Kanalklämmor: Hur Man Väljer En Horisontell Och Vertikal Ventilationsklämma? Klämmor För Runda Kanaler

Innehållsförteckning:

Video: Kanalklämmor: Hur Man Väljer En Horisontell Och Vertikal Ventilationsklämma? Klämmor För Runda Kanaler

Video: Kanalklämmor: Hur Man Väljer En Horisontell Och Vertikal Ventilationsklämma? Klämmor För Runda Kanaler
Video: Как БЫСТРО сделать ПЕТЛЮ НА СТАЛЬНОМ ТРОСЕ своими руками 2024, April
Kanalklämmor: Hur Man Väljer En Horisontell Och Vertikal Ventilationsklämma? Klämmor För Runda Kanaler
Kanalklämmor: Hur Man Väljer En Horisontell Och Vertikal Ventilationsklämma? Klämmor För Runda Kanaler
Anonim

Klämmor för fixering av luftkanaler i ventilationssystem är alltid att föredra framför andra fixeringsmetoder. Dessa är lätta och hållbara produkter med höga korrosionsskyddande egenskaper. Vad de är och hur man väljer rätt fästelement kommer vi att överväga mer detaljerat.

Bild
Bild

Karakteristisk

Klämma - en typ av infästning som garanterar en tillförlitlig anslutning av plast- och metallluftkanaler med ytor på olika strukturer, inklusive väggar och tak. Klämmor skiljer sig åt i bredd och diameter, de är av plast och metall. I det andra fallet är de tillverkade av rostfritt stål, legerad sammansättning, galvaniserat stål.

Som regel är detta en stålremsa med en tjocklek på 1-3 mm. Bredden på standardprodukter upp till 40 cm i storlek är 2,5 cm, om klämman har en diameter på 40–160 cm kan denna parameter nå 3 cm . De mest populära är billiga men högkvalitativa klämmor med en diameter på 100 till 400 mm.

Specifikationer Kanalklämmor innehåller alltid parametrar som rörets krympdiameter, kompressionskraft, tillverkningsmaterial och anordning för fixering på röret.

Med andra ord måste klämman vara stark och säkerställa fullständig täthet av anslutningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är klämman som är den bästa fästmetoden, och det finns flera anledningar till detta:

  • monteringsprodukter har den enklaste, men effektiva och slitstarka fästmekanismen;
  • på grund av sin kompakthet är klämman lätt att installera och byta vid behov;
  • i själva verket är ingenting känt om fall av spontan urkoppling av klämman.

Vi tillägger att, förutom att minska vibrationer, ljudisoleringsegenskaper och motståndskraft mot UV -strålar, är gummerade fästelement immuna mot kritiska temperaturer och aggressiva kemikalier.

Vid köp, komplett med fästelement, levereras tillbehör: bultar för fixering, en gummipackning som förhindrar läckage, speciella remsor som ökar anslutningsenhetens hållfasthet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Flera typer av klämmor skiljer sig åt i sin design, sätt att fixera, men det finns också icke-standardiserade typer av produkter.

Vi listar två huvudgrupper

  1. Crimpers - är gjorda av en smal stålremsa, har en rund form, när de är fastsatta är de bara bultade på ena sidan. De används för hermetiskt förseglad anslutning av luftkanaler med ett cirkulärt tvärsnitt, de ger en insats för vibrationsdämpning. Den breda krymptypen på stycket säkerställer en stark anslutning vid en skorstensinstallation.
  2. Monteringsklämmor är två halvcirkelformade metallremsor, bultade ihop och utrustade med en vibrationsdämpande gummiinsats. I sin tur är de också indelade i kategorier:
  • enhet med en mekanism, justerbart avstånd mellan kanalen och väggen;
  • väggklämma utan justeringsanordning;
  • fästklämma för distanser, vars tre delar är bultade ihop.
Bild
Bild
Bild
Bild

Således, fästelement fästs på väggarna med hjälp av en klämma, som i vissa fall kan justeras … Om du behöver fixa röret på sidoytan används två dubbar, vid tak måste du förbereda en gängad stång och ett ankare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men när du installerar ett luftväxlingssystem används andra icke-standardiserade typer av redskap:

  • en ventilationsklämma utrustad med en gummiprofil och en självgängande skruv, den senare fixerar elementet i taket och väggen, behövs för installation av ventilation och skorstenar;
  • nylonprodukt, vars huvudsakliga syfte är att säkra korrugerade rör;
  • för fri upphängning av luftkanaler är klämmorna av spinkler relevant - konstruktionens höjd kan ändras med hjälp av en gängad regla;
  • tejpfästen är tillämpliga vid arbete med flexibla delar av rörledningen, den är huvudsakligen tillverkad av rostfritt stål och har klämmor av samma material;
  • en produkt med en kammutter svetsad på den, vilket gör att du kan hänga strukturer på olika ytor.

Från så många fästelement kan du enkelt välja en lämplig klämma, oavsett om du vill ha vertikal eller horisontell infästning av luftväxlingssystem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

I grund och botten är klämman nödvändig för montering av ventilation och fixering av röret i en mängd olika (inklusive lutande) lägen . Men tillsammans med detta behövs det för tät sammanfogning av kanalfragmenten. Om klämman är utrustad med en gummipackning minskar den också vibrationerna i luftbytesstrukturen och ljudnivån med 10-15 dc. Dessutom finns det inget skadligt klor i sammansättningen av en sådan ljudisolerande insats.

Bekväma och hållbara runda kanalklämmor är nödvändiga vid installation av huvudsakliga, konventionella och upphängda luftväxlingsstrukturer, men används också vid installation av system i privata hus.

Specifikt monteringsutrustning med en central plats för fästelement används endast för kanaler av horisontell typ och cirkulärt tvärsnitt . Men det finns klämmor med sidofäste, som dessutom fixeras med gängade delar - sådana klämmor är lämpliga för vertikal och horisontell anslutning av luftrör. Crimp -modeller - delar för fixering av enskilda delar av luftkanaler.

Installation av ventilationskanaler sker med ytterligare användning av sådana enheter med klämmor : stavar, justerbara och icke-justerbara upphängningar, gängade dubbar, spännen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsregler

Klämmor kan väljas för olika typer av utrustning horisontell och vertikal fastsättning av luftkanalen med medelhög och hög belastning, det viktigaste är att ta hänsyn till några viktiga parametrar för sådana produkter (särskilt för runda ventilationsrör):

  • erforderlig fästbredd och tjocklek på stålbandet;
  • produktdiameter (intern);
  • möjligheten till optimal pressning och åtdragning av fästelement;
  • belastningsnivån på korsningen.

Fästklämmor är en viktig del av ventilationssystemet, och luftväxlingssystemets varaktighet och effektivitet beror på hur väl klämman är vald.

Rekommenderad: