Flux-cored Wire: Självskärmad Med Flussmedel För En Halvautomatisk Enhet Och Dess Typer, Hur Man Lagar Den Utan Gas, Diameter Och Inställning, Märken

Innehållsförteckning:

Video: Flux-cored Wire: Självskärmad Med Flussmedel För En Halvautomatisk Enhet Och Dess Typer, Hur Man Lagar Den Utan Gas, Diameter Och Inställning, Märken

Video: Flux-cored Wire: Självskärmad Med Flussmedel För En Halvautomatisk Enhet Och Dess Typer, Hur Man Lagar Den Utan Gas, Diameter Och Inställning, Märken
Video: Learn Perfect Flux Core Welds In 10 Mins | Gasless Flux Core Welding For Beginners Tips And Tricks | 2024, April
Flux-cored Wire: Självskärmad Med Flussmedel För En Halvautomatisk Enhet Och Dess Typer, Hur Man Lagar Den Utan Gas, Diameter Och Inställning, Märken
Flux-cored Wire: Självskärmad Med Flussmedel För En Halvautomatisk Enhet Och Dess Typer, Hur Man Lagar Den Utan Gas, Diameter Och Inställning, Märken
Anonim

Förfarandet för svetsning av stålkonstruktioner med hjälp av elektroder är inte alltid bekvämt. Svårigheter att genomföra denna process observeras i ett öppet område, på en höjd.

För att undvika att sömmar av låg kvalitet bildas använder vissa hantverkare en trådtråd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Svetstråd anses vara en viktig del av de flesta moderna svetstekniker. Pulverattributet har formen av ett ihåligt metallrör, inuti vilket ett fluss är beläget eller också är det i kombination med ett metallpulver. Denna tråd används för att skapa svetsar i halvautomatisk gaslös svetsning. Tack vare det moderna utseendet på detta attribut utförs en lätt tändning av bågen, liksom en stabil förbränningsprocess.

Produktionen av flödestrådstråd är baserad på strikt överensstämmelse med GOST, därför ger dess användning ett högkvalitativt resultat. Förekomsten av en fin fraktion av järn, fosfor, krom inuti röret garanterar följande punkter:

  • stabilisering av temperaturen i badets område, liksom runt bågen, tills den blir lämplig för det använda materialet;
  • stimulering av blandning av den smälta metallen på delarna, liksom elektroden;
  • enhetlig stängning av sömmen över hela bredden från kontakt med gas;
  • säkerställa enhetlig kokning och frånvaro av stänk;
  • öka hastigheten på svetsdelar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av trådar med flödeskärnor utförs ytbeläggning på delar, liksom svetsproceduren på valfri plats, med förbehåll för tillgänglighet av specialutrustning . Med tanke på dess avsedda användning kan röret innehålla magnesit eller fluorspar. Om det är nödvändigt att bearbeta eldfast material är det värt att använda tråd, där grafit och aluminium finns, eftersom de ökar temperaturen.

Nackdelarna med denna typ av svetsmaterial är den höga kostnaden, den smala specialiseringen, komplexiteten hos svetsark som är tjockare än en och en halv millimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primära krav

Flux-kärnad (flux) svetstråd används för halvautomatisk svetsning utan gas, och den har ett rörformat utseende. Attributets inre hålighet är fylld med pollen av en speciell komposition. Basen är en polariserad metallremsa. Det sista steget med att skapa en sådan tråd är att försiktigt sträcka ut den till önskade dimensioner.

Varje typ av flödeskärnig tråd måste uppfylla följande krav:

  • smält jämnt och undvik överdriven stänk;
  • kännetecknas av stabilitet och lätthet vid förekomst av en ljusbåge;
  • slagg som uppstår under svetsprocessen måste fördelas jämnt och inte tränga in i sömmarna;
  • har en jämn söm utan förekomst av sprickor, porer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med konventionell tråd

Svetstråd är indelad i flera typer, varav den vanligaste kan kallas pulver och fast. Trots vissa skillnader används båda attributen ganska ofta . Den fasta typen av tråd har en kopparbeläggning, och den kan också användas med inerta gaser, vilket inte kan sägas om den andra typen av svetsattribut.

Dessutom är tillverkningen av flödestrådstråd en rullning av en metallremsa, rullande den med ett band med tillägg av flussmedel.

Solid tråd har en lägre kostnad, men det saknar några av fördelarna med flödeskärnor, till exempel:

  • användning för vertikal uppförsbacke;
  • arbete med galvaniserat stål och andra svårsvetsade sorter;
  • oförmågan att lägga till olika ämnen inuti tråden.
Bild
Bild

Översikt av arter

Varje svetsare bör veta att det idag finns flera grader av flödeskärnstråd som kan användas för termisk sprutning, ljusbågsmetallisering, legerat stål och många andra ändamål. Att döma av egenskaperna hos sorterna av detta svetsattribut, har varje produkt en viss diameter, märkning, material för skalet, liksom aluminium, järn eller annan fyllning.

Metallrör är uppdelade i form i runda, vid vilka kanterna är rumpkopplade, med nyckelböjningar och även flerskiktade.

Enligt användningens särdrag är pulverattribut uppdelade i sådana sorter

Bild
Bild

Gasskydd

Denna typ av tråd kräver en tillslutning över svetsbassängen. För detta ändamål används argon eller annan inert gas. Gasskärmningsattributet för svetsning används vanligtvis för svetsning av kol, låglegerat stål. Denna tråd har följande fördelar:

  • bågstabilitet;
  • lätt slagg som kommer ut till ytan;
  • brist på porositet;
  • låg sprutnivå;
  • enkelhet vid slaggavveckling.

Djup penetration är inneboende i sådana rör. Deras användning är efterfrågad när man skapar skarvar i leder och hörn, samt överlappningar vid tillverkning av konstruktioner och rör av metall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Självskyddande

Det självskyddande röret är ett bra alternativ för halvautomatisk drift i alla utrymmen, även på fältet. Detta svetsattribut kräver inte närvaro av ytterligare typer av förbrukningsmaterial . Under arbetet på badrummet märks en molnansamling från gasladdningen. Som ett resultat av användningen av självskyddande tråd appliceras ett jämnt flöde på sömmarna, medan det döljer de heta lederna med en bred remsa. Denna typ av flödestrådstråd har använts under svetsning av material under outrustade förhållanden. Med sin hjälp löds aluminiumprodukter, liksom deras legeringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pulvren som är koncentrerade i påfyllningstråden kan utföra följande funktioner:

  • legering;
  • deoxidation;
  • stabilisering av ljusbågen;
  • förenkling av bildandet av sömmarnas enhetlighet.

Beroende på pulverets sammansättning kan den självskärmade tråden vara:

  • flusspat;
  • fluoritkarbonat;
  • rutil;
  • rutilfluorit;
  • rutil ekologisk.
Bild
Bild

Funktioner för användning

Användningen av en halvautomatisk anordning under svetsning bidrar till snabb applicering av sömmar, eftersom pulvret av produkter matas utan avbrott. Eftersom en gasslang kanske inte alltid är tillgänglig för arbete, tillåter denna metod dig att svetsa metaller i en skyddsgasmiljö . Praktiskt taget alla kommer att kunna laga rätt utan gas, medan särskild uppmärksamhet bör ägnas åt ytbehandling och inställning. Vid mekaniserad svetsning är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till de aktuella parametrarna, polariteten och den korrekta utförande tekniken.

Det finns några nyanser i arbetet med denna metallanordning, som befälhavaren inte får glömma . För att framgångsrikt leda bågen och bilda en söm är det värt att förbereda en plan yta. När du arbetar med halvautomatiska enheter kan detta uppnås genom att byta kontakter i enhetens insida.

Ledningen som går till brännaren måste anslutas till jordkabeln och den motsatta tråden måste kopplas till brännaranslutningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig punkt i arbetet är installationen av rullar som helt motsvarar diametern på den använda tråden. På valsens sida finns information om diameterområdet . En rulle med rörlig typ bör inte dras åt ordentligt, eftersom tråden kännetecknas av en ihålig struktur, och denna händelse kan leda till dess deformation eller uppkomst av en blockering i kabelkanalen.

För det så att trådmatningen inte hindras måste du ta bort spetsen som sitter vid utloppet på tryckelementet . Dess lindning utförs efter att förbrukningsmaterialet har dykt upp från slutet av denna kanal. Spetsens diameter måste också anpassas till trådens storlek, eftersom ett stort hål kan göra det svårt att kontrollera ljusbågen. Ingen gas används under denna procedur, så att dra på munstycket är valfritt. För att sprayen inte ska fastna på spetsen bör den sprutas med en specialdesignad produkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid svetsning med flödeskärnat trådmaterial kommer sömmen alltid att ses över, så tekniken kommer externt att likna standardanvändningen av elektroder.

Eftersom pulverattributet för svetsning inte har mekanisk styrka och styvhet rekommenderar experter att använda en speciell mekanism, som säkerställer kontinuiteten i den automatiska matningen av elementet.

Vid svetsning sker en intensiv slaggbildning, den måste snabbt elimineras med en metallborste . Annars kan slagg komma in i arbetsområdet, vilket kommer att leda till bildandet av defekter och minskad mekanisk hållfasthet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flux-kärntråd kan vara helt tillverkad av metall eller flödesfylld och därmed uppfylla gasens uppgifter. Att använda detta svetsattribut kan resultera i en svetsare av lägre kvalitet än vanligt, men i vissa fall är det omöjligt att klara sig utan pulveradditiv.

Transport av gasflaskor är inte alltid lämpligt, så tekniker kan använda flödestrådstråd, till exempel på en höjd eller på en obekväm plats . Som praktiken visar, för hemmabruk med en liten mängd arbete, visar sig detta svetsalternativ vara dyrt. Men vid produktion, vid användning av pulverrör, kan snabb och högkvalitativ svetsning utföras även av oerfarna specialister. Det märktes också att sådan svetsning kan löna sig vid applicering av en lång söm, annars får man mycket avfall.

Rekommenderad: