Gängade Nitar (34 Bilder): Skruvnit Med Inre Och Yttre Gängor, Storlek På Nitbultar, Sexkantiga Och Andra Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Gängade Nitar (34 Bilder): Skruvnit Med Inre Och Yttre Gängor, Storlek På Nitbultar, Sexkantiga Och Andra Modeller

Video: Gängade Nitar (34 Bilder): Skruvnit Med Inre Och Yttre Gängor, Storlek På Nitbultar, Sexkantiga Och Andra Modeller
Video: How to Install Rivet Nuts, Nutserts, Rivnuts - Street Beast '66 427 Cobra Replica Hood Catch 2024, April
Gängade Nitar (34 Bilder): Skruvnit Med Inre Och Yttre Gängor, Storlek På Nitbultar, Sexkantiga Och Andra Modeller
Gängade Nitar (34 Bilder): Skruvnit Med Inre Och Yttre Gängor, Storlek På Nitbultar, Sexkantiga Och Andra Modeller
Anonim

Numera finns det många metoder för att ansluta olika metalldelar. Det är viktigt att komma ihåg att det är långt ifrån alltid möjligt att använda svetsmaskinen; i vissa situationer är dess användning helt enkelt olämplig. Det är därför en massa material publiceras på nätverket för dem som är intresserade av allt som finns att veta om gängnitar. Först och främst är det nödvändigt att fokusera på mångsidigheten hos dessa enheter, vars omfattning är praktiskt taget obegränsad. Detta beror på prestanda för denna typ av nitar.

Bild
Bild

Särdrag

Inledningsvis är det värt att påminna om att det till relativt nyligen var nitar som var en av de vanligaste typerna av hårdvaruprodukter. Hittills, trots den aktiva introduktionen av avancerad teknik och innovativa tekniska lösningar, är relevansen för sådana fästelement kvar på många moderna områden . Designegenskaperna och driftsprincipen för gängnitar förtjänar särskild uppmärksamhet. Det är viktigt att tänka på - oavsett variation fungerar de på samma sätt.

I grunden, alla nitar är buskfästen . Å andra sidan finns det ett huvud som är stängt under monteringsprocessen. Om vi jämför de mer bekanta med många avgaser och övervägda fästelement, blir det klart att de senare först och främst skiljer sig i närvaro av ett gängat element. I det här fallet talar vi om en kompakt design i form av en hylsa (stång), som har en cylindrisk eller sexkantig form. Den övre delen är utrustad med en stödfläns, och den nedre har en gänga.

Nittoppen är oftast gjord i form av ett rör med tunna väggar och kan, beroende på modifieringen, ha ett yttre snäpp. Under installation och montering deformeras denna del. Enhetlig deformation säkerställs just på grund av de vertikala skårorna, som parallellt förhindrar eventuell metallbrott.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på egenskaperna hos gängade nitar är det nödvändigt att ägna särskild uppmärksamhet åt följande tydliga fördelar med denna typ av fästelement

  • Maximal användarvänlighet.
  • Styrkan hos lederna skapade, inklusive, om det behövs, installation av strukturer från ömtåliga element. Detta avser till exempel tunnplåt, även en liten deformation under monteringsprocessen är oacceptabel.
  • Möjlighet till högkvalitativ ensidig fixering. Detta ögonblick är mest relevant i situationer där den totala tjockleken på de fästa delarna överstiger hårdvaruproduktens längd. I det här fallet kan gängade nitar ge en pålitlig installation utan att göra avkall på strukturella prestanda.
  • Bibehållen hållfasthet under lång tid.
  • Fullständig frånvaro av kemisk och mekanisk aggressivitet.
  • Bevarande av färg- och lackbeläggningen på ytorna på de delar som ska fogas.
  • Möjlighet till permanent anslutning av strukturelement av olika material.
  • Frånvaro av mekaniska påfrestningar.
  • Möjlighet till multipel demontering med ominstallation av fästelement.
Bild
Bild

Tills vidare allt mer föredraget ges svetsar, sömmar eller lim . Men trots alla de obestridliga fördelarna med denna typ av anslutningar är den enda rationella vägen i vissa situationer att använda nitar med ett gängat element. Förutom allt ovanstående bör det noteras att sådana anordningar kan motstå betydande termiska belastningar.

Gängade nitar orsakar inte heller strukturella förändringar i de monterade delarna, vilket inte kan sägas om samma svetsning . Denna punkt är mycket viktig när man förenar olika material. Och glöm inte att de beskrivna hårdvaruprodukterna vid behov säkerställer bevarandet av rörligheten hos strukturella element.

Bild
Bild

Naturligtvis finns det vissa nackdelar med sådana nitar, som inkluderar följande viktiga punkter

  • I det förberedande skedet krävs det att den mest exakta märkningen görs och görs hål med motsvarande diametrar.
  • I den överväldigande majoriteten av fallen finns det ingen täthet i de skapade sömmarna. I vissa situationer kan lösningen vara att installera gummi eller packningar av andra material.
  • Arbetets prestanda åtföljs av ett ganska märkbart buller.
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Just nu t i motsvarande segment på den moderna hårdvarumarknaden presenteras ett brett utbud av ansedda fästelement . Nitbultar, versioner med cylindriska flänsar, blindnitar och andra gängnitar tillverkas. Å ena sidan tillåter detta i varje specifikt fall att välja de mest lämpliga nitar, med beaktande av alla relevanta kriterier. Samtidigt blir en sådan sort orsak till vissa svårigheter att välja.

Först och främst talar vi om materialet från vilket nitar är gjorda, det senare kan vara:

  • stål;
  • tillverkad av "rostfritt stål";
  • koppar;
  • tillverkad av aluminiumlegering.
Bild
Bild

Det är värt att notera att hårdvara av icke-järnhaltig metall kommer att vara en idealisk lösning i fall där estetik är av största vikt. Med andra ord används dessa typer av bultade fästelement främst för dekoration. Stålhårdvara, inklusive de som är tillverkade av "rostfritt stål", ger maximal tillförlitlighet för fogar och samtidigt ökad korrosionsbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter trådtyp

I det här fallet pratar vi inte om enheter med en extern tråd. Det finns två versioner av nitar med en invändig gänga.

  • Muttrar med gänga från M4 till M8, avsedda för icke-separerbar anslutning. Det är mer lämpligt att installera i avsaknad av åtkomst till baksidan av delarna.
  • Skruva gängor från M3 till M16, med hjälp av vilken en demonterbar anslutning skapas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter huvudtyp

Förutom tillverkningsmaterialet och gängans egenskaper är de beskrivna fästelementen indelade i typer med hänsyn till huvudets egenskaper. Det finns två kategorier av modeller.

  1. Med platta huvuden - används på små ytor.
  2. Försänkta huvuden - installeras när det är nödvändigt för att skapa minimalt synliga anslutningar.
Bild
Bild

Vid benets profil

Med hänsyn till denna parameter kan alla fästelement som säljs delas in i följande tre typer

  1. Slät , som rekommenderas för användning när det är nödvändigt att ansluta strukturelement av mjuka och spröda material.
  2. Korrugerad - gängade nitar, avsedda för installationsarbete relaterade till fastsättning av hårdare material. Denna ytbehandling minimerar risken för att benet vrids.
  3. Hexagonal - en annan kategori av produkter avsedda för hållbara material. Profilen i det här fallet utesluter nästan helt möjligheten att vända niten under installationen och fixeringen.
Bild
Bild

Efter typ av hög

Med hänsyn till särdragen hos denna del av hårdvaran bör det noteras att det finns nitar med följande typer av krage

  • Cylindrisk.
  • Hemlighet.
  • Nedsatt.

Valet till förmån för modeller med försänkt eller reducerad axel görs om det krävs för att minimera gapet mellan delarna som ska anslutas så mycket som möjligt. Det är också nödvändigt att komma ihåg flera viktiga punkter i samband med beredningen av delar och nyanserna i installationsarbetet. I enlighet med gällande regler och föreskrifter utförs alltid försänkning av monteringshålen innan någon typ av nitar installeras.

Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Nu på marknaden kan du hitta nästan alla gängade nitar, inklusive modeller för plast, samt utformade för användning när du installerar en nit. Med hänsyn till syftet kan följande typer av modeller särskiljas:

  • med ökad elektrisk konduktivitet;
  • med en kraft som ger möjlighet till töjning eller indragning;
  • utformad för att skapa de mest täta anslutningarna;
  • med överdimensionerade huvuden;
  • med tumgänga;
  • med speciella märken på ytan, utformad för snabb visuell identifiering;
  • med hög kvalitet och effektiv vibrationsisolering.
Bild
Bild

Faktum är att sortimentet av tillgängliga typer av nitar som tillhör kategorin gängade nitar är ganska brett. Detta gör att du kan göra rätt val i varje specifikt fall och för installation av nästan vilken struktur som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Ovan var uppmärksamheten redan inriktad på de olika material som används vid tillverkningen av den beskrivna hårdvaran. Det är dock värt att beskriva mer detaljerat de vanligaste versionerna av gängnitar. Och i det här fallet talar vi om följande viktiga punkter.

  • Som regel används kolstål för universella fästelement och för att göra standardanslutningar.
  • Valet till förmån för "rostfritt stål" är motiverat i situationer där det är nödvändigt att skapa skarvar av strukturelement som drivs vid höga temperaturer och under förhållanden med hög luftfuktighet.
  • De största skillnaderna mellan aluminiumnit är framför allt enastående korrosionsskyddande egenskaper och minimal vikt.
  • Brons är den bästa lösningen om du behöver använda fästelement av material med minimala gnistfrekvenser.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom allt som redan är listat är det värt att notera att neopren i vissa fall används som råvara. Produkter tillverkade av denna polymer är självjusterande . I sådana fall behöver du inte använda specialverktyg och utrustning.

Bild
Bild

Dimensioner

Valet av den optimala storleken på en gängad nit beror på flera viktiga faktorer. Dessa inkluderar typen av hårdvaruprodukt, liksom den totala tjockleken på de fastsatta elementen i en viss design. Med samma trådparametrar bestäms längden av typen av fästelement.

Det är viktigt att ta hänsyn till att de flesta modellerna finns i två versioner - normal (standard) och utökad. Till exempel, En konventionell rostfri nit kan ha följande storlekar.

  • Tråd - från M4 till M10.
  • Längd - från 11 till 24 mm.
  • Nit- och håldiameter - från 6 till 13 mm.
  • Kragens diameter är från 9 till 17 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I steget med att välja nitar rekommenderas det starkt att använda lämpliga tabeller, som anger alla deras nyckelparametrar. Nu kan du enkelt hitta all nödvändig information om specialiserade resurser.

Bild
Bild

Ansökan

I princip kan gängnitar användas i praktiskt taget alla anslutningar. men de är mest relevanta i fall där det efter montering inte kommer att finnas full tillgång till baksidan av de ledade konstruktionsdelarna . De, liksom andra typer av nitar, används oftast vid sammanfogning av element av plåtmaterial. Sådana hårdvaruprodukter utmärks av maximal enkel installation, vilket inte kräver en stor arsenal av specialutrustning.

Mycket ofta blir det mycket lättare att installera en sådan nit än att trä eller svetsa . Det är också viktigt att ta hänsyn till att enskilda modeller ger möjlighet till en ytterligare, maximalt stark anslutning med hjälp av bultar eller skruvar med motsvarande diameter. Användningsområdet för de beskrivna anordningarna bestäms först och främst av deras typ och material.

Så, montering av mutternitar rekommenderas i trånga utrymmen . Samtidigt hjälper användningen av sexkantiga modeller till att förhindra risk för vridning under installationen. Dessutom erbjuder tillverkarna nitar för montering av konstruktioner avsedda för specifika driftsförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med hänsyn till installationsprincipen kan gängnitar i många avseenden kallas identiska med deras utdragbara motsvarigheter . I det här fallet innehåller algoritmen för åtgärder under utförandet av arbetet flera huvudsteg. Vi pratar om att förbereda ytorna som ska fogas, att borra hål med lämplig diameter och att direkt installera fästelementen. Det är viktigt att komma ihåg att kvaliteten på sömmen som bildas bland annat bestäms av raden. Med hänsyn till kraven kan ett flerradigt schema med en kedja eller ett förskjutet arrangemang av element användas.

För att förenkla monteringsprocessen så mycket som möjligt och minska tidskostnaderna används speciella enheter - nitare . Detta verktyg kan utrustas med manuella, pneumatiska och hydrauliska drivenheter.

Dessutom finns det olika automatiserade system och specifika pressar.

Bild
Bild

När man analyserar möjligheten att använda gängade nitar bör man komma ihåg att hållbarheten för sådana anslutningar bestäms av den installerade hårdvarans ytterdiameter. Och i det här fallet talar vi om ett direkt proportionellt förhållande. Med andra ord, ju större nit, desto starkare söm och desto högre motståndskraft mot olika belastningar . Dessutom innehåller listan över faktorer som påverkar fogarnas kvalitet i en given situation frånvaron av korrugering och väggtjocklek. Dessa egenskaper återspeglas dock parallellt i bekvämligheten med att utföra alla de arbeten som tekniken tillhandahåller.

Rekommenderad: