Fjärilspindel (28 Bilder): Metall Och Plast För Gips, 10x50 Och Andra Storlekar. Hur Installerar Jag Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Fjärilspindel (28 Bilder): Metall Och Plast För Gips, 10x50 Och Andra Storlekar. Hur Installerar Jag Dem?

Video: Fjärilspindel (28 Bilder): Metall Och Plast För Gips, 10x50 Och Andra Storlekar. Hur Installerar Jag Dem?
Video: FixarTV | Bygga Yttervägg (del 7) | Sätta Gips 2024, April
Fjärilspindel (28 Bilder): Metall Och Plast För Gips, 10x50 Och Andra Storlekar. Hur Installerar Jag Dem?
Fjärilspindel (28 Bilder): Metall Och Plast För Gips, 10x50 Och Andra Storlekar. Hur Installerar Jag Dem?
Anonim

Idag, när man utför arbeten på väggbeklädnad och andra konstruktioner, används gips ofta. Inledningsvis monteras en metallprofilram, gipsskivor fästs ovanpå den. De kan fixas med olika fästelement. Men de flesta byggare föredrar att använda fjärilspindlar, eftersom den här typen av infästning har enorma fördelar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Fjärilspindeln är idealisk för fixering av gipsskivor (vanlig gipsvägg, bestående av en gipsskiva mantlad med tjock kartong). Inte bara kvalificerade byggare kan arbeta med denna typ av fästelement, utan också vanliga amatörer - det räcker med att känna till tekniken för att skruva in dem.

Fjärilspetsen har en ovanlig form, som, när skruven dras åt, kläms fast och nedfällbara ben ligger intill baksidan av gipsskivan . Tack vare detta system blir basmaterialets yta större.

Lasten från det upphängda elementet är jämnt fördelad över alla installerade fästelement, så det är mycket lättare för dem att hålla även en stor vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

En distinkt egenskap hos fjärilspindeln är möjligheten att fixera flerskiktsbeklädnaden av gipsskivor . Samtidigt kännetecknas fästelementets styrka av en tät passform av den ribbade delen, vilket inte tillåter fjärilen att röra sig. Inom yrkesområdet kallas detta fästelement för en spikspik. Dess design består av en självgängande skruv och en bas av hållbar plast som ser ut som vingar.

Spikar som används för ihåliga strukturer består av flera delar. En hylsa är en metallbussning och en skruv med ett försänkt huvud eller ett runt huvud . Men om det behövs kan du välja en annan skruv - allt beror på vilken typ av arbetsbas. Till exempel säljer Hilti skruvlösa gipsankare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Butterfly -pluggar har, till skillnad från sina motsvarigheter, ett antal obestridliga fördelar

  • Tjockleken på plastdelen av detta fästelement varierar från 10 till 20 mm. Detta är tillräckligt för att utföra flera procedurer för att skruva loss och skruva in skruvar.
  • Vid påskruvning från gipsets baksida bildas en hållare, vilket bidrar till en jämn fördelning av lasten över materialets totala yta. De platser där ankarna skruvas fast blir mindre sårbara.
  • På grund av närvaron av ribbanas längsgående sektion hålls pluggen stadigt i basen. Det viktigaste är att tjockleken på fästelementen inte är mindre än det skapade hålet.
Bild
Bild

Många förstår inte vikten av spikpluggar när de arbetar med gips. Detta arkmaterial används som vägg- och takutjämnare . Gips är mycket skör i strukturen och tål inte tung belastning. Av denna anledning kan endast lampor, målningar och andra lätta dekorativa element hängas på den.

Butterfly-pluggar används också för att fixera spånskivor, PVC-paneler och andra arkliknande material . Vissa mästare försäkrar att denna typ av infästning är lämplig för betong, men för en så stark bas har spikar med en ovanlig hylsa utvecklats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Fans av att konstruera små hyllor från en metallprofil vet i princip inte hur olika fästelementet är. Idag är fjärilspindlar gjorda av plast, metall och nylon . Detsamma gäller storlek. Den minsta versionen av 8x28 mm fjärilspindeln. De är starka, robusta, sitter tätt i hålet. Men de används när man arbetar med lätta konstruktioner. Det viktigaste är att komma ihåg att baser med en självgängande skruv är extremt sällsynta i försäljningssatsen. I grund och botten måste du köpa dem separat.

10x50 mm fjärilspindelvarianten har betydande skillnader . Distanselementen i strukturen är breda. Och en speciell tunga säkerställer ytterligare fixering på basen. Denna dimensionella sort är mycket efterfrågad inom byggbranschen. Butterfly -pluggar 10x50 mm är gjorda av nylon, propylen och polyeten. Detta förklarar fästelementets elasticitet. Den universella versionen av fjärilspindlar ska användas när man arbetar med både plåt och fasta material.

Byggare avråder från att använda denna typ av fästelement för fixering av stora tunga konstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säljare i butiker markerar ofta bara de bästa parametrarna för den produkt de är intresserade av. Enligt dem tål en fjärilspindel en vikt som är lika med 100 kg. Och detta är inte förvånande - säljaren är viktig för stor försäljning och stora intäkter. Faktum är att lastinformation finns på tillverkarens förpackning. Enligt standarden tål fjärilspindeln 28 kg, en uppkörning är möjlig per enhet.

Förutom dimensionen är klossarna spikade enligt driftsprincipen uppdelade i genomgående och expanderande alternativ

  • Kontrollpunkter . Denna typ av fästelement är avsedd för takmontering. De kan enkelt hålla tablettlampor, ljuskronor. Med deras hjälp kan du också fixa väggkonstruktioner, till exempel en massiv målning, sportutrustning och andra enheter som kräver hög belastning.
  • Komprimerar . Denna typ av fästelement används när du hänger föremål och saker som inte väger mer än 15 kg på väggar. Det kan vara lampor, lampor i barnrummet, ett hängande skåp för leksaker.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Idag kan du i järnaffärer hitta fjärilspindlar av metall, plast och nylon. Metallpluggar anses vara en förbättrad version av fästelementet . De utmärks av sin praktiska och höga tillförlitlighet. Den enda nackdelen är den höga kostnaden. Men de som vill få maximal kvalitet från den planerade reparationen inkluderar metallfjärilspindlar i uppskattningen.

Det bör noteras att de flesta tillverkare bearbetar skruvskruvar med en korrosionsskyddande blandning, vilket ökar deras omfattning . Metallspikar är mycket populära bland professionella gipsmakare. Dessa fästelement är flexibla, praktiska och lätt att skruva fast i basen.

Bild
Bild

Nylon- och plastfjärilankarna är en förenklad version av fästelementet . De är mycket vanligare på marknaden, de är resistenta mot rost. Men tillsammans med de fördelar som presenteras har de vissa nackdelar. Först och främst har de låg styrka indikatorer, samt en reducerad gräns för tål belastning. De kan användas för montering av gipsskivor.

Den jämna fördelningen av lasten kommer att styra materialets lägsta vikt på varje fjärilspindel. Men det mest anmärkningsvärda är den låga kostnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

De dimensionsvarianter som ofta används i byggnadsarbeten har redan diskuterats tidigare. De presenterade måtten är dock bara en liten del av fästelementen som finns på byggmarknaden eller i en specialaffär . För mer detaljerad information föreslås att titta på tabellen över tekniska egenskaper och dimensioner på skruvarna som används för att fixera gips.

Det angavs tidigare att fjärilspindlar med dimensioner på 9x13 och 10x50 mm är mycket efterfrågade bland proffs . Men här är det viktigt att notera att självgängande skruvar med en längd på högst 55 mm kan ge fullständigt avslöjande. Hantverkare rekommenderar också att ta hänsyn till avståndet från gipsets yttre punkt till väggen. För installation av en metallprofil, för fastsättning av ljuskronor eller hyllor i taket på väggen, är det att föredra att använda spikar i storleken 6x40, 8x28 eller 35x14 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning

Varje konstruktionsverktyg och material är individuellt märkt. Professionella inom sitt område, som ser krypteringen, förstår omedelbart vad som står på spel . Men amatörer har i det här fallet svårt. Men i själva verket finns det inget komplicerat i begreppet "märkning". Kodens alfabetiska och numeriska värden berättar om produktens tekniska egenskaper.

Till exempel föreslås att man överväger alternativet med en fjärilspindel, vars märkning ser ut så här: HM 6x80S . De första bokstäverna "HM" låter dig bestämma värdet på fästelementet. I detta fall sägs det att detta fästelement är avsett för ihåliga strukturer. Talet "6" är tråddiametern, "80" är storleken på pluggelängden. Den sista bokstaven är skruvtypen. I detta fall indikeras "S", vilket indikerar ett halvcirkelformat huvud med en rak plats. Det finns dock andra alternativ också. Till exempel anger "SS" närvaron av ett hexhuvud, och bokstaven "H" anger närvaron av en krok.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Nybörjarhantverkare, som först tog fjärilspindlar i sina händer, är något vilse. De kan tekniken för deras tillämpning, men i praktiken i arbetsförhållanden tittade de bara på de erfarna specialisterna utifrån. Av denna anledning måste du träna lite hemma innan du börjar arbeta.

I själva verket är principen att arbeta med spikdowels mycket enkel och mycket bekväm

  • Först och främst måste du kontrollera hela uppsättningen fjärilspindlar. I vissa fall måste du dessutom köpa skruvar.
  • Sedan är det nödvändigt att bestämma installationsplatsen för strukturen.
  • Därefter måste du göra markeringen. Detta kräver användning av en nivå. Det är detta verktyg som hjälper till att avslöja jämna indikatorer, annars skadas väggen.
  • Nu måste du ta en skruvmejsel och sätta in en borr i huvudet. Det är värt att notera att gips är ett smidigt material, så en borr för trä med en diameter på 8 mm kommer att räcka. Många vet att kraften hos en skruvmejsel inte är för hög, men mer krävs inte. Erfarna byggare rekommenderar att du sätter en plastkopp på borren. Således kommer det att visa sig skydda dina luftvägar och inte täppa till golvet med skräp från borrkonstruktioner. Ett hål borras.
  • Därefter tas en plugg, den måste klämmas tätt med fingrarna och skjutas in i det gjorda hålet.
  • Efter att ha planterat pluggen återstår det att skruva in skruven.
  • Fixeringselementet är tänkt att fixeras i slutet. Dess storlek beror på skruvens tjocklek. Till exempel, för en 3 mm plugg, är det att föredra att ta en skruv med en tjocklek av 3,5 mm. Det är mycket viktigt att skruven går in i pluggen till slutet. Med denna dimension öppnar pluggvingarna så mycket som möjligt, vilket gör att de fästs så tätt som möjligt på väggen.
  • Om det inte var möjligt att installera pluggen vid första försöket, är det nödvändigt att dra ut den och kontrollera hålets inre skick. Det är möjligt att skräp har bildats inuti, vilket har blivit ett hinder för elementets inträde.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inredningsarkitekter och dekoratörer använder oftast fjärilspindlar i sitt arbete . Med deras hjälp är det möjligt att hänga olika dekorativa element på väggar och tak. Fjärilspindlar är en favorit typ av fästelement för teaterlandskap - de är lätta att montera, lätt att ta bort.

Särskilt oroliga användare lyckas återställa sitt ursprungliga utseende efter användning och återanvända dem.

Rekommenderad: