Justeringsankare: För Ett Justerbart Golv I Höjd, Användning Av Ankarbultar För En Stång, Typer Och Storlekar Av Justeringsankare

Innehållsförteckning:

Video: Justeringsankare: För Ett Justerbart Golv I Höjd, Användning Av Ankarbultar För En Stång, Typer Och Storlekar Av Justeringsankare

Video: Justeringsankare: För Ett Justerbart Golv I Höjd, Användning Av Ankarbultar För En Stång, Typer Och Storlekar Av Justeringsankare
Video: Bygghemmas golvskola golvläggning 2024, April
Justeringsankare: För Ett Justerbart Golv I Höjd, Användning Av Ankarbultar För En Stång, Typer Och Storlekar Av Justeringsankare
Justeringsankare: För Ett Justerbart Golv I Höjd, Användning Av Ankarbultar För En Stång, Typer Och Storlekar Av Justeringsankare
Anonim

Justeringsankare är oumbärliga element i stoppet som gör att du kan kompensera för krympning av virke och annat naturligt virke . Deras typer och storlekar är ganska olika, vilket gör det möjligt att bestämma det lämpliga alternativet för installation av tillfälliga och permanenta strukturer. Användningen av ankarbultar för en stång, för ett höjdjusterbart golv, kan vara en bra lösning om du behöver krympa materialet utan att riskera hela byggnaden.

Bild
Bild

Särdrag

Ett justerbart ankare är en metallprodukt med en prefabricerad struktur . Den innehåller ett stöd och en motsvarighet, en gängad hylsa och fästelement skruvade i den. För att kompensera för krympning är det tillräckligt att helt enkelt ändra justeringsankret i höjd, öka eller minska det. Plattornas stöddelar har hål i sin design, med hjälp av vilka de fästs på ytan av träkonstruktioner. Ibland finns det ledande rörformiga element i den ömsesidiga plattformen.

Grundregeln för att välja ett justeringsankare är följande: dess stödplattformar bör i storlek motsvara den del av stocken eller virket som de måste hålla. Funktionsprincipen för krympkompensatorn är ganska enkel. Den installeras strikt på de områden som var planerade under konstruktionen, under stolpen eller stödbalken, med motsatsen fastsättning på golvbjälkarna, takkonstruktionen och andra bärande element i byggnaden eller strukturen.

Tillverkningen av denna typ av hårdvara utförs av legering eller kolstål. Varm applicerad zinkbeläggning används för att skydda mot korrosion. Tappen och muttern är av standardutförande med en ganska bred stigning. Genom att flytta låselementet är det möjligt att minska gapet mellan plattorna.

Anslutningen anses vara avtagbar - den kan demonteras från strukturen i slutet av krympningsprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Huvudsyftet med att använda justerbara ankare är bevarande av de angivna geometriska parametrarna i trästrukturen efter dess krympning … Installation av ett distanselement gör det möjligt att eliminera störningar som uppstår när stockens och timmerets fuktinnehåll ändras. Träet spricker inte under tryck, det finns inga deformationsförändringar som manifesteras i vridning av ramar, dörröppningar, sprickbildning och luckor. Genomsnittlig krympning kan nå 50-150 mm, och ibland når den 300 mm, därför är användning av krympkompensatorer nästan obligatorisk vid konstruktion av hus och bad från en bar, stockar.

Justeringsankare är mest efterfrågade när man monterar ramar av byggnader och strukturer, installerar stödpelare, pelare, takspärrsystem … För både stången och den runda stocken används fyrkantiga plattformar. Denna åtgärd är särskilt relevant under de tre första åren efter anläggningens konstruktion.

Det är under denna period som naturligt trä fortsätter att tappa sin naturliga fukt som ackumulerats under åren av dess tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fogarna och förstyvningarna är de mest sårbara för deformationsbelastningar . Detta är viktigt för golvet, för fördröjningen i takkonstruktionen, pelare och pelare som byggnadens väggar vilar på. I vissa fall är det möjligt att använda en hammare i mässingshylsa och en stålbult även utan plattor. Till exempel, när du installerar justerbara golv över en betongbas, är det tillräckligt att helt enkelt placera hylsan i monoliten och det gängade elementet i stocken.

Justerbara golv och taksystem är väl lämpade för säsongsbruk . Plåtmaterial används som golv på justerbara golv - oftast tjock plywood på minst 18 mm för enskiktsinstallation och från 12 mm för en dubbelkonstruktion.

Naturligtvis är speciella ankare i sådana strukturer mer lämpliga, men på grund av deras höga kostnad ersätts de ofta med justerande motsvarigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Ankarbulten, med vilken justeringen och krympningskompensationen utförs, är inte särskilt mångsidig. Hårdvara kan vara standard och atypisk, skräddarsydd. Grundalternativen överstiger inte 150 mm i längd och har ett storleksintervall från M20 till M30. Alla atypiska diametrar och materialegenskaper görs oftast på beställning.

Beroende på typ av konstruktion drivs justeringsankarna oftast in. De innebär användning av en mässing av rostfritt stål i mässing installerat i ett förborrat hål.

Pinnen kan vara galvaniserad, kolstål eller legerat stål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Storleksintervallet för justeringsankarna är ganska brett . Den innehåller standardprodukter - deras höjd är begränsad till ett område på 10-15 cm. Större versioner har en ökad diameter på själva skruven - minst 30 mm. Deras höjd kan nå 300 mm, produkter installeras på stödplattformar med ökad tjocklek - upp till 10 mm och dimensioner (minst 150x150 mm). Ett sådant stöd klarar lätt lastkompensation i tjocka stockar eller stort virke.

Standarddiametrarna på justeringsankarna innehåller också indikatorer på 15 mm, 20 mm, 24 mm. Denna parameter motsvarar trådarnas yttre dimensioner. Det är på dem som de guidas när du behöver förbereda ett hål för att installera fästelement. Förutom tvärsnittet av dubben är stödelementens dimensioner viktiga. Ju mer tryck hårdvaran upplever under drift, desto större bör den vara. Standardstorleksintervallet varierar från 10x10 till 25x25 cm med en tjocklek på 6 mm.

Bild
Bild

Installation

Installationsproceduren för justeringsankarna är ganska enkel. Produkten väljs utifrån basens storlek, dess stödplattform och motsvarighet är utrustade med lämpliga fästelement. Låt oss överväga det ytterligare förfarandet.

  1. Trimning av balk / stock med fjäderborr … Det tar hänsyn till skruvens längd. Sedan kan du installera plattan.
  2. Motstycket fästs på byggnadens bas, oftast på betongfundamentet, med hjälp av ett ankare … Borrning görs också i förväg.
  3. En hissbult med mutter är installerad . Till att börja med vänds den ut och ut till sin fulla längd. Sedan installeras de på slutet eller horisontell fördröjning, fundament. Det bör noteras att placeringen av expansionsfogen inte är särskilt viktig, men för att underlätta efterföljande justering utförs vanligtvis installationen från botten av stödet.
  4. Med hjälp av en lyftmekanism skjuts det vertikala stödet upp på regulatorn . Det är optimalt att fixera strukturen i den övre tredjedelen av reglaget och sedan justera storleken på spelrummet med en mutter. För den period då ingen höjdförändring krävs, rekommenderas att du använder ett dekorativt lock.
  5. Ändring av lyfthöjd … Under perioden med aktiv krympning av byggnaden krävs det med intervall om 1 gång på 3-6 månader. Den genomsnittliga tiden som krävs för att ändra stödhöjden är högst 15 minuter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av justeringsankare utförs uteslutande i enlighet med säkerhetsföreskrifterna . En förutsättning är att minst 2 arbetstagare deltar i detta förfarande. Detta förhindrar oavsiktlig kollaps av strukturen och förhindrar skador. Under byggfasen bör installationen uteslutande utföras av en grupp arbetare, med försäkring av alla element.

Rekommenderad: