Stud Ankare: M8, Standard M10 Och M12, Distans Och Vikning, Fjäder Och Andra Ankare, Hur Man Drar åt

Innehållsförteckning:

Video: Stud Ankare: M8, Standard M10 Och M12, Distans Och Vikning, Fjäder Och Andra Ankare, Hur Man Drar åt

Video: Stud Ankare: M8, Standard M10 Och M12, Distans Och Vikning, Fjäder Och Andra Ankare, Hur Man Drar åt
Video: Lossar rund skruv med borr och grispitt på "Råttan" 2024, Mars
Stud Ankare: M8, Standard M10 Och M12, Distans Och Vikning, Fjäder Och Andra Ankare, Hur Man Drar åt
Stud Ankare: M8, Standard M10 Och M12, Distans Och Vikning, Fjäder Och Andra Ankare, Hur Man Drar åt
Anonim

På byggarbetsplatser, vid tillverkning av konstruktioner, finns det alltid ett behov av att fixa något. Men den vanliga typen av fästelement är inte alltid lämplig när betong eller annat hållbart material fungerar som bas. I det här fallet har tappankaret visat sig bra. I den här artikeln kommer vi att överväga funktionerna i den här enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Karakteristisk

Förankringsbulten (kilen) består av en gängad stång, i vars ände det finns en kon, en distanscylinder (hylsa), brickor och muttrar för åtdragning. Det är en allmänt tillgänglig och allmänt tillgänglig produkt. Deras sortiment är ganska brett. Zinkbelagda kolstålsprodukter ses oftast på hyllorna, men ankare av rostfritt stål kan också ses.

Ankarstav är en av de viktiga detaljerna i byggnadsarbetet . Deras tillförlitlighet och erforderliga mängd påverkar avsevärt styrkan och säkerheten hos byggnadsstrukturer.

Alla produkter av denna typ tillverkades tidigare i enlighet med GOST 28457-90, som blev ogiltigt 1995. Ingen ersättning ännu.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna typ av fäste har många fördelar:

  • designen är mycket enkel och pålitlig;
  • utmärkt bärighet;
  • hög installationshastighet, inga speciella färdigheter krävs för installationen;
  • utbredd, kan du alltid hitta rätt alternativ;
  • överkomligt pris.

Det finns också nackdelar, och de är följande:

  • på grund av produktens designegenskaper rekommenderas det inte att använda den i mjuka material (trä, gips);
  • det är nödvändigt att observera hög noggrannhet vid borrning av hål;
  • efter demontering av produkten är det inte längre möjligt att använda den nästa gång.
Bild
Bild

Olika sorter

Det finns flera varianter av denna typ av fästsystem för fasta underlag, såsom distans, fjäder, skruv, hammare, krok, ram. Deras huvudsakliga syfte är att fästa olika föremål på en betong- eller naturstenbas. Du kan också hitta ett gängat stång hopfällbart ankare, det används främst för förankring i undertak eller ihåliga skiljeväggar.

Ankare är inte särskilt lämpliga för installation i trä, eftersom de vid inskruvning bryter mot träets struktur och tillförlitligheten blir mycket liten . I vissa fall, när det är nödvändigt att fästa brädor för formning, används ankare med utbytbar fjäder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla produkter kan delas in i 3 undergrupper beroende på tillverkningsmaterial:

  • det första är tillverkat av galvaniserat stål, det rekommenderas för installation i betong;
  • den andra är gjord av rostfritt stål, den kräver ingen beläggning, men denna grupp är mycket dyr och tillverkas endast i förväg;
  • vid tillverkning av produkter från den tredje gruppen används olika legeringar av icke-järnmetaller, parametrarna för produkterna bestäms av egenskaperna hos dessa legeringar.

Det finns också ytterligare fastigheter. Till exempel kan förstärkta dubbar med ökad draghållfasthet produceras.

Det finns 4-kronbladssystem med ökat motstånd mot vridning. Men det här är alla modifieringar av det klassiska studankaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och markeringar

Grundläggande mått på dubbar ankare:

  • tråddiameter - från 6 till 24 mm;
  • ankardiameter - från 10 till 28 mm;
  • längd - från 75 till 500 mm.

Mer information finns genom att granska det relevanta regleringsdokumentet. De vanligaste storlekarna är: M8x75, M10x90, M12x100, M12x115, M20x170. Det första numret anger tråddiametern och det andra anger den minsta studlängden. Icke-standardiserade produkter tillverkas enligt TU. För att fixa formen vid betongbetong är det möjligt att använda M30x500 -hårdvara.

Bild
Bild

Gängade ankare M6, M8, M10, M12, M16 är de vanligaste. De har ett mycket stort expansionsområde, de fixar säkert de nödvändiga föremålen.

För att dechiffrera märkningen av ankarbultar, bör du veta att först den typ av material (stål) som produkten är tillverkad av anges:

  • HST - kolstål;
  • HST -R - rostfritt stål;
  • HST-HCR är ett korrosionsbeständigt stål.

Följande är typen av tråd och längden på själva hårdvaran. Till exempel HST М10х90.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Det finns inget universalfäste, så du måste välja kilankare baserat på följande förhållanden:

  • storlek (tjockleken på den del som ska fästas på basen, och djupet av nedsänkning av ankaren i den);
  • hur den kommer att placeras (horisontellt eller vertikalt);
  • beräkna de förväntade belastningarna som kommer att påverka hårdvaran;
  • materialet från vilket fästet är gjort;
  • basparametrar i vilka tappankaret kommer att installeras.

Innan du köper måste du också kontrollera dokumenten och överensstämmelsecertifikaten för produkter. Detta måste göras eftersom ankare av denna typ används vid installationen av viktiga strukturer, och inte bara integriteten hos dessa element, utan också människors säkerhet, beror till stor del på deras tillförlitlighet.

Bild
Bild

Hur vrider man?

Installation av tappankare skiljer sig inte från installationen av andra typer av denna hårdvara eller pluggar

  • Först måste du borra ett hål i strikt överensstämmelse med fästelementets diameter. Ta sedan bort materialsmulor och damm från urtaget. Grundlig rengöring krävs inte.
  • Efter avslutad operation installeras ett ankare på den förberedda platsen. Du kan slå den med en hammare eller hammare genom en mjuk packning för att inte skada produkten.
  • I slutet, anslut ankartappen med det bifogade föremålet. För detta används en speciell mutter som finns i produktens design. När den vrider sig öppnar den kronbladen i låscylindern och låses in i urtaget. I det här fallet är det nödvändiga objektet säkert fäst på ytan.

Vid installation av ett kilformat ankare är muttern åtdragningsmoment av stor betydelse. Det är mycket viktigt att dra åt muttrarna korrekt. Om du gör allt rätt, så kommer fästet att fungera länge och pålitligt.

Bild
Bild

De viktigaste punkterna att uppmärksamma vid installationen

  • Otillräcklig åtdragning av muttern gör att konen kommer in i distanshylsan felaktigt, vilket gör att fästelementen inte kommer att ta den önskade positionen. I framtiden kan sådan infästning försvagas och hela strukturen blir opålitlig. Men det finns tillfällen då tappankaret fortfarande uppnår maximal fast fixering i materialet, men redan med en förskjutning från önskad position.
  • Överdragning av muttern har också en negativ effekt. Om den dras åt för mycket passar konen för hårt i expansionscylindern. I det här fallet kan basen, i vilken tappankaret kommer in, kollapsa. Detta kan hända redan innan kraften börjar verka på hårdvaran.

Alla anställda är inte medvetna om de möjliga farorna i samband med bristande efterlevnad av skärpningsreglerna. Det är mycket viktigt att kontrollera hur täta dessa fästsystem är. Det finns ett specialverktyg - en åtdragningskontrollmodul, med vilken du kan justera krafterna. Han kan dokumentera sina handlingar för efterföljande kontroller.

Rekommenderad: