Svarta Självgängande Skruvar: Storlekarna På Självgängande Skruvar För Trä är 45 Mm, 50 Mm Och Andra. Vilken Plats Har De? Utnämning. Varför är De Dåliga?

Innehållsförteckning:

Video: Svarta Självgängande Skruvar: Storlekarna På Självgängande Skruvar För Trä är 45 Mm, 50 Mm Och Andra. Vilken Plats Har De? Utnämning. Varför är De Dåliga?

Video: Svarta Självgängande Skruvar: Storlekarna På Självgängande Skruvar För Trä är 45 Mm, 50 Mm Och Andra. Vilken Plats Har De? Utnämning. Varför är De Dåliga?
Video: Don't Screw Yourself! 3 Tips for Self Tapping Screws 2024, April
Svarta Självgängande Skruvar: Storlekarna På Självgängande Skruvar För Trä är 45 Mm, 50 Mm Och Andra. Vilken Plats Har De? Utnämning. Varför är De Dåliga?
Svarta Självgängande Skruvar: Storlekarna På Självgängande Skruvar För Trä är 45 Mm, 50 Mm Och Andra. Vilken Plats Har De? Utnämning. Varför är De Dåliga?
Anonim

Svarta självgängande skruvar är förmodligen en av de vanligaste produkterna i byggbutiker. Många av husrenoveringsproffsen anser dem mångsidiga och lämpliga för alla typer av arbeten. Men ibland finns det tillfällen då det är bäst att inte använda dem. Från den här artikeln lär du dig fördelar och nackdelar med svarta självgängande skruvar, när de kan och bör användas, och när du ska ge upp till förmån för andra.

Särdrag

Termen "självgängande skruv" är en förkortning för "självgängande skruv". De blev utbredda på 60 -talet av XX -talet. Huvudfunktionen är att det inte är nödvändigt att förborra ett hål innan du skruvar fast dem i materialet.

Bild
Bild

Självgängande skruvar belagda med en speciell lösning av fosfater kallas svarta . För att underlätta skruvning finns det en slits i locket: vanligtvis är den korsformad, men ibland är den också rak. Syftet med självgängande skruvar är att fästa ihop olika material. Alla parametrar för dessa produkter återspeglas i GOST 1145-80 och 27017-86. Dessa standarder definierar formen, materialet och gänghöjden på detta fästelement för mjuka och hållbara material.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

För svarta självgängande skruvar spelar det ingen roll alls vilken bas man ska "bita i", vare sig det är trä, gips eller plast: i alla dessa fall klarar de perfekt uppgiften. Det vill säga, i detta avseende är de ganska universella. Men Innan du använder dem för reparationer bör du vara beredd på några inte särskilt trevliga egenskaper.

I allmänhet har svarta självgängande skruvar många användbara egenskaper . De är mycket slitstarka, enkla att använda, passar enkelt på mjuka ytor och är billiga. Men trots alla dessa fantastiska egenskaper finns det också dåliga sidor.

Bild
Bild

Låt oss överväga de viktigaste

  • Beläggningen är inte särskilt hållbar, och om du använder sådana fästelement utomhus eller under hög luftfuktighet rostar det ganska snabbt. För att förhindra korrosion måste den behandlas med något dessutom.
  • De klarar inte böjkraften, de går sönder nästan omedelbart.
  • Designad för att fästa strukturer med låg vikt. Om de är imponerande är det troligt att skruvarna går sönder och går sönder.
  • Överdrivet tryck på locket kan skada splines. Det blir mycket svårt att skruva loss produkten senare: du måste borra ut den eller skruva in en ny självgängande skruv i närheten.
  • Om den självgängande skruven är av betydande längd, kommer den med största sannolikhet att böjas när den skruvas in. Därför måste du först borra ett hål.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa nackdelar är emellertid typiska för trä och metall.

Och i arbetet med andra material visade sig svarta självgängande skruvar vara utmärkta.

Typer och storlekar

Den viktigaste skillnaden mellan sådana produkter i utseende är trådhöjden. Det finns tre huvudtyper.

  • Ett brett avstånd är typiskt för produkter som används vid arbete med mjuka material. Med deras hjälp fogas trä, gips, plast, spånskiva, fiberboard, MDF.
  • Liten trådhöjd används vid arbete med mycket hårda träslag, hårdplast och metaller.
  • Multi-start tråd. I sådana produkter alterneras båda metoderna för att skära svängar. De är utformade för applikationer där material med olika densiteter måste bindas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också hitta härdade självgängande skruvar med en borr i slutet eller med speciella skär . Fortfarande är sådana fästelement uppdelade efter typen av huvud. Det finns ganska många av dem (dolda, halvdolda eller utskjutande), ibland finns de på en nyckelfärdig basis (hex).

Skruvarnas dimensioner anges i GOST -tabellen som utvecklades på 80 -talet av förra seklet, och de är fortfarande giltiga . Du kan också hitta väldigt små självgängande skruvar, människorna kallar dem frön. Men de är ganska sällsynta på grund av deras låga efterfrågan.

Bild
Bild

Baserat på efterfrågan fyller tillverkarna marknaden med de mest populära storlekarna. De mest använda produkterna är 45, 50, 60, 70 mm långa . Sortimentet av diametrar är stort: från 1, 6 till 12 mm. Men allt styrs av efterfrågan, och när det gäller diameter är de vanligaste storlekarna för metall 3, 5 och 3, 9, för andra material - från 3, 5 till 4, 8 mm. För gips används vanligtvis 4x6.

Hur skiljer de sig från de gula?

Den viktigaste skillnaden mellan gula och svarta självgängande skruvar är typ av beläggning. Zink används främst för detta ändamål . På grund av detta skiljer de sig åt i pris, men de kan användas under alla förhållanden, och de kommer att hålla mycket längre.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer självgängande skruvar bör du vara uppmärksam på:

  • typen av material som fästs ihop;
  • trådhöjd: ju starkare material, desto mindre är det;
  • belastningen som de måste stå emot;
  • längd;
  • diameter: om den är för stor kan mjuka produkter spricka och den självgängande skruven kommer inte att passera genom täta lager;
  • lockets typ och form;
  • hur luckan är gjord;
  • tillverkaren, eftersom kvalitet också är viktigt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje mästare väljer själv vilka självgängande skruvar som ska användas, eftersom mycket beror på personliga preferenser.

Men svart är verkligen väldigt bra under vissa förhållanden, det viktigaste är att vara smart om sitt val och korrekt bedöma den avsedda platsen för deras användning.

Rekommenderad: