Fackmuttrar: GOST, "amerikanska" 1/2 "och Andra Storlekar För Anslutning Av Rörledningar Och Mixer. Vad Det är?

Innehållsförteckning:

Fackmuttrar: GOST, "amerikanska" 1/2 "och Andra Storlekar För Anslutning Av Rörledningar Och Mixer. Vad Det är?
Fackmuttrar: GOST, "amerikanska" 1/2 "och Andra Storlekar För Anslutning Av Rörledningar Och Mixer. Vad Det är?
Anonim

Ett till synes obetydligt kopplingselement som en fackmutter är en oersättlig del för anslutning av vattenförsörjnings- och uppvärmningsrörledningar, för gasrör, det deltar i luftkonditioneringssystemet, det används i bilindustrin och andra viktiga industrier. Låt oss se vad en fackmutter är, vad den är till för, vilka typer det är och hur den installeras.

Bild
Bild

Vad det är?

Muttern är en gängad ring i den inre delen, i denna skiljer den sig från facket, som har en yttre gänga. Den yttre ytan kan se annorlunda ut, men den är utformad på ett sådant sätt att den lätt kan gripas av arbetsverktyget. Muttern har ett anslutande syfte, med sin hjälp sker axiell installation.

Kopplingsmuttern blir en integrerad del av sådana kopplingselement som "amerikansk", koppling, många typer av beslag . Den är tillverkad av olika material med strikt överensstämmelse med GOSTs. De styr förhållandet mellan storlekar, form, styrka och syfte med muttern. Produktens form kan vara cylindrisk eller kronblad, det vanligaste alternativet är en sexkant.

Fackmuttern kallas ofta "amerikansk", i själva verket innehåller detta anslutningsobjekt, förutom muttern, flera element till . Efter att ha studerat denna produkts historia är det svårt att förstå varför fackmuttern är amerikansk, om dess uppfinning tillskrivs av tyskarna, andra av schweizarna. En sak är tydlig i den här historien, idag kan rörledningar från många länder i världen inte klara sig utan "amerikanen".

Bild
Bild

Den "amerikanska" muttern kan användas flera gånger, du behöver bara installera en ny packning . Den vanliga luftmuttern skiljer sig från "utomlands" i storlek, den används under trånga förhållanden, där det är svårt att komma nära med mer omfattande fästelement.

För installation eller demontering behöver du ett minimum av verktyg, bara en skiftnyckel av rätt storlek. Muttrar är konstruerade för en lång livslängd och många är korrosionsbeständiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Innan vi talar om syftet med fackmuttern, låt oss sammanfatta ovanstående. Kragen mutter kan användas som ett separat element eller vara en integrerad och mycket viktig del av alla beslag, inklusive kopplingar eller "amerikansk ". Genom att vara i dessa strukturer utför den också sin anslutningsfunktion felfritt. Därför, när vi pratar om någon av dessa tekniska enheter, menar vi själva mutterens arbete.

Bild
Bild

Fackmuttrar ensamma eller i löstagbara leder kan användas i följande fall:

  • under installationen av en mixer i badrummet, radiator, toalettcistern;
  • de används i skarvarna i ringformade kopplingar, på skärringar, i högtrycksslangar;
  • för anslutning av reduceraren till gascylinderventilen;
  • snabb installation och demontering av cirkulationspumpen;
  • att installera en hushållsmätare;
  • under anslutningen av den uppvärmda handduksstången till vattenförsörjningssystemet;
  • för montering av en snabbkoppling på en skadad del av ledningen;
  • för införande av tees, kranar, adaptrar och andra arbetsenheter i systemet;
  • För anslutningar av tekniska rörledningar som skapats för transport av icke -aggressiva vätskor används fackmuttrar med låshål (GOST 16046 - 70).
Bild
Bild

Det är omöjligt att räkna upp alla områden där fackmuttrarnas kopplingsfunktioner används. I processen att utföra olika verk är deras oändliga potential känd.

Bild
Bild

Översikt av arter

Installation av rörledningar för alla system involverar ett stort antal adaptrar, grenar och anslutningar, i dockningen av vilka enheter med fackmuttrar är involverade. Muttrar kan användas i hörn och raka leder, de kan kombinera komplexa strukturer . Deras huvuduppgift är att säkerställa anslutningens styrka, hållbarhet och täthet. Tänk på vilka typer av anslutningsanordningar som är baserade på arbetet med fackmuttrar.

Bild
Bild

Hörn

Sådana anordningar används när det är nödvändigt att sammanfoga rör placerade i en vinkel. I stället för adaptrar kan du använda pålitlig och estetiskt tilltalande "amerikansk" med fackmuttrar, tillverkade i olika diametrar. De kan serva rörledningar i en vinkel på 45 till 135 grader.

Anslutningsfunktionerna hos hörnbeslag är släta, muttern ger en praktiskt taget förseglad täthet av lederna, rationellt fördelar trycket på gummipackningen . Om det behövs kan enheten tas bort utan onödig ansträngning och reparation eller byte av en del av rörledningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Koppling

Denna enhet är utformad för att ansluta raka stammar. Tumgänga gör det möjligt att fästa både metallrör och PVC -produkter. Enheten ser bara enkel ut, i själva verket kan den fungera utan att ersätta den i många år hela systemets livslängd . Men om du behöver byta kan muttern helt enkelt skruva loss kopplingen. Förresten, den kan användas upprepade gånger, detta försämrar inte enhetens prestanda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kran "amerikansk"

Skraparen som använts tidigare har bytts ut. Strukturen innehåller en snabbkopplingsmutter, flera beslag, nipplar och tätningar. Enheten är en stark, hållbar enhet, som ligger under toalettskålarna, handfat, vattenuppvärmningsanordningar, vid ingångarna till VVS -systemet till lägenheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kotte "amerikansk"

Gängade konkopplingar tål lätt höga temperaturer, så de installeras i värme- eller varmvattenförsörjningssystem. Sådana kopplingar är inte utrustade med packningar, deras kontakttillförlitlighet säkerställs genom att anslutningselementen pressas tätt . Frånvaron av packningar hjälper till att undvika att de sjunker vid höga temperaturer. På en rak "amerikan", på rör med kallt vatten, kan du självständigt sätta en tätningstejp för att undvika den minsta risken för läckage. Att linda FUM -tejpen säkerställer att fogen är tät.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cylindrisk fäste

Enheten är en traditionell typ av "amerikan" med ett platt fäste, som enkelt kan monteras med en skiftnyckel. Kopplingsmuttern på sidan ger en slips med röret, och packningsmaterialet ansvarar för tätheten . I platta brickor installerade på enheter sjunker och läcker packningarna förr eller senare, så det rekommenderas inte att montera dem i väggarna, det bästa alternativet är att lämna dem i synlig syn.

Bild
Bild

Material (redigera)

Trots det enkla utseendet är termiska och mekaniska processer inblandade i produktionen av nötter. Tillverkningstekniken omfattar flera steg . Fackmuttern är gjord av olika material eller legeringar, men de måste förstärkas med ytterligare egenskaper. De lägger till mjukhet, eller vice versa, styrka, korrosionsskyddande egenskaper, motståndskraft mot aggressiva vätskor och gaser, till temperaturfluktuationer. De förvärvade fastigheterna gör det möjligt att använda produkterna i rörledningar för olika ändamål.

Mängden nötter uppnås genom att använda olika typer av legeringar, med olika temperaturförhållanden och bearbetningsmetoder . För tillverkning används legerat, rostfritt kolstål. Dyrare produkter inkluderar muttrar av järnfri metall.

Bild
Bild

Låt oss närmare överväga de material som används vid tillverkning av fackmuttrar

  • Stål . Fackmuttrar i rostfritt stål har god hållfasthet och lång livslängd. De deformeras inte då och då, påverkas inte av den yttre miljön. Kostnadsmässigt kan de hänföras till varorna i mellankategorin.
  • Galvaniserad . För att minska kostnaden för produkten införs inga tillsatser i järnmetallen för att erhålla resistenta egenskaper mot korrosion, men ett skyddande lager appliceras ovanpå, den så kallade galvaniseringen utförs. Produkter kan innehålla upp till 95% zink på ytan. Beroende på syftet med fackmuttrarna utförs galvanisering på olika sätt: kall, varm, termisk gas, galvanisk, termisk diffusion. Men de hållbarhetsindikatorer som rostfritt stål har kan de inte förvärva.
  • Mässing . Idag används polypropen ofta som material för rör. Det är lättare att ansluta sådana produkter med "amerikanska" mässingsmuttrar, som är pålitliga och hållbara. Legeringen är resistent mot höga temperaturer, aggressiv miljö, har tillräcklig styrka och relativ elasticitet. Nackdelarna inkluderar de höga kostnaderna och förlusten av ny nyans över tid. För att undvika missfärgning är produkterna förkromade och pulverlackerade.
  • Koppar . De är dyra och knappast efterfrågade. De tillverkas i små partier och används främst för anslutningar med produkter från samma metall. Koppar VVS köps för retrostilar, i andra fall är det svårt att motivera den snabbt framträdande gröna patinen och den mörka nyansen på ytan. Kopparlockskruvar tål inte aggressiva miljöer och utsätts lätt för elektrolytisk korrosion.
  • Plast . Plast i sin rena form tål inte belastningen på motorvägar, därför används en kombinerad produkt för att skapa "amerikanska kvinnor" - metallgängade insatser är inslagna i en polymerform. Dessa typer av produkter används i rörledningar med högt tryck och höga temperaturförhållanden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Kopplingsmuttern är ett anslutande element, den måste tåla stark påfrestning i rörledningssystem för olika ändamål. Produkten kan användas oberoende eller som en del av en koppling, den används för olika ändamål, därför har den olika dimensioner.

För att ansluta vatten- och gasrör längs den yttre konen används 3/4, 1/2 tum tappmuttrar . Efter installationsarbetet måste anslutningselementen tåla ett hydrostatiskt trycktest som överstiger arbetstrycket 1,5 gånger.

En mängd olika storlekar (innerdiameter 30, 22, 20, 16, 12 mm) gör det möjligt att använda fackmuttrar inte bara för anslutningsarbete i storskaliga projekt för anordnande av motorvägar, utan också i hemmet. Tack vare "amerikanska kvinnor" kan vi enkelt installera VVS -utrustning i våra lägenheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man installerar?

För att ansluta två stålrör på en linje måste du göra följande:

  • 7-9 trådar skärs i anslutningsändarna;
  • förbered beslag med inre och yttre gängor;
  • ett tätningsmedel lindas på ett av rören och en anordning med en utvändig gänga lindas;
  • det andra röret är också förseglat, men en koppling med en krage skruvas på den, på vilken en fackmutter är installerad;
  • i slutskedet skruvas fackmuttern på motröret.
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationen är enkel eftersom endast en nyckel i rätt storlek används. Anslutningen sker i ett litet område och påverkar inte integriteten för resten av bagageutrymmet.

Bild
Bild

Ett stort urval av fackmuttrar och deras närvaro i kopplingar av olika typer gör att du kan välja de nödvändiga anslutningselementen för alla ändamål. Deras hjälp är oumbärlig både i vardagen och under installationsarbetet av stora rörledningar.

Rekommenderad: