Fyrkantiga Muttrar: M3 Och M4, M5 Och M6, M8 Och M10, Andra Storlekar, GOST Och Sortöversikt

Innehållsförteckning:

Video: Fyrkantiga Muttrar: M3 Och M4, M5 Och M6, M8 Och M10, Andra Storlekar, GOST Och Sortöversikt

Video: Fyrkantiga Muttrar: M3 Och M4, M5 Och M6, M8 Och M10, Andra Storlekar, GOST Och Sortöversikt
Video: BMW M5 F10😍🔥low #beamer #bimmer #bmw #bmwm5 #m5 #bmwm3 #m3 #m4 #m6 #m2 #bmwm2 #bmwm4 #bmwm6 #m5f90 2024, Mars
Fyrkantiga Muttrar: M3 Och M4, M5 Och M6, M8 Och M10, Andra Storlekar, GOST Och Sortöversikt
Fyrkantiga Muttrar: M3 Och M4, M5 Och M6, M8 Och M10, Andra Storlekar, GOST Och Sortöversikt
Anonim

Normalt är mutterfästena, inklusive M3 och M4, runda. Det är dock lika viktigt att känna till egenskaperna hos fyrkantiga muttrar i dessa kategorier, liksom M5 och M6, M8 och M10 och andra storlekar. Användare måste bekanta sig med bestämmelserna i GOST och en översikt över sorter, ta hänsyn till nyanserna i samband med märkning.

Beskrivning

Det är ganska lämpligt att börja historien om fyrkantiga nötter med en beskrivning av deras karakteristiska drag. Liksom andra utföranden skruvas denna typ av fästelement på skruvar, reglar eller bultar. Men den ovanliga formen på huvudet gör att du kan hålla fästelementet utan ytterligare verktyg.

Bild
Bild

Därför är en fyrkantsmutter efterfrågad främst där tillförlitligheten för anslutningen är mest kritisk. Det finns ingen speciell GOST för sådana fästelement, men följande standarder tillämpas:

  • DIN 557;
  • DIN 798;
  • DIN 928 (beroende på nyanser av produktens tillämpning).

Användningsområden

I vardagen kan en fyrkantig nöt hittas endast ibland. Men inom industrin har en sådan produkt blivit helt vanlig. Denna typ av fästelement är allmänt efterfrågad vid konstruktion av olika byggnader och strukturer. Fyrkantiga muttrar används när förankring behöver utföras (för detta ändamål har ingenjörer till och med utvecklat en speciell undertyp).

Bild
Bild

De används också för elarbete inom olika områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från andra branscher kan du omedelbart påpeka den imponerande populariteten för kvadratmuttern:

  • i allmän maskinteknik;
  • inom varvsindustrin;
  • vid tillverkning av verktygsmaskiner;
  • i skapandet av flygplan av alla slag;
  • vid framställning av traktorer, vinningsmaskiner och andra jordbruksmaskiner;
  • i reparations- och serviceföretag för reparation av industriutrustning, fordon.

Översikt av arter

För installation av konstruktioner i hus med tunna väggar rekommenderas användning av muttrar enligt DIN 557 . I den här versionen finns det inga skarpa hörn. En av ändarna är utrustad med fasningar, medan planet i den andra änden inte har några avvikelser från den jämna formen. Efter installationen kommer muttern att vara helt orörlig. Fästelement görs genom att skruva in stångdelen.

Bild
Bild

DIN 557 gäller endast produkter med gängor från M5 till M16 . I detta fall tillämpas noggrannhetsklass C. Om det finns speciella former eller unika utföranden kan DIN 962 användas. Godkännandekontroll utförs enligt DIN ISO 3269. Gängstorlek M25 har uteslutits från standarden sedan 1985.

Bild
Bild

Det är användbart att också uppmärksamma ankarmutter enligt DIN 798. Denna typ av fästelement används ofta för att fästa takkonstruktioner. Det används vanligtvis i nära samband med ankarbultar. Sådana fästelement är emellertid endast relevanta för lätta belastningar. På grund av det lilla antalet varv är denna lösning inte lämplig för kritiska strukturer.

Bild
Bild

Styrkan för nötter enligt denna standard kan vara:

  • 5;
  • 8;
  • 10.

Om det ställs mycket höga krav på anslutningens kvalitet kan DIN 928 svetsmuttrar användas . De är initialt utformade för maximala krav på fästelementens kvalitet. Denna anslutningsmetod är särskilt relevant inom verkstadsindustrin, där en opålitlig anslutning av dålig kvalitet kan leda till allvarliga konsekvenser. DIN 928 muttrar fixeras genom att smälta speciella utsprång på klackarna. Eftersom syrafasta rostfria stål används för tillverkning, behöver du inte vara rädd för korrosion med tiden.

Bild
Bild

Av särskild uppmärksamhet kropp fyrkantiga muttrar . När det gäller deras struktur är de märkbart mer komplicerade än någon av de listade typerna. I motsats till namnet är denna produkt efterfrågad inte bara inom bilindustrin och inom bilreparationer. Det används också i stor utsträckning för att säkra kablar, ledningar och olika andra elektriska strukturer. Denna lösning är också lämplig för tätt åtdragning av ark.

Bild
Bild

Kroppsmuttern är en fyrkant med en tråd. En metall "bur" bildas i den. Muttern kompletteras med ett par stålben.

Antennerna gör det lättare att sätta in det i speciella passager. Men detta uppnås endast genom att trycka på själva "antennerna"; när de inte är säkrade utförs installationen på samma sätt som med en enkel mutter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringen av karossens fyrkantmutter kräver inte speciella färdigheter och / eller specialverktyg . Med tillräckligt med fingerfärdighet kan du klara dig med en vanlig snickartång och en skruvmejsel. Ett annat viktigt "verktyg" är ett visst tålamod. Naturligtvis kommer tillförlitligheten inte att vara densamma som den som uppnås med svetsning. Denna lösning är emellertid tekniskt enklare och försvagar inte metallen.

Märkning

Det viktigaste när man markerar någon form av nötter är att beteckna deras styrka. Denna indikator visar den högsta tillåtna belastningen som kan genereras under drift. Dessutom visar märkningen konstruktionens dimensioner. Styrkan beräknas med hänsyn till sektionen, fästelementets höjd och materialet som används för det.

Bild
Bild

Viktigt: alla muttrar kan endast visa deklarerad styrka när de används tillsammans med andra fästelement av lämplig typ.

Nötter i klasserna 4-6, 8-10 och 12 har den högsta styrkan . I sådana fall kommer produktens höjd att vara minst 4/5 av diametern. Den grova tråden är en annan särskiljande egenskap. Med samma proportioner av höjd och tvärsnitt, men med hjälp av fina trådar, erhålls fästelement med medelhållfasthet. Det faller i 5, 6, 8, 10 eller 12 kategorier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bulten måste naturligtvis ha en liknande nivå, för annars är en stabil parning omöjlig. Modeller i kategorierna 04 och 05 har den minsta styrkan, deras höjd kan vara 0, 5-0, 8 av den totala sektionen. Det är inte svårt att dechiffrera muttrarnas styrka. Den första siffran bör förstås som den lägsta lastnivån; det andra talet ökas med 100 gånger och därmed erhålls spänningsvärdet.

Dimensioner

När man bestämmer måtten på en fyrkantig mutter är det mest korrekt att vägledas av bestämmelserna i DIN -standarden. Så för produkter i kategori M5 är den nominella fasningen 0,67 cm. Mutterns höjd når 0,4 cm och dess nyckelfärdiga storlek är 0,8 cm.

Bild
Bild

För produkter på M6 -nivå kommer samma indikatorer att vara:

  • 0,87 cm;
  • 0,5 cm;
  • 1 cm.

M3 fyrkantiga muttrar har samma mått 0,55, 0, 18 och 0,5 cm.

Bild
Bild

För andra måttlinjer är dessa dimensioner (den sista är en tonhöjd för huvudtråden):

  • M4 - 0, 7, 0, 22 och 0, 7 cm;
  • M8 - 1, 3, 0, 4 och 1, 25 cm;
  • М10 - 1, 6, 0, 5 och 1, 5 cm.

Styrka kategori "5" markeras genom att applicera 3 prickar på själva muttern.

Bild
Bild

Om 6 poäng används är detta redan en styrka klass "8". 9: e och 10: e kategorierna indikeras med motsvarande arabiska siffror. Ganska ofta finns det en "fraktionerad" markering - till exempel "4,6", "5,8", "10,9".

Det är också viktigt att ta hänsyn till skillnaden mellan metriska och tumfästen.

Rekommenderad: