Unedged Board (33 Foton): Vad är Det? Okantade Hyvlade Golv Och Tak, Torra Breda Och Andra Brädor. Hur Ser De Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Unedged Board (33 Foton): Vad är Det? Okantade Hyvlade Golv Och Tak, Torra Breda Och Andra Brädor. Hur Ser De Ut?

Video: Unedged Board (33 Foton): Vad är Det? Okantade Hyvlade Golv Och Tak, Torra Breda Och Andra Brädor. Hur Ser De Ut?
Video: Herdins Träbehandlingsskola Hårdvaxolja golv 2015 2024, April
Unedged Board (33 Foton): Vad är Det? Okantade Hyvlade Golv Och Tak, Torra Breda Och Andra Brädor. Hur Ser De Ut?
Unedged Board (33 Foton): Vad är Det? Okantade Hyvlade Golv Och Tak, Torra Breda Och Andra Brädor. Hur Ser De Ut?
Anonim

Att veta vad okantade brädor är, hur de ser ut och vad deras funktioner är, är mycket användbart för alla utvecklare eller ägare av ett privat hus när de renoverar byggnader. Tak och golv är gjorda av obrutna brädor väldigt ofta. Artikeln talar också om torra breda och andra obrutna brädor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Det är viktigt att förstå värdet av obearbetat sågat virke redan eftersom det är mycket billigare än deras "kantade" motsvarigheter. Huvudspecificiteten för att få obrutna brädor är längsgående sågning av stockar. I detta fall är sidokanterna på de resulterande produkterna inte avskurna. Som ett resultat har brädan bearbetade ytor från botten och toppen, och sidoväggarna lämnas nästan i sin ursprungliga form. För att få det ideala - "kantade" - tillståndet måste du göra några ansträngningar: klipp själv sidoväggarna och håll samma bredd längs hela arbetsstyckets längd.

Bild
Bild

Det finns dock situationer när det är mer lönsamt att ta oslaggt sågat virke. Dess tjocklek är densamma (enligt standarden) som den kantade motsvarigheten.

Detsamma gäller för typiska längder. Men när det gäller kostnaden är förväntningarna inte alltid motiverade - högkvalitativa brädor av värdefulla träslag är naturligtvis dyrare. Oförsedd bräda i stora mängder tas vanligtvis av dem som kan ändra den . Och för hemhantverkare som inte har lämpliga lokaler för bearbetning av trä är det fortfarande inte särskilt lämpligt, även om priset är rimligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tillverkas okantade brädor?

För tillverkning av detta virke används den andra och tredje huggen av stammen. De brukar anses vara låga betyg, men de är ganska lämpliga för en sådan uppgift. Typiska dimensioner för de flesta brädor ligger inom följande intervall:

  • från 20 till 50 mm i tjocklek;
  • från 100 till 200 mm i bredd.

I den överväldigande majoriteten av fallen används tall och gran för att få dem. Trots produktens sekundära nivå ställs strikta krav på den med kontinuerlig övervakning av produktionsprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild

GOST reglerar förfarandet för redovisning av volymen av obekantade brädor. Den bör hållas med ett fel på högst 0, 001 kubikmeter. m oavsett storleken på den producerade satsen.

Den första sågningen av stockarna kan utföras med hjälp av en tangentiell eller radiell teknik . I den första versionen sammanfaller skärplanet med tangentkärnan, och i den andra sågas de i en vinkel på 90 grader mot det årliga skiktet. Det första alternativet är billigare, men det andra ger större styrka och motståndskraft mot uttorkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Staket

Den här typen av obrutna brädor ser ganska ful ut. Ingen utsätter det medvetet för noggrann bearbetning. Tecken på varpning och ett stort antal knutar är vanliga. I allmänhet är staketbrädans struktur inte tillförlitlig, ofta till och med ömtålig. Så snart ett sådant träd är torrt är det inte ovanligt att hitta en förändrad geometri i tvärsnittet, vilket komplicerar konstruktionen av virke . Därför är staketbrädan tillåten på lådan och sekundära staket (därav namnet).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Snickeri

Denna typ av oförädlade brädor skördas från stockar av särskilt högkvalitativt trä. Vanligtvis är det träd med en stor stamdiameter, till exempel sibirisk lärk eller angaratall . Bredden på virket börjar från 150 mm. Sådana brädor kännetecknas av antingen en fullständig frånvaro av defekter eller deras minimiantal (inom sortgruppen). Men priset på snickeriprodukter är mycket högre.

Bild
Bild

En torrhyvlad grupp är ännu dyrare, medan den uppskattas för ett antal positiva egenskaper och tas för viktiga frågor . När det gäller arten är det traditionellt brukligt att använda barrträd för konstruktion. Tall har till och med blivit ett de facto allmänt byggmaterial som är lätt att bearbeta och dessutom är utbrett. Tall är relativt motståndskraftigt mot sönderfall. Och den speciella cellstrukturen gör det genomträngligt för luft.

Gran har en mindre utvecklad konsistens och ökad knytning. Därför är det mycket svårare att använda det för snickeri, såväl som för tillverkning av till och med grova trädgårdsmöbler och lantliga möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Torkad gran kan klyva och är inte särskilt lämplig för golv . Och den ruttnar starkare än tall. Lärken är mycket mer lämplig för fasta beställningar, eftersom den är stark, tät, innehåller mycket oljor och är skyddad från biologiska skador och skadliga insekter. Lark är dock ett mycket tungt träd.

Bild
Bild

Cedar är uppskattad för sin mjukhet, lätthet att bearbeta och texturens skönhet . Denna växt ruttnar praktiskt taget inte, så den kan användas även utomhus. Av lövträ har ek välförtjänt ett mycket gott rykte. Den är mycket hållbar och mekaniskt hård, ruttnar lite och betar bra. Och eket kännetecknas av sin seghet, det kan skäras utan problem, det böjer sig, det har en uttalad konsistens.

Bild
Bild

Askvirke är i allmänhet nära ek. De har liknande fibrer, men askens struktur är mycket lättare. Det är också värt att notera att aska kan ruttna när den är fuktig. Endast antiseptisk behandling ger tillräckligt skydd . Ångad aska är lätt att böja på rätt sätt.

Bild
Bild

Bok är ungefär samma styrka som ek . Det är lätt att såga och böja när det ångas. Det finns heller inga problem med borrning och skärning. Tendensen att ruttna kan dock vara svår. Därför finns det ingen plats för en bok i våtrum.

Bild
Bild

Vikt i 1 kub

Massan av det oförädlade brädet i termer av 1 m3 är följande:

  • för torr bok - från 600 till 700 kg;
  • för impregnerad bok - 700 kg;
  • för torr björk - 640 kg;
  • för torkad ek - 700 kg;
  • för gran efter noggrann torkning - 450 kg;
  • för cederträ med en fukthalt på 12% - 580 kg;
  • för tall med en fukthalt på 12% - från 460 till 620 kg;
  • för aska med en fukthalt på 12% - 700 kg.
Bild
Bild

Nyanser av val

Trots den till synes "andra klassens" oförsedda brädan bör du välja den mycket noggrant. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt ytans jämnhet. Varje chip kommer att komplicera hantering och användning avsevärt. Du måste också se till att det inte finns några sprickor, vars närvaro kan indikera krympning eller brott mot temperaturregimen under lagring. Bra virke innehåller inte ens de minsta sprickorna.

Tikar gör mycket skada. De förstör inte bara materialets utseende utan berövar det också den nödvändiga styrkan. Det är sant att knutiga, oförsedda brädor också får användas, men med förbehåll för deras lilla storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var noga med att se till att det inte blir någon vridning av brädorna. Denna defekt uppstår antingen på grund av överdriven torrhet eller omvänt, överfuktning av materialet.

Högkvalitetsbrädan har en perfekt plan yta . För henne är wingedness oacceptabelt, vilket avsevärt försvårar alla typer av bearbetning. Tyvärr är det nästan omöjligt att undvika vingar om det lagras felaktigt eller att eliminera det senare. När du väljer ett material för frambehandling av även mindre byggnader är det lämpligt att ta hänsyn till träets färg.

Självklart, leverantörens rykte påverkar också valet av virke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområden

Användningen av okantade brädor i byggbranschen och andra områden varierar mycket beroende på dess kvalitet. Så, med den valda "noll" -kategorin (även kallad "A"), som inte har några deformationer, är snickare och möbeltillverkare mycket förtjusta i att arbeta. Variety group 1 (aka "B"), som inte har röta, buggar och sprickor, används främst för allmänt byggnadsarbete . Med dess hjälp kan du med säkerhet avsluta fronten eller den vertikala fasaden.

Den andra klassen (även kallad "C") anses vara av den lägsta kvaliteten, där andelen svunna står för upp till 10% av den totala ytan.

Bild
Bild

Detta innebär att en sådan tavla endast kan användas där den inte kommer att synas eller på platser vars utseende ingen bryr sig om. Huvudsyftet med sådana material är tillverkning av svarv och takbjälkar under taket, olika skjul och staket.

Förutom, ofta används en oförsedd bräda för att göra ett massivt undergolv . I detta fall är en torr platt barrträ att föredra.

Älskare av miljövänlighet bör ta hänsyn till att obrutna brädor också kan fästas på taket . Denna lösning ser ovanlig ut och upplevs så original som möjligt. Konstruktionens beståndsdelar överlappar varandra. Ibland läggs timmer i en vinkel på 90 grader i förhållande till spärren. Men du kan göra ett tak av längsgående skivor. Denna metod anses inte längre vara en excentricitet, eftersom den är lämplig för nästan vilken struktur som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Okantade brädetak ökar också i popularitet. De kommer att se mest logiska och lämpliga ut i enkla trähus. Men med ett skickligt tillvägagångssätt kan dessa brädor användas i byggnader av andra material. Även från kvarnblock, rött tegel eller träbetong - det viktigaste är att allt är säkert fixat.

Med vilken konstruktion som helst, återstår mycket träöverskott, inklusive obrutna brädor . Ofta ordnar de fönsterkarmar för fönster. Före installationen impregneras höljet med en fläck för att öka motståndskraften mot negativa miljöfaktorer.

Ett annat bra alternativ är att göra en stege av ett oförädlat bräda med egna händer. I detta fall krävs inget särskilt väderskydd.

Bild
Bild

Montering av alla trappor, om möjligt, utförs i samma stillösning. Viktigt: endast en förhyvlad bräda får tillverka en stege.

Landningen är monterad på en stödstolpe. Detta inlägg är i sin tur fäst på en väggstödsstång.

Det är också värt att notera att inre och yttre dekoration i badhuset kan tillverkas av ofördelade brädor . Naturligtvis behöver du inte räkna med speciell skönhet, men du kan garantera att hela projektet är billigt. Denna design passar idealiskt inte bara i den ryska stilen, utan också många andra konservativa stilar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vilket fall som helst måste trädet skällas och slipas före användning. Det perfekta sättet att göra detta är med ett hushållsverktyg . En liten mängd arbete kan utföras med en manuell skrapa. Ett mer modernt alternativ är användningen av en kvarn med en kodskiva. Impregnering med brandskyddsmedel måste utföras.

Att bygga en dacha helt av okantade brädor är ingen bra idé . Men du kan dekorera väggarna på verandan med den inifrån, eller bygga ett staket och en ladugård, eller göra båda tillsammans. Med rätt tillvägagångssätt håller uthus gjorda av oförsedda brädor i årtionden. Du kan till och med lämna det barkade materialet - det är också ganska vackert.

Rekommenderad: