Bokbrädor (19 Bilder): Kantade Och Okantade, Torra Och Våta, Hyvlade Kvalitetsbrädor Av Trä, 10-50 Mm Och Andra Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Bokbrädor (19 Bilder): Kantade Och Okantade, Torra Och Våta, Hyvlade Kvalitetsbrädor Av Trä, 10-50 Mm Och Andra Storlekar

Video: Bokbrädor (19 Bilder): Kantade Och Okantade, Torra Och Våta, Hyvlade Kvalitetsbrädor Av Trä, 10-50 Mm Och Andra Storlekar
Video: Top 5 Wooden Cutting Boards, How To Make Five Great Wooden Boards Plus a Bonus Board 2024, April
Bokbrädor (19 Bilder): Kantade Och Okantade, Torra Och Våta, Hyvlade Kvalitetsbrädor Av Trä, 10-50 Mm Och Andra Storlekar
Bokbrädor (19 Bilder): Kantade Och Okantade, Torra Och Våta, Hyvlade Kvalitetsbrädor Av Trä, 10-50 Mm Och Andra Storlekar
Anonim

Träet i denna lövfällande långlever tillhör sällsynta och värdefulla arter. Artikeln kommer att överväga sorterna av bokskivor och deras tillämpning. Trots att deras kostnad är ganska hög, är kostnaderna fullt ut motiverade av den långa livslängden för produkter tillverkade av detta hållbara och attraktiva material.

Bild
Bild

Särdrag

Bok är en trädliknande lövväxt som är en av de vanligaste skogsarterna i Europa . Den når Ukrainas territorium och Krimländerna och sträcker sig också till Atlanten, som sträcker sig från Finska viken.

Bild
Bild

Bokträdet har en slät och hög stam, vars höjd kan nå 35-40 m. Den stiliga boken är en sällsynt långlever, dess varaktighet av aktiv tillväxt kan vara mer än 400 år. En så lång livslängdsprocess förklaras av det faktum att detta träd tenderar att växa mycket långsamt.

Bild
Bild

Som en råvara för tillverkning av virke skördas bokhårdved från trädets ålder minst 50 år.

Brädor gjorda av bok har hög styrka, flexibilitet och lång livslängd . Tätt trä tolererar dock inte fukt bra. Genom sin struktur har fibrerna i detta lövfällande berg en hög grad av hygroskopicitet och absorberar bokstavligen maximal fukt från atmosfärens luft. Fuktmättnad leder till att trämaterialet börjar deformeras och ruttna. Med tanke på denna egenskap hos timret i fråga används det endast för inredningsarbeten.

Bild
Bild

Till utseendet har sågsnittet på ett bokträd en vit färg med en rödgul nyans.

Under påverkan av syre ändrar träet med tiden sin färg till en rosa-brun nyans. Genom sin struktur är trä ganska tätt och tungt, och om ett sådant material utsätts för en snabb torkningsprocess börjar det spricka och deformeras . Veltorkat bokvirke har en förkärlek för en ganska enkel bearbetningsprocess och efterföljande polering av färdiga föremål.

Bild
Bild

Som redan nämnts bör alla bokprodukter endast användas inomhus, eftersom detta material mycket snabbt absorberar fukt och ruttnar utomhus.

De viktigaste fysiska parametrarna för detta trä är:

  • materialtäthet - 500-900 kg / m³;
  • värmeledningsförmåga - 0,17 W / (m * K);
  • draghållfasthet - 136 N / mm2;
  • tryckhållfasthet - 60 N / mm2;
  • böjningsgraden är 120 N / mm2.
Bild
Bild

Den gulrosa nyansen av bokträ under förhållandena vid bearbetning av arbetsstycken med varm ånga kan ändra sin nyans till rödbrun, som ser spektakulär och ädel ut.

Lövträ är helt luktfritt och materialets hållfasthet är i stort sett överlägsen lövträ som björk, körsbär eller hornbeam.

Bild
Bild

En lång långlever med dekorativt trä kan växa både i bergig terräng och i skogsbältet. Den raka och jämna stammen av detta träd på ett snitt, gjord i tvärriktningen, har ett vackert mönster av årringar, som är nära åtskilda till varandra.

Bild
Bild

Men om du jämför bok med ek, då bokträ förlorar i stor utsträckning när det gäller dess hållbarhet och motståndskraft mot förfall.

Bokträ absorberar alla typer av färgämnen väl, dess färgnyanser kan ändras med färgningsteknik samt måla med lack.

Översikt av arter

Värdefullt bokträ skärs för att producera högkvalitativa hyvlade kantade eller okantade brädor. Bokråvaror används för att göra faner, torr faner plywood och möbelskiva.

Bild
Bild

Bokträ, beroende på dess typ, befinner sig inom olika användningsområden

Kantad bräda - det ursprungliga blankmaterialet avvisas noggrant, torkas och nödvändigtvis bearbetas med speciella impregnerande skyddande föreningar. Tack vare denna impregnering behåller träet sin färgton och blir mindre mottagligt för fuktabsorbering. Kantmaterial används för tillverkning av golvelement, trappor, finishpaneler och golvlister är gjorda av det, skåpmöbler monteras, används som dekorativ inredning i form av väggpaneler. Materialets tjocklek kan vara från 10 till 50 mm.

Bild
Bild

Okantad bräda - ämnen av bokråvara bearbetas endast längs plattans breda del, medan bark kvarstår på sidorna. Sådant material är något billigare än den kantade motsvarigheten och används för invändig beklädnad av inomhusytor.

Bild
Bild

Möbelbräda - oftast tillverkas det med bokfaner av olika tjocklekar och utvalda skärvinklar. Fördelen med detta material är dess vackra naturliga mönster, som används för dekorativ inredning eller för tillverkning av möbelfasader.

Bild
Bild

Inomhusbruk av bok motiveras av dess naturliga styrka och höga estetiska egenskaper.

Användningsområden

Trots den höga kostnaden för materialet har bokträ en stor efterfrågan och ett brett användningsområde. Bok används för olika ändamål.

För att ordna golvytan i rummet dekorativt trä används som efterbehandlingsmaterial. För detta ändamål är en effektiv och dyr parkettbräda gjord av träämnen, vilket motiverar kostnaderna genom att vara motståndskraftig mot stötar och nötning.

Bild
Bild

I bostadslokaler med låg trafik används bok för tillverkning av exklusiva modeller av interna golvtrappor … En sådan produkt är en mycket original dekoration i inredningen i alla hem.

Bild
Bild

När den behandlas med varm ånga har boken förmågan att vara mycket flexibel … Denna effekt används vid tillverkning av vintagemöbler och musikinstrument.

Bild
Bild

Tunn bokfaner kan färgas konstgjord i olika nyanser och användas för tillverkning av dekorativa mosaikmålningar . Avfallsträet från denna lövträ används inom den kemiska industrin vid produktion av metylalkohol, tjära eller kreosotoljor .

Bild
Bild

Bokmaterialet är därför uppskattat för sina dekorativa egenskaper dess användning är också motiverad vid tillverkning av present souvenirer .

Den naturliga täta konsistensen av bokfibrer gör det möjligt att göra produkter av den med efterföljande slipning, tack vare vilken du kan uppnå en perfekt slät och jämn yta.

Bild
Bild

Bokprodukter för alla ändamål bör skyddas från fukt.

För detta ändamål är träet impregnerat med vattenavvisande föreningar och täckt med ett skyddande lackskikt. för detta ändamål är träet impregnerat med vattenavvisande föreningar och täckt med ett skyddande lackskikt.

Rekommenderad: