Brädor (58 Bilder): Typer Av Träskivor, Profilerad Konstruktion, Tunn Och Bred, Andra. Hur Väljer Man? Styrelseelement

Innehållsförteckning:

Video: Brädor (58 Bilder): Typer Av Träskivor, Profilerad Konstruktion, Tunn Och Bred, Andra. Hur Väljer Man? Styrelseelement

Video: Brädor (58 Bilder): Typer Av Träskivor, Profilerad Konstruktion, Tunn Och Bred, Andra. Hur Väljer Man? Styrelseelement
Video: Different Types of Wooden Boards Used in Interiors |eg. MDF, HDHMR, WPC, PLYBOARD, WATERPROOF BOARD 2024, April
Brädor (58 Bilder): Typer Av Träskivor, Profilerad Konstruktion, Tunn Och Bred, Andra. Hur Väljer Man? Styrelseelement
Brädor (58 Bilder): Typer Av Träskivor, Profilerad Konstruktion, Tunn Och Bred, Andra. Hur Väljer Man? Styrelseelement
Anonim

Plankor används vanligtvis för väggbeklädnad, golv, läktar, takläggning, liksom för konstruktion av staket. Men inte alla typer av brädor är lika lämpliga för att ordna ett tak och för snickerier. Därför är det mycket viktigt att veta vad de huvudsakliga egenskaperna hos detta sågade virke är, hur de skiljer sig åt och hur man bestämmer deras kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Människor har använt trä för konstruktion och efterbehandling sedan antiken. Idag, med utseendet på marknaden av ett brett utbud av moderna byggmaterial, fortsätter trä att ha en ledande position. Denna efterfrågan beror på produkternas hållbarhet, liksom träsäkerhetens miljösäkerhet . De mest sålda naturliga träprodukterna är brädor. De är oersättliga när de utför både huvud- och hjälparbeten. Brädor behövs för efterbehandling och grov efterbehandling, för konstruktion av ramkonstruktioner och installation av svarven.

Befintliga GOST definierar en bräda som timmer, vars tjocklek inte överstiger 100 mm, medan produktens bredd inte kan vara mer än 2 gånger tjockleken på arbetsstycket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör dom det?

Plankor erhålls från stockar under sågningen. Det finns flera grundläggande tekniker.

  • Tumlasågning . I detta fall sågas stocken med en bandsåg, mindre ofta används en flersågsmaskin eller ett sågverk. Resultatet är två eller flera okantade brädor med önskad tjocklek.
  • Såg såg med stång . Arbetet utförs på liknande utrustning. I det här fallet sågas timret till okantade och kantade brädor, det vill säga de som kan komma in i stångens yta med kanten.
  • Tillverkad av obrutet material . I denna teknik utförs kantskärning på cirkelsågar, liksom en- eller flersågsutrustning. Sådan bearbetning gör det möjligt att erhålla kantat virke från oslaggt virke.
  • Sågning med fräsning - arbete utförs på en fräs- och sågningsenhet . På så sätt kan du få ett högkvalitativt kanter i ett pass.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Brädorna kan vara fasta eller skarvade. De förstnämnda skärs av en träbit, de senare med fyrsidig fräsning är gjorda av korta segment. När det gäller styrka är de betydligt överlägsna fasta, de saknar inre spänningar och leder inte på grund av krympning.

Beroende på snittet på kanterna

Det finns tre typer av brädor beroende på graden av sågning av kanterna

Oskadad - virke, vars kanter inte är sågade. De är faktiskt ett fragment av en stock. Sådana material används vanligen för takmantel, golv och mantel. De kan användas för att bygga en ladugård, ett badhus och andra uthus, och liknande material är optimala för att bygga ett staket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kantade brädor med avtagna (halvkantade) - i sådant virke är en av kanterna helt ett sidofragment av stocken, och den andra kanten är jämn.

Dessa material används på samma sätt som oförädlade material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kantade brädor - produkter där båda sidorna skärs exakt. Sådana ämnen är mest efterfrågade inom bygg- och möbelindustrin; de används inom en mängd olika områden, från skapandet av möbler till konstruktionen av olika föremål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på snittet på den yttre plattan

Brädor klassificeras också i flera sorter, med hänsyn till utsidan utseende:

  • obapol - i en sådan bräda är den inre ytan helt propen, och den yttre är bara delvis eller inte alls;
  • knölrygg obapol - ett material där mängden snitt på ytterytan inte överstiger hälften av den totala längden;
  • boardwalk obapol - en bräda där mängden snitt på ytterytan överstiger hälften av den totala längden;
  • platta - ensidig snitt, den övre delen av baksidan ser något rundad ut;
  • en platta är en platta där skärmängden på den yttre ytan är mer än hälften av den totala längden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på platsen i loggen

Beroende på platsen inuti den ursprungliga stocken kan alla brädor vara kärnor, sidor eller mitten. Kärnorna skiljer sig åt i täthet och nyans, när de torkar smulas de ofta, därför har de vanligtvis låga betyg. Virke från sidfragment kan ha defekter - detta beror på att sådana områden ofta utsätts för penetration av maskmaskinsekter.

Byggmaterial av högsta kvalitet erhålls från de centrala avverkningsområdena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på hyvlingsbearbetningen

Det finns en annan klassificering av brädor, som påverkas av typen av hyvling:

  • hyvlat eller vikt - hyvlat virke, där båda kanterna eller ett av lagren är hyvlade;
  • ensidig hyvlad - ett arbetsstycke som har hyvlat på endast ena sidan;
  • dubbelsidig hyvlad - en bräda hyvlad på båda sidor;
  • oplanerat - grovt, obearbetat material, används vid grovarbete.

Regementsbrädor är en separat typ av sådana brädor. De är jämnt hyvlade och har rundade kanter; de är populära för foderbad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Beroende på kvaliteten är alla brädor indelade i kvaliteter. För barrved finns det 5 sorter, sågat virke från lövträ kan bara vara 3 sorter. Betyget bestäms av det totala antalet defekter och brister i virket. Ju högre betyg desto bättre produktkvalitet.

  • Selektiva brädor - dessa material kallas också affärsmaterial. I det här fallet är vissa mindre defekter tillåtna, som omfattas av strikta regler. Allvarliga defekter som råtta, mögelmärken och ringsprickor är inte tillåtna.
  • Första klass - kan skilja sig åt när det gäller standarder för barr- och lövträd. I det här fallet är groddar, blått och brunt antingen inte tillåtet eller standardiserade av GOST. Små sprickor är möjliga på ytan.
  • Andra klass - några små defekter är tillåtna här, de flesta av dem är föremål för standardisering.
  • Tredje klass - på sådana brädor kan du se fläckar, liksom mindre svampskador.
  • Fjärde och femte klass trä finns uteslutande i barrträdsmaterial - det här är undermåliga brädor. De flesta av dessa defekter kan inte normaliseras.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips: När du väljer timmer, lita inte på angivelsen av den kvalitet som deklareras av tillverkaren.

Faktum är att även utvalt sågat virke kan ha mindre mikrosprickor . När de är torra kan de gå inåt och förstöra träets struktur. Det är därför varje bräda i ett parti måste inspekteras visuellt. Särskild uppmärksamhet bör också ägnas åt förekomsten av mögel och röta - de förekommer ofta på ytan under transport och lagring av virke.

Bild
Bild

Dimensioner

För sågat virke från barrträarter ställs följande dimensioner in:

  • tjocklek - 16, 19, 22, 25, 32, 40, 44, 50, 60, 75 mm;
  • bredd - 75, 100, 125, 150, 175, 200, 225, 250, 275 mm;
  • längd - i intervallet från 1 till 6,5 m med ett steg på 0,25 m, för tillverkning av förpackningsbehållare - från 0,5 m med ett steg på 0,1 m.

För vedvirke finns andra standarder

Tjocklek - 19, 22, 25, 32, 40, 45, 50, 60, 70, 80, 90 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bredd:

  • för kantmaterial - 60, 70, 80, 90, 100, 110, 130, 150, 180, 200 mm;
  • för okantade och ensidiga kanter - 50 mm och mer med ett steg på 10 mm.

Längd:

  • för hårt trä - från 0,5 till 6,5 m med ett steg på 0,1 m;
  • för mjukt trä - från 0,5 till 2,0 m i steg om 0,1 m och från 2,0 till 6,5 m i steg om 0,25 m.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

För att välja rätt bräda måste du först och främst uppmärksamma dess utseende och också kräva att säljaren kräver intyg om överensstämmelse. Det är nödvändigt att på förhand ange de funktioner som placeras framför byggmaterialet. Till exempel, för invändig beklädnad av bostäder bör kantsprodukter användas . Oavverkat virke impregnerat med antiseptiska lösningar är lämpligt för fasadinstallation. Det är oerhört viktigt att i förväg bestämma storleken och formen på arbetsstycket.

Om du inte har någon erfarenhet av timmer och du inte kan ta reda på valet på egen hand, är det bättre att rådgöra innan du går till affären med personen som är ansvarig för huvudarbetet - han kommer att kunna säga exakt vilka brädor du behov och vad som ska skärpas Uppmärksamhet. Du ska inte välja de billigaste produkterna. Trä är ett ganska dyrt byggmaterial, men samtidigt håller det mycket hög kvalitet . Om du tänker bygga ett pålitligt hem, var beredd på betydande utgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av nyckelfaktorerna vid val av bräda är fukt. Den kritiska faktorn i detta fall är materialets användningsområde . Det är en sak om du ska bygga ett staket, och en helt annan sak är ett bostadshus, som ska vara vindtätt. Under konstruktion är det därför viktigt att minimera risken för sprickor, särskilt där dörrkarmar och fönsterkonstruktioner ska monteras. Det är viktigt att förstå hur dessa luckor ser ut om alla huvuddelar är exakt justerade under konstruktionen.

Anledningen är att virket är ett levande virke därför, även i den färdiga strukturen, sker förändringar i former ständigt, de blir en följd av krympningen av byggmaterialet. Ju högre fuktnivå det ved som används desto mer oförutsägbar blir krympningen. Varje växt är genomsyrad av kärl, genom vilka mineralkomponenterna, lösta i vatten, kommer från rötterna till grenarna och bladplattorna. Om brädan är gjord av nyhugget sågat virke och omedelbart säljs, kommer fuktnivån i det att vara naturlig.

Om arbetsstyckena har torkats i en industriell miljö kallas sådana brädor för torra.

Bild
Bild
Bild
Bild

I brädor med naturligt fuktinnehåll överstiger det vanligtvis 22% . Deras användning i konstruktion och dekoration innebär viss risk, eftersom krympning uppstår när de torkar. I det här fallet är det bättre att föredra timmer från trä som skördats under den kalla årstiden. I frost avbryts flödet av saft i stammarna, eftersom trädets naturliga fukt minskar många gånger. Således innehåller vinterved mycket mindre fukt än den som skördades vid andra tider på året.

Torrt virke anses vara fukthalten som inte är högre än 22% . I detta fall kan torkmetoden vara kammare eller naturlig. Natural utförs på speciella företag, såväl som direkt på byggarbetsplatser. Samtidigt staplas brädorna och luftgap lämnas mellan de enskilda raderna - detta bidrar till fri luftcirkulation. Ovanifrån är en sådan bunt täckt med en film eller annat vattentätt material för att skydda den från regn och snö. Kammartorkning utförs i en speciell ugn, detta gör att du kan minska luftfuktigheten till 10-12%. Denna metod kräver dock en imponerande energiförbrukning, och därför är slutprodukten ganska dyr.

Användningen av sådana brädor är ekonomiskt opraktisk vid installation av ramar i öppna områden - i det här fallet börjar träet absorbera vatten från luften.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan viktig faktor som bör fokuseras på är förvärv av fuktresistenta "levande" träd (den så kallade "gröna skogen") eller död ved. Det är lätt att gissa att den "gröna skogen" erhålls genom att såga levande träd. Döda växter, vanligtvis skadade av skadedjur, blir material för död ved . Fuktinnehållet i det döda virket är mindre, men kvaliteten på sådana brädor är också låg. Ofta påverkas de av insektslarver, råta finns ofta på dem. Dött virke kan kännetecknas av sin gråaktiga färg; massan av produkter från dessa avverkningsområden är mycket lägre.

För tillverkning av brädor används barrträd och lövträ, var och en har sina egna fördelar och nackdelar . Så, ephedra innehåller hartser med antiseptiska ämnen. Detta förhindrar uppkomsten av svampar och mögel på virket. Det är därför barrträ vanligtvis används för konstruktion av strukturer som används i en fuktig miljö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det mest prisvärda materialet är tall - det tål hög luftfuktighet, är särskilt tätt och hållbart . Granvirke är något mindre hållbart, men när det gäller vattenbeständighet är de lika med tall. Jämfört med tall och gran är ceder mer hållbar och motståndskraftig mot förfall. Men på vårt lands territorium växer det sällan och är därför mycket dyrt. Lärken är mycket överlägsen de allra flesta barrträd i styrka, men den är inte så resistent mot verkan av patogen mikroflora.

Lövträ är svårare att tolerera kontakt med fukt, de används oftare för fasad och annat internt arbete eller på de platser där kontakt med fukt är minimal, till exempel när man placerar takbjälkar under taket. När det gäller hållfasthetsparametrar är ek, ask, björk, bok, lönn, akacia och teak betydligt överlägsen de flesta barrträd . Exotiska träslag uppskattas särskilt - de utmärks av sin ovanliga färg och vackra textur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområden

Brädor används ofta i byggnadsarbeten

Ramstrukturer . Ramhusbyggnad idag har blivit allestädes närvarande. Dess främsta fördelar är hastigheten och enkel installation av sådana strukturer. När du bygger ramstöd kan du inte klara dig utan brädor. I detta område används alla typer av virke - torrt eller rått, kantat eller hyvlat, allt beror på den planerade byggetiden och budgeten. Om du har tillräckligt med tid kan du köpa brädor med naturlig fukt och torka dem själv på byggarbetsplatsen.

Vanligtvis används för konstruktion av ramar virke med en bredd på 120-200 mm och en tjocklek på 40-50 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Golv . Stockar, grovt golv, samt slutgolv är gjorda av brädorna. Lags utför funktionerna för ett grundläggande stöd, därför tas vanligtvis brädor med en tjocklek på minst 50-60 mm för dem. Eftersom golvet utsätts för fukt är det bättre att föredra barrträ. Sådana produkter behandlas säkert med antiseptisk impregnering för att skydda dem från sönderfall. För undergolvet är byggnadsskivornas utseende irrelevant - i det här fallet kan du köpa vanliga kantmaterial eller en tunn profilerad golvbräda med en tjocklek på 30-35 mm. Vid installation av golvkonstruktioner som upplever ökad mekanisk påkänning bör tjockare alternativ ges.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tak . Brädor är oumbärliga när du installerar taksystemet. Vanligtvis används brädor med en tjocklek på 50 mm för tillverkning av takbjälkar direkt, liksom hoppare. Ett annat grundläggande element i taket är svarven, hela strukturen stöds på den. Takskivan kan vara solid eller gles, arbetsstyckets tjocklek är i detta fall 25-35 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Formning . Brädor används i form av formning när man häller en betongfundament. Kantmaterial lämpar sig bäst för sådant arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Andra byggnader . Brädor efterfrågas för byggande av lusthus, bad, hus på landet och uthus. Materialet är utbrett vid tillverkning av möbler, liksom i andra verk när materialets struktur är av grundläggande betydelse. Det är bättre att föredra torra platta brädor, icke-hyvlade måste först klippas. När du köper material i det här fallet bör du fokusera på budgetens möjligheter. Den billigaste lösningen skulle vara en kantad bräda av naturlig fukt från gran och tall - du kan torka ett sådant arbetsstycke själv. Torrhyvlade modeller är dyrare, men kvaliteten på beläggningen blir mycket högre.

En räfflad bräda som har vikts kommer att vara en universell lösning - den kan användas för alla typer av snickeri och konstruktions- och reparationsarbeten.

Rekommenderad: