Stickningstråd (31 Bilder): Svart Och Vit Tråd För Förstärkning. Glödgad Ståltråd 2-3 Mm Och 5-6 Mm, Andra Storlekar, GOST Och Förbrukningshastigheter

Innehållsförteckning:

Video: Stickningstråd (31 Bilder): Svart Och Vit Tråd För Förstärkning. Glödgad Ståltråd 2-3 Mm Och 5-6 Mm, Andra Storlekar, GOST Och Förbrukningshastigheter

Video: Stickningstråd (31 Bilder): Svart Och Vit Tråd För Förstärkning. Glödgad Ståltråd 2-3 Mm Och 5-6 Mm, Andra Storlekar, GOST Och Förbrukningshastigheter
Video: luffarslöjd - spindel 2024, April
Stickningstråd (31 Bilder): Svart Och Vit Tråd För Förstärkning. Glödgad Ståltråd 2-3 Mm Och 5-6 Mm, Andra Storlekar, GOST Och Förbrukningshastigheter
Stickningstråd (31 Bilder): Svart Och Vit Tråd För Förstärkning. Glödgad Ståltråd 2-3 Mm Och 5-6 Mm, Andra Storlekar, GOST Och Förbrukningshastigheter
Anonim

Vid första anblicken kan stickningstråd verka som ett obetydligt byggmaterial, men det ska inte underskattas. Denna produkt är en oumbärlig komponent som används i stor utsträckning för konstruktion av starka armerade betongkonstruktioner, för att säkra laster under deras transport, för att göra murade nät och göra en grundram. Användningen av stickstråd gör att du kan utföra vissa typer av arbete, vilket minskar kostnaden för deras slutliga kostnad.

Till exempel, om en byggnadsram av armering är bunden med tråd, kommer det att kosta flera gånger billigare än om den måste fästas med elektrisk svetsning … Tjocka och starka feta rep vävs av stickningstråd, det välkända nätet görs till alla och används också vid tillverkning av taggtråd. Stickstång av stål är en oersättlig komponent som används inom olika industriområden och den nationella ekonomin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och var används det?

Stickningstråd tillhör en bred grupp byggmaterial av lågkolstål, där kol i kombination med stål inte innehåller mer än 0,25%. Stålbitar i smält form utsätts för ritmetoden, drar dem genom ett tunt hål och applicerar högt tryck för detta - så här erhålls slutprodukten, kallad trådstång. För att göra tråden stark och ge den dess grundläggande egenskaper, värms metallen upp till en viss temperaturnivå och utsätts för högtrycksbehandling, varefter materialet genomgår en långsam kylningsprocess. Denna teknik kallas glödgning - kristallgitteret i metallen förändras under tryck, och sedan återhämtar den sig långsamt och minskar därigenom spänningsprocessen inuti materialstrukturen.

Bild
Bild

Användningen av stickat stålmaterial är mest efterfrågad inom byggbranschen . Med hjälp av detta material kan du sticka armeringsstavar i stål, skapa ramar av dem, utföra golvbeläggning, mellangolv. Stickningstråd är ett starkt, men samtidigt elastiskt element för fastsättning. Till skillnad från svetsfästen försämrar tråden inte metallens egenskaper på uppvärmningsstället, och den behöver inte värmas upp själv. Detta material motstår olika multipla deformationsbelastningar och böjningar.

Dessutom är belagd stickstråd pålitligt skyddad mot metallkorrosion, vilket bara förstärker dess positiva konsumentegenskaper.

Bild
Bild

Generella egenskaper

I enlighet med kraven i GOST är sticktråden tillverkad av glödgat stål med en låg andel kolhalt, på grund av vilken den har seghet och mjuk böjning. Tråden kan vara vit, med stålglans, vilket ger den en zinkbeläggning och svart, utan ytterligare beläggning. GOST reglerar också trådens tvärsnitt, som väljs för ramförstärkning på ett visst sätt.

Till exempel, förstärkningens diameter är 14 mm, vilket innebär att en tråd med en diameter på 1,4 mm behövs för att fästa dessa stavar, och en tråddiameter på 1,6 mm är lämplig för förstärkning med en diameter på 16 mm . Den trådsträng som tillverkas av tillverkaren måste ha ett kvalitetscertifikat som innehåller materialets fysikalisk -kemiska egenskaper, produktens diameter, batchnummer och dess vikt i kg, beläggningen och tillverkningsdatum. Genom att känna till dessa parametrar kan du beräkna vikten av 1 meter stickningstråd.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett material för att sticka armering bör du veta att diametrar från 0,3 till 0,8 mm inte används för dessa ändamål - en sådan tråd används för att väva ett kedjelänk eller används för andra ändamål. Diameterstorleken från 1 till 1, 2 mm används ofta när man arbetar inom sektorn för byggnader med låga bostäder . Och för konstruktion av kraftfulla förstärkta ramar tar de tråd med en diameter på 1, 8 till 2 mm. Vid bindning av ramen används tråd oftast efter värmebehandling, till skillnad från den vanliga, är den mer motståndskraftig mot korrosion och mindre känslig för töjning, vilket innebär att det gör det möjligt att bygga en verkligt pålitlig och hållbar ram.

Diametrarna på galvaniserad stickningstråd skiljer sig från deras obestrukna motsvarigheter . Galvaniserad tråd tillverkas i storlekar från 0,2 till 6 mm. Tråd utan galvaniserat lager kan vara från 0,16 till 10 mm. Vid tillverkning av tråd tillåts avvikelser med den angivna diametern med 0,2 mm. När det gäller galvaniserade produkter kan deras tvärsnitt bli ovala efter bearbetning, men avvikelsen från diametern som anges av standarden kan inte överstiga 0,1 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

På fabriken är tråden packad i spolar, deras lindning är från 20 till 250-300 kg . Ibland lindas tråden på speciella spolar, och sedan går den på partihandel från 500 kg till 1,5 ton. Det är karakteristiskt att vid lindning av tråden i enlighet med GOST går det som en solid tråd, medan det är tillåtet att linda upp till 3 segment på en spole.

Den mest populära tråden för armering anses vara BP -kvalitén, som har korrugeringar på väggarna, vilket ökar vidhäftningsstyrkan med armeringsjärn och egna svängar.

1 meter BP -tråd innehåller olika vikter:

  • diameter 6 mm - 230 g.;
  • diameter 4 mm - 100 g.;
  • diameter 3 mm - 60 g.;
  • diameter 2 mm - 25 g.;
  • diameter 1 mm - 12 gr.

BP -graden är inte tillgänglig med en diameter på 5 mm.

Bild
Bild

Översikt av arter

För olika ändamål relaterade inte bara till konstruktion, används stålstickningstråd enligt dess nomenklatur. Glödgad tråd anses vara mer seg och hållbar. När du väljer ett material för vissa typer av arbete bör trådens egenskaper beaktas.

Bild
Bild

vit och svart

Baserat på typen av termisk härdning är stickningstråden uppdelad i obehandlad och en som har genomgått en speciell högtemperaturglödgningscykel. Värmebehandlad tråd i sin nomenklaturmärkning har en indikation i form av bokstaven "O ". Glödgad tråd är alltid mjuk, med en silverfärgad glans, men trots sin smidighet har den en ganska hög hållfasthet mot mekaniska och brytande laster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glödgning för stickningstråd är uppdelad i 2 alternativ - ljus och mörk

  • Ljus alternativet att glödja ståltrådsstång utförs i speciella ugnar med installationer i form av en klocka, där istället för syre används en skyddande gasblandning, som förhindrar bildandet av en oxidfilm på metallen. Därför visar sig en sådan tråd vid utgången vara ljus och blank, men det kostar också mer än en mörk analog.
  • Mörk glödgning av ståltrådstav utförs under påverkan av syremolekyler, vilket resulterar i att en oxidfilm och skala bildas på metallen, vilket skapar en mörk färg på materialet. Skalan på tråden påverkar inte dess fysikalisk -kemiska egenskaper, men när man arbetar med sådant material blir händerna mycket smutsiga, därför är trådens pris lägre. Använd endast skyddshandskar när du arbetar med svart tråd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Glödgad tråd kan i sin tur täckas med ett zinkskikt eller produceras utan en sådan beläggning, och även vissa typer av tråd kan beläggas med en skyddande korrosionsskyddande polymerförening. Ljusglödgad tråd har bokstaven "C" i nomenklaturen, och mörk glödgad tråd är markerad med bokstaven "CH".

Bild
Bild
Bild
Bild

Normal och hög hållfasthet

Den viktigaste egenskapen hos ståltrådsstången är dess styrka. I denna kategori finns det två grupper - vanlig och höghållfast. Dessa hållfasthetskategorier skiljer sig från varandra genom att en lågkolhaltig stålkomposition används för vanlig tråd, och speciella legeringskomponenter läggs till legeringen för höghållfasta produkter. I nomenklaturen är produktens styrka markerad med bokstaven "B ".

Normal hållfasthetstråd kommer att märkas "B-1", och höghållfast tråd kommer att märkas "B-2 ". Om det är nödvändigt att montera en byggnadsram från förspänningsarmeringsstänger, används en produkt märkt "B-2" för detta ändamål, och vid installation från armering utan förspänning används materialet "B-1".

Bild
Bild
Bild
Bild

1 och 2 grupper

Stickmaterialet måste vara slitstarkt, baserat på detta är produkterna indelade i 1 och 2 grupper. Bedömningen baseras på metallens motståndskraft mot förlängning under sträckning. Det är känt att glödgad trådstång kan visa sträckning från utgångsläget med 13-18%, och produkter som inte har glödgats kan sträckas med 16-20%.

Under brytbelastning har stål motstånd, det ändras beroende på trådens diameter . Till exempel, för en produkt utan glödgning med en diameter på 8 mm, kommer draghållfasthetsindikatorn att vara 400-800 N / mm2, och med en diameter på 1 mm kommer indikatorn redan att vara 600-1300 N / mm2. Om diametern är mindre än 1 mm är draghållfastheten lika med 700-1400 N / mm2.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med eller utan speciell beläggning

Ståltråd kan vara med ett skyddande zinkskikt eller det kan tillverkas utan beläggning. Belagd tråd är uppdelad i 2 typer, och skillnaden mellan dem ligger i tjockleken på zinkskiktet. Ett tunt galvaniserat lager är markerat som "1C", och en tjockare beläggning har beteckningen "2C ". Båda typerna av beläggning indikerar att materialet har ett rostskydd. Ibland produceras stickmaterial också med en beläggning av en legering av koppar och nickel, det är märkt som "MNZHKT". Kostnaden för en sådan produkt är mycket hög, därför används den inte för konstruktion, även om den har höga korrosionsskyddande egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur beräknar man kostnaden?

Beräkning av mängden armeringstråd hjälper till att förstå hur mycket material som måste köpas för att slutföra arbetet och hur mycket det kommer att kosta. För bulkinköp anges vanligtvis materialkostnaden per ton, även om den maximala vikten för en spole med trådstång är 1500 kg.

Normen för stickningstråd, som kommer att krävas för att utföra en viss uppsättning arbeten, beräknas utifrån ramförstärkningens tjocklek och antalet nodalfogar i strukturen. Vanligtvis, när du förenar två stavar, måste du använda en bit stickmaterial, vars längd är minst 25 cm, och om du behöver ansluta 2 stavar kommer förbrukningshastigheten att vara 50 cm per 1 dockningsnod.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förenkla räkningsuppgiften kan du förfina antalet dockningspunkter och multiplicera det resulterande talet med 0,5 . Det rekommenderas att öka det färdiga resultatet med ungefär två gånger (ibland är det tillräckligt och en och en halv gång) för att få en marginal vid oförutsedda situationer. Förbrukningen av stickmaterial är annorlunda, det kan bestämmas empiriskt med fokus på metoden för att utföra stickteknik. För att mer exakt beräkna trådförbrukningen per 1 cu. m förstärkning måste du ha ett diagram över placeringen av dockningsnoderna. Denna beräkningsmetod är ganska komplicerad, men att döma av de standarder som utvecklats av mästarna i praktiken tror man att minst 20 kg tråd behövs för 1 ton stavar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett illustrativt exempel, överväg följande situation: det krävs att bygga en tejptyp av fundament med dimensioner på 6x7 m, som kommer att ha 2 förstärkta remmar som innehåller 3 stavar i varje. Alla leder i horisontell och vertikal riktning måste utföras i steg om 30 cm.

Först och främst beräknar vi omkretsen av den framtida grundramen, för detta multiplicerar vi dess sidor: 6x7 m, som ett resultat får vi 42 m . Låt oss sedan beräkna hur många dockningsnoder det kommer att finnas vid förstärkningens skärningspunkter, kom ihåg att steget är 30 cm. För att göra detta, dela 42 med 0, 3 och få 140 skärningspunkter som resultat. På var och en av hopparna kommer 3 stavar att dockas, vilket innebär att dessa är 6 dockningsnoder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu multiplicerar vi 140 med 6, som ett resultat får vi 840 fogar på stavarna. Nästa steg är att beräkna hur mycket stickmaterial som krävs för att ansluta dessa 840 punkter . För att göra detta, multiplicera 840 med 0,5, som ett resultat får vi 420 m. För att undvika materialbrist måste det färdiga resultatet ökas med 1,5 gånger. Vi multiplicerar 420 med 1, 5 och vi får 630 meter - detta kommer att vara en indikator på förbrukningen av stickstråd som är nödvändig för att utföra ramarbete och göra en grund som mäter 6x7 m.

Rekommenderad: