Aluminiumsvetsningstråd: Gaslös Halvautomatisk Svetstråd, Påfiltråd, Andra Typer För Aluminiumstål

Innehållsförteckning:

Video: Aluminiumsvetsningstråd: Gaslös Halvautomatisk Svetstråd, Påfiltråd, Andra Typer För Aluminiumstål

Video: Aluminiumsvetsningstråd: Gaslös Halvautomatisk Svetstråd, Påfiltråd, Andra Typer För Aluminiumstål
Video: 50cm Low Temperature Aluminum Welding Electrode Flux Core Multi-tools 10/20/30/50PCs from Aliexpress 2024, Maj
Aluminiumsvetsningstråd: Gaslös Halvautomatisk Svetstråd, Påfiltråd, Andra Typer För Aluminiumstål
Aluminiumsvetsningstråd: Gaslös Halvautomatisk Svetstråd, Påfiltråd, Andra Typer För Aluminiumstål
Anonim

Aluminiumsvetsning är en komplex teknisk process. Metall är svårt att svetsa, varför det är nödvändigt att välja förbrukningsmaterial för arbete med särskild omsorg. Från materialet i den här artikeln lär du dig hur du väljer en tråd för svetsning av aluminium, vad det är, vilka funktioner det har.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Aluminiumsvetsningstråd - liten sektion av aluminiumpåfyllningstråd, levereras i form av stavar eller i spolar . Dess vikt mäts i kilogram, den används för svetsning av aluminium, vilket bara erfarna svetsare kan göra. Denna förbrukningsvara används för svetsning på halvautomatiska maskiner.

Det finns en eldfast oxidfilm på aluminiumytan, som stör svetsning av hög kvalitet. Höglegerad svetstråd behöver ytterligare skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av detta används argonbågsvetsning för att minska de negativa effekterna som är förknippade med miljöpåverkan på grund av isolering.

Under svetsningen måste du övervaka påfyllningsmaterialet. Under manipulationen av befälhavaren behöver förbrukningsvaran skydd. Därför är det nödvändigt att använda ett specialiserat material som automatiskt matas in i svetszonen med samma hastighet. Dessutom är leveranshastigheten högre än till exempel koppar.

Aluminium är en mjuk metall med låg smältpunkt . Påfyllningsmaterialet för dess svetsning överför sina egenskaper till svetssömmen. Ju starkare den är, desto starkare är själva sömmen. I det här fallet kan det svetsade materialet vara annorlunda, så att det kan väljas för en specifik legering med aluminium (produkter från det har vanligtvis olika tillsatser som ökar dess hållfasthet).

Bild
Bild
Bild
Bild

Typiskt ändrar en sådan tråd inte dess egenskaper när temperaturen ändras. Det rostar inte, det har ett brett utbud av nomenklaturer … Detta gör det möjligt att välja fyllmaterial med önskad diameter så exakt som möjligt. Samtidigt är tråden lämplig för både manuell och automatisk svetsning.

Det har dock flera nackdelar. Till exempel bildas också en oxidfilm på den, varför den behöver förbehandling.

Bild
Bild

Underlåtenhet att göra detta kommer att påverka svetsarnas kvalitet. Det är också dåligt att ett stort sortiment komplicerar valet, när man inte vet exakt vilket material som måste svetsas.

Påfiltråden har sina huvudsakliga egenskaper från aluminium. På grund av den höga smälthastigheten är det viktigt att övervaka noggrannheten i justeringen av trådmatningshastigheten till svetsningsområdet. När du arbetar med det behövs inga höga temperaturer . Under drift ändrar tråden inte färg, vilket kan komplicera uppvärmningskontrollen. Det minskar inte den elektriska konduktiviteten hos aluminium.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Svetstråden har en diameter från 0,8 till 12,5 mm. Förutom spolar säljs det i form av spolar och buntar. Det är ofta förpackat i förseglade polyetenpåsar tillsammans med kiselgel. Diametern på den dragna sorten överstiger inte 4 mm. Pressad varierar mellan 4, 5-12, 5 mm.

Bild
Bild

De kemiska egenskaperna hos en tråd för svetsning av aluminiumstål med en halvautomatisk anordning utan gas bestäms av dess sammansättning. Baserat på detta kan flera typer av förbrukningsartiklar för svetsning särskiljas. I detta fall indikerar märkningen innehållet av aluminium eller andra tillsatser i tråden:

för arbete med rent aluminium (metall med en minsta mängd tillsatser), påfyllningstråd av samma kvalitet SV A 99 som består av nästan ren aluminium;

Bild
Bild

När det är planerat att arbeta med aluminium med en liten andel tillsatser, använd tråd av märket SV A 85T , som förutom 85% aluminium innehåller 1% titan;

Bild
Bild

i arbete med aluminium-magnesiumlegering används svetsningstråd av märket SV AMg3 som innehåller 3% magnesium;

Bild
Bild

när det är planerat att arbeta med en metall i vilken magnesium dominerar, används en specialdesignad tråd med märkning i arbetet SV AMg 63;

Bild
Bild

för metall som innehåller kisel har en svetstråd utvecklats SV AK 5 bestående av aluminium och 5% kisel;

Bild
Bild

SV AK 10 skiljer sig från den tidigare typen av förbrukningsbara trådråmaterial i en stor andel kiseltillsatser;

Bild
Bild

mängd SV 1201 designad för att fungera med aluminiumlegering innehållande koppar.

Bild
Bild

Påfiltråd för aluminiumsvetsning tillverkas med en orientering enligt 2 huvudstandarder.

GOST 14838-78 indikerar att denna produkt är avsedd för kallriktning från aluminium och dess legeringar, där den dominerar. GOST 7871-75 - standard för tråd som uteslutande används för svetsning av aluminium och dess legeringar.

Förutom aluminium / kiselkombinationer är aluminium / magnesium, mangandopade aluminiumtrådar också kommersiellt tillgängliga. I de flesta fall köps förbrukningsbara råvaror för alla ändamål för arbete. Även om mångsidigheten anses vara relativ ger den här tråden högkvalitativa svetssömmar. Det magnetiseras inte, det är en unik elektrod av en speciell typ.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av aluminiumtråd för svetsning måste vara korrekt. Kvaliteten och tillförlitligheten hos de formade svetsarna beror på detta, och dessutom stabiliteten hos deras mekaniska egenskaper. För att köpa en förbrukningsvara av hög kvalitet måste du tänka på följande parametrar:

  • sömmens draghållfasthet;
  • svetsbarhetens smidighet;
  • rostbeständighet;
  • motståndskraft mot sprickbildning.
Bild
Bild

Välj en svetstråd med hänsyn till objektet som ska svetsas. Diametern på förbrukningsvaran bör vara något mindre än metallens tjocklek … Till exempel, för plåtaluminium med en tjocklek av 2 mm, är en stång med en diameter på 2-3 mm lämplig.

Dessutom måste du veta sammansättningen av objektet som förbrukningsvaran köps för. Helst bör dess sammansättning vara identisk med metallens.

En komponent som kisel ger trådstyrkan. I andra modifieringar kan den innehålla nickel och krom. Denna förbrukningsbara råvara används inte bara inom maskinteknik, livsmedel, olja och lätt industri, utan också inom varvsindustrin. Högkvalitativ aluminiumsvetstråd är ett oumbärligt element för bågsvetsning.

Bild
Bild

Om du inte vet exakt vad som ingår i det tillgängliga materialet för svetsning är det bättre att köpa en universalfylltråd för arbete med aluminium med SV 08GA -märkning. I det här fallet är det nödvändigt att ta hänsyn till volymen av förbrukningsbara råvaror. Om en liten mängd arbete planeras, är det ingen mening att köpa stora trådspolar.

Om ett långt och liknande arbete planeras, du kan inte klara dig utan ett stort lager av material . I det här fallet är det mer lönsamt att köpa spolar som skiljer sig åt i längden på förbrukningsvaran. För att inte misstas i valet bör du vara uppmärksam på metallens smälttemperatur och själva tråden. Du måste arbeta snabbt för att inte bränna igenom metallen. Därför är det nödvändigt att det är identiskt.

Bild
Bild

Det skiljer sig främst på grund av förekomsten av föroreningar i kompositionen. Ju mer trådens och metallens sammansättning skiljer sig, desto sämre är kvaliteten på svetsen.

Hjälptillsatser i legeringars sammansättning kan få metallen att överhettas och tråden når inte det tillstånd som krävs för svetsning.

För att vara säker kan du uppmärksamma varumärket. Helst bör graden av tråd och metall som ska svetsas vara identisk . Om det inte stämmer kan det påverka svetsarnas kvalitet.

Du kan köpa trådmaterial av hög kvalitet från pålitliga tillverkare. Dessa märken inkluderar ESAB, Aisi, Redbo och Iskra.

Bild
Bild

När du väljer ett förbisedt alternativ får du inte glömma nyckelregeln. Användningen av materialet måste ske i tid … Efter att paketet har öppnats måste lagringstiden reduceras till ett minimivärde. Ju längre tråden lagras desto snabbare försämras den. Stor försiktighet bör iakttas vid förvaring av material under hög luftfuktighet.

När du köper är det värt att överväga att små spolar med lindad tråd för svetsning av aluminium inte är lämpliga för alla maskiner. Om det finns tvivel i valet av detta eller det alternativet kan du rådfråga en säljassistent.

Bild
Bild

Ännu bättre, gå till tillverkarens webbplats och fråga honom vilken typ av tråd som är lämplig för att arbeta med en specifik metall.

Nyanser av användning

Att använda en förbrukningsvara för aluminiumsvetsning är inte så lätt. Fyllmaterialet är benäget att skeva och har en hög linjär expansionskoefficient. Metallen är inte elastisk, vilket kan komplicera svetsningen. Med tanke på detta det är nödvändigt att säkerställa styvheten för att fixera objektet som ska svetsas, för vilket olika vikter kan användas.

Direkt före själva svetsprocessen utförs en förberedelse av metallen. Själva föremålet och tråden rengörs från filmen med hjälp av ett kemiskt lösningsmedel. Detta minimerar sannolikheten för kristallin sprickbildning. Förvärmning av arbetsstyckena till en temperatur på 110 grader hjälper till att förenkla arbetet och undvika sprickor.

Rekommenderad: