Ankarplattor: För Plast- Och Aluminiumfönster, Plattstorlekar För PVC -fönster. Hur Installerar Jag Dem? Universal Och Andra Insatser

Innehållsförteckning:

Video: Ankarplattor: För Plast- Och Aluminiumfönster, Plattstorlekar För PVC -fönster. Hur Installerar Jag Dem? Universal Och Andra Insatser

Video: Ankarplattor: För Plast- Och Aluminiumfönster, Plattstorlekar För PVC -fönster. Hur Installerar Jag Dem? Universal Och Andra Insatser
Video: How to install upvc windows 2024, April
Ankarplattor: För Plast- Och Aluminiumfönster, Plattstorlekar För PVC -fönster. Hur Installerar Jag Dem? Universal Och Andra Insatser
Ankarplattor: För Plast- Och Aluminiumfönster, Plattstorlekar För PVC -fönster. Hur Installerar Jag Dem? Universal Och Andra Insatser
Anonim

Ett av sätten att installera fönsterkonstruktioner är att installera dem med hjälp av förankringsplattor . Detta är bekvämt, eftersom processen inte innebär att ta bort tätningsfyllmedlet och dra ut glasenheten från ramen, medan fixering med självgängande skruvar kräver fullständig demontering.

En ytterligare fördel med att använda plattor är möjligheten att utföra arbetet på egen hand, utan att tillgripa professionell service.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Det är möjligt att köpa det nödvändiga fästet endast med en god förståelse för vad som utgör en förankringsplatta. Det är en platt metallbit med flera fästhål. Som regel är den tillverkad av stål som har genomgått en galvaniserad process, som skyddar materialet från korrosion och andra yttre påverkan.

Användningen av ankarplattor erbjuder ett antal fördelar

  • Tillåter användning av fästelement vid hög luftfuktighet.
  • Plattan är lätt att dölja med dekorativa element, en fönsterbräda eller en lutning, och den kommer inte att synas.
  • Det är inte nödvändigt att borra genom ramprofilen, som är fallet med självgängande skruvar.
  • Metaldelar skyddar fönster på ett tillförlitligt sätt mot stark vind och deformation orsakad av extrema temperaturer. Denna typ av anslutning är den mest hållbara och förblir samtidigt elastisk.
  • Windows är lätta att jämna eller luta.
  • Problemfri borttagning av fästelement vid behov - de skruvas enkelt av. Möjlighet att välja fixeringspunkter efter behag.
  • Du kan alltid installera om fönstret.
  • Installation med plattor är mer ekonomiskt när det gäller tid och kostnader - hårdvara har ett överkomligt pris.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett sådant fäste anses vara idealiskt, när fönsterprofilen är monterad i en vägg av adobe, ihåligt tegel, timmer, det vill säga har en lös bas . Det bör dock komma ihåg att det är bättre att fixa stora fönsterkonstruktioner på speciella pluggar genom ramprofilen, eftersom plattorna inte tål sin vikt. därför användningen är endast lämplig för medelstora fönster.

Kanske är detta en viss nackdel med den populära hållaren, liksom det faktum att det är bättre att använda det vid sällsynta öppningar av skärmarna eller för ett blindfönster. Men om du behövde installera en produkt med en icke-standardform, en polygonal, trapetsformad eller välvd modell, istället för det vanliga ankaren, är det alltid bättre att använda roterande hårdvara.

Bild
Bild

Översikt av arter

Idag kan du hitta ett stort antal typer av plattor till salu med olika fixeringsmetoder: med spärrar, tandade utsprång för fastsättning med bultar och självgängande skruvar. Vid köp av komplexa fönstersystem levereras produkter med fixeringsdelar med öron, speciellt utformade för deras installation. Utbytbara, universella delar ingår ofta i PVC -fönstersatser.

De vanligaste är två typer

  • Snurra … Plattor som är ordentligt fixerade under installationen genom att vrida.
  • Fast :

    • fästelement utrustade med specialringar för pålitligt grepp;
    • icke-roterbar, installerad i olika vinklar och ger därmed en stark fixering.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom finns det fästanordningar som endast är lämpliga för träfönstersystem .… Ankarklämmor är lämpliga för att arbeta med alla väggbeklädnader, för plast- och aluminiumkonstruktioner utan att packa upp dem, vilket är viktigt om installatören inte har specialkunskaper. Denna metod är mycket enklare än montering med bultar, och universella PVC -produkter kan också användas för dörrar, träramar och andra PVC -strukturer. Till skillnad från de universella perforerade metallremsorna är specialiserade delar med tandad fixering mycket pålitliga.

Olika modeller av hårdvara med vridbar knut är särskilt efterfrågade när det inte är möjligt att utföra fästelement i själva fönsteröppningen. Men utan att demontera glasenheten och skärmarna utförs installationen med plattor från dess yttre sida.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Vanligtvis är ankarfäste tillverkade av galvaniserade stålplåtar, vars tjocklek inte överstiger 1,5 mm. För ett fönster med standardstorlek och form krävs minst 5 plattor: 1 - för den centrala delen, 2 - för sidorna, 2 - för ramens övre och nedre delar. Detaljer är markerade med indikationen på remsans tjocklek och längd, till exempel 150x1, 2, men ibland finns det produkter där du kan se avståndet mellan dess "mustasch". Då kommer markeringen att se ut så här - 150x1.2x31. Längden på olika modeller kan variera från 10 till 25 cm, tjocklek - 1, 2–1, 5 mm, bredd - 25–50 mm.

Bild
Bild

Plattorna fästs på fönsterblocket med skruvar med en längd på minst 40 mm och en diameter på 5 mm eller mer. För fastsättning på väggarnas inre plan används pluggar -spikar (längd - 50 mm, diameter - 6 mm). För plastkonstruktioner, inklusive enkla blad, svängbara ut och andra typer av fönster, rekommenderas att använda förankringsplattor. De är idealiska för en 120 x 60 cm varm sko. I de flesta fall behöver du inte leta efter dem dessutom - de levereras med fönstersystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation funktioner

För ett fönsterblock är infästning med plattor det säkraste, och metalldelar kan döljas under efterbehandlingen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men innan du påbörjar en oberoende installation måste du studera reglerna för arbete med ankarplattor

  • Fixeringsstyvhet någon metallstång är något mindre än ankare. Om fönstret är mörkt räcker det bara med plattorna. När du installerar en stor produkt med tunga skär, krävs enhetlig lastkompensation, så du behöver inte bara sätta in delen i spåret och snäppa den på plats, utan också försäkra dig själv med en självgängande skruv, som ska gå djupt in i ramprofilen.
  • Fästelement på sidorna är monterade på ett avstånd av 25 cm från hörnen , i de övre och nedre delarna och upptill är anslutningen placerad strikt i mitten. Det är viktigt att hålla ett intervall på minst 50 cm och inte mer än 1 m mellan plattorna.
  • Behöver följa bakom korrekt böjning av delar (endast i spetsig vinkel), vilket minimerar horisontell förskjutning och ger optimal ledstyvhet.
  • I öppningen först du måste borra ett hål för ankartappen och placera den så att den breda halsen pressar metallremsan mot öppningens yta. För att fixa en bit, ta 1 eller 2 pluggar 6–8 mm i storlek. Slutfixering utförs med en avsmalnande låsskruv.
  • Trots att anslutningen ytterligare maskeras av lutningen eller gipset, det är lämpligt att göra spår upp till 2 mm när du förbereder punkter för fixering - detta säkerställer att plattorna ligger i linje med öppningsytan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på algoritmen för att installera ett fönstersystem med exempel på PVC -produkter

  • Nödvändig frigör fönsterkarmen från förpackningsfilmen, efter det är det nödvändigt att ta bort skärmen från gångjärnen, installera de extra och anslutande profilerna.
  • En exakt beräkning görs , där fästelementen ska monteras. Plattorna sätts in i ramen och placeras i öppningen. Punkternas placering är markerad på väggen med krita eller penna.
  • Ramen ska klistras in från insidan och utsida med tejp, ångspärr och ånggenomsläpplig, för att säkerställa vattentätning.
  • Plattans tandade element ("fötter") sätts in i spåren på profilen i önskad vinkel så att de passar tätt mot lutningen. Dessutom kan du fixa delen med en speciell självgängande skruv.
  • Observera avståndet från ankaret till kanten på 20-25 cm, skruva alla plattor runt öppningen .
  • Det är viktigt att den korrekta vikningen av fästelementet finns på två kontaktpunkter: till öppningen och ramen.
  • Varje planka borde fixeras med en självgängande skruv och vrid genom ett plastmunstycke till en förstärkande profil. Hålets djup måste vara 10 mm mer än plugglängden.
  • Ramen är installerad så att så att det finns styva tätningar under varje sektion av strukturen och i hörnen . Därefter fixeras strukturen vertikalt med hjälp av monteringskilar.
  • Innan du slutligen fixerar delarna, det är nödvändigt att justera blockets position med hjälp av en byggnadsnivå .
Bild
Bild
Bild
Bild

Slutarbete - skapa en monteringssöm, fukta den med vatten med en sprutpistol, värmeisolering med polyuretanskum … Det är lämpligt att inte tillåta dess överflöd. För detta kan du använda en ångspärrbutyltejp, konstruktionstätande mastik. I slutet är sluttningarna färdiga - med en gipsblandning, mot stenpolymerplattor, fasadmaterial. Om du väljer mellan två metoder för att installera fönster, i avsaknad av erfarenhet, rekommenderar proffs att använda plattor.

När du använder ankardynor behövs ytterligare hjälp, själva processen kommer att ta lång tid och det finns alltid en risk att glaset kan skadas. Dessutom kommer dyr utrustning att krävas - en kraftfull perforator och speciella pluggar 10x132 mm. Om ett PVC -fönster fästs med bultar, är dess tryckavlastning möjlig, dessutom, med okunnighet om finesser och felaktig installation, bryts ramens geometri och sträcker sig över tiden.

I det här fallet finns det bara en väg ut - strukturen måste installeras om. Därför är det för självmontering mer lämpligt att köpa tallrikar eller att involvera proffs i arbetsprocessen.

Rekommenderad: