Aluminiumnit: Storlekar, Multiklämnitar Med Försänkt Huvud Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Aluminiumnit: Storlekar, Multiklämnitar Med Försänkt Huvud Och Andra Typer

Video: Aluminiumnit: Storlekar, Multiklämnitar Med Försänkt Huvud Och Andra Typer
Video: Pop Riveting for Beginners 2024, Mars
Aluminiumnit: Storlekar, Multiklämnitar Med Försänkt Huvud Och Andra Typer
Aluminiumnit: Storlekar, Multiklämnitar Med Försänkt Huvud Och Andra Typer
Anonim

Aluminiumnit är ganska vanligt bland hantverkare inom olika verksamhetsområden. De används för att hålla ihop olika material och element. Detta är mycket viktigt i de fall där svetsning inte är möjlig. Denna infästningsmetod har ett antal fördelar, vars huvudsakliga är tillräcklig styrka och förmågan att klara olika belastningar.

Bild
Bild

Beskrivning

Denna hårdvara används för att oskiljaktigt ansluta olika material. Innan arbetet påbörjas måste du se till att den här typen av produkter är lämpliga för specifika detaljer. Rent generellt, en nit är en slät cylindrisk stång som har ett fabrikshuvud vid ena änden . Den kan ansluta två eller flera element. För detta installeras produkten i ett särskilt förberett hål med en något större diameter än sig själv.

Bild
Bild

Efter att hårdvaran har installerats plattas ryggen ut med ett specialverktyg eller en vanlig hammare . Som ett resultat blir stången cirka 1,5 gånger tjockare, dessutom visas ett andra huvud. Aluminiumnitar målas övervägande på produktionsstadiet. Oftast finns de i svart.

Bild
Bild

Det måste sägas att användning av nitar är ganska vanligt inom olika livsområden.

De används lätt vid konstruktion av fartyg och flygplan, inom kosmetik- och livsmedelsindustrin och används också framgångsrikt inom den kemiska industrin . Detta beror på det stora antalet positiva egenskaper som tillverkningsmaterialet har.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Precis som vilken produkt som helst har aluminiumnitar ett antal fördelar, men också några nackdelar. Låt oss överväga alla positioner mer detaljerat . Låt oss först tala om meriterna. En av de främsta fördelarna är aluminiumens seghet. Detta är mycket bekvämt, eftersom det visar sig att det fästs ganska snabbt.

Bild
Bild

Denna egenskap gör att du kan lägga till låg energiförbrukning och effektivitet här . Dessutom, om du utför installationen korrekt, kommer styrkan hos anslutningarna inte att tvivlas, och arbetet kan utföras även hemma utan att använda specialutrustning.

Bild
Bild

Aluminiumnit är prisvärda både när det gäller produktkostnaden och arbetet.

Installationen är ganska enkel och kräver oftast inte specialverktyg . Aluminium anses vara ett ganska motståndskraftigt material, därför tål det effekterna av aggressiva ämnen väl och korroderar inte. Det är miljövänligt, vilket också kan hänföras till de obestridliga fördelarna. Dessutom är produkterna gjorda av det mycket lätta.

Bild
Bild

När det gäller nackdelarna bör följande punkter noteras . Utan tvekan, jämfört med koppar eller stål, är aluminium ett mindre hållbart material. Det ska inte användas om strukturen förväntas utsättas för stark och långvarig mekanisk påfrestning. Dess användning bör också överges om användning av aggressiva material planeras. I detta fall kan till exempel en dragnit i aluminium användas vid negativ miljöpåverkan.

Bild
Bild

Om materialet hålls ihop med aluminiumbeslag bör man vara noga med att isolera ytorna så noggrant som möjligt. Detta hjälper metallerna att undvika kontakt med varandra. I det här fallet är det bäst att använda gummi eller koppar.

Översikt av arter

Som nämnts ovan anses en aluminiumnit vara en ihålig eller fylld cylindrisk stång, på vilken ena sidan det finns ett huvud, som kallas en inteckning. På grund av det faktum att materialet plattas ut under montering visas också ett andra huvud på andra sidan . Det kallas stängning eller stängning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompositnitar bör noteras som en separat artikel . Bland dem är avgaser eller skruvar särskilt populära. De bildas av en stav och en kropp. Arbetsschemat förblir dock detsamma när det inbäddade huvudet vilar mot ytan, och det andra bildas på andra sidan på grund av aluminiumens plasticitet. Dess bildning uppstår på grund av att staven dras ut, som liksom krossar den andra delen med ett utvidgat område.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det följer av detta att nitar skiljer sig åt i typ av huvud och typ av stång.

Produkter med en solid kärna, ihåliga och halvhåliga kan särskiljas. Låt oss överväga sorterna mer i detalj.

  • Massiv stånghårdvara klarar högre belastningar. Det bör dock noteras att deras installation kan vara ganska besvärlig.
  • Halvhåliga kroppar har en fast del av stången och den andra tomma.
  • Helt ihåliga kroppar utmärks av närvaron av ett cylindriskt massivt hål. De nitar ganska lätt, men de är inte konstruerade för höga belastningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nitade huvuden kan också vara olika

  • Halvcirkelformig huvuden kallas också sfäriska. De kännetecknas av ökad tillförlitlighet, sömmarna är mycket hållbara. De är höga och låga.
  • Cylindrisk och konisk huvuden är ganska platta. De är särskilt relevanta för användning under förhållanden med exponering för en aggressiv miljö.
  • Samma fördela försänkta och halvförsänkta huvuden … Enligt namnet måste de användas i de fall fästelementen måste gå i linje med ytan. Experter rekommenderar att du endast använder sådana produkter när det är absolut nödvändigt, eftersom de anses vara de mest opålitliga.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika typer av skärhuvuden kan kombineras med olika typer av stavar . Urvalet sker beroende på belastningen på objektet. Om dess maximala prestanda är planerad krävs det att man använder en nit med en solid stång och ett sfäriskt huvud. När sömmarna inte är planerade att belastas tungt, räcker det med ihålig hårdvara, men täthet kan inte uppnås när du använder dem. I en situation där täthet är viktigt, är halvhåliga alternativ lämpliga.

Låt oss överväga huvudtyperna av aluminiumnitar och fastsättningsmetoder mer detaljerat.

Bild
Bild

Under hammaren

Denna metod kan dock kallas den allra första, medan den inte förlorar sin relevans för denna dag. Faktum är att denna metod är extremt enkel.

Med sin hjälp visar det sig att skapa fästelement i ett stycke, med hjälp av vilka olika element är anslutna.

Bild
Bild

Vid installation i de delar som ska anslutas krävs det ett hål av önskad storlek, i vilket fästelementen sätts in . Därefter pressas delarna mot varandra, och med en hammare är det nödvändigt att platta ut spetsen som inte har huvud. Vid behov kan huvuden formas till önskad form med hjälp av specialverktyg. Vi använder nitar med runda eller plana försänkta huvuden.

Kolv

Tillverkad i form av en cylinder med ett genomgående hål. Det finns inga hattar, så styrkaegenskaperna är en storleksordning lägre än i föregående fall.

Kan användas vid arbete med plast, läder eller andra material som inte har någon betydande vikt.

Bild
Bild

Under installationen placeras hårdvara i de förberedda genomgående hålen, och själva materialen pressas mot varandra . Med hjälp av stansar nitas produkten på båda sidor, detta måste beaktas vid arbete, eftersom dubbelsidig åtkomst krävs. Fästningen utsätts inte för stark mekanisk påfrestning.

Inteckningar

Dessa nitar har ofta en stans eller skaft förinsatt. Det kommer att platta ut när det installeras, vilket bildar ett huvud.

Perfekt för när ena sidan av produkten är otillgänglig.

Bild
Bild

Hårdvaran är placerad i hålet i båda elementen . Samtidigt kommer stången att bryta igenom hindret och kunna nita från båda sidor. Det bör dock komma ihåg att betydande kraft kommer att krävas.

Gaskåpor

Denna typ av nitar används för att ansluta särskilt ömtåliga eller känsliga material. Den kombinerar stans och ärm. Det ska noteras att att utföra arbete utan att använda ett specialverktyg är omöjligt . Men samtidigt orsakar installationen inte några speciella svårigheter, respektive nitning sker ganska snabbt. Blindnitar kan vara med höghållfasta huvuden. Dessutom utmärks produkter av öppen och sluten typ.

Bild
Bild

För att få den mest pålitliga anslutningen rekommenderar experter att använda en produkt med den första typen av huvud. De är konstruerade för hög drag- och förskjutningsbelastning. Om det krävs arbete med stålplåtar är det bättre att ta fästelement av öppen typ. Dessutom kan blindnitar kombineras, förseglas, multiklämmas och förstärkas.

Dimensioner

Olika faktorer påverkar storlek, huvudtyp och jämn styrka. Bland dem kan man notera vilken typ av laster som verkar direkt på niten, tjockleken på det material som arbetet utförs med och dess typ . Produktens placering spelar också en roll. Till exempel när det gäller försänkta nitar är det lämpligt att använda dem i de fall det är nödvändigt att säkerställa ytans aerodynamiska jämnhet. Universella kan användas i olika situationer.

Bild
Bild

Valet av en nit för en nitare beror på tjockleken på de material du planerar att ansluta.

Du kan inte använda för tjocka produkter, nitande tunna ark . Detta kan göra att ytan runt huvudet bultar ut. Om du tvärtom tar en nit som är för liten, blir fästen inte tillräckligt stark, på grund av vilken den kanske inte tål de pålagda belastningarna.

Bild
Bild

När du väljer nitstorlek rekommenderas att du följer en allmän tumregel. Det säger att produktens diameter bör vara minst 2, 5 - 3 gånger tjockleken på de mest omfattande av arken som arbetet utförs med . Till exempel, inom flygindustrin, används oftast nitar med en storlek på 2,5 - 9,5 millimeter. Om diametern är mindre får sådana produkter inte användas för bärande konstruktioner.

Bild
Bild

Detta är dock inte det enda alternativet för storlek. Ett annat sätt ser ut så här.

Tjockleken på beklädnaden multipliceras med 3, och nitar tas de som går längre i storlek.

Till exempel, när manteln 1 millimeter multipliceras enheten med 3, resultatet är 3, 0. Det vill säga den ytterligare nitn i diameter har en storlek på 3, 2 millimeter.

Bild
Bild

När det gäller standardstorlekar beror de på typ av nit . Hammarprodukter har en diameter på 1 - 10 millimeter och en längd på 5 till 20 millimeter. Avgaskåpor med en diameter på 2, 4 - 8 kan vara mycket längre, 6 - 45 millimeter. Gängade nitar har indikatorer på 3 - 10 respektive 8, 8 - 22 millimeter. De kan ha både försänkta och universella huvuden.

Rekommenderad: