Självgängande Skruvar (16 Bilder): Med En Borr För En Metallprofil Och Andra Konstruktionsskruvar, Deras Storlek

Innehållsförteckning:

Video: Självgängande Skruvar (16 Bilder): Med En Borr För En Metallprofil Och Andra Konstruktionsskruvar, Deras Storlek

Video: Självgängande Skruvar (16 Bilder): Med En Borr För En Metallprofil Och Andra Konstruktionsskruvar, Deras Storlek
Video: How to Drill Using a Self Tapping Screw / Self Drilling Screw 2024, April
Självgängande Skruvar (16 Bilder): Med En Borr För En Metallprofil Och Andra Konstruktionsskruvar, Deras Storlek
Självgängande Skruvar (16 Bilder): Med En Borr För En Metallprofil Och Andra Konstruktionsskruvar, Deras Storlek
Anonim

Valet av fästelement i modern konstruktion är verkligen stort. För varje material och för specifika uppgifter finns det en hårdvara som är mest lämplig vad gäller storlek och egenskaper. Gipsskivkonstruktioner fästs också med speciella skruvar. De kallas frön eller vägglöss.

Bild
Bild

Beskrivning och syfte

Självgängande skruvar är så kallade självgängande skruvar. Huvuddragen i sådana produkter är att det inte är nödvändigt att göra ett hål för deras installation i förväg. Dessa hårdvaror själva, i processen att skruva in, på grund av den speciella formen och spåren, gör sig själva till önskad spårstorlek.

Gängan på någon självgängande skruv har en triangulär form med vassa kanter. Strukturellt är denna hårdvara en nära släkting till skruven, men den senare har mindre uttalade och vassa kanter på gängan . Självgängande skruvar används för montering och fixering av en mängd olika material: trä, metall och till och med plast. Denna sort gör att du kan förenkla arbetet och uppnå en hög installationshastighet. Gips har också egna fästelement - "frön".

Bild
Bild

Självuttande frön skiljer sig från alla sina "bröder" främst i sin lilla storlek . Men de har också sina egna designfunktioner. Huvudet på den självuttagande buggen har en bred och platt form, från vars kant det finns en speciell rulle som trycker på den del den fixar. Oftast är denna typ av fästelement tillverkad av galvaniserat stål eller av konventionellt stål med fosfatering.

Bild
Bild

Utbudet av självuttagande frön innehåller också produkter med presskäke . Diametern på sådan hårdvara är 4,2 mm och längden kan vara mycket olika. För gipsskivkonstruktioner används en längd på upp till 11 mm. Självgängande skruvar med en pressbricka är förstärkta typer av fästelement. Detta innebär att det högre trapetsformade huvudet gör slitsen djupare, vilket innebär att infästningen är mer pålitlig.

Bild
Bild

Beroende på vilket material som ska placeras på gipsskivkonstruktionerna - trä, plast eller metall, kan du välja den mest lämpliga hårdvaran.

Bild
Bild

Vad är dem?

Det finns få typer av självuttagande frön. Först och främst skiljer de sig åt i designfunktioner.

  1. Spetsform . "Vägglöss" kan ha antingen en vass ände eller en borr. Självgängande skruvar med en borr är avsedda för fastsättning av metall med en tjocklek på 2 mm och vassa skruvar - för plåt högst 1 mm.
  2. Huvudform . Alla GKL självgängande skruvar har ett halvcylindriskt huvud med en ganska bred bas. Detta gör att du kan öka klämytan på de två delarna som ska fogas, liksom att stänga fästpunkten.
Bild
Bild

Självuttagande buggar är gjorda av hållbart stål med låg kolhalt. För att ge denna hårdvara ökade korrosionsegenskaper och därmed öka deras livslängd täcks produkterna med ett speciellt skyddande lager. Den finns i 2 typer.

  1. Fosfatskikt . Självgängande skruvar med ett sådant toppskikt är svarta. På grund av detta skyddande lager förbättras färgbeläggningens vidhäftning till hårdvaran, vilket innebär att för att måla "frön" med ett fosfatskikt är det bästa valet. Mycket ofta, efter installationen, är sådana självgängande skruvar täckta med ett lager bitumenlack, vilket förbättrar egenskaperna hos det skyddande lagret under förhållanden med hög luftfuktighet.
  2. Galvaniserat lager . "Buggar" med denna typ av skyddande beläggning har en silverfärgad färg, ett attraktivt utseende och kan även användas på dekorativa ytor som ett unikt designelement.
Bild
Bild
Bild
Bild

Självtappande frön har också olika storlekar och är av flera typer:

  • 3, 5x11 - galvaniserad med en skarp ände;
  • 3, 5x11 - galvaniserad med en borrände;
  • 3, 5x9 - skarp galvaniserad;
  • 3, 5x9 - galvaniserad med en borr;
  • 3, 5x11 - fosfaterad med en skarp ände;
  • 3, 5x11 - fosfaterad med en borr;
  • 3, 5x9 - fosfaterad skarp;
  • 3, 5x9 - fosfaterad med en borr.

Den självgängande skruvens dimensioner och yttre beläggning väljs baserat på konstruktionens driftsförhållanden, dess dimensioner och de material som används.

Bild
Bild

Användningstips

För att fungera korrekt med självuttagande frön bör du följa följande praktiska rekommendationer.

Det är mycket bekvämt att skruva fast skruvarna i gipsskivan med en omvänd skruvmejsel . Hårdvaran monteras med en speciell bit (Ph2), som styr borrdjupet. Således är huvudet på den självgängande skruven som skruvas upp till stoppet i linje med ytan på gipset. En bra skruvmejsel och ett lämpligt fäste är nyckeln till snabb och högkvalitativ installation.

Den självgängande skruven kan endast dras åt i en vinkel på 90 °. Annars kan spåret deformeras och maskinvarans huvud bryts av.

Bild
Bild

Fästelement "fjäril" används i arbetet med gipsskiva i fall där du vill fästa något tungt nog på gips. Enheten ser ut som en speciell plastpinne med en självgängande skruv. För att installera det måste du först borra ett hål i arket. När man vrider hårdvaran viks den inre mekanismen och pressas mycket hårt mot gipsets bakvägg. Det finns flera grundläggande tekniska punkter:

  • hålet för "fjärilen" borras med en diameter lika med pluggens diameter, och dess djup bör vara 5 mm mer än storleken på den självgängande skruven;
  • därefter rengörs hålet från damm (med en konstruktionsdammsugare) och fästet kan monteras.
Bild
Bild

"Butterfly" tål en belastning på 25 kilo

För att fästningen av gipsskivan på profilen ska vara pålitlig och av hög kvalitet bör det nödvändiga antalet "frön" beaktas. Så, om ramen är av trä, är steget att installera hårdvaran 35 centimeter, och om det är av metall, sedan från 30 till 60 centimeter.

Om strukturen har flera lager av material, används "buggar" med ökad längd. Självgängande skruvens längd måste överstiga längden på de material som ska fogas med 1 centimeter.

En mängd olika fästelement låter dig välja högkvalitativ hårdvara för alla typer av arbeten . När du arbetar med gips är tillförlitlighet och installationshastighet viktigt, varför självgängande frön är så efterfrågade. Med deras hjälp går allt arbete med GCR många gånger snabbare, och resultatet är alltid glädjande.

Rekommenderad: