Bultmärkning: Beteckningar Enligt GOST Och Avkodning. Vad Betyder Siffrorna? Märkning Av Storlek Och Täckning

Innehållsförteckning:

Video: Bultmärkning: Beteckningar Enligt GOST Och Avkodning. Vad Betyder Siffrorna? Märkning Av Storlek Och Täckning

Video: Bultmärkning: Beteckningar Enligt GOST Och Avkodning. Vad Betyder Siffrorna? Märkning Av Storlek Och Täckning
Video: Female Anatomy Vaginal Test EXAM | Vagina and Vulva Examination 2024, Mars
Bultmärkning: Beteckningar Enligt GOST Och Avkodning. Vad Betyder Siffrorna? Märkning Av Storlek Och Täckning
Bultmärkning: Beteckningar Enligt GOST Och Avkodning. Vad Betyder Siffrorna? Märkning Av Storlek Och Täckning
Anonim

Moderna produkter för nästan alla ändamål - från hushåll till industri - tillverkas med fästelement: bultar, muttrar, skruvar, skruvar. Fästet har sina egna märken, tack vare vilka du kan bestämma dess egenskaper. För att förstå alla detaljer i hårdvaran måste du förstå hur de är märkta och vad denna märkning betyder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner för märkning

Bultarnas egenskaper är varierande: du kan hitta modeller med olika gängor, en viss typ av huvudstruktur. Dimensionerna på stången skiljer sig också. All information om hårdvaran som är nödvändig för användaren har en beteckning på huvudet . Innan du väljer hårdvara är det nödvändigt att bestämma deras styrka, vilket kommer att krävas för att utföra en fästelementanslutning av hög kvalitet. Styrkan beror på stålkvaliteten av vilken hårdvaran är tillverkad. Till exempel kommer hållfasthetskraven för möbelbultar att vara lägre än för förankringsfogar som tål en belastning på mer än 100 kg.

I vissa fall är bultens kemiska sammansättning och dess stabilitet under påverkan av olika ämnen föremål för klargörande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa uppgifter kan åtföljas av specifika krav för typen av tråd . Till exempel kommer bultar som används i svåra områden i en industriell miljö att kräva en speciell typ av gänga på metallstångskroppen. Tråden kan placeras under skärning till höger eller till vänster - denna egenskap hos hårdvaran återspeglas också i dess standardmärkning. Det är nödvändigt att ta reda på alla egenskaper och egenskaper hos bulten innan du påbörjar installationsarbetet, och det är den vanligt accepterade märkningen som hjälper i denna fråga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur märks det enligt GOST?

Bultmarkeringar i vårt land regleras av strikta GOST -standarder. GOST antogs 1977 och för grundhårdvara - 1980. År 2006 dök en ny GOST upp, men eftersom de gamla frågorna om hårdvara, som praktiken visar, fortfarande används bland konsumenterna, måste du kunna läsa märkningen av båda standarderna.

Standardmärket på varje hårdvara har alfabetiska och numeriska beteckningar

På huvudet på en inhemskt tillverkad bult finns som regel bokstavsbeteckningar ovanpå och digitala symboler finns under dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning i enlighet med GOST 22353-77 från 1977 har sina egna läsregler

  • På den översta raden med beteckningar finns en stämpel som tillhör tillverkaren. Varje växt har sitt eget märke. På huvudet på sovjettillverkade bultar kan du alltså se de latinska bokstäverna WT, OC, L, D eller ryska, till exempel Ч och andra.
  • I den digitala beteckningen kommer den första siffran att indikera bultens slutliga styrka.
  • Efter siffrorna kan du se (men inte på alla produkter) en markering av bokstäverna ХЛ. Så markerar de hårdvara som kan användas i ett kallt klimat vid låga temperaturförhållanden, till exempel i fjärran norra delen. Stålet i sådana produkter tål extrema temperaturer och blir inte sprött och behåller alla dess styrkeegenskaper.
  • Sedan kommer märkningen att indikera smältans sats. Denna beteckning informerar om när och i vilken sats produkten tillverkades i produktionen. I det fall bulten har en icke-standard vänster gänga, kommer det att finnas en liten pil bredvid tillverkningssatsen som visar moturs. Om det inte finns någon sådan pil, har bulten regelbunden högergängning.
Bild
Bild
Bild
Bild

GOST R52644-2006 2006 innehåller några ändringar

  • Först kommer bokstavsbeteckningarna i form av tillverkarens kännetecken. De har inte förändrats och utförs på samma sätt som de gjorde enligt den gamla GOST.
  • Siffrorna indikerar vidare parametrarna för hårdvaruproduktens styrka. Dessa parametrar måste redan uppfylla standarderna för den nya GOST.
  • Efter beteckningen av styrka med bokstavssymboler, ange produktens tillämpningsområde i förhållande till klimatförhållanden. Inte heller här har något förändrats i märkningen, och HL betyder fortfarande att bultarna kan användas vid låga temperaturer.
  • Ange därefter smältets batchnummer.
  • Då kommer hårdvaran att anges. Till exempel kommer den latinska bokstaven S att betyda att framför dig är hårdvaran som har högst prestandastyrka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi har tittat på de fullständiga bultmarkeringarna, som innehåller ganska mycket information. Men det finns också en kort markering som informerar användaren om maskinvarans parametrar: sektion och längd.

Till exempel plockade du upp en bult med beteckningen 16X25, det betyder att framför dig finns en hårdvara med en sektion på 16 mm och en längd på 25 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avkodningsnummer

Den mest fullständiga märkningen av monteringsbultarna finns i tabellen. Den har både en alfabetisk och en numerisk betydelse, och alla dessa symboler finns i en strikt definierad GOST -ordning . Om du anger en sådan märkning i specifikationen för ett konstruktions- eller installationsprojekt, kan vilken ingenjör som helst enkelt förstå vilken hårdvara det är fråga om och vilka egenskaper de har.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett illustrativt exempel, betrakta beteckningen på hårdvara, för vilken märkningen är placerad på huvudet: Bult A3M12x1, 50LH-4gx60.66. S. 097

  • Det första är produktnamnet . Ordet "bult" kan ersättas med namnet på en annan produkt som är föremål för märkning.
  • Bokstaven A betecknar produktens noggrannhetsklass . Totalt finns det tre klasser av noggrannhet: A, B, C. A betyder att bultens noggrannhet är hög.
  • Nummer 3 berättar om typen av produktkörning . Enligt standarderna finns det fyra typer av utförande, men typ 1 anges inte i märkningen.
  • Nästa bokstav är M informerar om typen av gänga på bultskaftet. Typ av tråd kännetecknas av konisk, metrisk eller trapetsformad. Bokstaven M står för metrisk.
  • Nummer 12 anger diametern i millimeter vid bultskaftet. Det är anmärkningsvärt att endast klass A -produkter har M12 -märkning.
  • Nummer 1, 50 ger information om stigningen vid vilken bulten är gängad. Om trådavståndet är standard för diametern anges det inte i märkningen.
  • Bokstäver LH visa att bulten har en vänster gänga. I det fall trådning görs som standard högerhänt, visas detta inte i markeringen.
  • Beteckning 4g informerar om noggrannhetsklassen. Tråden skärs med en noggrannhet på en skala från 4 till 8. Ju lägre indikator, desto mer exakt är tråden på hårdvaran gjord.
  • Nummer 60 anger längden på bulten. I det här exemplet är det 60 mm.
  • Nummer 66 talar om styrka. Dessa tillfälliga hårdhetsparametrar separeras från längden med en punkt.
  • Nästa bokstav anger stållegeringens kvalitet från vilken bulten är gjord. Bokstaven C betyder att hårdvaran är tillverkad av så kallat lugnt stål. Om bokstaven A fanns i markeringen skulle det betyda att stålet är automatiskt.
  • Siffror 097 visa vilken typ av beläggning hårdvaran har. Totalt urskiljs 13 typer av beläggningar, med nummer 9 märkt galvaniserad hårdvara. Talet 7 anger tjockleken på beläggningen i mikron, i vårt fall är tjockleken på den galvaniserade beläggningen 7 mikron.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhetliga krav på hårdvara och deras märkning, antagna i vårt land, gör det möjligt att exakt och snabbt välja fästelement. För produkter av europeisk eller amerikansk produktion är märkningen annorlunda, eftersom måtten anges i tum. Konverteringstabeller används för att läsa tumbeteckningar.

Rekommenderad: