Självgängande Skruvar Med Borr: Med Borr För Metall Och Sexkantigt Försänkt Huvud, Andra Typer, Storlekar Enligt GOST

Innehållsförteckning:

Video: Självgängande Skruvar Med Borr: Med Borr För Metall Och Sexkantigt Försänkt Huvud, Andra Typer, Storlekar Enligt GOST

Video: Självgängande Skruvar Med Borr: Med Borr För Metall Och Sexkantigt Försänkt Huvud, Andra Typer, Storlekar Enligt GOST
Video: Self Drilling Screw For Steel. Self Tapping up to 1/2" Thick Steel! 2024, April
Självgängande Skruvar Med Borr: Med Borr För Metall Och Sexkantigt Försänkt Huvud, Andra Typer, Storlekar Enligt GOST
Självgängande Skruvar Med Borr: Med Borr För Metall Och Sexkantigt Försänkt Huvud, Andra Typer, Storlekar Enligt GOST
Anonim

Byggnadsarbete kräver alltid ett stort antal olika fästelement. Det enklaste och mest praktiska alternativet är självgängande skruvar. Vissa modeller kan dock bara fixeras i materialet efter borrning. För att göra sådant arbete snabbare och bekvämare kan du använda special självgängande skruvar med en borr . Idag kommer vi att prata om egenskaperna hos sådana produkter och vilka storlekar och typer de kan vara.

Bild
Bild

Särdrag

Självgängande skruvar med borrar används vanligtvis för att fixera metallkonstruktioner . De produceras oftast med en skarp spets med en fin spårtråd. Kraven på kvaliteten på sådana klämmor finns i GOST 11650-80.

Dessa fästelement gör att du kan göra metallstrukturen så stark och hållbar som möjligt. De fäster tätt ihop metallplåtar. Dessutom måste dessa självgängande skruvar vara täckt med en speciell skyddande beläggning , vilket förhindrar att korrosion bildas på hållarnas yta. De vanligaste alternativen är ämnen som skapar galvaniserad beläggning. Men det finns också modeller som bearbetas i fosfaterad kompositioner.

Utformningen av en självgängande skruv med en borr eller borr består av tre huvudelement:

  • spetsig spets;
  • tråd (dess varv går längs hela metallstångens längd till huvudet);
  • en hatt (den fungerar som ett stöd så att elementet inte kommer in i materialet för djupt).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Självgängande skruvar med en spetsig spets kan klassificeras enligt olika med … Så, beroende på typ av huvud, är de indelade i följande modell.

Sök efter Hex head

Sådana anordningar liknar utåt vanliga bultar. Men de kännetecknas av en sällsynt skruvgänga och en något vässad spets … Dessa prover tas som regel för att fästa stora massiva träkonstruktioner.

Om de används tillsammans med pluggar är de också lämpliga för betongytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fästelement med pressbricka

Dessa fästelement skiljer sig i den ökade ytan av kontaktytan på huvudområdet … Med pressbrickan kan du trycka trä- eller metallskivor så tätt som möjligt (men deras tjocklek bör inte överstiga 10 millimeter).

Bild
Bild
Bild
Bild

Försänkta lås

Oftast används de för fastsättning av träplåtar, men de kan också användas för metall. Dessa typer anses vara universella alternativ, de har en genomsnittlig trådhöjd, deras huvuden utmärks av ett speciellt förstärkt stopp , men när du fixar dem i materialet bör du inte anstränga dig för mycket fysisk ansträngning.

Som regel produceras dessa typer med en tvärgående urtagning, vilket gör att du kan fixa delen med maximal noggrannhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hemisfäriska huvudhållare

Liknande alternativ för fästelement kan hänföras till den universella gruppen … De har en mycket spetsig spets. Modeller övervägs det mest lämpliga alternativet för att fästa en metallram på en trälåda . De kan också användas för att fästa profiler på varandra.

Prover med halvklotformad design produceras ofta dessutom med en pressbricka, vilket gör att du lätt kan trycka ner materialet som ska fästas på basen, vilket ger en mer pålitlig och hållbar fixering.

Bild
Bild

Självgängande skruvar med rundt huvud

Liknande typer av fästelement kan användas för sammanfogning av metallprofiler, främst de av aluminium eller mjuka legeringar med aluminium … Det finns en liten korsformad slits på huvudet, ett sådant element gör det möjligt att använda självgängande skruvar för kraftfulla skruvmejslar. Produktens mittstång har en tät enstartsgänga.

Spetsen på delarna är mycket spetsig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Självgängande skruvar med en vass spets kan också vara kategorisera efter vilket material de kan användas till.

Av trä

Fästelement för trä, foder har en sällsynt tråd i form av tunna skruvar … Träprodukter anses vara mjukare och smidigare att bearbeta, så de behöver inte för vassa självgängande skruvar. Fästelement kan sättas in i ytor utan förborring, men självgängande skruvar med en borr kan påskynda denna process avsevärt och göra det enklare.

Ofta är sådana självgängande skruvar gjorda med ett vitt eller gult huvud.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möbelskruvar

Liknande alternativ låter dig fästa spånskivor och MDF -brädor, från vilka möbelkonstruktioner huvudsakligen är gjorda . Fästelementen har en traditionell längd på 50 millimeter. Deras hatt är sexkantig.

Den har en speciell plats för en sexkant.

Bild
Bild

Takläggningstyper

Sådana självgängande skruvar med en borr har ett sexkantigt huvud och en speciell gummipackning . Det sista elementet spelar en viktig roll, eftersom det är tack vare det att tillräcklig isolering från en stor mängd fukt säkerställs, och det fungerar också som en stötdämpande tätning för lederna.

Taktyper kan produceras i en mängd olika färger, i detta fall beror valet på takets färgschema.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vandalsäkra sorter

Dessa speciella självgängande skruvar med spets har ett huvud med speciella spår … De kan ha en stjärnformad, mångfacetterad form.

Det går inte att dra åt de vandaliserande självgängande skruvarna med vanliga hushållsverktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Självgängande skruvar med borrar skiljer sig också från varandra i gängetypen

  • Grov tråd … Som regel löper den längs hela metallstångens längd och har en sällsynt stigning. Modellen är lämplig för arbete med mjuka material, inklusive olika träslag, gips och plast.
  • Genomsnitt … Denna gänga finns i universella typer av självgängande skruvar. Nästan alla material kan spelas in med sådana modeller.
  • Ofta dubbelstartade trådar . Denna typ är lämplig för arbete med tunna metallplåtar. Det finns en tunn, skarp spets i slutet av stången.
  • Asymmetrisk tråd … Det används ofta i produktionen, i inhemska förhållanden kan det tas för montering av möbelstrukturer.
  • Variabel tandad tråd … Denna typ används i de fall då du behöver fästa produkter på en tegel- eller betongyta utan att använda pluggar.
Bild
Bild

Dimensioner

Innan du köper självgängande skruvar med spets bör du vara särskilt uppmärksam på dem. storlek , eftersom kvaliteten på framtida arbete till stor del beror på dessa egenskaper. Dessutom, när du väljer, måste du korrekt korrelera dessa parametrar med måtten på materialet som bearbetas, med typen av ytor (trä, metall, gips).

På Internet kan du se tabeller som anger standardstorlekarna för olika skruvar . Så deras längd varierar oftast från 13 till 51 mm. Huvuddiametern kan vara cirka 7 mm. Pressbrickans diameter når 10-13 mm. MenMen i huvudsak modeller med icke-standardstorlekar. Så längden på modeller avsedda för takarbete kan nå 150-170 millimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Innan du köper lämpliga självgängande skruvar med en borr bör särskild uppmärksamhet ägnas åt vissa urvalsregler . Fundera först över vilket material du behöver fästelement för. Så för bearbetning av träprodukter kan du välja prover med en sällsynt tråd, för metallföremål är det bättre att välja modeller med en frekvent spetsig tråd.

Titta också noga innan du köper mått självgängande skruvar. För tunna material bör du inte välja för långa modeller med stor diameter. De senare alternativen kan vara lämpliga för fastsättning av trä- eller metallplåtar med liten tjocklek. Större sorter används oftare för massiva fasta strukturer.

För takmontering är det värt att köpa endast taksorter. Det är de som säkerställer maximal tätning av de urtag som gjorts.

Alla dessa modeller är utrustade med en hållbar pressbricka.

Bild
Bild

Takskruvar med borr finns med hattar behandlade med speciella polymerer , som skapar en speciell skyddande beläggning. Oftast har de en presspassad kudde av syntetiskt gummi. Denna bearbetning gör att dessa fästelement kan användas för utomhusinstallation. Takmodeller varierar också i storlek och måste väljas beroende på takets tjocklek.

Titta noga på skruvarna … Deras yta måste vara helt plan, utan förvrängning. Även små oegentligheter kan inte finnas på tråden, sådana produkter kan förstöra det bearbetade materialet eller helt enkelt leda till att det bildas en stor mängd skräp under drift.

Kontrollera att skruvarna är täckta med speciella skyddande beläggningar . Sådana kompositioner hjälper till att förhindra att korrosion bildas på produkter. De mest optimala alternativen är ämnen som skapar en galvaniserad eller fosfaterad beläggning. Typen av tips spelar också en stor roll . Modeller kan utrustas med spetsiga svarta element som har fosfaterats eller lättförzinkade ändar.

Bild
Bild

Ibland är tipsen indelade i ytterligare två typer: bara en spetsig modell eller en borr

  • Det första alternativet används för att fästa profilerna på varandra. Den är relativt liten i storlek.
  • Det andra alternativet tas när förborrning krävs, eller när installation av pluggar krävs.

Det är bättre att köpa självgängande skruvar av hållbar bearbetad metall … Oftast är de skapade av olika typer av kvalitetsstål. De kommer enkelt att kunna komma in i materialet utan att böja sig. Lågkvalitetsprover av mjuka metalllegeringar kommer inte att kunna tjäna på länge, de deformeras ofta redan under installationsprocessen.

Bild
Bild

Användande

För att självgängande skruvar med en borr ska kunna fästa ordentligt på materialet och ge en stark fixering bör du följ några regler för deras installation … Om du fäster metallprofiler är det bättre att gradvis skruva in skruvarna och inte hamra dem i ytan. Skruva i en självgängande skruv med en viss stigning.

Ju tjockare metall, desto större belastning på strukturen. Delar för metall produceras med den vassaste spetsen, så det är inte nödvändigt att förbereda materialet och borra ett extra hål separat. Högkvalitativa modeller kommer att kunna passa tätt in i föremålet utan att böja sig.

Om du installerar taket med självgängande skruvar kan du slå dem lite med en hammare. Detta måste göras försiktigt så att de inte böjer sig.

Trämodeller drivs ofta in gradvis med samma verktyg.

Rekommenderad: