Ankarpluggar: Plastpluggar Med Sexkanthuvud 8x80 Och 6x40, Andra Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Ankarpluggar: Plastpluggar Med Sexkanthuvud 8x80 Och 6x40, Andra Modeller

Video: Ankarpluggar: Plastpluggar Med Sexkanthuvud 8x80 Och 6x40, Andra Modeller
Video: How to drill, plug and screw into a brick wall. The complete DIY guide 2024, April
Ankarpluggar: Plastpluggar Med Sexkanthuvud 8x80 Och 6x40, Andra Modeller
Ankarpluggar: Plastpluggar Med Sexkanthuvud 8x80 Och 6x40, Andra Modeller
Anonim

Syftet med pluggen är installation och anslutning av strukturer av olika slag. Där det krävs för att stärka kapaciteten hos en plugg eller en skruv används ett ankare, vilket ökar hållfastheten. Ankarets namn översätts inte förgäves från tyska till "ankare". Han fixar faktiskt fästet på ett tillförlitligt sätt, tål höga mekaniska belastningar och dynamisk påverkan. Det används vanligtvis vid installation av redskap, fixering av balkongfasader och i många andra situationer.

Bild
Bild

Särdrag

Ankare produkter utför funktioner som fästelement i byggnadsindustrin, hushåll, jordbruk och många andra. Idag erbjuder tillverkarna ett stort urval av ankartappar. Det säregna med deras arbete ligger i fixeringsmetoden - att skapa en betoning i eller utanför basmatrisen . Detta uppnås genom att ändra fästelementets form under installationen.

Förändringar kan vara i form av expansion, öppning av ankarkroppen, till och med knytning till en knut och liknande . Spindeln är förankrad, på grund av vilken dess tillförlitliga fixering säkerställs - det är nästan omöjligt att pressa ut den eller dra ut den från fasaden. Ankertappar används på vertikala och horisontella ytor.

De gör ett utmärkt jobb med att hängas från tak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Det finns flera grupper av ankare

  • Med inre och yttre betoning.
  • Mångsidig design. När de installeras i ihåliga massiv fungerar de som distanser och i fasta - som ankare (distansdelen är deformerad och bildar ett ankare).
  • Kemiska typer fixeras med hartser, lim eller speciella föreningar.

Ankarkonstruktioner är av flera typer med designfunktioner i varje typ. De viktigaste och mest använda är distanser, kil och driven. Fästelement har olika storlekar, men de mest populära är pluggar med sexkanthuvud 8x80, 6x40 mm.

Spacertypen har en krok eller ring, mutter eller sexkanthuvud i slutet. Detta är en tapp eller bult med en avsmalnande på spetsen. Bulten har en hylsa med snitt längs kroppen. Diametern inuti hylsan är mindre än konen, vilket hindrar den från att glida av tappen.

Genom att rotera muttern, förstärkt upptill, dras hårnålen upp till ytan, och eftersom den inte kan lossna från bulten, är den på avstånd på grund av snittet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mutterankare är långa bultar med en vanlig mutter och hylsa . Det är hylsans längd som ger förbättrad fixering. Särskilda egenskaper hos sådana fästelement tillåter inte bara att trycka något mot väggen, utan också att lägga till en annan mutter.

På grund av särdragen hos dubbla distansfästen används de i porösa material - när de skruvas in i den ena distanshylsan i den andra. Eftersom distansen är belägen närmare ankarets ände sker fixering i djupet av ytan.

Sexkantsfästet liknar muttern . Den enda skillnaden är att en bult används istället för en mutter. Kilankaren har en expansionshylsa med deformationsegenskaper i änden. Genom att skruva in ger hårnålen expansion av kronbladet i matrisens djup.

Den kemiska formen, till skillnad från andra, kräver lite tid för att uppnå en stark fixering . - en speciell komposition hälls i det borrade hålet, en hylsa sätts in och lämnas tills kompositionen är helt torr. Används i mjuka, smuliga material.

Drivna ankarbultar fungerar enligt en annan princip: först sätts hylsan direkt in och först då skruvas bulten eller tappen in.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Tillverkare erbjuder ankartappar av metall och plast. Plast är tillverkad av polyeten, polypropen och nylon. Metallankare klarar högre belastningar än plast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsmetoder

Trots den uppenbara enkelheten kräver användning av ankartappar att vissa krav uppfylls, annars är det omöjligt att uppnå maximal styrka. För korrekt installation av ankaret måste en lämplig borr väljas . Borrbredden kan vara densamma som ankardiametern, men behöver inte överskrida den. Vibrationen hos en arbetsborr kommer att expandera diametern något - det räcker för installationen.

Djupet måste motsvara ankarets längd så mycket som möjligt - annars minskar installationens tillförlitlighet . Det borrade hålet måste rengöras från damm och skräp. Detta görs med en kompressor, en dammsugare, även en spruta kan användas hemma.

Först efter att dessa villkor är uppfyllda utförs installationen och fixeringen av enheten.

Bild
Bild

Du kan använda lim som en extra fixering - till exempel fungerar flytande naglar bra. Lite av kompositionen pressas in i hålet, varefter ankartappen hamras. Efter distansen är det en dubbel fixering av positionen med förlängda revben och lim.

En bra indikator på tillförlitligheten för den framtida infästningen är svårigheten under installationen av fästelementet i det förberedda hålet . Om det kommer in fritt till hela djupet betyder det att fästet blir svagt. I det här fallet måste du ta en större diameter.

För att driva in fästet i hålet kan det försiktigt hamras med en hammare, samtidigt som det används med en mjuk baksida för att upprätthålla dess integritet . Ankare med ring eller krok kan träffas utan distans. Om du använder en typ av fästelement med en gängad ände, kommer det att skada den med en hammare. Drivtekniken i detta fall är följande: spetsen på tappen och mutterens yta är inriktade. Ett gummi- eller träblock placeras under muttern, varefter ankaren drivs inåt med en hammare.

Rekommenderad: