WPC-däckskivor: Textur Av Sömlösa Brädor Av Plast, Träpolymerkompositdäck För Veranda Och Andra Platser. Vad Det är?

Innehållsförteckning:

Video: WPC-däckskivor: Textur Av Sömlösa Brädor Av Plast, Träpolymerkompositdäck För Veranda Och Andra Platser. Vad Det är?

Video: WPC-däckskivor: Textur Av Sömlösa Brädor Av Plast, Träpolymerkompositdäck För Veranda Och Andra Platser. Vad Det är?
Video: How to install WPC Decking 2024, April
WPC-däckskivor: Textur Av Sömlösa Brädor Av Plast, Träpolymerkompositdäck För Veranda Och Andra Platser. Vad Det är?
WPC-däckskivor: Textur Av Sömlösa Brädor Av Plast, Träpolymerkompositdäck För Veranda Och Andra Platser. Vad Det är?
Anonim

De glada ägarna till privata hus vet att bakom de stora bilderna, friheten och komforten i att leva i frisk luft, finns det ständigt arbete för att hålla hela territoriet i ordning, inklusive lokalområdet. Idag, allt oftare, bestämmer ägarna för lanthus att ordna en terrass - denna del av hemmet används aktivt inte bara på sommaren. Men trä på gatan verkar vara ett material som det kommer att bli mycket krångel med. Och då vänder husets ägare blicken till ett speciellt däck av träpolymerkomposit.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Däck är ett material avsett för utomhusgolv . Sådan terrass används på terrassen, både öppen och täckt, därav namnet. De använder också tavlan vid utformningen av simbassänger, i lusthus och andra byggnader och strukturer som finns på ett privat hus.

Styrelsens driftförhållanden är uppenbarligen inte de mest bekväma: vind, nederbörd, dåligt väder, effekterna av olika biofaktorer ställer strikta krav på tavlans egenskaper. Starka, hållbara, motståndskraftiga material måste också vara attraktiva i utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förresten, ett annat namn för däck är däck (om du översätter exakt - däckgolv). Därför, om någon kallar materialet för en däckbräda, är det ingen förvirring, alla dessa namn är giltiga.

Det finns längsgående spår på framsidan av ett sådant bräda - det är lätt att gissa att de är gjorda för vattenflöde. Dessa spår gör att golvet blir mindre halt när det regnar. Uppenbarligen är detta mycket viktigt på däck, men samma egenskaper behövs för golvbeläggningen, som kan översvämmas av regn, täckas med snö under säsongen, etc. Men det finns inte alltid spår på däck - nu är detta är inte ett strikt krav för styrelsen. Men många husägare föredrar att ta just ett sådant material: även utåt är det förknippat med utformningen av en mysig terrass.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tillverkas WPC -däckskivor?

Det ursprungliga däcket bestod av rent trä . Vi använde mycket täta träslag, alltid med ett starkt hartsinnehåll. Och de växer naturligtvis inte överallt. Att köpa exotiska råvaror skulle vara ett avsiktligt misslyckande (åtminstone i stor skala), så inhemska producenter behövde ett alternativ. Lärken visade goda egenskaper när det gäller kvalitet och livslängd. Och däck är aktivt tillverkat av detta trä, men det finns en nackdel - den grå färg som den får med tiden.

Nästa lösning var att använda trä som hade genomgått en särskild värmebehandling. Träet hölls vid en temperatur på cirka 150 grader, på grund av vilket materialets densitet ökade och träet absorberade vatten mycket mindre. Och om du bearbetar det ordentligt motstod det också svampen utan några klagomål. Men priset på produkten var inte överkomligt för alla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedan bildades begäran av sig själv - du behöver ett pålitligt konstgjort material. Utåt bör det likna ett träd, men dess egenskaper bör vara överlägsna en naturlig produkt. Så här såg träpolymerkompositen ut. Sammansättningen av sådana produkter inkluderar en blandning av polymer och träfibrer, och färgämnen tillsätts också till produktionen. Extrudering på specialutrustning bildar brädor från denna blandning.

Den moderna köparen är kräsen med olika PVC-, plast- och polymerstrukturer. Men plastdäck är inte ett försök att ersätta ekomaterial med billig plast och "ta köparen i plånboken ".

Det bör noteras att en högkvalitativ WPC-däckbräda inte är billig. Detta alternativ är en kompromiss: naturmaterial kombineras positivt med konstgjord, på grund av vilket ett golv bildas som är klart att tjäna länge, försämrar inte de yttre egenskaperna och uppfyller fullt ut kraven på utomhusgolv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Ingen argumenterar för det äkta trä är ett material som nästan inte känner igen konkurrens . Och även om det också har negativa egenskaper, är det ett naturmaterial, vackert i sig, vilket skapar en unik konsistens. Men på samma terrass måste en naturlig bräda tas om hand så mycket att det blir mindre och mindre tid kvar att beundra den. Det finns ingen anledning att prata om det praktiska med ett sådant miljövänligt golv.

Man måste bara föreställa sig: varje år måste trägolvet på terrassen förnyas. Åtminstone blötläggning med olja är minimalt underhåll . Bra olja är inte billig, och tid måste också beaktas. Det är verkligen mycket besvär. Från fukt sväller naturligt trä och i den öppna solen kan det torka ut ganska snabbt. Det är som ett resultat att ett sådant naturligt och vackert golv kan ha problemet med dess ständiga "puckelrygg".

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad erbjuder WPC -brädan?

  • Visuellt är beläggningen inte tillfredsställande … Och efter år behåller den sitt ursprungliga utseende. Snyggt, koncist, strikt.
  • Varaktighet - är också ett av tillverkarnas löften. Minsta livslängd för styrelsen är 10 år. Faktum är att det kan hålla alla 20 eller fler. Sådana garantier tillhandahålls naturligtvis endast av certifierade varor.
  • Inte rädd för driftssvårigheter . Den tål både nästan polära temperaturer (upp till -50) och den afrikanska värmen (upp till +50).
  • Utseendet på tavlan ändras inte på länge . Det kan blekna något med tiden, men dessa förändringar är små. Däck blekning beror på hur mycket trä som finns i dess sammansättning. Det är enkelt: ju mer naturliga fibrer det finns, desto mer naturligt ser det ut, men också snabbare blekning.
  • Däcket absorberar praktiskt taget inte vatten . Det vill säga, du kommer inte att förvänta dig sådana obehagliga överraskningar som svullnad av det.
  • Material ändrar inte geometri, "lämnar" inte, "pucklar" inte .
  • Inte rädd för förfall och svampangrepp.
  • Vissa typer av brädor har ett attraktivt alternativ för att återställa sitt utseende . Corduroyskivan kan snabbt rehabiliteras med en pensel eller sandpapper med egna händer.
  • Minimal vård . För detta är däck särskilt älskat. Det kräver ingen intensiv rengöring. Om du inte en gång om året kan ordna en allmän städning och avsätta ett par timmar för terrassgolvet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig poäng! Om du väljer ett ljust däck är det samma som med en annan golvbeläggning - spår av smutsiga skor, spillda drycker etc. finns kvar på det. Allt detta är lätt att rengöra, men vanligtvis föredrar ägarna till lanthus en mindre smutsig mörk terrassbräda.

Det finns många plus, och kritikern i köparen frågar alltid livligt: "Hur är det med nackdelarna?". Det är de förstås. Hur allvarligt är alltid subjektivt.

Nackdelar med WPC -däck

  • Betydande termisk expansion . Det vill säga problem kan uppstå under installationen (men inte nödvändigtvis). Det finns sådana typer av WPC där denna negativa egenskap hos materialet inte känns alls. Men ofta måste du välja ett speciellt fäste - det kan vara monteringsplattor -klämmor.
  • Du kan blöta, du kan inte drunkna . Om ett strävande sommarregn rinner över däcket, händer inget dåligt. Men om du gör en bra pöl på terrassen,”kommer han inte att gilla det”. Och här avgörs allt även under installationsprocessen: du måste lägga det korrekt så att vattnet glider av ytan snabbare. Om golvet inte är fast är det inga problem, vattnet försvinner snart. Om läggningen är fast måste du rikta spårens riktning så att det blir lättare för vattnet att rinna ut. Det vill säga att organisera sluttningen närmare kanten av banan är en rimlig åtgärd för däck.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

WPC innehåller minst 50% naturligt trä. Och till och med alla 70% … Det vill säga, det är helt enkelt felaktigt att jämföra terrass med en sten eller kakel när det gäller styrka. Naturligtvis, om du tappar ett mycket tungt föremål på brädet, kan detta leda till dess deformation. Om brädan är ihålig är det möjligt att den övre väggen går sönder. Men vanligtvis är köparen redo för dessa nyanser och förstår att ett trägolv (även om det bara är hälften) är ojämförligt med ett sten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

I det här avsnittet kommer vi att prata om vad ett däckskiva kan vara när det gäller dess tekniska funktioner (nämligen ett däck av WPC).

Med golvmetoden

Ibland är golvet fast, sömlöst och ibland det som följer med luckor . Den fasta kännetecknas av en tunga och ett spår (analogin med en tung-och-spårskiva är uppenbar). Och brädan passar nästan utan luckor - de är så obetydliga att du inte kan räkna dem. Beläggningen tillåter emellertid fukt att passera, bara fukten lämnar långsamt. När det regnar länge kan det finnas pölar på golvet. Detta är ett minus. Och plus är att små skräp inte kommer att täppa till i sprickorna i golvet. Och i klackar på ett sådant golv är det lättare att gå.

Bild
Bild
Bild
Bild

En sammansatt bräda med ett icke-kontinuerligt däck läggs med ett synligt gap . Fukt kommer definitivt inte att stå i pölar, det kommer snabbt att passera genom luckorna under golvet. Frågan om termisk expansion tas omedelbart bort. Det som dock var ett plus för det första alternativet kommer att bli ett minus - att hålla fest på terrassen, sporta högklackade skor och dansa är inte särskilt bekvämt. Men om det inte finns några sådana mål, är allt bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brädorna är också uppdelade:

  • på fyllig - det finns en solid komposit, det finns inga tomrum, vilket är utmärkt för platser som kräver en ökad belastning;
  • ihålig - alternativet med mindre styrka, men för privata fastigheter är det ganska lämpligt, eftersom den korpulenta är vald för platser med hög trafik, det vill säga kaféer, bryggor etc.

En ofullständig bräda kallas också en bikakebräda. Hennes profil kan vara antingen privat eller öppen. I det första fallet finns det två horisontella ytor i strukturen, mellan vilka det finns hoppare. I den andra finns det bara en horisontell yta, under finns endast kantändar. Denna typ blir billigare, men den kan endast användas i områden med låg trafik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typer av ytor

Köparen är också intresserad av brädans struktur.

Valet presenteras enligt följande

Däck med spår, räfflade … Eller annars - "corduroy" (denna typ av brädor är mer känd under detta namn). Det som är bra med brädan är att den inte glider, nästan inte slits av. Bara det är lite svårare att ta bort det, eftersom skräpet sitter kvar i spåren, du måste få ut det.

Men om gården har en "Körcher" blir det inga problem med städningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Däck med träimitation . Detta alternativ är mer halt, nötning hotar det snabbare. Och samtidigt kostar det mer. Men det är lättare att rengöra det - du kan bara gå på golvet med en kvast och allt är rent.

Det anses vara ett mycket lönsamt alternativ för dem som är vana vid att gå ut på terrassen barfota, särskilt om den inte ligger framför huvudentrén (med sin höga trafik), utan bakom huset. De går ofta i tofflor och barfota, varför denna typ av slät bräda är att föredra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att säga lite mer om spåren . De kan borstas och slipas. De senare är mjukare, men de borstade är medvetet gjort lite grova. Men båda typerna av ytor är benägna att restaurera. Ett borstat bräda kan återställas med sandpapper, och ett polerat bräda kan restaureras med en metallborste. Var inte rädd för att färgen försvinner efter slipning: materialet är bulkfärgat.

Men det är omöjligt att restaurera en bräda med träimitation, precis som det är omöjligt att återställa till exempel plast, plastgolv. Den raderade lättnaden kan inte returneras.

Bild
Bild

Dimensioner

Polymerkompositskivan har inte en standardiserad storlek. Det vill säga, det är omöjligt att hitta en standardtabell. Allt beror på tillverkarens beslut. De tittar främst på tjocklek och bredd. Till exempel är en vanlig begäran om ett ihåligt däck: tjocklek 19-25 mm, bredd 13-16 mm. Men parametrarna kan bli upp till 32 mm tjocka och 26 cm breda. Det är viktigt att se vad partitionerna blir. Om de är tunnare än 3-4 mm är detta inte det mest pålitliga alternativet.

Oavsett hur brett och tjockt brädet är, kommer det att passa på vanligt sätt - på stockar (det vill säga fyrkantiga eller rektangulära staplar). Ju tunnare brädan är, desto närmare är stockarna - annars kan beläggningen böjas. Den optimala storleken på brädet när det gäller tjocklek är 25 mm (+/- 1 mm). Denna tjocklek är tillräcklig för golv i ett lanthus.

Bredd har fördelen att fästa: ju bredare brädan, desto mindre fästning krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

Förmodligen är det bara personer som är mycket engagerade i reparations- och byggbranschen som känner till märket hos tillverkare i Ryssland och utomlands. Det finns verkligen inte många namn som hörs.

De bästa tillverkarna inkluderar:

  • Waldeck;
  • PolyWood;
  • Darvolex;
  • Terradek;
  • Werzalit;
  • MasterDeck.

En tillverkares rykte är bättre än någon annons . Du bör först och främst titta noga på de märken som har webbplatser eller aktivt driver sociala nätverk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mer bekvämt att välja, det (åtminstone preliminärt) kan göras hemifrån: se alla alternativ, fråga priset i en lugn, ostörd atmosfär.

Nyanser av val

Vad händer om köparen redan är på byggmarknaden (eller går på styrelsen), och vid köp bara kan lita på hjälp av en konsult? Jag skulle naturligtvis vilja förstå kvaliteten på tavlan själv. Det finns några knep som kan rädda dig från att göra dåliga val.

Så, vad ska du vara uppmärksam på

  • Ombordstruktur … Du måste välja den som utåt inte väcker tvivel om homogenitet. Om det finns områden med olika ytor på brädet är detta redan en alarmklocka.
  • Tröjor … De ska ha samma tjocklek, och det ska inte klagas på kanternas skärpa.
  • Vågighet är utesluten . För att göra detta måste du inte bara se fram- och bottenytorna utan också sidorna.
  • Jämlikhet av avfasningar och spår … Ett avstånd, ett djup - om symmetri bryts är det dags att gå vidare till ett annat sammansatt däckbräda.
  • Smulor och buntar på sågsnittet - nej . Denna produkt är inte av bästa kvalitet. Den kan säljas med rabatt, men om priset inte sänks är det minus från säljaren.
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis får köparen inte försöka bryta de utställda varorna. Men om det här är en bra byggmarknad, finns det prover där som du kan röra vid och undersöka i detalj och till och med försöka ta en paus. För en bra däckbräda, om du försöker bryta den, kommer inte att böja sig. Det faktum att det kommer att spricka, börjar smula och det finns ingen anledning att prata!

Det finns ett trick till: du måste be konsulten att visa alla färger på tavlan. Om tillverkaren är cool, kommer sortimentet definitivt att innehålla en lätt terrass. Ett ljust däck är en garanti för att använda trä av god kvalitet. Om tillverkaren föreslår att täcka terrassen, balkongen, gatan med bara ett mörkfärgat golv, har troligen normalt trä ersatts av bark.

Det vill säga att du kan välja en bra terrass med hjälp av färgpalettanalysen. Flytten är oväntad, men fungerar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsmetoder

Oftast läggs brädet på stockar - vi har redan nämnt detta ovan . Men det finns också ett andra alternativ, det kallas "betongbas". Det är sant att inte alla brädor kommer att ligga på betongen. Och plattformen för en sådan grund bör vara helt platt.

När det gäller eftersläpningarna är de av trä, gjorda av WPC (som själva däck) och gjorda av ett profilrör. Trä stockar behandlas med ett antiseptiskt medel, impregnerat med alla föreningar som inte kommer att orsaka en konflikt mellan trädet och marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det ändå bestäms att lägga brädan på betong kan det ha två alternativ: kakel eller golv . Och brädan kan också läggas på högar med ett band. Om du måste hantera en ojämn bas, måste du avslöja eftersläpningarna med packningar. Gummi är mer lämpliga, även om vissa hantverkare skär glasisolering och dess analoger till rutor.

Om du frågar en erfaren hantverkare vad det är bättre att montera däcket på, kommer han att säga - ta samma WPC . Det vill säga att kombinera som med liknande. Och detta är logiskt. I sådana eftersläpningar finns ett speciellt spår för fästelement.

Ett sådant system erbjuds vanligtvis på byggmarknaden. Men om du använder fästelement från andra tillverkare till dessa eftersläpningar kanske det inte finns kontakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att däckbrädan har lagts krävs det att stänga sidorna på den resulterande plattformen. Du kan använda foderremsor med önskad bredd, ett hörn av träpolymerkomposit. Var uppmärksam på hörnets tjocklek: det kan inte vara tunt. Men om säljaren erbjuder ett aluminiumhörn täckt för att matcha brädan, är detta det bästa alternativet - på detta sätt blir det ingen snabb nötning av materialet.

Och om terrassen ligger i anslutning till huset, är alternativet med en WPC -sockel inte uteslutet. Och den här fogen med en sådan golvlist är också ett bra val: det är billigt, färgerna är olika.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Granska översikt

Ett modernt val utan analys av recensioner är en sällsynthet. Säljaren behöver sälja, och han uttalar inte vissa poäng. Och på specialiserade forum, webbplatser, resurser för reparation och konstruktion kan du hitta riktiga användarrecensioner.

Genom att granska flera av dessa sajter kan du sammanföra de kommentarer och kommentarer som du ofta stöter på

  • Kompositskivor är mycket olika när det gäller pris, sammansättning och kvalitet .… Därför finns det ingen konsensus om man ska köpa eller inte. De som sparat pengar, köpt en obestämd produkt eller inte av högsta kvalitet kommer att skriva negativa recensioner. Men detta är bara personlig erfarenhet av att använda en förlorad produkt på förhand.
  • För verandor, terrasser, lusthus är kompositbrädor konkurrenskraftiga med lärkprodukter . Många noterar att de tvivlade när de köpte om brädet kommer att överleva vintern, men det har tålt mer än en säsong, och vinden, i motsats till många berättare, har inte dragit ut fästelementen "vid rötterna".
  • Marknaden för erbjudanden är fortfarande inte tillräckligt stor . Ja, och sådant däck började användas relativt nyligen. Tillsammans med kvalitetstillverkare dyker det upp mindre företag som helt enkelt slänger avfall från träbearbetningsindustrin och investerar det i terrass. Och det visar sig inte vara det bästa alternativet. Detta är inte en anledning att överge styrelsen, du behöver bara titta på vems produkter du måste köpa.
  • Vissa ägare är förvirrade över att WPC -terrassen inte överträffar lärkbrädan speciellt . Men det här är verkligen nära produktkategorier, och det kan inte vara någon stor skillnad. Bättre är bara en däckbräda av exotiska trädslag, vars pris är för högt för många köpare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet är ansvarigt, du måste vara realistisk och "stänga av" överdriven skepsis samtidigt. Det finns inget perfekt golv, och det som är nära det är väldigt dyrt.

Rekommenderad: