Hur Skruvar Man Loss En Avriven Självgängande Skruv? Med Ett Rivet Kors Och En Hatt, Kanter Och Huvud

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skruvar Man Loss En Avriven Självgängande Skruv? Med Ett Rivet Kors Och En Hatt, Kanter Och Huvud

Video: Hur Skruvar Man Loss En Avriven Självgängande Skruv? Med Ett Rivet Kors Och En Hatt, Kanter Och Huvud
Video: How to remove a damaged screw with a broken screw extractor 2024, April
Hur Skruvar Man Loss En Avriven Självgängande Skruv? Med Ett Rivet Kors Och En Hatt, Kanter Och Huvud
Hur Skruvar Man Loss En Avriven Självgängande Skruv? Med Ett Rivet Kors Och En Hatt, Kanter Och Huvud
Anonim

Reparationsmästare står ofta inför problemsituationer, men proffs vet alltid vad de ska göra. Vid reparationer med verktyg är det viktigt att kunna arbeta korrekt med dem. Att skruva in självgängande skruvar orsakar vanligtvis inga svårigheter, men när du skruvar loss dessa fästelement kan svårigheter uppstå, särskilt när deras övre del är deformerad. För att klara uppgiften måste du använda en av de metoder som är kända för hantverkare. Och vilken som är lämplig - situationen får utvisa.

Bild
Bild

Sätten

Om man ser till professionella reparatörers agerande kan det tyckas att deras arbete är ganska enkelt och inte kräver speciella färdigheter. Men synlig enkelhet och lätthet uppnås genom år av samlad erfarenhet . Vanliga människor som gör hemreparationer emellanåt, vet ofta inte alls hur de ska närma sig, till exempel sådant som att skruva loss en självgängande skruv med ett skadat lock.

Det deformerade huvudet på en självgängande skruv är den vanligaste orsaken till att skruvarna blir extremt svåra.

Bild
Bild

Låt oss överväga huvudorsakerna till huvudskador

  1. Användning av ett undermåligt eller olämpligt verktyg. När du skruvar in en självgängande skruv med en defekt skruvmejsel eller skruvmejsel kan dess kors lätt deformeras.
  2. Fel skruvteknik för självgängande skruvar. Om trycket inte appliceras på verktyget glider det och skadar fästelementets huvud. Det är inte lätt att skruva loss den självgängande skruven om dess tvärstycke rivs av.
  3. Dålig kvalitet på materialet från vilket skruvarna gjordes. Om metallen är för mjuk eller spröd är produkten mycket lätt att deformera eller till och med gå sönder. Dessutom kan självgängande skruvar med ett felaktigt bearbetat huvud stöta på, vars utskärningar inte motsvarar det verktyg som används.
Bild
Bild

Det finns ett antal alternativ för att extrahera hårdvara med deformerade kanter på huvudet

Om kanterna rivs av, men du kan komma nära huvudet, är det bäst att klämma fast det med en tång eller tång och försöka skruva loss det, motsols. Om huvudet är tillräckligt konvext kan en borrchuck användas för att greppa det och skruva loss det genom att vrida om

Bild
Bild

I de fall där det inte finns någon borr eller tång till hands kan det hjälpa att återställa spåret för en rak skruvmejsel. Du kan klippa nya kanter med en bågsåg eller slipmaskin. Det är viktigt att göra ett hål som inte är mer än 2 mm djupt så att metallen inte spricker vid skärning

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte kan ta bort den självgängande skruven med de tidigare alternativen kan du försöka borra den. För arbete måste du köpa en borr med ett vänster skärblad. Med en sådan borr måste du noggrant borra det problematiska elementet tills det stannar, varefter borren stannar och börjar skruva loss den självgängande skruven

Bild
Bild

Den enklaste lösningen på problemet kan vara en tunn bit gummi som måste läggas på det rivna huvudet. Välj sedan den mest framgångsrika skruvmejseln som har maximal kontakt med produktens kanter. Användningen av gummi förbättrar greppet, vilket gör skruven mer flexibel

Bild
Bild

En annan metod kräver användning av ett lödkolv, som värmer upp den självgängande skruven. Om hårdvaran skruvas fast i plasten, försvagas vidhäftningskraften hos sådant material från uppvärmning, vilket gör att fästelementen kan skruvas loss. När det gäller ett träd är det nödvändigt att inte bara värma den självgängande skruven, utan också att vänta på att den svalnar - detta bör förbättra dess framsteg

Bild
Bild

Det är bäst att använda en extraktor om den finns. Detta verktyg gör ett hål i huvudet med en borr med en mindre diameter. Så snart det extra elementet är placerat inuti den självgängande skruven är det möjligt att skruva loss det

Bild
Bild

Men om alla ovanstående alternativ inte fungerade eller om de nödvändiga verktygen inte fanns till hands kan du använda en slagskruvmejsel (eller kärna) och en hammare. Skruvmejseln ska sättas in i den mest intakta kanten på den självgängande skruven i en vinkel på 45 ° och sedan, med hjälp av hammarslag, försiktigt rulla det problematiska fästelementet

Bild
Bild

Den mest radikala metoden är användning av lim. Om du inte kan ta bort den trasiga eller deformerade självgängande skruven kan du droppa epoxilim på den och placera muttern ovanpå. Så snart limet härdar med en skiftnyckel eller tång kan du ta bort den envisa hårdvaran

Bild
Bild

Problemet med att skruva loss självgängande skruvar och andra liknande fästelement är ganska vanligt . Därför bör du känna till så många sätt som möjligt att eliminera det, så att rätt lösning snabbt finns för alla möjliga situationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Processen med att skruva loss defekta fästelement kan verka enkelt och ofarligt, men i oerfarna händer finns risk för olyckor. För att säkerställa borttagning av fästelement är det viktigt att följa vissa säkerhetsåtgärder.

  • Använd skyddsutrustning som skyddsglasögon och handskar för att skydda ditt ansikte och dina händer vid oväntade skador på de använda verktygen. Erfarna hantverkare måste alltid använda skyddsutrustning tills deras skicklighet når den önskade nivån.
  • Använd endast beprövade och högkvalitativa verktyg. Innan något arbete måste du se till att verktyget är i gott skick och motsvarar yrket. Och först efter det för att komma igång.
  • Förbered fästmaterial i förväg, vilket kommer att ersätta de problematiska skruvarna. Om användningen av dessa fästelement har visat sin ineffektivitet, bör de bytas ut mot muttrar och bultar.
  • Innan du börjar skruva loss det deformerade fästelementet är det nödvändigt att bestämma i vilken riktning tråden är riktad för att inte komplicera den redan svåra uppgiften att ta bort den.
  • Val av det optimala trycket på verktygen. Om du trycker för hårt på skruvmejseln eller skruvmejseln kan du förstöra skruvhuvudet helt, varefter det blir ännu svårare att skruva loss det. Med en ökad belastning är det hög risk att korset bryts eller till och med splittras.

Om trycket på verktyget är för svagt kommer det att rulla eller glida av skruvhuvudet, vilket gör kanterna ännu mer oanvändbara.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du planerar åtgärder för att extrahera en självgängande skruv som inte lämpar sig för vanliga skruvalternativ måste du inte bara hitta ett effektivt alternativ, utan också en som kommer inom din makt. Valet av en för komplex teknik för att utföra en uppgift av en nybörjare kan orsaka obehagliga konsekvenser i form av skador och ett nedslående slutresultat av arbetet.

Varje mästare borde ha i sin arsenal flera handlingsalternativ i sådana situationer, som redan har testats mer än en gång . Ett företags framgång beror på ett antal faktorer, men en oerfaren person kanske inte är medveten om dem.

Att ha kvalitetsinventering, skyddsutrustning och beprövade problemlösningstekniker hjälper dig att få de resultat du vill ha.

Bild
Bild

Användbara tips

Erfarna hantverkare försöker hitta icke-standardiserade lösningar eller förbättra sin innovation i olika situationer. När det gäller att skruva loss skruvarna med ett avrivet huvud finns det några ytterligare tips som kan hjälpa dem som inte har uppnått önskat resultat genom att prova alla alternativen som anges ovan.

  1. Innan du börjar skruva loss fästelementen, vars huvud är deformerat, är det värt att kontrollera produktens baksida. I vissa fall går självgängande skruvar igenom, vilket är fult och fel, men för extraktion blir detta faktum en fördel. Om fästelementets utstående spets är stor kan du ta tag i den med en tång och sedan vrida produkten försiktigt så långt som möjligt. Efter det måste du slutföra processen, men från andra sidan. Om spetsen är för liten för att gripa, tryck lätt på den med en hammare för att flytta den. Produktens förlängda huvud gör att du kan ta tag i den och skruva loss fästelementen.
  2. I vissa fall hjälper det att använda WD-40-fett, som appliceras för att avlägsna korrosion. Smörjmedlet gör den självgängande skruven lättare att flytta, vilket påskyndar dess avskruvning.
  3. När tvärstycket förstörs är det svårt att hålla skruvmejseln på plats, och detta förhindrar borttagning av fästelementen. Du kan åtgärda denna situation med hållbart lim. Huvudet på en självgängande skruv smetas med det, på vilket spetsen på en skruvmejsel appliceras. När limmet är helt torrt håller skruvmejseln greppet säkert i fästelementet så att det kan tas bort.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ovanstående tips har redan godkänts av mästarna på grund av effektiviteten och enkelheten i deras genomförande.

Med utvecklingen av teknik, framväxten av ny hårdvara och verktyg, kommer nya problem och metoder att lösa dem att dyka upp.

Du kan se instruktioner för att skruva loss en avriven självgängande skruv nedan.

Rekommenderad: