Yachtlack: Yacht Glansigt Och Matt Lack, Yachtprodukter För Inomhus- Och Utomhusbruk, Tikurilla -produkter 1 L

Innehållsförteckning:

Video: Yachtlack: Yacht Glansigt Och Matt Lack, Yachtprodukter För Inomhus- Och Utomhusbruk, Tikurilla -produkter 1 L

Video: Yachtlack: Yacht Glansigt Och Matt Lack, Yachtprodukter För Inomhus- Och Utomhusbruk, Tikurilla -produkter 1 L
Video: Super Yacht Paint Sansoon Yacht Services Ltd - projects in Europe 2024, April
Yachtlack: Yacht Glansigt Och Matt Lack, Yachtprodukter För Inomhus- Och Utomhusbruk, Tikurilla -produkter 1 L
Yachtlack: Yacht Glansigt Och Matt Lack, Yachtprodukter För Inomhus- Och Utomhusbruk, Tikurilla -produkter 1 L
Anonim

Uppfinning av lack i Europa tillskrivs den tyska munken Theophilus, som levde på XII -talet, även om denna synvinkel inte delas av många. Yachtlack kallas också skepps- eller yachtlack. Det finns en uppfattning att namnen "däck", "yacht", "fartyg" inte är något annat än ett vanligt reklamdrag. Tänk på egenskaperna, fördelarna och nackdelarna med detta material.

Bild
Bild

Tillämpningsområde

Ursprungligen användes skepps- eller yachtlack vid skeppsbyggnad. Det applicerades på delar av skroven på fartyg, båtar och yachter gjorda av trä i kontakt med vatten. De använde den bara ute, eftersom ångorna från lacken var tillräckligt giftiga för människor. Denna lack är effektiv, vattenbeständig och lättillgänglig.

Bild
Bild

Idag används den inte bara för sitt avsedda ändamål, utan används för att lackera ytorna på delar:

  • utsatt för höga belastningar;
  • under påverkan av en aggressiv miljö;
  • under reparationsarbete inom och utanför lokaler för olika ändamål.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lackens huvudfunktion är skyddande. Den bildar en film baserad på uretan och modifierade polyestrar som skyddar materialet som bearbetas.

Beläggning av träkonstruktioner med lack på utsidan ger pålitligt skydd mot fukt, solvärme, mekanisk, kemisk, biologisk och annan skada.

Denna lack appliceras på en mängd olika typer av ytor och föremål:

  • möbler;
  • musikinstrument;
  • över parkett;
  • träväggar och takpaneler;
  • dörrkarmar;
  • invändiga och ytterdörrar;
  • väggbeklädnad i bastur och bad.

Det används också vid fasadarbete (inklusive täckning av en bituminös bas).

Bild
Bild

Fördelar

Skeppsfärg har ett brett spektrum av betydande fördelar. Låt oss överväga de mest relevanta.

  • Utmärkt vidhäftning till trä . Den har en hög grad av vidhäftning till ytmaterialet. Impregnerar omedelbart ytmaterialet, stannar länge i träkonstruktioner och verkar länge.
  • Påverkas inte av de skadliga effekterna av UV . Solen har nästan ingen skadlig effekt på materialet täckt med yachtlack, eftersom den innehåller speciella komponenter som absorberar denna strålning, liksom ljusstabilisatorer som omvandlar ultravioletta strålar till värme. Detta håller skyddsfilmen intakt.
  • Gör ytan attraktiv . Beläggningens dekorativa komponent spelar en viktig roll för att uppmärksamma produkten. Denna beläggning ser välvårdad ut.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Hydrofobicitet . Detta verktyg ökar fuktmotståndet i trä, hjälper till att bli av med de destruktiva effekterna av röta, utseendet på mögel eller svamp som förstör trä.
  • Slitstyrka . Filmen säkerställer materialets hållbarhet och nötningsbeständighet. Samtidigt är beläggningen skyddad mot repor och flis.
  • Resistent mot kemikalier . Det finns ingen reaktion med syror, alkalier, salter. Detta gör det möjligt att vid behov torka av ytan med hushållskemikalier.
  • Elasticitet . Ytan täckt med denna lack kan böjas utan att filmen skadas avsevärt. Dessutom kommer det inte att spricka.
  • Relativt lågt pris . Tillgänglighet vid köp är en annan fördel med yachtlack bland andra fastigheter. Spara pengar gör dessa produkter efterfrågade bland ett brett utbud av köpare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Brister

Yachtlack är skört i kylan. Det tål inte låga temperaturer: detta förändrar materialets egenskaper. Dessutom är det hälsofarligt. För att förbättra användningen av dessa material inkluderar många tillverkare olika komponenter i kompositionen. Problemet är deras toxicitet.

Xylen och toluen är ämnen i bensengruppen, vars giftiga ångor kommer in i människokroppen genom inandning och genom huden.

Sådan förgiftning orsakar stor skada på människokroppen . Därför är säkerhetsåtgärder ett måste när du arbetar med yachtfärger och lacker inomhus. Genom ventilation rekommenderas starkt användning av andningsskydd eller gasmasker. Tack vare framsteg i produktionen och utvecklingen av ny teknik kan idag vissa sorter av yachtlacker användas för inomhusarbete. Med tanke på människors exponering är yachtlacker baserade på akryl de minst hälsoskadliga eftersom de produceras på vattenbasis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skyddande beläggningar

För att välja en lack är det nödvändigt från alla olika dagens erbjudanden att välja ett färg- och lackmaterial som är lämpligt i sammansättning, egenskaper, utseende.

Tänk på varianterna av yachtlack:

  • Alkyd -vy är den mest populära bland köpare. Det är hållbart och billigt. Det kan dock inte användas i slutna rum på grund av de giftiga ångorna från komponenterna, därför används det endast för utomhusarbete.
  • Uretan-alkyd innehåller giftiga ämnen, som alkydlack, men i mycket lägre koncentrationer. Av denna anledning är det tillåtet att användas för inredning av lokaler. Filmen den skapar är termiskt stabil tack vare uretanmjukgörarna som ingår i denna typ av lack. Uretan-alkyd är den enda lacken som kan användas i kombination med ett "varmt golv" utan rädsla för att sprickor kommer att dyka upp under drift.
  • Alkyd-uretantyp resistent mot plötsliga temperaturförändringar torkar den tillräckligt snabbt. Lacket i sig är dock giftigt, så det kan bara användas utomhus.
  • Akrylatlack producerad på vattenbasis, den innehåller en låg andel av skadliga ämnen, det är det säkraste att torka och använda. Denna typ av lack kallas yachtlack, men det rekommenderas inte att använda den där den kan komma i kontakt med vatten, vilket motbevisar dess namn.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt ljusets reflektivitet är sorterna av däcklack indelade i tre typer:

  1. Glansigt har en bra grad av ljusreflektion, men kräver mer omsorg när du lämnar, helst slät yta för applicering.
  2. Matta reflekterar inte lika bra ljus som glansiga, men de döljer smutsen som har kommit på dem, döljer visuellt oegentligheter visuellt.
  3. Ibland kallas lacker för halvblank eller halvblank.

Appliceringsmetoder och säkerhetsåtgärder

Varje skeppslack appliceras enligt vissa regler.

  • Det är nödvändigt att rengöra ytan noggrant från oegentligheter, lim och färgrester.
  • Det rekommenderas att applicera lack vid temperaturer från +150 till +35 grader C och luftfuktighet under 80% med en rulle, pensel eller spray.
  • Träet måste torkas till en fukthalt på mindre än 20%.
  • Det är lämpligt att grunda ytan innan du målar med desinfektionsmedel.
  • Lacken appliceras i 2-3 lager, det är möjligt att lägga till färgkombinationer.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lackens torkningsgrad, vid vilken den slutar att vara klibbig vid beröring, är cirka fyra timmar.
  • Det är absolut nödvändigt att kontrollera att det är helt torrt innan du applicerar nästa lager.
  • Genomsnittlig förbrukning är 80-120 g / m2.
  • Vid ansökan rekommenderas att använda skyddsutrustning; efter avslutat arbete bör rummet ventileras ordentligt.

Denna lack är brandfarlig. Det är strängt förbjudet att slänga det i sedimentationstankar (avlopp).

Sammanfattningsvis vill jag lista några av de mest pålitliga tillverkarna vars produkter efterfrågas bland köpare. Dessa inkluderar: Tikurilla (flöde 1 l / 11 m2), Eurotex, Marshall, NovBytKhim, Rogneda, Polir, Neomid, Belinka.

Rekommenderad: