Reparationsklämmor: Dubbelsidig För Reparation Av Rörledningar Och Ensidiga Klämmor-krabbor 100 Mm För Vattenledningar, Andra Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Reparationsklämmor: Dubbelsidig För Reparation Av Rörledningar Och Ensidiga Klämmor-krabbor 100 Mm För Vattenledningar, Andra Modeller

Video: Reparationsklämmor: Dubbelsidig För Reparation Av Rörledningar Och Ensidiga Klämmor-krabbor 100 Mm För Vattenledningar, Andra Modeller
Video: Asiatisk krabba hotar västkusten - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Reparationsklämmor: Dubbelsidig För Reparation Av Rörledningar Och Ensidiga Klämmor-krabbor 100 Mm För Vattenledningar, Andra Modeller
Reparationsklämmor: Dubbelsidig För Reparation Av Rörledningar Och Ensidiga Klämmor-krabbor 100 Mm För Vattenledningar, Andra Modeller
Anonim

Reparation (eller nöd) klämmor är avsedda för brådskande rörledningsjustering. De är oumbärliga i situationer där det är nödvändigt att eliminera ett vattenläckage på kort tid utan att helt eller delvis byta rör. Reparationsklämmor finns i olika standardstorlekar och olika material används för tillverkning.

Bild
Bild

Särdrag

Reparationsklämmor klassificeras som delar för tätning av rörsystem. De består av en ram, ett presselement och en tätning - en elastisk packning som döljer de resulterande defekterna i rörledningen. Fixering görs med häftklamrar och muttrar.

De rekommenderas för användning på raka rörsektioner installerade i ett horisontellt eller vertikalt plan. Det är inte tillåtet att montera produkter vid skarvar eller böjningar. Delar kan användas för olika typer av rör tillverkade av:

  • gjutjärn;
  • icke-järnmetaller;
  • galvaniserat och rostfritt stål;
  • PVC, olika typer av plast och andra material.
Bild
Bild
Bild
Bild

Reparationsklämmor installeras på platserna för rörledningsskador, de återställer systemets funktionalitet och förhindrar efterföljande deformation av rören.

Installation av nödklämmor rekommenderas:

  • i närvaro av fistlar i rör som orsakas av korrosion;
  • vid rostning av metallrörledningar;
  • när sprickor uppstår;
  • vid genombrott till följd av ökat tryck i systemet;
  • vid brådskande eliminering av läckage när det är omöjligt att stänga av vattnet;
  • vid behov tätning av icke-funktionella tekniska hål;
  • med svetsarbete av dålig kvalitet och läckande sömmar;
  • vid rörbrott till följd av mekanisk påfrestning.

Fördelarna med sådana produkter inkluderar deras mångsidighet - delarna kan användas inte bara för att reparera skador på rörledningar, utan också för att fixa horisontella eller vertikala rör. De är enkla att installera - installationen kan göras utan erfarenhet och specialiserade verktyg. Klämmor är höga temperaturbeständiga, hållbara och prisvärda. De flesta typer av sådana delar är tillverkade av 304 rostfritt stål, vilket gör att de inte kräver ytterligare korrosionsbehandling.

Bild
Bild

Klämmor är universella - de kan användas för rörledningar av olika storlekar, om det behövs kan samma produkt installeras flera gånger . För att utföra reparationsarbete kommer det inte att vara nödvändigt att koppla bort nätverken. Användningen av klämmor är dock en tillfällig åtgärd. Om möjligt bör du omedelbart byta ut det utslitna röret mot ett helt.

Nackdelarna med nödklämmor inkluderar möjligheten att bara installera dem på raka rör. En annan nackdel är begränsningen för användning - produkten får endast monteras när längden på det skadade området inte är mer än 340 mm.

Bild
Bild

Översikt av arter

Reparations- och anslutningsklämmor klassificeras enligt 2 egenskaper: materialet från vilket de är tillverkade och designfunktioner.

Bild
Bild

Genom design

Produkterna kan vara enkelsidiga, dubbelsidiga, flerdelade och fästa. Den första ser ut som en hästsko. Det finns aktiv perforering på toppen. De är avsedda för reparation av små rör med en maximal diameter på 50 mm.

Bild
Bild

Utformningen av dubbelsidiga klämmor inkluderar 2 liknande halvringar, vars anslutning görs med 2 skruvar . Dimensionerna på sådana produkter väljs i enlighet med måtten på rören som repareras.

Bild
Bild

Flerdelklämmor inkluderar från 3 arbetssegment . De är konstruerade för reparation av rörledningar med stor diameter. Klämman används ofta för att säkra rörsystem. Den monteras på väggytan med en skruv som passerar genom perforeringen längst ner på produkten.

Bild
Bild
Bild
Bild

De släpper också klämmor -krabbor - halvcirkelformade produkter med 2 eller fler bultar avsedd för screedprodukter på skadade områden i rörledningen. Delar med gjutjärnslås finns också till salu. Deras låsdel innehåller 2 halvor, varav en har ett spår, den andra har ett hål. De är fästa vid klämbandet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter material

Vid tillverkning av reparationsvattenklämmor används olika metaller, mindre ofta plast. De flesta metallprodukter är tillverkade av stål. De skiljer sig åt:

  • korrosionsbeständighet;
  • enkelhet, tack vare vilken snabb och okomplicerad installation säkerställs;
  • varaktighet.

Stålklämmor kan ha valfri design.

Bild
Bild
Bild
Bild

För tillverkning av dubbelsidiga och flerdelade klämmor används gjutjärn . Jämfört med stålprodukter är gjutjärn mer hållbart och slitstarkt. De är dock mer viktiga och massiva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klämmor är också gjorda av polymerplast. Oftast används dessa delar för att fixa elementen i rörliga rörledningar. Sådana produkter är dubbla eller fasta. Den största fördelen med plast är dess korrosionsbeständighet, men materialet går lätt sönder under olika mekaniska påverkan.

Bild
Bild

Specifikationer

Vid tillverkningen av bandaget används galvaniserat eller rostfritt stål med en tjocklek på 1 till 2 mm. Vissa tillverkare använder 1,5 till 3 mm kolstål. Stålprodukter är stämplade. Dessutom kan gjutjärn användas för att göra bandaget. Korrugerat gummi fungerar som en tätning. Fästelement är tillverkade av galvaniserat stål eller legerat stål.

Beskrivning av de tekniska egenskaperna hos klämmorna med en gummitätning:

  • det högsta tillåtna trycket är från 6 till 10 atm;
  • arbetsmedia - vatten, luft och olika inerta gaser;
  • den högsta tillåtna temperaturen är +120 grader;
  • tillåtna driftstemperaturfluktuationer - 20-60 grader;
  • värdena för minsta och högsta diametrar är 1,5 cm till 1,2 m.

Om den är ordentligt säkrad håller klämman minst 5 år.

Bild
Bild

Dimensioner

GOST 24137-80 är huvuddokumentet som reglerar tillverkning och användning av reparationsklämmor. Dessa produkter har standardstorlekar. De väljs med hänsyn till rörledningens diameter. För reparation av små rör så små som 1/2 "rekommenderas att använda 2" ensidiga klämmor med gummiband .- det här är de mest populära reparationsprodukterna. Och även delar med en diameter på 65 (ensidig klämma), 100, 110, 150, 160 och 240 millimeter är vanliga.

Bild
Bild

Driftsförhållanden

Olika klämmodeller har olika egenskaper. Driftsförhållandena måste uppfylla alla parametrar för dessa reparationsdelar. Primära krav:

  • det är oacceptabelt att använda klämmor, vars längd är mindre än diametern på rörledningsdelen som repareras;
  • vid tätning av plaströr rekommenderas att man föredrar att ansluta produkter som har en längd på 1,5 gånger längre än det skadade området;
  • om det är nödvändigt att sammanfoga 2 rörsegment bör avståndet mellan dem vara cirka 10 mm.

Klämmor kan endast användas i situationer där området för det skadade området inte är mer än 60% av reparations- och anslutningsklämman. Annars är det lämpligt att använda reparationskopplingar.

Bild
Bild

När du installerar klämmorna är det viktigt att ta hänsyn till de tekniska driftförhållandena för rörsystemet . Till exempel kan de inte användas vid tätning av rör med ett tryck överstigande 10 atmosfärer. I detta fall blir reparationen ineffektiv - riskerna för upprepade läckor blir för höga.

Dessutom är det värt att överväga typen av skada. För att eliminera fistlar i vattenförsörjningsrör rekommenderas att använda klämmor med elastisk tätning . Om du inte har de nödvändiga verktygen till hands är det bäst att använda en produkt med lås för säker fixering. Om du planerar att reparera rörledningen med de högsta tillåtna tryckvärdena är det lämpligt att ge företräde åt reparationsklämmor som är fastspända med bultar och muttrar.

Bild
Bild

Montering

Att installera en reparationsklämma på en problematisk sektion av en rörledning är en enkel uppgift som även en oerfaren hantverkare kan hantera. Arbetet måste utföras i en viss sekvens.

  1. Först och främst måste du rengöra skalningsrosten bredvid den skadade rörledningen. För dessa ändamål kan du använda en metallborste eller sandpapper.
  2. Klämfästena måste skruvas loss, och sedan måste ändarna spridas till optimal bredd - delen ska enkelt passa på röret.
  3. När du placerar produkten, se till att gummitätningen ligger över det skadade området och täcker det helt. I bästa fall ska kanten på gummitätningen sticka ut 2-3 cm bortom sprickan, fisteln eller annan defekt.
  4. Produkten fästs genom att sätta in fästelementen i hålen som är särskilt avsedda för detta. Dra sedan åt muttrarna tills det skadade området är helt blockerat. Det är nödvändigt att dra åt fästelementen tills läckorna är helt eliminerade.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kvaliteten på den reparation som utförs beror direkt på klämmaterialets material och området på manschettkorsningen.

Rekommenderad: