Möbelnötter: Skruvade, Förankrade Och Försänkta Muttrar För Trä, Mustasch Och Inskruvningsmuttrar, M8 Och M6, M10 Och M5, Andra Typer. Hur Installerar Jag Dem? GOST

Innehållsförteckning:

Video: Möbelnötter: Skruvade, Förankrade Och Försänkta Muttrar För Trä, Mustasch Och Inskruvningsmuttrar, M8 Och M6, M10 Och M5, Andra Typer. Hur Installerar Jag Dem? GOST

Video: Möbelnötter: Skruvade, Förankrade Och Försänkta Muttrar För Trä, Mustasch Och Inskruvningsmuttrar, M8 Och M6, M10 Och M5, Andra Typer. Hur Installerar Jag Dem? GOST
Video: Ara & Alik Avetisyanner - Voch avel Voch pakas // COVER VERSION 2020 // ORIG. SONG Erik Karapetyan 2024, April
Möbelnötter: Skruvade, Förankrade Och Försänkta Muttrar För Trä, Mustasch Och Inskruvningsmuttrar, M8 Och M6, M10 Och M5, Andra Typer. Hur Installerar Jag Dem? GOST
Möbelnötter: Skruvade, Förankrade Och Försänkta Muttrar För Trä, Mustasch Och Inskruvningsmuttrar, M8 Och M6, M10 Och M5, Andra Typer. Hur Installerar Jag Dem? GOST
Anonim

Möbelmutter är ett ganska efterfrågat fästelement som är nödvändigt för tillverkning av skåpmöbler från trä och plywood. Faktum är att muttern är den huvudsakliga enheten som säkerställer tillförlitligheten och hållbarheten hos anslutningselement när du skapar en mängd olika möbeluppsättningar. Vanligtvis är dessa delar tillverkade av högkvalitativa material, de har en enkel design och ett brett användningsområde.

Bild
Bild

Särdrag

Förr användes spikar eller självgängande skruvar främst för installation av träelement. Men, som praktiken visar räcker inte dessa fästelement - anslutningen som skapas av dem försvagas med tiden, och detta kan leda till skador under driften av möblerna . Det är därför möbelnötter har kommit fram i de senaste åren, de är optimala för bildandet av höghållfasta leder.

Möbelmuttern är ett fästelement med ett gängat hål . Den är tillverkad av galvaniserat stål, liksom av hållbara legeringar av icke-järnmetaller.

Den vanliga används i de fixeringsområden där det krävs för att skapa den starkaste vidhäftningen med möjlighet till ytterligare demontering . Delen används för att göra en gängad och excentrisk slips, låter dig skapa en rörlig, avtagbar och hel del fixering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möbelnötter används ofta vid tillverkning av köks- och skåpmöbler, samt vid montering av sängramar och soffor . Hårdvaran säkerställer anslutningens hållfasthet och hållbarhet och minskar sannolikt risken för trådbrott under drift.

Hårdvaran används i kombination med några andra element, i synnerhet med bultar. Följaktligen måste deras dimensioner och designparametrar helt sammanfalla i tråd och diameter, annars blir det omöjligt att säkerställa ett tillförlitligt statiskt tillstånd när man använder möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Fästelement med ett genomgående hål används i stor utsträckning i möbelindustrin, medan möbelmuttrar kan variera i form såväl som parametrarna för den inre tråden . Den vanligaste hårdvaran anses vara en sexkantmutter, dess tekniska design möjliggör rotationsrörelser gradvis, jämnt, utan att kräva speciell fysisk ansträngning vid åtdragning.

Muttrar kan tillverkas i en mångfacetterad form, ha en trapetsformad eller metrisk tråd . Olika diametrar gör möbelnötter unika - detta gör att de kan användas i alla arbeten, även när konstruktionens vikt är strikt begränsad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera populära typer av nötter till salu som används vid tillverkning av möbler

Sfärisk - modellen är en typisk insexmutter med lockets yttre yta och en plugg i ena änden av det gängade hålet. Den används i löstagbara fästen. Locket hjälper till att stänga bultar och andra utskjutande element, vilket minskar risken för skador vid produktanvändning, samt ger designen ett estetiskt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vingmutter - fästelement med en jämn yttre yta, den bakre tråden kan ha en fin eller grov stigning. Ett karakteristiskt drag anses vara en icke-standardform, som något liknar öronen på en Cheburashka, genom vilken skruvning utförs. Arbete med sådana muttrar kan uteslutande utföras för hand. Sådan hårdvara är oumbärlig för att strama åt möbelmoduler i ett begränsat utrymme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Usovaya - en sådan mutter är gjord med små sargar på flänsen, denna designfunktion låter dig utesluta rullning under installationen av möbelstrukturen.

Bild
Bild

De mest populära är hamrade, mortise och försänkta muttrar för möbler.

Bild
Bild

Hamrad

Sådana nötter används huvudsakligen vid automatiserad möbelproduktion; de har inte funnits någon utbredd användning i vardagen. På fabriken bildas ett hål med lämplig diameter i strukturen, varefter muttern hamras in med en hammare.

Detta säkerställer korrekt montering och hög arbetshastighet

Bild
Bild

Tapphål

Dessa möbelbeslag är tillverkade av korrosionsbeständigt, förzinkat rostfritt stål. Utåt liknar denna design en hylsa, medan den inre tråden förblir platt . En metallskiva med ett hål i änden tillhandahålls. Denna design gör att du kan hålla fast hårdvaran i materialet och förhindra risk för vridning under åtdragningsprocessen. Efterfrågades allmänt för ensidig fixering.

Dold

Dolda möbelnötter spelar en särskild roll bland hela sortimentet av hårdvara. Deras struktur ger den mest hållbara infästningen vid montering av möbelblock av någon typ. Den försänkta muttern ser ut som en liten stång med en metrisk hontråd . Mössan är halvcirkelformad, dekorativ. Alla element är tillverkade av korrosionsbeständigt galvaniserat stål. Modeller är oumbärliga för att montera bord, liksom sängar och skåpmöbler, det kännetecknas av ett dekorativt utseende - hårdvara är nästan osynlig på utsidan av möbler, därför används den ofta vid tillverkning av skåpmöbler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Möbelnötter finns i en mängd olika storlekar. De mest populära är M6, M8, M10 - de används oftast vid tillverkning av möbler.

Förutom, muttrarna М5 och М12 har funnit sin tillämpning i byggnadsarbeten.

Observera att i enlighet med den nuvarande GOST anges diametern på den metriska tråden i muttern.

Bild
Bild

Urvalstips

Hårdvaruprodukter presenteras på marknaden i ett brett utbud . Tilldela muttrar "skruvmejslar", "fat", de kan vara lameller, cylindriska, i form av en sexkant, en sko, en slits, en tapp och en koppling.

Trotts detta, Det är inte alltid lätt att välja rätt fästelement - dessa externt enkla element har sina egna designfunktioner, var och en utför sina egna uppgifter . Alla element som förbinder enskilda block av möbelstrukturer kan variera inte bara i form, storlek och materialegenskaper, utan också i trådparametrar. Därför är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till möblernas driftsförhållanden när du köper ett eller annat fästelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förenkla valet har tillverkarna infört en klassificering av hårdvaruprodukter som anger omfattningen av dess tillämpning:

  • mutter för universellt bruk;
  • höghållfasta gängade fästelement;
  • hårdvara för högresursanslutningar;
  • fästelement för slagfri nitning.

När du väljer ett eller annat element i enlighet med klassificeringen bör dess strukturella egenskaper och storlek beaktas, nämligen:

  • intern / yttre tråddiameter - vanligtvis skriven med bokstäver;
  • trådhöjd - längden mellan profilens sidodelar, mätt parallellt med trådaxelns riktning;
  • antalet trådstarter - beräknat i slutet av hårdvaran på den plats där steget börjar;
  • skruvgängsparametrar - storleken på muttern axiella rörelse per varv.
Bild
Bild

Hålets diameter och huvudets parametrar spelar också roll

Vid val av hårdvara bör stor vikt läggas vid materialet från vilket muttrarna är gjorda. Deras hållbarhet och styrka beror på detta respektive anslutningens praktiska och säkerhet. Produkter av hög kvalitet måste vara resistenta mot rivning och temperaturfluktuationer.

Inom möbelindustrin används huvudsakligen gängmuttrar av metrisk typ, de har låg skrothastighet och hög slitstyrka.

Viktig. Det är också lämpligt att testa kvaliteten på hårdvaruprodukten i butiken . Detta kan göras med en standardnyckel med öppen ände, som väljs i enlighet med mutterns storlek, den måste först dras åt och sedan skruvas loss.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fixa regler

Att installera en möbelmutter är inte svårt, det är faktiskt en enkelriktad process. Det viktigaste i arbetet är att följa den etablerade sekvensen av åtgärder, detta kommer att förhindra deformation av tråden, såväl som att bulten går sönder.

Under installationen används vanligtvis ett mutterverktyg av lämplig storlek, om du utför åtdragning utan det är det hög risk för ojämn kraftspänning. De viktigaste kraven för att dra åt muttern är följande:

  • muttern till landningsplatsen måste skruvas fritt, det är möjligt för hand, utan att tveka, den sista installationen utförs med en nyckel;
  • i processen att vrida hårdvaran bör änden vara placerad exakt vinkelrätt mot axialstångens riktning, närvaron av gropar och grovhet är inte tillåten;
  • vid förlängning av bulten bör åtdragningsprocessen hållas under kontroll; i detta fall utförs nyckelvridningen enligt mutterens rotationsvinkel.
Bild
Bild

Innan konstruktionen börjar anslutas är det nödvändigt att komplettera en komplett uppsättning av alla hårdvaruelement för att se till att de är kompatibla vad gäller typen av skyddande beläggning, ståltyp och mekaniska egenskaper. I samma skede typ av installation, stolarnas beredskap, liksom den övergripande estetiken i den slutliga anslutningen bör beaktas.

Efter förberedelsen av ytan och själva hårdvaran är det nödvändigt att rengöra den för fett, kontrollera funktionen hos den funktionella tråden . Om skadade områden hittas, rengör dem noggrant och gör en visuell inspektion för att fastställa noggrannheten vid vidhäftningen av de ytor som ska fogas.

Dra åt muttern direkt med att landa på trämodulen och först dra åt med cirka 75% . Därefter måste du se till att det inte finns några luckor runt hela omkretsen och om mestizoen sitter korrekt utför du den slutliga åtdragningen av muttern.

Vid installationen är det viktigt att följa säkerhetsstandarder

Råd: i själva verket är det långt ifrån alltid möjligt att skapa en högkvalitativ åtdragning av en gängad anslutning, därför rekommenderar experter att ta en förkortad servicenyckel för kompakta muttrar och en 12-15 cm skiftnyckel med ett handtag för stora nötter.

Rekommenderad: