Aspenbrädor: Kantade Och Okantade Aspbrädor, Fördelar Och Nackdelar, Torra Och Våta Brädor För Ett Bad, Deras Användning Och Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Aspenbrädor: Kantade Och Okantade Aspbrädor, Fördelar Och Nackdelar, Torra Och Våta Brädor För Ett Bad, Deras Användning Och Sorter

Video: Aspenbrädor: Kantade Och Okantade Aspbrädor, Fördelar Och Nackdelar, Torra Och Våta Brädor För Ett Bad, Deras Användning Och Sorter
Video: Role of Excipients in Design of Solid Amorphous Dispersions - Thomas Durig 2024, Mars
Aspenbrädor: Kantade Och Okantade Aspbrädor, Fördelar Och Nackdelar, Torra Och Våta Brädor För Ett Bad, Deras Användning Och Sorter
Aspenbrädor: Kantade Och Okantade Aspbrädor, Fördelar Och Nackdelar, Torra Och Våta Brädor För Ett Bad, Deras Användning Och Sorter
Anonim

På marknaden för modernt sågat trä finns det inte ofta aspbalkar eller plankor, eftersom efterfrågan på dessa produkter är låg .… Bygghantverkare ignorerar oförtjänt detta material, men asp har, till skillnad från många andra, mer värdefulla arter, unika egenskaper som styrka och motståndskraft mot förfall. I gamla dagar i Ryssland var det från asp som timmerhus av bad, brunnar gjordes, källare förstärktes och skalade bältros användes för att ordna taket. Skedar, hinkar, hinkar tillverkas traditionellt av asp till denna dag. Den höga motståndskraften mot fukt och materialets densitet gör det möjligt att använda asp i konstruktion, men för att resultatet av en sådan konstruktion ska vara tillförlitligt måste du veta hur man väljer och förbereder aspvirke korrekt.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Aspenbrädor har en hög grad av hygroskopicitet, så detta råmaterial är ett utmärkt alternativ för att bygga eller avsluta ett bad, bastu och kan också användas i husbyggnad … Aspen, som alla andra virke, har sina fördelar och nackdelar.

Bild
Bild

De främsta fördelarna med en aspbräda eller timmer inkluderar följande

  • Pålitlighet och lång livslängd. Om aspämnet var korrekt sågat och torkat med hög kvalitet, blir träet i detta lövträ med tiden tätare och hantverkare jämför det ofta med monolitisk betong.
  • Motståndskraftig mot fuktiga miljöer. I kontakt med vatten eller under förhållanden med hög luftfuktighet, till skillnad från andra trädslag, är asp inte utsatt för snabbt sönderfall, eftersom dess fibrer innehåller ett naturligt antiseptiskt medel.
  • Virket avger inte tjära. Fuktresistent aspplåt innehåller inte hartsartade komponenter, som efter avslutning kommer ut.
Bild
Bild

Av denna anledning kräver bad eller andra aspbyggnader inte extra kostnader för inredning.

  • Miljövänlighet och estetik. Aspenvirke har en behaglig lukt, dessutom ser byggnader och produkter solida ut och attraktiva.
  • Budgetkostnad. Okantad aspbräda är billig jämfört med annat virke. En kubikmeter sådant material kostar cirka 4500 rubel.
  • Naturligt antiseptiskt. Människor har länge märkt att brunnar byggda av asp har positiva egenskaper - vatten blommar inte i dem, och själva ramen ruttnar inte och möglar.
Bild
Bild

Förutom sina positiva egenskaper har asp också vissa nackdelar. De är följande.

  • Trädarten växer i områden som är rika på fukt. Av detta skäl har ett moget träd ofta en kärna som naturligt har ruttnat. Vid bearbetning av ett sådant arbetsstycke måste den ruttna delen kasseras, och endast den apikala delen återstår för vidare användning. Således går 1/3 eller 2/3 av aspstocken till spillo.
  • Eftersom de flesta av de skördade aspråvarorna går till spillo och utbytet av sågat trä av hög kvalitet är litet, ökar detta kostnaden för timmer och brädor.
  • På grund av den höga luftfuktigheten kräver torkning av aspved ett kvalificerat tillvägagångssätt för denna process. Materialkrympning vid torkningskammarens utlopp kan nå 18-20%. Dessutom genomgår 50-80% av materialets totala massa varvning och sprickbildning under torkningsprocessen. Således erhålls högkvalitativt material från asp till höga kostnader för dess bearbetning i små mängder.
Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

MED aspens egenskaper förklaras av dess konstitution: träets struktur har en kärnfri struktur, vars typ kallas spridd kärl . Aspen har en ljusgrönvit nyans av trä. Materialets konsistens är inte uttalad, dess tillväxtringar är inte särskilt synliga, men trots dess inexpressivitet skapar den effekten av enhetlig silkighet och ser därför attraktiv ut, även om detta material inte används för dekorativ efterbehandling.

Bild
Bild

Träet i denna lövart är enhetligt, och om du tittar på sågsnittet på en stock, kan du på 1 cm² se minst 5-6 årsringar. Materialets densitet är cirka 485-490 kg / m² med en fukthalt på 12%

Färsk asp visar sig vara mjuk under bearbetningen, men dess styrka är hög, och med tiden får materialet täthet och blir monolitiskt.

Bild
Bild

De fysiska parametrarna för aspved är följande:

  • materialets statiska böjhållfasthet är 76,6 MPa;
  • kompressionshastighet för träfibrer i längdriktningen - 43 MPa;
  • fibersträckningsnivå - 119 MPa;
  • materialviskositet - 85 KJ / m²;
  • ändytans hårdhet - 19, 7 N / Kv mm;
  • tangentiell ekvivalent hårdhet - 19,4 N / Kv mm;
  • radiell ekvivalent hårdhet - 18,8 n / kv mm.
Bild
Bild

Sågad asp har en fukthalt på 80-82%, under torkning är krympningen av materialet försumbar, därför klassas denna ras som en medeltorkande typ. Aspen har bra motståndskraft mot fysisk stress, och om vi jämför det med barrträd, är asp inte sämre än dem i sin flexibilitet, även med en långsiktig tillämpning av ansträngningar.

Aspenmaterial anses vara mycket motståndskraftigt mot nötningsbelastningar, färskt trä lämpar sig lätt under carving och vid bearbetning på svarvutrustning.

Bild
Bild

Fiberstrukturens homogenitet gör det möjligt att skära arbetsstycken i valfri riktning. Dessutom innehåller sådana ämnen ett litet antal knutelement.

Översikt av arter

Aspenbräda eller trä används oftast i byggbranschen. Vid sågning skördas den i form av en stång, plankor, rundvirke, används för tillverkning av spånskivor och även en skalad faner görs . Torr aspläge används för tillverkning av förpackningsbehållare för transport eller lagring av varor.

Bild
Bild

Det finns 2 varianter av ämnen

Trim … Skivad trä i form av en kantad bräda är det mest efterfrågade byggmaterialet och är märkt som klass 1. Ett sådant arbetsstycke är motståndskraftigt mot fukt och har en lång livslängd. Det används för att dekorera en bastu eller ett bad.

Tack vare asp med sin höga värmeledningsförmåga värms väggarna inte mycket, avger inte tjära och brinner inte vid beröring.

Bild
Bild

I utseende ser finishen dyr och praktisk ut. De vanliga storlekarna på kantade aspenbrädor är: 50x150x6000, 50x200x6000, samt 25x150x6000 mm.

Oskadad … Versionen av det okantade brädet skiljer sig från den kantade analogen genom att barken inte avlägsnas vid kanterna på detta material, därför har ämnen av denna typ ett oattraktivt utseende, men behåller samtidigt alla egenskaper och egenskaper hos aspved, samt kantade brädor. Kostnadspriset på arbetsstycken som endast bearbetas på två sidor är betydligt lägre än snitttypen; Dessutom gör den oförädlade typen av bearbetning att du kan få mycket mer virke och minska arbetskostnaderna för sådan produktion.

Bild
Bild

Okantad aspskiva har blivit ett populärt material som används för grovt byggnadsarbete.

Hur väljer man rätt brädor?

När du väljer aspvirke rekommenderas att vara uppmärksam på följande parametrar:

  • att skära arbetsstyckena längs kornriktningen är mer motståndskraftig mot vridning;
  • materialet med minst antal knop är av högre kvalitet;
  • det bör inte finnas några sprickor, fläckar, tecken på sönderfall eller förändringar i träfärgens enhetlighet på brädet;
  • fukthalten i skivan bör inte överstiga 18%.
Bild
Bild

Genom att köpa timmer av hög kvalitet kan du minska mängden avfall, eftersom utsläpp i detta fall kommer att vara minimalt, vilket innebär att det kommer att spara pengar.

Ansökan

Den vanligaste användningen av asp kan ses vid konstruktion av bad och bastur .… Ett timmerhus för ett bad är gjort av aspbjälkar, och all inredning är utförd med en aspbräda. Även i de fall badhuset eller bastun är byggd av andra material, används asp till mantel och till hyllan i ångrummet. Hyllan asp bräda är inte utsatt för förfall och har en lång livslängd.

Bild
Bild

Ofta är interiörpartier av trä gjorda av asp, som kan målas, klistras över med efterbehandlingsmaterial, mantlas med en läkt eller putsas . På utomhusterrasser, på verandor och i lusthus används aspskivor som golv.

Aspen används som efterbehandlingsmaterial för tillverkning av golvlister, filéer, plattband för dörrar eller fönster.

Rekommenderad: