Svetstråd: För Svetsning Av Järnmetaller Och Andra Material, Kopparpläterade I Spolar På 1-2 Mm Och Andra Typer, GOST Och Tillverkare

Innehållsförteckning:

Video: Svetstråd: För Svetsning Av Järnmetaller Och Andra Material, Kopparpläterade I Spolar På 1-2 Mm Och Andra Typer, GOST Och Tillverkare

Video: Svetstråd: För Svetsning Av Järnmetaller Och Andra Material, Kopparpläterade I Spolar På 1-2 Mm Och Andra Typer, GOST Och Tillverkare
Video: Welding of different metals (Ferrous metals welding, Non ferrous metal welding, Alloys welding) 2024, April
Svetstråd: För Svetsning Av Järnmetaller Och Andra Material, Kopparpläterade I Spolar På 1-2 Mm Och Andra Typer, GOST Och Tillverkare
Svetstråd: För Svetsning Av Järnmetaller Och Andra Material, Kopparpläterade I Spolar På 1-2 Mm Och Andra Typer, GOST Och Tillverkare
Anonim

Svetsarbeten kan vara både automatiska och halvautomatiska och kan utföras med olika material. För att resultatet av processen ska bli framgångsrikt är det vettigt att använda en speciell svetstråd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

En påfyllningstråd är en metalltråd, vanligtvis lindad på en spole. Definitionen av detta element indikerar att det främst bidrar till skapandet av starkare sömmar, fria från porer och ojämnheter . Användningen av glödtråd säkerställer produktion med en minimal mängd skrot, samt med en låg nivå av slaggbildning.

Enheten är fixerad i mataren, varefter tråden levereras till svetsområdet antingen i automatiskt eller halvautomatiskt läge . I princip kan den också matas manuellt genom att helt enkelt rulla ut spolen.

Kraven på fyllmaterialet är inte bara relaterade till kvalitet, utan även lämpligheten hos de delar som ska bearbetas.

Bild
Bild

Översikt av arter

Klassificeringen av svetstråd utförs beroende på egenskaper, egenskaper och uppgifter som ska utföras.

Enligt överenskommelse

Förutom trådar för allmänt bruk finns det också sorter för speciella svetsförhållanden. Som ett alternativ, metalltråden kan utformas för ett förfarande med en forcerad svetsbildning, för arbete under vatten eller med användning av badteknik . I dessa fall måste tråden ha antingen en speciell beläggning eller en speciell kemisk sammansättning.

Bild
Bild

Efter struktur

Enligt trådens struktur är det vanligt att skilja på fasta, pulveriska och aktiverade sorter. Massiv tråd ser ut som en kalibrerad kärna fixerad på spolar eller kassetter . Att lägga i rader i spolar är också möjligt. Ibland är stavar och remsor ett alternativ till sådan tråd. Denna typ används för automatisk och halvautomatisk svetsning.

Flux -kärntråd ser ut som ett ihåligt rör fyllt med flöde . Tvärtom ska den inte användas på halvautomatiska maskiner, eftersom tråddragningen visar sig vara svår. Dessutom bör rullarnas verkan inte omvandla det runda röret till ett ovalt. Den aktiverade filmen är också en kalibrerad kärna, men med tillägg av komponenter som används för trådar med flödeskärnor. Det kan till exempel visa sig vara ett tunt lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter yttyp

Svetsfilmen kan vara kopparpläterad och icke-kopparpläterad. Kopparbelagda filament förbättrar bågstabiliteten . Detta händer eftersom egenskaperna hos koppar bidrar till en bättre strömförsörjning till svetszonen. Dessutom minskar matningsmotståndet. Icke-kopparpläterad tråd är billigare, vilket är dess största fördel.

Den obelagda tråden kan dock ha en polerad yta, vilket gör den till en slags mellanliggande länk mellan de två huvudvarianterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter sammansättning

Det är viktigt att trådens kemiska sammansättning matchar sammansättningen av de material som ska bearbetas. därför I denna klassificering finns det ett stort antal typer av fyllnadsfilament: stål, brons, titan eller till och med legerat, bestående av flera element.

Bild
Bild

Med antalet legeringselement

Återigen, beroende på mängden legeringselement, kan svetstråden vara:

  • låglegerad - mindre än 2,5%;
  • mediumlegerad - från 2,5% till 10%;
  • höglegerad - mer än 10%.

Ju mer legerade element som finns i kompositionen, desto bättre är trådens egenskaper. Värmebeständighet, korrosionsbeständighet och andra indikatorer förbättras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter diameter

Trådens diameter väljs beroende på tjockleken på elementen som ska svetsas. Ju mindre tjocklek, desto mindre bör diametern vara. Beroende på diametern bestäms också parametern för svetsströmens storlek . Således, med denna indikator mindre än 200 ampere, är det nödvändigt att förbereda en svetstråd med en diameter på 0, 6, 0, 8 eller 1 millimeter. För en ström som inte går utöver gränserna för 200-350 ampere är en tråd med en diameter på 1 eller 1, 2 millimeter lämplig. För strömmar från 400 till 500 ampere krävs diametrar lika med 1, 2 och 1,6 millimeter.

Det finns också en regel att en diameter på 0,3 till 1,6 millimeter är lämplig för en delvis automatisk process som utförs i en skyddande miljö . Diametrar från 1, 6 och upp till 12 millimeter är lämpliga för att skapa en svetselektrod. Om tråddiametern är 2, 3, 4, 5 eller 6 mm kan fyllmedlet användas för flödesarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning

Märkningen av svetstråden bestäms beroende på kvaliteten på det material som kräver svetsning, liksom på arbetsförhållandena. Den är utsedd i enlighet med GOST och TU. För det för att förstå hur avkodningen utförs kan du överväga ett exempel på trådmärket Sv-06X19N9T , som ofta används vid elektrisk svetsning, och därför är mycket populär. Bokstavskombinationen "Sv" indikerar att metalltråden endast är avsedd för svetsning.

Bokstäverna följs av ett nummer som anger kolhalten. Siffrorna "06" indikerar att kolhalten är 0,06% av fyllmaterialets totala vikt. Vidare kan du se vilka material som ingår i tråden och i vilken mängd. I detta fall är det "X19" - 19% krom, "H9" - 9% nickel och "T" - titan. Eftersom det inte finns någon siffra bredvid titanbeteckningen betyder det att dess mängd är mindre än 1%.

Bild
Bild

Populära tillverkare

Mer än 70 märken av påfiltråd tillverkas i Ryssland. Bars varumärkesprodukter tillverkas av Barsweld, som har varit verksamt sedan 2008. Sortimentet omfattar rostfria, koppar-, flödeskärniga, kopparpläterade och aluminiumtrådar. Fyllmaterialet tillverkas med innovativ teknik. En annan rysk tillverkare av metallgängor är InterPro LLC. Produktionen sker på italiensk utrustning med speciella importerade smörjmedel.

Svetstråd kan också tillverkas på ryska företag:

  • LLC SvarStroyMontazh;
  • Sudislavl svetsmaterial anläggning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kinesiska företag är brett representerade på marknaden för fyllmedel. Deras främsta fördel är kombinationen av genomsnittspriser och bra kvalitet. Till exempel pratar vi om det kinesiska företaget Farina, som tillverkar trådar för arbete med kol och låglegerat stål. Andra kinesiska tillverkare inkluderar:

  • Deka;
  • Bizon;
  • AlfaMag;
  • Yichen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Vid valet av fyllmaterial är det nödvändigt att ta hänsyn till två grundläggande regler. Som redan nämnts är det viktigt att trådens sammansättning är så lik som möjligt sammansättningen av de delar som ska svetsas. Till exempel för järnmetaller och kopparlegeringar kommer olika variationer att användas. Det rekommenderas att se till att kompositionen om möjligt är fri från svavel och fosfor, samt rost, färg och eventuell kontaminering.

Den andra regeln är relaterad till smältpunkten: för fyllmaterialet bör det vara något lägre än för de bearbetade produkterna . Om trådens smältpunkt visar sig vara högre, brinner delarna ut. Det är också värt att se till att tråden sträcker sig jämnt och kommer att kunna fylla sömmen helt. Fyllmedlets diameter ska motsvara tjockleken på metallen som ska svetsas.

Förresten måste trådmaterialet matcha fodermaterialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningstips

Förvaring av påfyllningstråden kan inte ske under hög luftfuktighet. Påfyllningsmaterialet i originalförpackningen kan förvaras vid temperaturer mellan 17 och 27 grader, med en luftfuktighet på 60% . Om temperaturområdet stiger till 27-37 grader, sjunker tvärtom den maximala relativa luftfuktigheten till 50%. Uppackade garner kan användas i en verkstad i 14 dagar. Tråden måste dock skyddas mot smuts, damm och oljeprodukter. Om svetsningen avbryts i mer än 8 timmar måste kassetterna och rullarna skyddas med en plastpåse.

Dessutom kräver användning av fyllnadsmaterial en preliminär beräkning av förbrukningshastigheten. Det är mest praktiskt att planera trådförbrukningen per meter av anslutningen som ska fyllas. Detta görs enligt formeln N = G * K, där:

  • N är normen;
  • G är massan av ytbeläggningen på den färdiga sömmen, en meter lång;
  • K är korrektionsfaktorn, som bestäms beroende på massan av det deponerade materialet till den metallförbrukning som krävs för svetsning.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att beräkna G måste du multiplicera F, y och L:

  • F - betyder anslutningens tvärsnittsarea per kvadratmeter;
  • y - är ansvarig för densiteten av materialet som används för att göra tråden;
  • i stället för L används siffran 1, eftersom förbrukningshastigheten beräknas per 1 meter.

Efter beräkning av N måste indikatorn multipliceras med K:

  • för bottensvetsning är K lika med 1;
  • med vertikal - 1, 1;
  • med delvis vertikal - 1,05;
  • med tak - 1, 2.
Bild
Bild

Det är värt att nämna, utan att vilja utföra beräkningar enligt formeln, på Internet kan du hitta en speciell kalkylator för förbrukning av svetsmaterial. Trådmataren består vanligtvis av en elmotor, en växellåda och ett system för matnings- och tryckvalsar . Du kan göra det själv eller köpa en färdig enhet. Denna mekanism är ansvarig för att transportera fyllmedlet till svetszonen.

Det bör också noteras att tråden för gassvetsning med acetylen måste vara fri från rost eller olja . Smältpunkten måste antingen vara lika med eller lägre än smältpunkten för materialet som ska bearbetas.

Om det är omöjligt att hitta en svetstråd med en lämplig komposition kan den i vissa fall ersättas med materialremsor av samma kvalitet som materialet som bearbetas. Kraven på metalltråd för koldioxid svetsning är liknande.

Rekommenderad: