Lägga Massiva Brädor: På En Underlag Utan Plywood Och Professionell Installation På Ett "flytande" Sätt, Lim Och Fäst Med Självgängande Skruvar. Hur Ska Man Annars Stapla

Innehållsförteckning:

Video: Lägga Massiva Brädor: På En Underlag Utan Plywood Och Professionell Installation På Ett "flytande" Sätt, Lim Och Fäst Med Självgängande Skruvar. Hur Ska Man Annars Stapla

Video: Lägga Massiva Brädor: På En Underlag Utan Plywood Och Professionell Installation På Ett "flytande" Sätt, Lim Och Fäst Med Självgängande Skruvar. Hur Ska Man Annars Stapla
Video: How-To Install Epoxy Natural Stone Flooring 2024, Mars
Lägga Massiva Brädor: På En Underlag Utan Plywood Och Professionell Installation På Ett "flytande" Sätt, Lim Och Fäst Med Självgängande Skruvar. Hur Ska Man Annars Stapla
Lägga Massiva Brädor: På En Underlag Utan Plywood Och Professionell Installation På Ett "flytande" Sätt, Lim Och Fäst Med Självgängande Skruvar. Hur Ska Man Annars Stapla
Anonim

Massivt trägolv är ett av de mest hållbara och estetiskt tilltalande golvbeläggningar som finns. Utåt liknar en massiv bräda parkett, men strukturellt sett skiljer den sig fortfarande från den. Det kommer att vara en pålitlig och hållbar beläggning som tål betydande belastningar och aggressiva yttre åtgärder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Styling sorter

Skillnader i installationen av en massiv bräda är först och främst valet av en eller annan bas. Alternativa alternativ:

  • sätta på en betongbeläggning;
  • bas i form av trä stockar;
  • vanlig plywood som bas;
  • läggning på naturligt trä;
  • användning av häftklamrar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis är professionell installation av massiva brädor associerad med användning av en cementbetongbas. Fixering sker på grund av speciella lim . Dessa är formuleringar med hög prestanda, som inte är rädda för temperaturhopp och inte är giftiga.

Att lägga på plywood kräver ett ångspärrskikt . Du måste fixa det med blandningar av två komponenter. Installation av brädan på stockarna är underbart eftersom arbetet slutförs snabbare, eftersom det inte finns något behov av att knåda cementmurbruk. Ett lager penofol (eller vanlig polyetenfilm) läggs under stockarna som vattentätning.

Känd och ganska utbredd och läggningsmetoden, kallad "flytande bräda ". Denna teknik påskyndar arbetsflödet genom att använda aluminiumklammer som installeras parallellt med silikonutvidgningsfogar för att förbättra kantlimningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till sist, installationen kan bestå av att lägga brädet över en träbotten . Den gamla beläggningen behöver förstärkas om det finns tvivel om dess tillförlitlighet. Egentligen, i sådana fall, väljs ofta en alternativ metod. Om det gamla träbeläggningen har ett lackskikt måste det tas bort. Plankorna slipas för att avlägsna oegentligheter. För att fixa de nya golvbrädorna utförs infästningen med självgängande skruvar. Vanligtvis används fästelement med en korrosionsskyddande beläggning.

Efter att ha studerat alla installationsmetoder kan du välja den mest optimala för en viss situation . Och om du planerar att installera ett "varmt golv" -system måste du tänka på en annan beläggning.

Detta system kommer snabbt att leda till skador på matrisen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Cirka 5-6 dagar före installationsarbetet måste matrisen packas upp - den måste acklimatiseras . För bättre luftcirkulation placeras produkten på ett stativ. Det är viktigt att tärningens fuktavläsning inte är mer än 12%, då ändras inte materialet efter installationen. Rader med täckelement fixeras med häftklamrar eller brädan läggs på lim.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka verktyg behöver förberedas:

  • fyrkantig och penna;
  • en metalllinjal och en träklubba;
  • skruvmejsel och borrmaskin;
  • pneumatisk häftmaskin;
  • spackel.

Självgängande skruvar (med korrosionsskydd och galvaniska egenskaper) behövs oftast som fästelement. Sådana skruvar rostar inte, utsätts inte för negativa temperatureffekter och påverkas inte av andra säsongsfaktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör sägas om könsmarkeringen. Varje monteringsalternativ motsvarar samma layout . Om brädan ska placeras i parkettyp eller diagonalt bör den markeras från mitten av rummet. Om brädan ligger längs rummet börjar märknings- och installationsarbetet från det bortre hörnet. Men du bör inte utgå från resten av hörnen: en förvrängd bild är möjlig.

Det händer så att väggen med fönstren inte går parallellt med den motsatta . I detta fall börjar märkningen och följaktligen installationen från väggens bortre hörn där det finns ett fönster. Om rummet har mer än fyra hörn är dess form inte rektangulär, de börjar markera från ingången och leder vinkelrätt mot väggen med ingången. Rummets bredd måste mätas, dividerat med brädans bredd - så här beräknas antalet hela rader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra små tips för förarbeten

  1. Om det är en betongbas måste den vara ren, torr, jämn och fast. Ytan måste avdustas. Basens tillåtna krökning är högst 2 mm per 2 kvadratmeter.
  2. Om brädan visar sig vara defekt, behöver du inte göra någon rabatt på den. Äktenskapet måste bytas ut. Hela processen kan visa sig vara fel om det finns undermåliga brädor i satsen. Men du kan ändra kortet först innan installationen startar.
  3. Om specialister lägger golvet och de inte har mätt fuktinnehållet bör du tvivla på deras kvalifikationer. En betongfuktmätare och en hygrometer är också användbara för dem som lägger en massiv bräda själva.

Om allt är klart är det dags att komma igång.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur staplar man rätt?

Tekniken är olika i varje fall. Men markeringen, som redan nämnts, är densamma för alla.

På plywood

När du köper plywood som substrat för en massiv skiva är det bättre att fokusera på ark med en tjocklek på 13-15 mm.

Hur ser installationsprocessen på en plywoodbas ut:

  • plywood måste skäras i bitar 0,5 m breda;
  • en ångspärr läggs på betonggolvet;
  • den måste läggas i enlighet med en vinkel på 45 grader (i förhållande till basen);
  • med värmeutvidgning är en liten deformation av golvbrädorna inte uteslutet, därför kan under installationen luckor på högst 3 mm lämnas mellan arken;
  • sedan slipas plywoodytan;
  • ark läggs på lim eller mastik och fästs sedan med pluggar;
  • därefter kan du montera matrisen med tvåkomponentslim;
  • med ett intervall på 25-30 cm görs sidofästning med pneumatiska stift;
  • när locket läggs måste det rengöras och slipas lätt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Processen är inte särskilt svår. Problem kan uppstå om underlaget är smutsigt, basen inte är torr, plywoodskivorna förskjuts. Detta är naturligtvis fullt av deformation av golvet och ganska snart måste det läggas igen.

Flytande sätt

Det är omöjligt att flytta längre utan en helt plan bas, eftersom hela installationen är baserad på "groove-comb" -principen. Denna styling används om luftfuktigheten i rummet är över det normala. Förskjutningen av de svullna brädorna kommer att medföra ett svullet golv, vars element kanske inte passar på plats . Denna design är inte gjord i rum där det finns skrymmande, massiva möbler. När hon rör sig kan hon enkelt riva ut golvbrädorna. Låset skadas, du måste byta ut de skadade brädorna eller till och med hela beläggningen.

Därför anses den bästa basen med rätta vara ett flytande golv . Eftersom det kommer att vara helt plant, kommer brädorna inte att vara instabila a priori.

Beläggningen passar perfekt, vibrationer är inte rädda för det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi monterar en massiv bräda på ett "flytande" sätt

  1. Betongen måste rengöras, fyllmedlet fortsätter att förbereda basen. Dess höjder kontrolleras av nivån. När kittet är torrt måste basen dammsugas och du kan börja hälla det flytande golvet. Det härdar om 3-4 dagar (ungefär).
  2. När golvet är klart kan det markeras och förberedas för installationsproceduren. Med hänsyn till rummets form är det nödvändigt att lägga ut matrisen antingen från mitten eller från det bortre hörnet. Så snart en bräda läggs, fästs en annan bräda på den, förskjuten exakt 0,5 längder.
  3. Brädorna sätts in från sidan av spåret, så det blir inte svårt att avsluta dem med ett träblock och en hammare. Det lagda golvet måste pressas med ett knä, blocket måste föras närmare slutet, med känsliga rörelser, med hjälp av en hammare och block, måste brädet installeras. När brädan sätts på plats flyttar den till periferin.
  4. De tre sista raderna läggs efter att brädorna i den sista raden har mätts och klippts. Så den sista raden läggs, sedan läggs brädorna i den näst sista raden 1-2 mm och höjs med 5-7 cm. Därefter sätts brädorna i rad nr 3 in i golvet med 1-2 mm, höjda så att låset på brädorna i raderna 2 och 3 går i ingrepp med en millimeter eller två. Därefter måste de försiktigt pressas ner, strukturen stängs.
Bild
Bild

Denna metod väljs av många, eftersom tiden och kostnaden för installationsarbetet kan minskas. Och det görs också i rum med låg trafik.

På trägolv

Detta alternativ används för att byta trägolv med en bräda, plywoodfot eller spånskiva. Efter avlägsnande av locket måste lagarna bedömas . Alla skadade områden repareras eller byts ut. När stockarna är klara måste du uppskatta höjden. Om skillnaden är mer än 5 mm med 2 kvadratmeter måste du jämna ut ytan. Plywoodskivor eller fiberboard klarar detta.

Trägolvet slipas med ett fäst slipband . När det är dags att installera en massiv bräda upprepas den tidigare basens riktning. Vattentätning läggs mellan det gamla golvet och munstyckena. Principerna för den efterföljande installationen är desamma som för installationen på betong.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En matris med en fabriksfinish kräver inte ytterligare bearbetning. Det behöver inte slipas eller lackeras.

Men om olika bucklor och defekter dyker upp på det lagda brädet är det absolut nödvändigt att applicera lack eller mätta skivan med en lämplig vax-, oljekomposition.

Bild
Bild
Bild
Bild

På en screed utan plywood

Betong- eller cement -sandbas måste vara helt platt - detta är grundförutsättningen för att installera en massiv skiva. Vidare används en speciell limlösning som inte är rädd för temperaturfluktuationer. Till att börja med kontrolleras styrkan på undergolvet, närvaron av synliga defekter analyseras.

Om du använder ett torrt lim som är utspätt med vatten bör det finnas mer vatten i primern . När du använder färdiga lim tillsätts ett lösningsmedel till dem (vilket anges i instruktionerna). Vanligtvis är beräkningen följande: 1 del lösningsmedel till 10 delar lim. Sedan målas hela flytande golvet över med utspädd jord.

Bild
Bild

Hur länge jorden kommer att härda anges på förpackningen. När allt är helt torrt måste du ta in 4 brädor i rummet, sprida lim på platsen där brädorna kommer att läggas ut . Sedan appliceras lim på baksidan av varje bräda. Men låset ("spårkam") behöver inte täckas med lim, annars blir det problem med att analysera golvet.

Limmet torkar i några minuter, sedan sätts brädet på plats . I några sekunder måste du trycka på den med händerna, och sedan, utan att röra händerna, flytta till kanterna, som om du försöker limma brädet tätare. Nästa kort installeras på samma sätt. Det är inte tillåtet att trycka ner innan åsen helt kommer in i spåret. När 4-5 brädor är installerade måste de knackas med en gummiklubba. De sista raderna läggs enligt principen om "flytande golv", den enda nyansen är att lim används här, men inte där.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om en array-board köps på en byggnadsmarknad kan du spela säkert och ta instruktioner från en konsult . Även när det gäller fästelement: han kommer att berätta om skruvar med fyrsidiga spetsar är lämpliga, han guidar dig i valet av korrosionsskyddsklämmor etc. Om du tvivlar på valet av golvbeläggning (ibland är dilemmat att lägga en massiv bräda eller kakel) måste du analysera alla installationsalternativ. Beräkna sedan uppskattningen, förstå om det finns en vilja att göra det själv och gör en slutlig slutsats.

Rekommenderad: