, för att tillverka möbler, för att ta emot flis, som bränsle, och så vidare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Stockarna sågas så att när kanterna tas bort bildas en platta. Den har vanligtvis en platt sida på ena sidan, som ett vanligt bräda, men den andra sidan kan vara ojämn eller till och med skälla. Under träbearbetningsprocessen erhålls mycket avfall, vilket ibland inkluderar croaker. Faktum är att detta virke kan användas till stor nytta.

Säker, oftast används plattan som värmematerial . Det är dock mer värdefullt och lämpligt för bearbetning för att skapa användbara saker och material av det.

Virke ser annorlunda ut beroende på typen av bearbetning och kvaliteten på de ursprungliga råvarorna. Kostnaden varierar mycket beroende på dess typ.

Till exempel är det billigaste alternativet brädor med utsidan i form av en halvcirkel med bark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådant material kallas ofta " släpar ", och det kan hittas på sågverket utan gradering, billigt och i betydande mängder. Självklart packas plattor i stora företag i längd och tjocklek, vilket ökar priset något. De dyraste typerna är väggpanel och blockhus . De erhålls som ett resultat av noggrann bearbetning, enligt vissa krav. Det är anmärkningsvärt att dessa typer av virke är utrustade med spår och pluggar för att göra dem enklare att samla.

Croaker är särskilt bra där du säkert kan spara pengar. Till exempel, under konstruktion, kan du göra ett tak eller väggar i tvättstugor av det.

Dessutom är detta material lämpligt för klädsel och till och med skapa möbler . Dessutom kan sådana brädor vara attraktiva i utseende och samtidigt inte på något sätt vara sämre i kvalitet och styrka än vanliga. Hela träförhållandet visar hur trävolymen är relaterad till volymen av strimlat trämaterial som erhålls från det. För plattan är medelvärdet för denna koefficient 0,43-0,48.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur är en croaker gjord?

Plåtskivor erhålls när ett lager med en viss tjocklek skärs från sidan vid bearbetning av en stock . I sådana arbeten är endast tjockleken på det erhållna materialet viktigt, och de resulterande brädorna med en konvex sida är avfall. Den komplexa sågningsprocessen kan dock göras mer lönsam genom att använda allt, inklusive resterna. Naturligtvis, för att använda obapolen, måste du förbehandla den.

Oftast sågas trädstammar på specialmaskiner, som har 4 sågblad vardera.

Med programvarukontroll kan du konfigurera enheten så att den samtidigt sågar en logg från alla sidor. I det här fallet kan du ställa in de nödvändiga värdena för tjocklek och längd som du vill klippa till.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om hyvlaren samtidigt bara kan skära en stock från två motsatta sidor, kommer allt att bli något mer komplicerat här, eftersom det efter bearbetning kommer att vara nödvändigt att vrida arbetsstycket längs axeln för att fortsätta separera plattan. Sågmaskiner säljs inte bara för industriverkstäder utan även för privata hushåll.

Bild
Bild

Den billigaste är plattan med minsta tjocklek och bredd, eftersom sådana brädor inte kan bearbetas med ett sågverk . För mer massiva alternativ appliceras en antiseptisk komposition på barken så att träet inte försämras och skärs sedan i nödvändiga bitar.

Texturerade och orörda delar av obapolen kan huggas in i foder. Det är viktigt här att det initialt håller hög kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också få ett blockhus från sådana brädor . I det här fallet är det nödvändigt att se till att högst 3-4 stora grenar ligger på en kvadratmeter trä. Viktigt är också möjligheten att göra anslutande spår och pluggar. I det här fallet kan obapolen förvandlas till ett fullvärdigt timmerhus, bara billigare och enklare. Dessutom kommer dess egenskaper, både mekaniska och fysiska, inte att bli sämre alls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Den sågade plattan skiljer sig på olika sätt, inklusive storlek, form, träslag och skick. Full storlek ska mätas med bark inkluderad . Denna parameter används vid beräkning av lotstorleken.

Om plattan är planerad att användas för specifika ändamål måste träets storlek beaktas utan att beakta barken.

I det här fallet kan du ta genomsnittet för alla brädor eller det minsta, vilket motsvarar det minsta. Skrotets form motsvarar som regel loggens form som en del av den. Det är därför krockaren är ganska mångsidig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ganska ofta är det indelat i följande typer:

  • slät;
  • med förlängning;
  • ojämn.

Släta plattor har samma bredd och tjocklek. Det är viktigt att veta att toleranserna för denna kategori fastställs oberoende av tillverkare eller säljare.

I den expanderande typen kan bredd med tjocklek smidigt ändras från tunn till tjock kant. I detta fall bör du mäta värdena från den tunna sidan av brädet.

Alla brädor, vars längd förändras olinjärt, tillhör den ojämna typen av platta . Den innehåller också allt material som inte är lämpligt för de två första typerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på träet från vilket det är tillverkat kan plattan skilja sig åt i styrka vid böjning och klämning, motståndskraft mot sönderfall och andra skador, motståndskraft mot hög luftfuktighet . Dessutom kommer träets färg och dess struktur att variera. Vanligtvis sorteras avfall på sågverk efter vilka träd de kom från, eller åtminstone ange andelen använda träslag.

Beroende på denna indikator blir det klart vad som kan göras av en platta . Till exempel är björk, tall, gran, asp lämpliga som hjälpämne. Ektypen, liksom lärktypen, anses vara mer värdefull. De kan användas för olika efterbehandlingsarbeten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudtyperna, i vilka obapol är indelade, är trä och företag . Baserat på vilken typ det tillhör kan du tydligt avgöra vad detta material kommer att gå till.

Vedartad

Denna typ skiljer sig i tjocklek upp till 3,5 centimeter . En sådan skuren platta är endast lämplig för ved. Det bearbetas också till bränslespån, cellulosa, tallrikar, kol med en fin fraktion. Vid tillverkning av möbler som helhet används denna typ av platta inte. Det kan dock användas för att göra komponenter, liksom brädor av träfibrer och spån.

Träplatta är ett mycket lönsamt material för tillverkning av flis. När allt kommer omkring erhålls flis av det av samma kvalitet som från trä av en företagstyp.

Detta är mycket fördelaktigt för industrier som arbetar med träbearbetning - kostnaden för sådana rester är 4 gånger mindre än en företagsplatta. Vissa träslag, till exempel lind, tall, björk, al, värderas särskilt som bränsle för både privata hus och pannhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Företag

Denna typ är en platta som har behandlade ytor . Oftast är brädornas längd 2 meter och bredden varierar från 0,8 till 1 meter, men det kan vara olika beroende på trädets diameter. I detta fall börjar tjockleken från 3,5 cm eller mer.

Användningen av affärsavfall är mycket bred, allt från konstruktion av formar och andra grova produkter, som slutar med parkett, staket, takmaterial.

Skrot eller brända bitar kan användas för att skapa enkla möbler och olika träredskap. Samma denna typ är utmärkt som beklädnadsmaterial för olika byggnader … Den kompetenta och rationella användningen av en sådan platta kan avsevärt minska kostnaderna för reparation och byggnadsarbete utan att förlora kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområden

Blockhuset används flitigt i inredningen .… Å ena sidan ser det här alternativet ut som en vanlig bräda, och å andra sidan som ett snyggt timmerhus. Det finns ett spår i profilen på ena sidan och ett tungspår på den andra för snabb montering. Som ett resultat kan du få ett vackert timmerverk. Oftast är ett blockhus tillverkat av barrträd eller lövträ.

Oftast används lindblockhus inomhus på grund av dess värme och mjukhet.

För efterbehandling av de yttre delarna av byggnader är det bättre att använda granfoder. Detta alternativ är också väl lämpad för en mängd olika strukturer och som ett element i inredning i landskapet eller staket.

Bild
Bild

Form, takdragning och andra byggnadskonstruktioner är oftast gjorda av obapol … Denna typ av platta används ofta i gruvindustrin för att stärka arbetet i gruvor eller berg. De bästa befästningarna erhålls från cederträ, lärk, gran, tall och gran. Dessutom måste materialet vara fritt från bast och ruttna knutar.

Träavfall är fördelaktigt att använda för staket och staket i privata hus.

För att få ett bra staket är det tillräckligt att installera stöd, fylla dem över lamellerna mellan dem och montera plattor med eller utan bark vertikalt mot dem.

För att öka materialets livslängd kan det impregneras med ett antiseptiskt medel och sedan täckas med ett lager lack eller fläck.

För att bestämma gränserna för en tomt med enskilda växter kan du sätta ett lågt staket av en platta. Dessutom kan den enkelt grävas i marken genom att täcka skivans botten med ett lager av takmaterial eller takfilt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För små byggnader kan plattan användas som en formning . Dessutom kan den efter sådan användning fortfarande användas för att värma en spis, öppen spis eller panna. Plattor gör gott takstödkonstruktioner … Samtidigt är bärighetens egenskaper liknande egenskaper i prefabricerade konstruktioner. I privata hushåll kan träavfall användas för att tillverka pallar … De resulterande pallarna är praktiska för förvaring av byggmaterial, liksom saltade fat eller burkar.

Om du tar bort barken från materialet kan du göra bra landsmöbler, inklusive bänkar, bord, sängbord, en bas för en säng, en gunga

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att skydda träet kan det lackeras . Grävaren kommer också att vara oumbärlig när man täcker baldakiner och arbors. Dessutom kan den användas både inifrån och utifrån. Du kan också göra ett tak av det.

Designers rekommenderar att du använder en platta när du skapar möbler i loftstil. Till exempel kommer en bordsskiva av ek eller lärk att se väldigt imponerande ut.

Det är viktigt att träet har en enhetlig profil, är barkfritt och lackerat.

Om det finns för stora knutar kan de skäras av och oegentligheterna och luckorna kan fyllas med epoxiharts och fluorescerande pulver. Slutresultatet är ett fantastiskt lysande bord som kommer att pryda alla matsalar eller vardagsrum.

Bild
Bild

För att komma närmare naturen kan du använda virke som slutmaterial för väggar och tak. Dessutom är skalade brädor väl lämpade för väggdekoration i badkar eller bastu. Dessutom, när du väljer barrträd, kan du också få en behaglig doft av harts in i rummet.

Olika hantverk kan tillverkas av korta bitar av platta. Till exempel en vägghängare med krokar för kläder. Hantverkare använder värdefulla träslag för att skapa en mängd souvenirer av dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Återvinning och bortskaffande

Det kan vara problematiskt för virkesförädlingsföretag att bearbeta och slänga plattor . Det tar trots allt inte bara plats, utan är också fokus för olika skogsskadegörare. Dessutom ökar stora berg av avfall brandrisken. Naturligtvis är det enklaste sättet att hantera onödigt avfall genom förbränning, men detta är inte rimligt ur ekonomisk synvinkel. Det är mer lönsamt att sälja det som värmematerial.

Det finns också ett alternativ för att bearbeta avfall till högkvalitativa flisor, från vilka du sedan kan göra ark av OSB, fiberboard eller spånskiva.

Detta kräver specialutrustning . Man bör komma ihåg att det finns få sådana enheter på hemmamarknaden, men i många produktionsregioner är de engagerade i skapandet av hemmagjorda maskiner för tillverkning av träflis. I denna process är det svåraste att ta bort barken snabbt och effektivt så att flisen blir så ren som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktiviteten hos träbearbetningsanläggningar kan också ökas genom att göra briketter och pellets till ugnen . Men här är det också viktigt att barkens innehåll är så lågt som möjligt. Detta beror på att en stor mängd sand och andra icke brännbara partiklar samlas på basen. Därför, vid bearbetning av plattor, är en viktig punkt närvaron av avbarkningsutrustning.

Rekommenderad: