Låsmuttrar: Med M8 -ring Och M6 -fläns, Muttrar Med Låsning Av Andra Storlekar, GOST. Vad är Det Och Hur Vrider Man Det?

Innehållsförteckning:

Video: Låsmuttrar: Med M8 -ring Och M6 -fläns, Muttrar Med Låsning Av Andra Storlekar, GOST. Vad är Det Och Hur Vrider Man Det?

Video: Låsmuttrar: Med M8 -ring Och M6 -fläns, Muttrar Med Låsning Av Andra Storlekar, GOST. Vad är Det Och Hur Vrider Man Det?
Video: Skruvborttagare 2024, Mars
Låsmuttrar: Med M8 -ring Och M6 -fläns, Muttrar Med Låsning Av Andra Storlekar, GOST. Vad är Det Och Hur Vrider Man Det?
Låsmuttrar: Med M8 -ring Och M6 -fläns, Muttrar Med Låsning Av Andra Storlekar, GOST. Vad är Det Och Hur Vrider Man Det?
Anonim

Ämnet sorter och urval av låsmuttrar är mycket relevant för alla hantverkare. Det finns modifieringar med en M8 -ring och en M6 -krage, muttrar med ett lås i andra storlekar. För att ta reda på vad dessa fästelement är och hur man spänner dem är det inte tillräckligt att studera GOST - du måste vara uppmärksam på andra nyanser och bekanta dig med rekommendationerna för användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Det bästa sättet att förklara vad en låsmutter är att jämföra den med konventionella prover. Den "klassiska", när den interagerar med bulten, garanterar en helt tillförlitlig anslutning . Men detta fortsätter bara tills stabila intensiva vibrationer uppträder. Efter en tid bryter de den mekaniska vidhäftningen och försvagning, avskruvning börjar. I teorin kan proppen förses med låsmuttrar och låsbrickor.

Bild
Bild
Bild
Bild

En sådan lösning komplicerar dock i onödan och ökar kostnaden för designen. Dessutom, ju fler länkar i systemet, desto lägre är dess tillförlitlighet och stabilitet.

Det är därför lås (självlåsande) muttrar är mycket efterfrågade, och deras betydelse växer bara med åren. Det finns ganska många typer av sådana fästelement . Frisläppandet av låsmuttrar i Ryssland regleras av GOST -standarder.

Bild
Bild

Så sexkantiga stålmuttrar med automatisk låsning måste uppfylla GOST R 50271-92. Produkter utan galvanisk beläggning är konstruerade för temperaturer från -50 till 300 grader. I närvaro av galvanisering är den högsta tillåtna uppvärmningen 230 grader. Om muttern innehåller insatser av icke-metalliska material är den kritiska temperaturnivån 120 grader. Standarden reglerar:

  • testbelastningsspänning;
  • Vickers hårdhetsgrad;
  • Rockwell hårdhetsnivå;
  • mängden vridmoment.
Bild
Bild

Självlåsande muttrar kan spara rådande vridmoment även med flera åtdragningar och skruvar . De kemiska sammansättningarna av de använda stålen är också standardiserade. Mutterinsatserna som är ansvariga för rådande vridmoment kan inte tillverkas av stållegeringar - mycket olika material behövs för detta ändamål. Fästelement av fristående stål överensstämmer också med standarden (om dess användning inte bryter mot leveransavtalet). Den högsta svavelhalten i mutterstål bör vara 0,24%.

Förordningen förbjuder strängt användningen av sprött vätgasmaterial. Detta är särskilt viktigt vid applicering av speciella beläggningar.

Bild
Bild

Om de används måste speciella tekniska metoder tillämpas som minskar riskerna på grund av väteförsprödning. Vid testning av muttrar med testbelastning är avdragning eller krossning av gängan oacceptabel.

Standarden anger strikt temperaturkrav under drift - stabil användning vid en lufttemperatur på + 10 till + 35 grader. Om det behövs kan en ytterligare studie av dessa egenskaper utföras med hjälp av ett fullskaligt test. Standarden täcker självlåsande muttrar av fast metall eller med icke-metalliska element som har:

  • triangulär skärning ISO 68-1;
  • kombinationer av diametrar och stigningar enligt ISO 261 och ISO 262;
  • stort spårgap (M3 - M39);
  • litet spårgap (М8х1 - М39х3).
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över typer och storlekar

I ett av alternativen används "interferens" -metoden. Tråden har en viss positiv tolerans. När delen vrids skapas intensiv friktion mellan svängarna . Det är detta som fixerar fästelementen på bultstången; anslutningen kommer inte att förlora stabilitet även med starka vibrationer.

Det finns dock en ökande efterfrågan på låsmuttern enligt DIN985 -standarden; den är utrustad med nylonringar, och denna lösning låter dig också dämpa (absorbera) vibrationer.

Bild
Bild

Vissa versioner har en nylonring. Vanligtvis varierar deras storlek från M4 till M16. Fästelement med insats kan vara av stark eller extra stark design. Oftast ska den användas tillsammans med en bult (skruv). I vissa fall tränas ytterligare utrustning med bricka; dess roll är att minska risken för att avbryta anslutningen.

Bild
Bild

Ibland har den självlåsande muttern en fläns - den känns lätt igen på sin sexkantiga form. Det finns också versioner med krage, som dessutom hjälper till att låsa. När det gäller storleken är allt enkelt och strikt här:

  • M6 - med en höjd av 4,7 till 5 mm är griphöjden för nyckeln minst 3,7 mm;

  • M8 - med en spårhöjd på 1 eller 1,25 mm (det andra alternativet är standard, andra dimensioner anges i ordningen och i markeringen);
  • M10 - standardhöjd från 0,764 till 0,8 cm, med den lägsta nivån på nyckelgrepp 0,611 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Uppenbarligen är låsmuttrar efterfrågade i nästan alla applikationer där tillförlitlighet behövs, trots kraftfulla kontinuerliga vibrationsvibrationer. De är särskilt viktiga i flygplan. Du kan hitta många självlåsande muttrar i alla plan, helikopter och till och med i många stora UAV . Naturligtvis används sådana produkter också i stor utsträckning inom bilindustrin. Men självlåsande muttrar används också vid tillverkning av konstruktionsvibratorer och jackhammare, liksom ett antal andra utrustningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man tänka på när man väljer?

Alla metallprodukter är bra där små lokala snedvridningar av tråden är acceptabla. Det är användbart att vara intresserad av om komprimeringen utfördes med den radiella metoden, med den axiella metoden, i en vinkel mot den axiella tråden från änden eller i en vinkel mot den från ändavsatsen. När det gäller modeller med en gängad insats av fjäder, är de utrustade med en pressad spole, vilket garanterar elasticiteten och tillförlitligheten hos fästelementet. Alla sådana produkter måste ha in- och utdragningsmoment i enlighet med kraven i ISO 2320 . Flänsen är välkommen - den ökar den övergripande tillförlitligheten.

När du köper stora mängder muttrar måste du ha en speciell vridmomentmätare. Momentnycklar med ett fel på 2% eller mindre är lämpliga som ersättare.

Bild
Bild

Dragkraften kan endast mätas med instrument med ett maximalt fel på 5% . Naturligtvis kontrolleras alla mätresultat mot regleringsdokumenten och medföljande material för produkterna. Det är värt att överväga att modeller av muttrar med en tandad stödände på flänsen helt saknar rådande ögonblick. För att de ska fungera effektivt krävs en exakt matchning i storleken på den bifogade delen.

Bild
Bild

Den beskrivna typen, såväl som fästelement med en bricka med tandning, återspeglas inte i någon standard. Deras låsegenskaper bedöms utifrån resultaten från bänkprov. I vilket fall som helst måste du kräva ett intyg om överensstämmelse ISO 2320. Naturligtvis måste du kontakta endast betrodda företag, helst - för att rikta tillverkare och deras partners. Storleken på fästelementen väljs med hänsyn till problemet som ska lösas.

Låsmuttrar för ändringar KMT (KMTA) kan användas under förhållanden när det är viktigt:

  • maximal noggrannhet;
  • enkel montering;
  • fixeringssäkerhet;
  • justering (kompensation) av vinkelavvikelser för de parande delarna.
Bild
Bild

Tips för användning

KMT (KMTA) låsmuttrar med hög precision är utrustade med 3 stift, avståndet mellan dem är detsamma. Det är dessa stift som måste dras åt (dra åt) tillsammans med skruvarna för att fästa muttern på axeln. Ändytan på varje stift är bearbetad för att matcha axelgängan . Sådana muttrar kan dock inte användas på axlar med spår i gängorna eller på adapterhylsor.

Brott mot dessa regler hotar deformation av låsstiften.

Bild
Bild

De självlåsande muttrarnas åtdragningshastighet bör vara densamma, men inte mer än 30 varv per minut. Kom ihåg att designmomentet kanske inte kan ge det nödvändiga dragkraftet. Orsaken är den uttalade spridningen av friktionskraftkoefficienten . Slutsatsen är uppenbar: kritiska förbindelser bör skapas endast med noggrann kontroll av den applicerade kraften. Och naturligtvis bör du ta hänsyn till tillverkarnas rekommendationer.

Rekommenderad: