DIY -nitar: Hur Man Gör Dem Enligt Ritningar Från Aluminium Och Koppartråd? Nitverktyg

Innehållsförteckning:

Video: DIY -nitar: Hur Man Gör Dem Enligt Ritningar Från Aluminium Och Koppartråd? Nitverktyg

Video: DIY -nitar: Hur Man Gör Dem Enligt Ritningar Från Aluminium Och Koppartråd? Nitverktyg
Video: Rivet Maker Tool Kit 2024, April
DIY -nitar: Hur Man Gör Dem Enligt Ritningar Från Aluminium Och Koppartråd? Nitverktyg
DIY -nitar: Hur Man Gör Dem Enligt Ritningar Från Aluminium Och Koppartråd? Nitverktyg
Anonim

I en stadslägenhet hittar du inte så många produkter gjorda med nitar. Men i ett lantligt hus eller garage för en hantverkare kan dessa fästelement alltid komma till nytta. Men i avsaknad av dem ska du inte förtvivla, eftersom det inte är svårt att göra en nit med egna händer. Dessutom blir det inte värre än fabriken när det gäller tillförlitlighet och livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

Om en person behövde en stor mängd sådana fästelement är det mer lönsamt att självständigt göra det av aluminium eller koppartråd. Nitar är också gjorda av mässingstråd, men det är sällan till hands.

För en stor mängd fästelement är det bättre att göra en speciell enhet, som med en sträcka kan kallas en nitmaskin . Verktyget är en tjock stålstång där hål med olika diametrar och djup borras (enligt måtten på de nödvändiga fästelementen). Om en lämplig metallstång med önskad tjocklek inte är tillgänglig kan den göras typinställning-att fästa ihop flera plattor av stålämnen med en mindre tjocklek (2-5 mm).

Bild
Bild
Bild
Bild

Plattorna måste ha samma längd och bredd. Du kan fästa dem med svetsning eller bultar.

Om du behöver flera nitar ska ingen enhet göras .- det räcker med en hammare, en skruvstång, en platt fil och en mejsel för att hugga det erforderliga antalet trådämnen. Ibland kan du behöva en elektrisk borr med en uppsättning borrar i olika storlekar och en centerstans.

Tråden är tagen med ett sådant tvärsnitt för att på ett tillförlitligt sätt bära fästelementets funktion som nitar . Oftast används ett tvärsnitt från 6 till 20 mm, men denna parameter beror på storleken på strukturen som måste nitas. För nitar är ledarna för en elkabel bäst lämpade.

Ett bra alternativ är hemlagade nitar med tunnare diametrar, tillverkade av konstruktionsspikar

Bild
Bild

Tillverkning

Förberedelsen av ämnen bör påbörjas efter att ha tagit reda på de sanna dimensionerna som är nödvändiga för ett högkvalitativt resultat av efterföljande nitningsarbete. Du bör veta exakt tjockleken på anslutningen av de delar som måste nitas för att beräkna rätt längd på arbetsstycket, med hänsyn tagen till dess bearbetning under bolånhuvudet och låset.

Om anslutningen är komplex och olika längder av nitningsmaterial krävs, är det bättre att göra en ritning som du markerar alla platser som anger anslutningens tjocklek i den färdiga formen, och därefter fortsätter i beräkningar om längden av ämnena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt diagrammet kommer det att vara tydligt hur många ämnen som krävs för varje längd. Skär sedan arbetsstyckena från tråden med en marginal med en mejsel och en hammare.

Bild
Bild

Att göra nitar består av ett antal operationer. Först - om hur man gör en nit från en tråd med en maskin.

  1. Vi väljer ett hål på maskinen som är lämpligt i diameter och längd för det arbetsstycke vi behöver. Arbetsstycket måste ha en tillräcklig längd av den utskjutande delen, från vilken insatshuvudet ska formas.
  2. Genom att knacka med en hammare på den utskjutande delen av tråden bildar vi ett huvud. Platta först ut trådänden med slag uppifrån så att ett huvud bildas, som en spik, och sedan bearbetar vi detta huvud genom att knacka på sidorna och ge det ett sfäriskt utseende.
  3. Efter bildandet av huvudet kommer vi att korrigera resultatet med en fil, om det spelar någon roll för att strukturens utseende ska förenas.
  4. Vi tar bort arbetsstycket från hålet och bearbetar änden motsatt huvudet (rikta in med en fil eller skärpare).
Bild
Bild
Bild
Bild

När du gör en nit utan maskin utförs exakt samma åtgärder som med den, bara arbetsstycket kläms fast i någon annan enhet, till exempel i en skruvstång . Alla andra operationer utförs i samma ordning som på maskinen.

Ibland är det nödvändigt att göra nitar med platta eller försänkta huvuden. I det senare fallet kan du också använda enheten som nämns ovan.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra detta måste du borra så många hål i stången som krävs - de är gjorda djupare än längden på blindnitarna. Dessa hål bör sedan vidgas uppifrån under konen med en borr med en diameter som är något större än själva hålen (under huvudet).

Det är i dessa nyberedda hål som arbetsstycken sätts in, vars längd matchas med hålets djup plus ett litet utskott på huvudet. Det återstår bara att knacka på trådänden med en hammare och fylla den förberedda sängen för huvudet med utplattning så att den inte sticker ut ovanför maskinens yta.

Bild
Bild

Nitar med platta huvuden kan tillverkas med samma teknik som den tidigare versionen, men endast sängen för bildandet av denna del av produkten är borrad cylindrisk, inte konisk.

Det är bekvämt att göra en hemlagad nit med en liten diameter, som består av två delar - ett inteckning och ett lås - från ett par spikar . För att göra detta tas en av spikarna med en större diameter - ett hål borras i sin stång 0,1 mm mindre än diametern på den andra spiken.

Bild
Bild

Det kommer att fungera som ett framtida nitlås.

Den andra spiken, vars stav bör ha en kortare längd än låshålets djup, skärps i slutet under konen . Spikhuvudena är färdiga huvuden, bara du behöver slipa lite för utseendet. Hålet i fogen för vilken en sådan nit bereddes borras till storleken på diametern på låsdelen av fästelementet.

Bild
Bild

Rekommendationer

För en bättre och effektivare tillverkning av hemlagade nitar måste du följa några rekommendationer

  • Sfäriska huvuden på färdiga produkter är alltid lätta att förvandla till huvuden med önskad form genom slipning eller mekanisk verkan.
  • Innan du borrar ett hål i skaftet på nitlåsningsdelen är det nödvändigt att markera mitten med en kärna för korrekt installation av borren.
  • För att slipa huvuden och ändarna på produkterna kan du använda en borr genom att sätta in arbetsstyckena i verktygshållaren och vila dem mot slipmaskinen vid rotering.
  • Om en stor mängd arbete planeras för tillverkning av nitar, skulle den bästa lösningen vara att göra en enhet för detta och till och med köpa en färdig maskin. Annars kommer arbetet att ta lång tid.

Rekommenderad: