VVS -bultar: Storlekar 8x100 Och 8x120, 10x200 Och 10x100, 8x80 Och 8x60, Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: VVS -bultar: Storlekar 8x100 Och 8x120, 10x200 Och 10x100, 8x80 Och 8x60, Andra Alternativ

Video: VVS -bultar: Storlekar 8x100 Och 8x120, 10x200 Och 10x100, 8x80 Och 8x60, Andra Alternativ
Video: PS-Kanalen vs traditionell montering och inkapsling av rör 2024, Maj
VVS -bultar: Storlekar 8x100 Och 8x120, 10x200 Och 10x100, 8x80 Och 8x60, Andra Alternativ
VVS -bultar: Storlekar 8x100 Och 8x120, 10x200 Och 10x100, 8x80 Och 8x60, Andra Alternativ
Anonim

Vid utförandet av olika installationsarbeten krävs ett stort antal fästelement. Bultar är ett vanligt alternativ. Sådana element används ofta vid installation av VVS -utrustning. Idag kommer vi att prata om vilka funktioner dessa spärrar har och vilka typer de kan vara.

Bild
Bild

Beskrivning

VVS -bultar är små fästelement med sexkantigt huvud och frekventa trådar på en metallstång. Den centrala delen har en cylindrisk design.

Dessa bultar är lätta att byta om det behövs . De kan enkelt installeras och demonteras av dig själv, till skillnad från svetsade skarvar. För närvarande produceras ett stort utbud av sådana element, beroende på huvudets storlek, trådhöjd, hållfasthetsklass och noggrannhet. Som regel används dessa sorter för att fast förankra VVS -armaturer till träbaser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

VVS -bultar kan ha olika utföranden. Så, enligt metallstångens form, kan de delas in i flera separata grupper.

  • Stång med samma diameter . I detta fall har den centrala delen av produkten ett diametervärde längs hela sin längd. Denna typ är den vanligaste.
  • Stång med stegad struktur . Denna typ är en produkt där den centrala delen börjar avsmalna mot slutet, den har en mindre diameter jämfört med fästelementets bas.

Enligt den centrala stångens form kan VVS -bultar delas in i andra typer. Så de skiljer sig åt i trådens storlek. Den kan placeras längs hela produktens längd. På vissa modeller tar tråden bara upp en viss del. I detta fall är diametern på delen med och utan gänga i regel densamma. Ibland placeras ett speciellt huvud på stången - det ger en starkare fixering av VVS -utrustningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bultar kan klassificeras i olika grupper och beroende på typ av huvud

  • Ett universellt alternativ . Det är en sexkantskruv. Vanliga nycklar räcker för att dra åt det. Produkter kan användas i nästan alla konstruktionsområden. Idag tillverkas de så kallade tjäderna - dessa bultar har också ett huvud i form av ett nyckelfärdigt sexkantigt element, medan de inte har urtag i locket för åtdragning.
  • Ankarsort . Dessa bultar används bäst för att säkra tunga konstruktioner. De finns i en mängd olika storlekar och former. Ankarfästen används för att installera VVS endast ibland, oftare används de för installation av fönsterkonstruktioner och undertak.
  • Försänkta huvudmodeller . Efter installationen kommer de praktiskt taget inte att vara synliga, huvudet är helt insatt i strukturen, det kommer inte att synas ovanför ytan. Slutet på modellerna är helt platt. Den har små spår utformade för att skruvas in med en skruvmejsel. I detta fall är huvudets diameter alltid något större än stångens diameter.
  • Ögonbult . Denna typ används när det är nödvändigt för att ge den mest hållbara och hållbara anslutningen under tung belastning. Ögonbulten istället för huvudet har en speciell ring som fungerar som ett fästelement.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

VVS -bultar skiljer sig från varandra i trådtyp och delning

  • Metriska modeller . De är i form av bultar med grova skruvgängor, som appliceras på produktens yttre del. Alla utskott och spår i detta fall bildar en figur som liknar en likbent triangel. Parametrarna för denna tråd beräknas i millimeter, varför den fick detta namn.
  • Tumprover . Sådana modeller har en triangulär profil. Men, till skillnad från den tidigare versionen, mäts deras parametrar i tum.
  • Trapezbultar . Produkter har trapesformiga utskott och fördjupningar. Denna konfiguration gör det möjligt att skapa en betydande friktionskraft, som inte tillåter fästelementet att skruva loss sig själv efter installationen.
  • Rektangulär . Sådana modeller har frekventa trådar och ett huvud i form av en liten rektangel. De används för att fixa stora VVS -armaturer.
  • Ihållande modeller . Dessa fästelement används bäst för högre sidolast. I tvärsnitt har de formen av en rätvinklig triangel.

Deras tråd är frekvent, den går längs hela stångens längd.

Bild
Bild
Bild
Bild

VVS -bultar kan variera beroende på vilket material de är tillverkade av . I regel används endast hållbara metaller och deras legeringar för deras produktion. De vanligaste alternativen är olika typer av högkvalitativt och hållbart stål.

Andra komponenter tillsätts ofta till legeringar: svavel, fosfor, kol och mangan . Dessa element gör basen mer hållbar och motståndskraftig, ökar produkternas hållbarhet.

Ofta är färdiga bultar också belagda med skyddande föreningar som förhindrar korrosion på ytan av delarna. Speciellt vitt zink används oftast som en sådan beläggning.

Han kommer att kunna skydda klippen från nästan alla skadliga atmosfäriska påverkan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över storlekar

VVS -bultar kan tillverkas i olika storlekar. Dessa parametrar spelar en viktig roll vid valet av fästelement . Fästelementets diameter kan variera från 8 till 48 millimeter.

Standardvärdena för sådana element är: 8x120, 8x100, 10x100, 8x80, 8x60 mm . Men det finns också modeller med ökade parametrar: 10x120, 10x200, 12x300 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningstips

För att VVS -utrustningen ska hålla så länge som möjligt bör du noggrant installera den. Fästelementen spelar en primär roll i detta.

Kontrollera noga ytan på fästelementen innan du installerar . Det bör inte ha några oegentligheter och andra defekter, annars kan det i hög grad påverka kvaliteten på arbetet. Strukturer som hålls samman av förbindelser av dålig kvalitet kommer inte att vara länge.

Det kommer att krävas stor fysisk ansträngning för att dra åt bulten i utrustningen ordentligt

Men samtidigt ska det inte tillåtas att fästelementen är för hårt åtdragna, annars kan det leda till att spärren går sönder.

Rekommenderad: