Fjädrar: Nål, Snabbt Avtagbar Och Justerbar, Mått Enligt GOST, Användningsområden

Innehållsförteckning:

Video: Fjädrar: Nål, Snabbt Avtagbar Och Justerbar, Mått Enligt GOST, Användningsområden

Video: Fjädrar: Nål, Snabbt Avtagbar Och Justerbar, Mått Enligt GOST, Användningsområden
Video: Skruva fast metallplatta 2024, April
Fjädrar: Nål, Snabbt Avtagbar Och Justerbar, Mått Enligt GOST, Användningsområden
Fjädrar: Nål, Snabbt Avtagbar Och Justerbar, Mått Enligt GOST, Användningsområden
Anonim

Splintar tillverkas på fabriken av tråd med en viss typ av tvärsnitt, främst halvcirkelformade. Användning av material med cirkulärt tvärsnitt är tillåtet. Konfigurationen av den färdiga produkten beror på typen av tråd. Fästelement kan användas inom olika produktionsområden med detaljerad montering. Det enklaste är att standarden är gjord i form av en böjd tråd. På vikens plats har den en rundad formation som kallas ett öra.

Ändarna på produktens tråd är raka, den övre är något kortare än den nedre, de fäster tätt mot varandra . Sådana splintar är opålitliga, de används huvudsakligen en gång, eftersom de är gjorda av mjuk metall och inte tål cyklisk användning. Enkelt uttryckt, de går sönder. För en mer tillförlitlig fastsättning av mekanismdelar används en förbättrad version av splittstift - fjäder.

Bild
Bild

Funktion och syfte

Skillnaden mellan fjäderanordningar och andra låselement, till exempel en låsmutter, är att fästen på splintarna inte lossnar med tiden, även i närvaro av starka vibrationer. Hårdvaruprodukten har en låg kostnad och kan återanvändas. Det direkta syftet med fjädersprinten är att säkerställa en säker fastsättning av delen, liksom att fixera fixeringen.

Fästningen och låsningen av delen är snabb, enkel, enheten kan bytas ut för en ny och är bekväm att använda. Själva sprinten är ett billigt fästverktyg, vilket gör det bekvämt vid byte.

Bild
Bild

Standarden eller omsättningen (fjädrar) används för att fästa alla strukturer, till exempel anslutningslänkar . Detta element är utformat för att ge hastighet och manövrerbarhet under drift.

Bild
Bild

I vårversionen är det en signifikant skillnad från standardprovet - ytterligare fäststyrka på grund av fjäderns verkan. Splinten är en elastisk produkt för snabb installation, införande i delen för låsning, till exempel för att förhindra självlossning av muttrar och bultar: under drift och vibrationer kan du förlora delen och skada hela mekanismens process. Fästets storlek beror direkt på delens diameter . Om måtten inte matchar blir det omöjligt att fixa. Ibland måste du borra ett hål i monteringsskruven för att installera sprinten.

Bild
Bild

Olika sorter

Nålsprinten används för att ansluta och fixa löstagbara strukturer, ger snabb montering och demontering av komponentdelar. Den övre änden är gjord i ett sicksackmönster, som påminner om bokstaven R . Denna funktion gör det möjligt för den övre delen av benet att greppa delen från utsidan: den knäpps automatiskt på flera ställen samtidigt. Och den raka delen, införd i hålet, förblir fast, orörlig. Således finns det en dubbelsidig fastsättning av tappen, muttern eller bulten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produkten kan tillverkas av olika ståltyper, med eller utan korrosionsskyddande beläggning, vilket påverkar den långsiktiga användningen och priset på sprinten.

Snabbspärren med en ring (sprinten) har en fast stång som sätts in i skruvhålet . Den fästa ringen med fri rörelse kastas över fästelementets ände ovanifrån för ytterligare fixering, det är en vikplugg. Till skillnad från tidigare typer har detta fäste en stor fördel, eftersom det används många gånger. Detta är en viktig faktor vid montering och demontering av strukturer för snabbfästning. Bekvämligheten med just en sådan form, som påminner om en kontroll, är att när du tar bort sprinten, behöver du bara höja ringen och dra ut splinten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fjädersprinten är lite mer komplicerad i designen, det finns två typer: med en dubbel slinga i stället för klacken och en enda . Det dubbla vändbara ögat är fjädrande under drift, vilket ger ytterligare tillförlitlighet och manövrerbarhet i fästdelar. Den övre änden är gjord i ett sicksackmönster.

Den raka delen sätts in i hålet, det finns en dubbelsidig fastsättning av tappen, muttern eller bulten.

Bild
Bild

Standarder

Enligt GOST nr. 397-79 är typerna av sprintar delade i undergrupper med nummer

  • DIN 11024 - fjäder (nål), diameter från 2,0 till 8,0 mm, längd från 50 till 110 mm, håldiameter från 2,5 till 9,0 mm.
  • DIN 11023 - snabbt avtagbar med en ring, nedsänkningsstångens diameter är från 4,5 mm till 11 mm, längden är från 32 till 40 mm, ringens diameter är 41 mm, nedsänkningslängden i fästelementet är 37 mm.

Olika metaller kan användas vid tillverkning av splittstift, det mest pålitliga är härdat stål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Den enkla utformningen av fjädrarna gör att de kan användas i många branscher. De används inom luftfart, maskinteknik och skeppsbyggnad. På grund av deras höga tillförlitlighet och okomplicerade design används splintar överallt . Till exempel vid anslutning av spaksystem vid tillverkning av remmar för lyftmekanismer. Dock bör sidopåverkan på sprinten inte vara hög: dess struktur är opålitlig. För detta används stålpinnar, eftersom de tål höga mekaniska belastningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till skillnad från anslutning av gängade delar, är sprintar en mer rationell lösning, de fungerar till och med som ett fästelement för gängade, förutsatt att det finns ett hål för sprinten. Du kan använda fästena även i hantverk hemma. Vissa föreningar vid tillverkning av leksaker tillverkas med deras användning.

Rekommenderad: