Trådräkning: Maskinval, Andra Manuella Hemutjämningsanordningar För Ståltråd

Innehållsförteckning:

Video: Trådräkning: Maskinval, Andra Manuella Hemutjämningsanordningar För Ståltråd

Video: Trådräkning: Maskinval, Andra Manuella Hemutjämningsanordningar För Ståltråd
Video: Så gör du en ränndal som leder regnvattnet från huset 2024, April
Trådräkning: Maskinval, Andra Manuella Hemutjämningsanordningar För Ståltråd
Trådräkning: Maskinval, Andra Manuella Hemutjämningsanordningar För Ståltråd
Anonim

Ibland, när du arbetar i verkstäder eller för hushållsändamål, krävs bitar av platt tråd. I denna situation uppstår frågan om hur du ska räta ut tråden, för när den tillverkas i fabriker packas den i rundade vikar - den här formen är ergonomisk, det underlättar lagring och vidare transport. För att räta ut stål-, koppar- eller aluminiumtråd bör du anstränga dig och använda enkla verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Industriella metoder

Under produktionsförhållanden används rätnings- och skärmaskiner som trådrätare av alla slag. Själva processen bygger på två grundläggande tekniker.

Det första antar distribution genom att rulla genom ett block med 5-6 par rullar placerade stegvis i olika plan så att varje efterföljande är vinkelrätt mot det föregående.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra metoden är baserad på uträtning genom att dra genom en speciell form.

I de flesta fall tillhandahåller sådana tekniker en specialanordning som tillåter automatisk avlindning av stavar från spolar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om funktionerna i tekniken innebär användning av legerade stålstänger eller elastiska trådtyper, då förvärmning av stålmaterialet kommer att krävas med hjälp av högfrekventa induktionsvärmare eller specialiserade gasbrännare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur rättar man utan maskin?

Hemma rätas tråden ut för jordning, blixtskydd och lite annat arbete. Det är osannolikt att du i vardagen kan hitta en rullmaskin av hög kvalitet som kan rikta in tråd med en tvärsnittsdiameter på mer än 2 mm-det är dyrt, och själva processen är ganska mödosam. Köpet av specialutrustning är inte heller meningsfullt om behovet av att varva ner baren är av engångskaraktär. Därför kan du använda nodalspänningsmetoden för att räta ut en metalltråd från en spole eller spole. För detta ändamål bör en viss sekvens av åtgärder utföras.

Bild
Bild

Ena änden av stången är stadigt fixerad till något skrymmande, tungt och fast. Till exempel lindas de runt en kraftstolpe eller ett starkt träd, vars stammdiameter är minst 25 cm.

Därefter rullas tråden upp längs marken för hand och sträcker sig så mycket som möjligt medan du gör det. I den andra änden av tråden som avrundas på detta sätt bildas en slinga och fixeras i en enhet som kan dras med stor ansträngning - det vill säga den här enheten måste flytta ett visst avstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Själva uträtningsprocessen går ut på att långsamt sträcka ett metallstycke med maximal ansträngning tills dess form har formen av en idealisk sträng.

För att fixa den resulterande rätlinjiga formen, Tråden måste stå i detta spända tillstånd under en kort period - från 10 minuter till en halvtimme.

För sådant arbete kan du använda en mängd olika enheter - det beror direkt på parametrarna för stapelns tvärsnitt. Så för en produkt med en diameter på mindre än 2 mm kommer det att finnas mer än tillräckligt med stålskrot, liksom de kombinerade fysiska ansträngningarna från ett par starka män. Och även i det här fallet kan du använda en mekanisk vinsch. Men stavar med en diameter på 5 mm och högre kommer att kräva mycket mer betydande ansträngningar - för det använder de den dynamiska kraften hos en traktor, en lastbil eller ett drag i en personbil.

Bild
Bild

Vänligen notera att att räta ut en tråd med en diameter på mer än 5 mm, om den är tillverkad av legerat stål, kommer inte bara att kräva spänning till strängens tillstånd, utan också efterföljande sträckning . Det måste utföras tills stången spricker. Vanligtvis uppstår ett avbrott vid fästplatsen vid en av strängens ändar - för närvarande är det bäst att vara så långt bort från den sträckta tråden som möjligt.

Bild
Bild

Vi anpassar oss hemma

Metalltråd tvinnad i spolar kan konventionellt kallas platt. För att rätta till det måste du anstränga dig lite för att neutralisera radiens krökning.

Om du har att göra med trasiga materialrester blir uppgiften mycket mer komplicerad. Illikvida rester är alla slags sicksack, vridna i olika riktningar från axeln.

Bild
Bild

I detta fall är det emellertid möjligt att rikta stängerna till ett jämnt tillstånd. Det finns flera effektiva metoder för att räta ut tråd - beroende på graden av komplexitet ger de olika resultat i utmatningen.

Så, för att jämna ut veck på metalltråden, det är nödvändigt att fixa båda ändarna i dina händer och rulla med fysisk ansträngning genom ett tjockt rör eller ett dörrhandtag.

En bra effekt kan uppnås genom att placera böjda segment på en arbetsbänk, sedan täcka den med en trästång och börja rulla den. Detta gör att tråden kan röra sig fritt, och som regel kommer 4-5 sådana rullar att ge önskad effekt.

Bild
Bild

För att räta ut koppartråden med ena änden bör den fixeras på en höjd, och i den andra änden, häng en volymvikt med medelvikt - den ska inte bryta stången. Denna vikt måste roteras medsols och sedan bakåt flera varv runt sin axel i varje riktning.

Efter 5-10 minuter kan du uppnå nästan perfekta resultat.

Bild
Bild

Ett liknande alternativ: fixera ena sidan av stången i en skruvstycke och kläm fast den andra i chucken på en borr eller skruvmejsel … I detta fall utförs fördelningen på grund av långsam rotation med en engångshållning av produkten i ett tillstånd av hög spänning - vanligtvis räcker det med flera varv för den slutliga uträtningen.

Bild
Bild

En skruvmejsel eller borr kan också användas för att räta ut korta bitar av tråd - högst 30 cm. För att göra detta, i ett litet träblock måste du göra hål lite större än själva tråden och passera ena änden av stången genom fixera den andra i chucken och börja sakta rotera så att stången drogs genom hålet.

Bild
Bild

Om du har några arbetskunskaper kan du göra ett mycket enkelt och samtidigt budgethandsverktyg med dina egna händer . Du behöver en träskiva med parametrar 500x120x50 mm i en rak linje med ett litet indrag efter tråddiametern. 5-7 spikar med en diameter på 4-5 mm drivs in i det, avlägsnandet mellan dem beror direkt på arbetsstyckets storlek och graden av dess elasticitet-för en tunn tråd bör luckorna vara mindre, för en tjock en till.

Rätningen görs genom att dra tråden mellan spikarna längs en särskild markeringslinje.

Rekommenderad: