Självlåsande Mutter: Självlåsande Muttrar М6 Och М8, М10 Och М12, Andra Storlekar, GOST. Vad Det är? Hur Skruvar Du Loss Nylonringmuttern?

Innehållsförteckning:

Video: Självlåsande Mutter: Självlåsande Muttrar М6 Och М8, М10 Och М12, Andra Storlekar, GOST. Vad Det är? Hur Skruvar Du Loss Nylonringmuttern?

Video: Självlåsande Mutter: Självlåsande Muttrar М6 Och М8, М10 Och М12, Andra Storlekar, GOST. Vad Det är? Hur Skruvar Du Loss Nylonringmuttern?
Video: Så avlägsnar du en trasig bult utan svetsning | AUTODOC tipsar 2024, April
Självlåsande Mutter: Självlåsande Muttrar М6 Och М8, М10 Och М12, Andra Storlekar, GOST. Vad Det är? Hur Skruvar Du Loss Nylonringmuttern?
Självlåsande Mutter: Självlåsande Muttrar М6 Och М8, М10 Och М12, Andra Storlekar, GOST. Vad Det är? Hur Skruvar Du Loss Nylonringmuttern?
Anonim

Självlåsande muttrar används nästan överallt, de är en viktig del i maskiner och olika mekanismer. Om de används korrekt säkerställer de en pålitlig anslutning och en lång livslängd för delarna. Låt oss titta närmare på allt om självlåsande muttrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Fästelementet i form av en självlåsande mutter rekommenderas som en förbindningsdel mellan element i olika strukturer. Standard hårdvara kan bara skruvas på produkter som har gängor . För att göra anslutningen starkare i det här fallet kan den förstärkas med en grover, splint, bricka. Den självlåsande muttern har en nylonring, så den kan användas på egen hand utan några extra fästelement. Fördelen med hårdvara tillverkad i enlighet med GOST är att den fungerar med hög kvalitet och på ett tillförlitligt sätt ansluter elementen till varandra. Om konsumenten föredrar en självlåsande mutter betyder det att han kan vara säker på att denna hårdvara är tillverkad av högkvalitativt stål och samtidigt har en zink-korrosionsbeläggning.

Konstruktionen av denna typ av hårdvara har följande komponenter:

  • en vanlig mutter med sex ansikten;
  • sida med ensidig ökning;
  • distans av nylon.
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Tack vare tätningsringen i nylon sitter spännelementet ordentligt fast vid fogarna.

Ansökningar

Den självlåsande muttern har funnits nästan universell tillämpning. Vanligtvis används den när pålitlig gängad fixering krävs under förutsättning av konstant aktiv vibration . Sådan hårdvara är relevant inom luftfart, det finns många av dem i flygplan och helikopternoder. Självlåsande fästelement finns också i hushållsmaskiner. De finns ofta i främre och bakre upphängningar, som utsätts för starka vibrationer. Ofta används denna ursprungliga hårdvara i tung industri, vid tillverkning av möbler och sanitetsartiklar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Liksom all annan hårdvara finns den självlåsande muttern i flera varianter

  • Med nylonring . Denna enhet ser ut som en vanlig mutter, i vilken den övre delen är en nylonring dold. Hårdvara med insats kan tillverkas i stark och höghållfast klass. Denna mutter används vanligtvis tillsammans med en bult eller skruv.
  • Med en puck . Muttrar av denna typ anses vara en modern typ av fästelement, vilket är ganska funktionellt. Närvaron av en bricka i fästelementet hindrar anslutningen från att vridas.
  • Med fläns Är en mutter som har en sexkantig form. Sådan hårdvara är tillverkad av massiv metall och kan ha en diameter från M5 till M16. Den kan användas tillsammans med fästelement som har liknande tråd. På grund av sin höga hållfasthet kan hårdvaran säkerställa pålitligheten i fästet.
  • Självlåsande lockmutter utrustad med en nylonring, kan den ha trådstorlekar från M4 till M16. En analog av denna hårdvara anses vara en enhet utan en icke-metallisk ring. Dessa muttrar används för att skydda gängade fästelement från oljeläckage. Självlåsande fästelement har hittat in i montering av fordon och specialiserade typer av utrustning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att lyfta fram några av de vanligaste självlåsande muttermodellerna

  • DIN 982 . Den galvaniserade produkten är utrustad med en nylonring. När du använder denna hårdvara kan du få höga låsparametrar, liksom tillförlitligheten och hållbarheten hos fästelementen. Konsumenterna föredrar ofta denna produkt, eftersom den kan fixa detaljer med hög kvalitet, medan den inte behöver ytterligare utrustning.
  • DIN 985 A2 och A4 tillverkad av rostfritt stål. Denna typ av fästelement rostar inte och skyddar anslutningen från de negativa effekterna av miljöfaktorer. Vid tillverkningen av A4 -muttrar lägger tillverkarna till molybden, så att produkten skyddas på ett tillförlitligt sätt mot klor och alkali.
  • Mutter DIN 6927 8, 0 och 8, 8 . Denna muttermodell är utrustad med en fläns, så den kan användas i olika produktionsområden. Denna hårdvara har inte ett icke-metalliskt hållarelement. Den har funnits använd under hårda förhållanden. I detta fall är det inte nödvändigt att använda en bricka eller en grover.
Bild
Bild

Dimensioner

Mutterns storlek är avståndet mellan hårdvarans parallella kanter. Till salu hittar du produkter med storlekar upp till M150. Självlåsande fästelement är följande: M8, M6, M10, M12, M4, M5, M3, M16, M20, M33, M30 . Denna enhet kan ha både fina och grova trådar. Höjden på denna typ av mutter kan vara från 1, 3 till 38 millimeter.

Den inre diametern på självlåsande hårdvara kan vara från 1,6 till 48 millimeter.

Bild
Bild

Funktioner i drift

Självlåsande muttrar är avancerade mekanismer som håller ihop enheter som utsätts för höga vibrationsbelastningar och chockmanipulation. Om vanliga fästelement kan spricka efter flera slag, gör det inte självlåsande. Den färdiga hårdvaran ska kännetecknas av pålitligheten i låsning, enkelheten att dra åt gängan. I det här fallet bör befälhavaren veta att tråden på en sådan mutter kan skruvas loss och dra åt mer än en gång. Principen för drift av självlåsande hårdvara är friktionslås, på grund av vilken en hög friktionsnivå i de gängade svängningarna säkerställs. Helst ska en sådan mutter dras åt på rätt sida och sedan värmebehandlas.

För att förhindra att fästelementen lossnar bör följande rekommendationer följas:

  • använd låsmuttrar;
  • att utföra installationen med en fjäderbricka;
  • fixa tråden med en speciell typ av lim;
  • använd muttrar med nylon- eller polyamidring.
Bild
Bild
Bild
Bild

Svårigheter att använda självlåsande muttrar inkluderar följande:

  • behovet av speciella ytbehandlingar;
  • skapa ytterligare stress i fallet;
  • risk för att krossa den koniska lagerytan;
  • omöjlighet till fullständig åtstramning i vissa fall.

Självlåsande fästelement kopplas inte av, så deras tillförlitlighet är särskilt viktig vid tillverkning av flygplan och missiler. De bytte ut standardmuttrar med mindre effektivitet och svårigheter att dra åt. Dessa mekanismer är inte rädda för vibrationer och vibrationer, därför rekommenderar experter att köpa självlåsande fästelement om det finns ett val.

Det kan enkelt köpas i en specialaffär och kan enkelt skruvas på, vilket ökar hållbarheten hos strukturen som bearbetas.

Rekommenderad: