Fjäderkabel: Funktioner Av Tråd Av Rostfritt Stål För Tillverkning Av Fjädrar. Vad är Den Gjord Av Och Var Används Den?

Innehållsförteckning:

Video: Fjäderkabel: Funktioner Av Tråd Av Rostfritt Stål För Tillverkning Av Fjädrar. Vad är Den Gjord Av Och Var Används Den?

Video: Fjäderkabel: Funktioner Av Tråd Av Rostfritt Stål För Tillverkning Av Fjädrar. Vad är Den Gjord Av Och Var Används Den?
Video: Vindspel från Webboden.se (VIN002) 2024, April
Fjäderkabel: Funktioner Av Tråd Av Rostfritt Stål För Tillverkning Av Fjädrar. Vad är Den Gjord Av Och Var Används Den?
Fjäderkabel: Funktioner Av Tråd Av Rostfritt Stål För Tillverkning Av Fjädrar. Vad är Den Gjord Av Och Var Används Den?
Anonim

Fjäderkabel (PP) är en höghållfast metalllegeringsprodukt. Den används för att frigöra kompression, vridning, förlängningsfjädrar; olika typer av krokar, axlar, hårnålar, pianosträngar och andra delar med fjäderegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och krav

Den mest efterfrågade diametern är 6-8 millimeter. För tillverkning av fjädertråd används ståltrådsstång. Tekniska krav fastställs i enlighet med GOST 14963-78 eller GOST 9389-75 . Ibland är avvikelser från normerna för fjäderkabelns krav tillåtna. Till exempel, på begäran av kunden, kan mängden mangan i kompositionen ändras, men bara om krom och nickel inte användes vid tillverkningen.

För att undvika partiell eller fullständig förstörelse av färdiga produkter, föreskriver GOST en perfekt trådbana utan några defekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under drift kommer belastningen att skapas på platser som inte är resistenta mot brister. Därför testas alla råvaror före tillverkning av fjädrar.

Fjäderbladets styrka beror direkt på diametern, styrkan på den lilla diametern är mycket högre . Till exempel är tvärsnittsstorleken 0, 2-1 millimeter nästan dubbelt så stark som tråd med ett tvärsnitt på 8 millimeter. Frigöringsformen för den färdiga fjäderkabeln kan vara i form av spolar, spolar (tillåten vikt 80-120 kilo) och spolar (500-800 kilo).

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktion

Enligt de fastställda reglerna för GOST skapas tråden genom att täcka eller dra inledande ämnen genom hål ordnade i ordning på minskande sektionsdiameter. För att öka draghållfastheten utförs termisk härdning i slutet . Vid ritning installeras en speciell form för kalibrering - en munstycke - vid maskinens sista utgångshål. Det installeras i det fall materialet måste vara redan kalibrerat och inte ha defekter på ytan.

Bild
Bild

De viktigaste egenskaperna hos råmaterial för tillverkning av tråd är materialets elasticitet och flytbarhet. Ökningar i elasticitet uppnås genom att släcka legeringen i olja, vars temperatur kan vara 820-870 C.

Därefter tempereras tråden vid en temperatur av 400-480 C. Hårdheten på banan är 35-45 enheter (från 1300 till 1600 kg per 1 kvadratmillimeter av planet). För att förbättra tekniska egenskaper som spänningsdämpning används kolstål eller höglegerat stål. Vanligtvis tillverkar tillverkarna det av legeringskvaliteter - 50HFA, 50HGFA, 55HGR, 55S2, 60S2, 60S2A, 60S2N2A, 65G, 70SZA, U12A, 70G.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Genom kemisk sammansättning är ståltråden uppdelad i kol och legering. De förstnämnda är indelade i kolhaltiga med en kolhalt på upp till 0,25%, medelkolhaltiga med en kolhalt på 0,25 till 0,6%och kolhaltiga med en kolhalt på 0,6 till 2,0%. En separat variant är rostfritt stål eller korrosionsbeständigt . Sådana egenskaper uppnås genom att lägga till sammansättningen av legeringskomponenter-nickel (9-12%) och krom (13-27%). Beroende på utgångsmaterialet kan trådens slutresultat vara mörkt eller blekt, mjukt eller hårt.

Bild
Bild

Det bör noteras en sådan sort som ståltråd med minne - titan och neodym i kompositionen ger det ovanliga egenskaper.

Om produkten rätas ut och efter en stund upphettas i eld kommer tråden att återgå till sin ursprungliga form. Enligt dess mekaniska egenskaper är fjäderkabeln indelad i:

  • klasser - 1, 2, 2A och 3;
  • märken - A, B, C;
  • motståndskraft mot belastningar - högt belastade och tungt belastade;
  • applikation för belastningar - kompression, böjning, spänning och vridning;
  • storleken på sektionsdiametern - rund och oval, fyrkantig och rektangulär, sexkantig och trapetsformad är också möjlig;
  • styvhetstyp - variabel styvhet och konstant styvhet.
Bild
Bild

När det gäller tillverkningsnoggrannhet kan tråden ha ökad noggrannhet - den används vid tillverkning och montering av komplexa mekanismer, normal noggrannhet - den används vid tillverkning och montering av mindre komplexa mekanismer.

Var tillämpas det?

Produktionen av fjädrar är antingen kall eller varm. För kalllindning används speciella fjädrande maskiner och maskiner. Tråden måste vara av kolstål eftersom den sista delen inte kommer att härdas. I Ryssland används den kalla metoden oftare, eftersom den inte är så dyr och dyr.

Bild
Bild

Kalllindningsutrustningen är utrustad med två huvudaxlar, en reglerar spänningen och den andra ställer in lindningens riktning.

Metodbeskrivning

  1. Fjäderkabeln är förberedd för arbete och kontrolleras för defekter.
  2. Trådbanan gängas genom fästet i bromsoket och änden fästs med en klämma på ramen.
  3. Den övre axeln justerar spänningen.
  4. Upptagningsvalsen är påslagen (dess hastighet beror på tråddiametern).
  5. Banan skärs när det erforderliga antalet varv har uppnåtts.
  6. Det sista steget är mekanisk och värmebehandling av den färdiga delen.
Bild
Bild

Den heta metoden kan endast producera delar med en tvärsnittsdiameter på 1 centimeter. Under lindningen sker snabb och enhetlig uppvärmning. Processen är följande.

  1. Ett trådark, uppvärmt glödhet, skjuts genom hållaren och ändarna fästs med klämmor.
  2. Den övre rullen sätter spänningen.
  3. Rotationshastigheten regleras (allt beror också på diametern), maskinen är påslagen.
  4. Efter att arbetsstycket har tagits bort.
  5. Därefter kommer termisk släckning - kylning i en oljelösning.
  6. Mekanisk behandling av den färdiga delen och applicering av en korrosionsskyddande förening.
Bild
Bild

Under varmlindningsmetoden ges inte fjädern i bitar om den önskade storleken redan har uppnåtts, det vill säga lindningen sker över banans hela längd. Därefter skärs den i bitar av önskad längd. I denna metod behövs den sista värmebehandlingen för att lindra inre spänning från delen . Det rekommenderas att arbeta med en oljelösning snarare än vatten, så att sprickor inte utvecklas på stålet under kylning.

Rekommenderad: