Ankare För Betong (42 Bilder): Distans Och Andra Typer, Hur Man Drar Ut Ankarbultar Från En Betongvägg, Deras Mått Och Installation

Innehållsförteckning:

Video: Ankare För Betong (42 Bilder): Distans Och Andra Typer, Hur Man Drar Ut Ankarbultar Från En Betongvägg, Deras Mått Och Installation

Video: Ankare För Betong (42 Bilder): Distans Och Andra Typer, Hur Man Drar Ut Ankarbultar Från En Betongvägg, Deras Mått Och Installation
Video: Anchor bolts installations 2024, April
Ankare För Betong (42 Bilder): Distans Och Andra Typer, Hur Man Drar Ut Ankarbultar Från En Betongvägg, Deras Mått Och Installation
Ankare För Betong (42 Bilder): Distans Och Andra Typer, Hur Man Drar Ut Ankarbultar Från En Betongvägg, Deras Mått Och Installation
Anonim

För att säkert och pålitligt kunna fästa strukturer eller föremål som väger mer än 50 kg på olika betongytor måste du använda speciellt särskilt hållbara fästelement, som kallas betongankare. Deras användning kan också vara tillrådligt i fall där konventionella typer av fästelement inte kan användas på grund av den höga monolitiska hållfastheten hos betongytan. Med hjälp av ankarfästen, fundamentelement, armerade betonggolv är anslutna, med deras hjälp installeras inre skiljeväggar och väggar. Förankringens hållfasthet är så hög att den klarar ganska höga belastningar och möjliggör en snabb och mycket pålitlig fästelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Kvaliteten och tekniska egenskaperna hos sådan hårdvara som ett ankare för betong regleras av GOST -standarder. Utseendemässigt ser betongankaret ut som en bultkonstruktion . Denna hållbara hårdvara är tillverkad av rostfritt eller höghållfast stål och kan ha en galvaniserad beläggning som skyddar metallen från korrosion. Ankarets form liknar en cylinder med en konformad expanderad del i ena änden.

Den expanderande delen kallas en distans och efter att ankaren har installerats i det förberedda hålet expanderar det, vilket ger strukturen en tät passform i betongmaterialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje ankare installeras i ett förberedt hål för det, vilket motsvarar hårdvarans diameter . Efter installationen fixeras ankaret inuti hålet på flera sätt: det kan hållas på grund av friktionskraften som uppstår mellan fästelementen och betongen, och det kan också fixeras med hjälp av ett lim som matas in i hålrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förankring har en arbetsdel i form av en stång, vars längd varierar i intervallet 45-200 mm . Det finns ett inre gängat lager på den avsmalnande delen av stången; dessutom innehåller strukturen en bussning utrustad med profil urtagningar och en fästmutter. Ankarets anordning förklaras av principen för dess drift - under installationen, när hårdvaran skruvas fast i hålet, expanderar dess fästelement och fixerar infästningen på installationsplatsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betongankaren kan appliceras för olika funktioner. Totalt finns det två funktionella varianter av denna hårdvara.

  • Bärfunktion - det består i att utföra installationen av produkter eller strukturer. Till exempel, docka takplattorna, installera balkar eller pelare på sina ställen, fixa balkongens utskjutande kant, organisera installationen av trappor eller landningar, fixa teknisk kommunikation och elektrisk utrustning, samt häng en tung ljuskrona, köksskåp, huvar från taket för hushållsändamål etc. Ankaranslutningar för ihåliga strukturer fungerar inte mindre effektivt, till exempel används de för att fixa stockarna i ihåliga eller betonggolv.
  • Konstruktiv funktion - dess väsen är att förhindra förskjutning av strukturelement eller montering även om stabiliteten, så verkar det, garanteras av deras stora egen massa. Dessutom används betongankare för uträtning under byggnadsarbeten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt GOST är ankare markerade med bokstäver och siffror.

Den första parametern av värden anger arbetshålets diameter, den andra parametern bestämmer ankarens längd och den tredje parametern är storleken på dess gängade gänga. Alla mått är i millimeter.

Bild
Bild

Översikt av arter

Förankringsfogar används inte bara för täta betongytor, utan även för luftbetong, liksom för luftbetong också. Klassificeringen av ankarmaskinvara är uppdelad enligt följande driftsparametrar.

  • Utnämning - Skilj mellan universal, tak, ram och grundmetall. De kan användas för att fixera virket, fixera stockarna på golvet, foga väggpaneler.
  • Utseende - metallankare kan vara raka eller böjda med en krok.
  • Konstruktionstyp - prefabricerade ankare eller fasta.
  • Förekomsten av en tråd - slät arbetsstav eller gängad.
  • För vilken typ av betong - för en monolit eller poröst material.
  • Fixeringstyp - genom fixering, hammning, vridning, fixering med lim.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fäststyrkan beror på materialet från vilket hårdvaran är tillverkad. Hållfasthetsnivån för höghållfast stål är 7, 0 eller mer.

Denna indikator tål mycket stora renheter.

Betongankare kan delas in i 2 stora grupper relaterade till typ av installation.

Bild
Bild

Mekanisk

Ankarbultar av denna typ monteras uteslutande mekaniskt, beroende på installationsmetod

Expansionsankare - denna typ av hårdvara har en arbetsstång i sin design, samt en spets och en expanderande kon med skåror applicerade på den. I vissa versioner av ankaren kan gängstången ersättas av en monteringsring eller en krok, som tjänar till att hänga föremål med en stor vikt. Med expansionsankare för betong sker processen för kvarhållning i hålet på grund av friktionskraften hos den expanderande delen. Sådana produkter kan appliceras på täta betongytor. Det är anmärkningsvärt att vid demontering är det inte längre möjligt att återanvända sådan hårdvara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Drop-in ankare - längden på denna hårdvara är liten, stången har en gänga och är utrustad med en expanderande kon. Under installationen utför konen kilning. Hårdvara hamras in i det förberedda hålet, det är kilat med en mittstans och sedan skruvas en stång med en avskuren metrisk tråd in i den. Efter installationen sticker inte fästelementen ut på arbetsytan-de är infällda i hålet, så sådana ankare anses vara vandalsäkra och brandsäkra alternativ. Ett drop-in ankare för betong används för att hänga upp kanaler och ventilationskanaler från taket, undertak och verktyg monteras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kilankare - arbetsdelen av stången med muttern har ett distanshuvud och ett avsmalnande stopp på skaftet. I processen med att dra åt muttern dras ankarets spets tillbaka och inser därigenom konbladens rörlighet - de förskjuts i förhållande till vägghålets gränser. Det är bättre att använda sådan hårdvara endast för stark betong; det är opraktiskt att använda den på tegel eller skumbetong, eftersom fästelementet i sådant material inte kommer att uppnås. Det demonterade ankaren kan inte återanvändas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mekaniska ankare används för att skapa en pålitlig typ av förankring i täta betongkonstruktioner, eftersom denna typ av hårdvara kräver djup nedsänkning i väggytan.

Kemisk

Förankringsbultar av denna typ monteras med ett snabbt polymeriserande lim - det är denna komposition som är kvarhållningsfästet. Den självhäftande polymeren innehåller konsthartser, cementkomponenter, fin kvartssand som fyllmedel och en kemisk härdare . Efter slutet av polymerisationsprocessen blir ankarets arbetsdel i form av en gängad bas ett sittelement i fästet, där bulten sedan sätts in. Denna konstruktion bildar en stark anslutning och kan användas för porös betong med lös struktur, liksom för tegelverk av tegel med hålrum.

Bild
Bild

Kemiska ankarstrukturer är indelade i två typer - ampull och injektion . I ampullankret är limmet inbäddat i en speciell kapsel som förstörs vid installationen och går ut i hålets hålrum. Injektionstypen av ankare innebär att limet kommer in i förankringshålan externt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Produktmärkning på tillverkares fabriker regleras av kraven i GOST och interna standarder. Trots detta har varje ankarmaskinvara en gemensam märkning, som finns på absolut alla produkter. Ankarets parametrar beror på vilket material på väggytan som ska bearbetas, liksom på konstruktionens vikt och dimensioner.

Lång ankarmaskinvara används när tunga element monteras.

Bild
Bild

På ankaret, ange dess parametrar i en digital beteckning och skriv vilken typ av installation som är nödvändig för att utföra fästelement . Till exempel kan beteckningen "kil 20/200" läsas som en kilmonterad typ, hårdvarudiameter 20 mm, längd 200 mm.

Ankare av kemisk typ är märkta efter storleken på deras limkapslar . Kapselns diameter kan variera från 10 till 42 mm. Längden på det kemiska ankaren är 80-360 mm. Om du har ett kemiskt injektionsankare framför dig kommer det att innehålla en limkomposition, vars volym beror på hårdvarans storlek och kan vara från 150 till 825 mm. Förutom limet hittar du en adapter och en mixer i paketet.

Bild
Bild

Efter diameter och längd är ankare indelade i:

  • små - deras diameter inte överstiger 8 mm, och deras längd är inom 55 mm;
  • genomsnitt -deras diameter överstiger inte 8-12 mm, och längden är 55-120 mm;
  • stor - deras diameter är 24 mm och deras längd är 220 mm.
Bild
Bild

När du markerar ankaret kan du se tre parametrar, till exempel M8 10 / 60-120:

  • bokstaven M och det intilliggande talet anger trådens diameter - till exempel M8, M10, M12, M20 kommer att indikera att hårdvaran har en tråd på 8, 10, 12 eller 20 mm;
  • följt av digitala beteckningar som indikeras genom fraktionstecknet - siffran till vänster före fraktionstecknet anger hårdvarans ytterdiameter i mm, det motsvarar borrens diameter som behöver borra ett hål i väggen;
  • talet till höger om fraktionstecknet anger ankarets längd i mm;
  • siffran till höger, åtskild med ett bindestreck, är tjockleken på delen.

Oftast har sådana markeringar betongankare som används för grundarbeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära märken

Konceptet med ett ankare har sitt ursprung i Tyskland, där Fischer var den första som tillverkade denna hårdvara - det är här födelseplatsen för alla moderna ankarfästen finns. Idag tillverkas ankarmaskinvara över hela världen, inklusive i vårt land.

Denna typ av särskilt hållbara fästelement kan presenteras i butikskedjor med ett stort sortiment, som kännetecknas av prestandakvaliteten och tillverkarnas märken.

Bild
Bild

Bland inhemska tillverkare av ankare för betong av mekanisk och kemisk typ av fästelement är de mest populära produkterna från märkena "Anker-NN" och "MKT". Dessutom tillverkas betongankare:

  • Pribaikalsk stålkonstruktioner;
  • Ural Pipe Plant;
  • Ramenskiy fabrik av metallkonstruktioner;
  • Novosibirsk anläggning av metallkonstruktioner;
  • Ankerföretag - Vladivostok;
  • Rusich företag;
  • KERN -företag - Moskva -regionen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Följande märken kan särskiljas från utländska tillverkare:

  • Fischer - Tyskland;
  • HILTI - Tyskland;
  • MUNGO - Schweiz;
  • Sormat - Finland;
  • HIMTEX - Storbritannien;
  • Superbond - Tyskland.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller kemisk förankring är varumärkena Superbond och HILTI toppmärkena.

Fästelement från dessa tillverkare kan arbeta i direktkontakt med vatten, och de förlorar inte heller sina kvaliteter i intervallet från -40 till + 150 ° C.

Dessa tillverkare tillkännagav sig själva för 70 år sedan och upptar framgångsrikt ett ganska stort marknadssegment på grund av deras produkters höga kvalitet.

Bild
Bild

Användningsinstruktioner

För att kunna utföra en pålitlig och hållbar infästning, innan du hamrar i ankaret, är det nödvändigt att beräkna dess motståndskraft mot att dra ut från väggen under påverkan av konstruktionens massa. Du kan utföra sådana beräkningar om du använder professionella tabeller som innehåller de tekniska egenskaperna hos ankarmaskinvara . En annan förutsättning för fästelement av hög kvalitet är att installera dem korrekt. Fästets styrka påverkas inte bara av konstruktionens vikt, utan också av väggmaterialets densitet. Hålets avstånd, mätt från ytterkanten in i väggen, är också viktigt vid installation.

Bild
Bild

Under byggnadsarbeten utförs installation av ankare redan innan betongen hälls eller efter det på den redan färdiga monolitiska basen . Vid betonggjutning måste ankarkonstruktionen fixeras till armeringsramen med hjälp av en svetsfog eller med en stickningstråd, varefter betongkompositionen hälls. För att skydda den gängade anslutningen är den insvept i plastfolie. Följande installationssteg utförs efter att den monolitiska ytan har härdat helt.

Det finns andra alternativ för förankring av ankaren inuti betongytan. Förbereda monteringshålet - innan du skruvar fast ankaret i väggen, förborra ett hål.

Bild
Bild

För att göra detta, markera var hårdvaran kommer att finnas. Sedan görs ett hål med en elektrisk borr eller stans som är 10 mm längre än ankarens längd. När det gäller ankarets diameter måste den matcha borrens diameter.

När hålet är klart avlägsnas damm och skräp med en dammsugare . När det finns en tjock yta på väggen måste hålets längd ökas med tjockleken på ytan, eftersom finishen inte är en tät monolitisk struktur. När man gör ett hål för att hamra ankaret så tätt som möjligt kan borrens diameter tas 0,5 mm mindre än hårdvarans diameter. Det mest praktiska sättet att arbeta i det här fallet är en borrhammare med en borr, som har ett segerrikt tips.

Bild
Bild

Installation av en mekanisk typ av ankare med en mutter - bultstången placeras i det förberedda vägghålet och hamras i den med en hammare, sedan måste muttern dras åt med en skiftnyckel. Detta måste göras försiktigt för att inte förstöra den yttre delen av ankaren där tråden sitter. När du behöver dra ut hårdvaran ur betongväggen räcker det att skruva loss muttern i motsatt riktning.

Om det är nödvändigt att utföra hängande fästelement på en vertikal yta, använd sedan ankare utrustade med en konsol i form av en krok istället för en mutter . Fästet måste skruvas in helt i ankarkonstruktionen och se till att krokhuvudet är i rätt läge för att hänga strukturen. Varje ankare levereras med en medföljande bruksanvisning. Innan installationen måste du studera den och ta reda på hur många varv på fästet som kan utföras under installationen.

Om det är nödvändigt att skruva fast ankaret i en lös luftbetong eller skumbetongyta, kan fästet inte vridas så långt det går, eftersom denna åtgärd kommer att få väggmaterialet att smula.

Bild
Bild

Installation av ett kemiskt ankare - i hårdvara av denna typ kan limmet placeras inuti kapseln eller i en separat behållare . Installationen av en sådan infästning består i att placera kapseln i det förberedda hålet och sedan skruva i tappen eller bulten på ankaret. Samtidigt kommer limmet ut i hålets hålrum och börjar polymerisera. Det är nödvändigt att vänta tills fullständig polymerisation, vars tid anges i instruktionerna som bifogas det kemiska ankaren. Det blir omöjligt att få ut ankaren ur väggen efter att limmet har stelnat.

Om limmet ligger i en separat behållare, är limpatronen installerad i konstruktions- och monteringspistolen och, tryck på avtryckaren, pressa innehållet i behållaren i hålet och fyll den helt. Därefter skruvas ankarhårdvaran in i limkompositionen och väntar på fullständig polymerisation av kompositionen. Därefter kan upphängningsstrukturen hängas på fästet.

Rekommenderad: