Ihålig Tegelplatta: Hur Fixar Man En Kemisk Spik För En Tegelsten Med Tomrum? Översikt Av Arter

Innehållsförteckning:

Video: Ihålig Tegelplatta: Hur Fixar Man En Kemisk Spik För En Tegelsten Med Tomrum? Översikt Av Arter

Video: Ihålig Tegelplatta: Hur Fixar Man En Kemisk Spik För En Tegelsten Med Tomrum? Översikt Av Arter
Video: Easy Fix for Hollow Tiles Exposed ! 2024, April
Ihålig Tegelplatta: Hur Fixar Man En Kemisk Spik För En Tegelsten Med Tomrum? Översikt Av Arter
Ihålig Tegelplatta: Hur Fixar Man En Kemisk Spik För En Tegelsten Med Tomrum? Översikt Av Arter
Anonim

Spindeln för ihåliga tegelstenar möjliggör en tillförlitlig anslutning till basmaterialet i gångjärnsfasadkonstruktioner och interiörartiklar. En översikt över typerna av speciella fästelement låter dig välja rätt alternativ för nästan alla ändamål. Men innan arbetet påbörjas är det värt att studera mer i detalj hur man fixar en spik, en "fjäril" eller en kemisk version i en tegelsten med hålrum.

Bild
Bild

Särdrag

Huvuduppgiften som den ihåliga tegelpluggen måste lösa är tillförlitlig fixering i materialet. Förekomsten av lufthål gör det möjligt att öka värmekapaciteten hos sådana strukturer. Men en tegelsten med hålrum är mer ömtålig inuti, skiljeväggarna mellan dem har tunna väggar, om fästelementen installeras felaktigt kan de lätt brytas eller smulas. Det kommer inte att fungera att installera en ankarbult med en mutter i - hårdvaran vänder helt enkelt, men kommer inte att fixas inuti.

Det är nödvändigt att använda speciella pluggar som är längre, men inte överstiger bredden på byggstenen.

Bild
Bild

Ett annat särdrag hos sådana fästelement är den ökade storleken på distansområdet . Det ger tillräcklig tonvikt på tegelns väggar, utesluter vridning i hålet under installationen av en bult eller självgängande skruv. Storleksintervallet varierar från 6 × 60 mm till 14 × 90 mm. Tillverkare rekommenderar att i en sådan anslutning uteslutande universella eller självgängande skruvar avsedda för trä.

Bild
Bild

Vad är dem?

Det finns flera huvudtyper av pluggar som används när man arbetar med ihåliga tegelstenar. De vanligaste alternativen bör övervägas mer detaljerat.

Bild
Bild

Kemisk

En typ av plugg där den traditionella distanskonstruktionen kompletteras med ett snabbt härdande aggregat. Massan av ämnet som införs i fogen förhindrar att fästelementet roterar i hålet, skapar ett universellt starkt fästelement som framgångsrikt tål de mest intensiva belastningarna . Sammansättningen av en kemisk plugg innefattar komponenter som involverar krafterna för vidhäftning, sammanhållning, vilket ökar anslutningens hållfasthet med 2, 5 gånger i jämförelse med den vanliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kemiska ankare är en flerkomponentanslutning i form av en metallhylsa med en gänga inuti.

Såväl som designen inkluderar en förstärkningsstång och en tapp med motsvarande diameter med en rostfri eller galvaniserad yttre yta . Den självhäftande kompositionen är placerad i en speciell kapsel inuti, som utlöses under tryck eller pressas separat i ett hål som borras i väggen. Denna komponent fyller tomrummen inuti tegelstenen, polymeriserar snabbt och är inte sämre i styrka än betong.

Bild
Bild

Spikspik

Den enklaste lösningen, välkänd för alla byggare. För ihåliga tegelstenar kan spikpluggen användas för att fixera lätta konstruktioner som inte utsätts för betydande belastning . Professionella byggare använder inte sådana fästelement, eftersom de inte är säkert fixerade i ihåliga strukturer. Det blir mycket mer effektivt att använda andra typer av pluggar.

Bild
Bild

Fasad

En typ av fästelement som används på ytterväggarna i ihåliga tegelbyggnader. Fasadpluggar används för att fästa ljudisolering, vattentätning . Det finns ankar- och skivvarianter. Den första används vid fastsättning av fästen, på vilka den ventilerade manteln sedan hängs. Dowels hjälper till att fixera mineralull och andra material för att bilda fasadisolering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stål "fjäril"

En typ av plugg utformad speciellt för att fästa föremål på en yta med hålrum inuti. När en skruv eller självgängande skruv skruvas in i den ihåliga cylindern, expanderar kroppen, vilket på ett tillförlitligt sätt fastnar fästelementen inuti tegelstenen.

Designen ger en säkerhetsmanschett som håller kepsen från att gå för djupt.

Denna plugg är lämplig för fixering av föremål som skapar medelbelastning på väggytan. Vid val av fästelement är det viktigt att ta hänsyn till förhållandet mellan kavitetsstorlekarna och tjockleken på fjärilöppningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nylon

Liknar den tidigare versionen, men designad för lägre belastning. Den är tillverkad av polymera material och är mångsidig . Med hjälp av nylonpluggar fästs timmer, fasadbeklädnad, luckor och ramar på den ihåliga tegelstenen. För sådana fästelement är gängan orienterad mot träskruvar eller metriska skruvar, dubbar. När du skruvar in skruven vrider sig den långsträckta svansspetsen och bildar en knut som förhindrar att fästelementet rör sig i hålet.

Bild
Bild

Hur man fixar?

Att fästa pluggar i ihåligt tegel har sina egna egenskaper. Metall- eller nylonfjärilstrutalternativet är enkelt att installera och innebär ett antal steg.

  1. Ytmarkering . Det utförs med en enkel penna, du kan göra en liten fördjupning med en spik för att underlätta placeringen av borren.
  2. Förberedelse av hål . På ett högglöst sätt, med en borr med en segerrik borr, formas platsen för den framtida infästningen snyggt. Det är viktigt att verktyget är placerat strikt vinkelrätt mot väggen; ett stoppstopp används för att bibehålla önskat djup. Borrstorleken måste matcha pluggens diameter så att den går in med liten ansträngning. Efter att ha nått 1 cm djup kan du öka borrens hastighet.
  3. Rengöring . Spår av tegelflis tas bort från det borrade hålet; det är bättre att använda en dammsugare.
  4. Fixera pluggen . Dess ände placeras i hålet, därefter hamras hela cylinderkroppen försiktigt med en gummipetsad hammare. En självgängande skruv eller annat fästelement skruvas fast i slutet eller med ett mellanrum på 2-3 mm om upphängningsöglor ska användas.
Bild
Bild

Om pluggarna valdes korrekt är de speciellt avsedda för tegel med ihåliga hål i strukturen, de kommer inte att vända när skruvarna skruvas in.

Fästning av kemiska pluggar har sina egna egenskaper . Här används en plast- eller metallgängad hylsa, i vilken fästelement är installerade - denna design skiljer sig inte mycket från sina klassiska motsvarigheter. Dessutom används ett kemiskt lim, främst med ett fyllmedel i form av cement. Det är oftast tvåkomponent, det kan vara i ampuller, patroner, rör. Paketet innehåller 2 fack: med lim och härdare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förenklad installation ser ut så här: ampullen placeras i ett förberett hål, sedan sätts en stång in i den . Under trycket från de skruvade fästelementen spricker skalet. Limmet och härdaren blandas och polymeriseras. Materialets härdningstid och fogens härdningstid anges av tillverkaren på förpackningen.

När du köper kemiska ankare i patroner och andra återanvändbara förpackningar görs förberedelsen av limmet annorlunda . Den erforderliga mängden komposition pressas ut ur varje förpackning i en ren behållare. Härdaren och limet blandas, varefter föreningen pumpas in i det borrade hålet under tryck. Förmonteringen av ankarhylsan gör det möjligt att begränsa den fria spridningen av den kemiska sammansättningen. Det ger en tonvikt, är fixerad på ytan av tegelväggarna. En sådan anslutning visar sig vara stark och pålitlig, tål betydande belastningar och kan användas vid arbete med keramiska och silikatblock.

Rekommenderad: