Fläck Utan Vatten: Vad är Kompositionerna Och Hur Kan Det Spädas, Färgerna På Novbytkhim Fläckar Mocka Och Ibenholt, Wenge Och Ek

Innehållsförteckning:

Video: Fläck Utan Vatten: Vad är Kompositionerna Och Hur Kan Det Spädas, Färgerna På Novbytkhim Fläckar Mocka Och Ibenholt, Wenge Och Ek

Video: Fläck Utan Vatten: Vad är Kompositionerna Och Hur Kan Det Spädas, Färgerna På Novbytkhim Fläckar Mocka Och Ibenholt, Wenge Och Ek
Video: Comparison of all General Finishes Wood Stains 2024, Mars
Fläck Utan Vatten: Vad är Kompositionerna Och Hur Kan Det Spädas, Färgerna På Novbytkhim Fläckar Mocka Och Ibenholt, Wenge Och Ek
Fläck Utan Vatten: Vad är Kompositionerna Och Hur Kan Det Spädas, Färgerna På Novbytkhim Fläckar Mocka Och Ibenholt, Wenge Och Ek
Anonim

Fläck är ett material som används för att ge träprodukter en specifik nyans. En av typerna av dessa produkter är icke-vattenhaltiga lösningar. Låt oss se vad de är och var de används.

Bild
Bild

Vad är det för

Effekten av en icke-vattenhaltig fläck är densamma som för formuleringar baserade på vatten: lacken tränger in i träfibrerna, impregnerar dem och skapar en skyddande film. Kompositionen ger träet en ton, skyddar träet från förfall och olika insekter. Dessutom kan detta ämne betona träets struktur, vilket gör mönstret på det mer uttrycksfullt.

Bild
Bild

Vyer

Det finns flera typer av icke-vattenhaltiga fläckar. De skiljer sig åt i ämnet från vilket kompositionens bas är gjord.

Alkoholhaltig . Den innehåller anilinfärgämne, som är upplöst i industriell alkohol. Den största fördelen med denna typ är att alkoholen avdunstar ganska snabbt och fläcken torkar ut på kort tid. Men detta faktum kan tillskrivas nackdelarna. Det är nästan omöjligt att applicera kompositionen jämnt för hand. Men detta problem löses enkelt med hjälp av en sprutpistol.

Bild
Bild
  • Olja . Här fungerar syntetisk olja ("White Spirit") som bas. Det passar bra på produkten. Det kan appliceras med en pinne eller pensel, kompositionen ligger jämnt och tränger djupt in i trädet. Samtidigt förstörs inte trädets struktur och en ganska stark skyddande film skapas på ytan.
  • Vax . Detta är en innovativ komposition som perfekt skyddar trä från skadliga faktorer. Dessutom är färgomfånget för dessa produkter ganska brett. Nackdelen med denna beläggning är dess höga kostnad.
  • Blekning . Trä behöver inte alltid mörk toning. För detta ändamål utvecklades en fläck baserad på väteperoxid och syror. En sådan komposition kan lätta träet. Oftast förbereder denna beläggning grått trä för vidare målning.
Bild
Bild

Nyanser

På marknaden kan du hitta ett ganska brett utbud av färger av icke-vattenhaltiga fläckar. De flesta av kompositionerna hjälper till att imitera dyra träslag på björk, al, tallprodukter. Träfläck är särskilt populärt. Nyanser som teak, bok, ek, wenge, lönn, mocka, valnöt och ebenholts är efterfrågade här.

Moderna kompositioner låter dig ge trä och många andra nyanser . Det finns nästan alla regnbågens färger, från gult till svart. Trädstrukturen i detta fall kommer också att uttryckas.

Bild
Bild

Men det finns kompositioner som absolut inte har någon ton. De är endast utformade för att skydda trädet från skadliga faktorer som ultraviolett ljus, fukt, barkbaggar och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man matchar färgen

När du väljer en icke-vattenhaltig fläckfärg i en butik, lita inte på bilderna på förpackningen. Du måste be säljaren om prover av trä belagt med lämplig förening. Nästan alla butiker har dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men även om säljaren ger dig sådana testare kan färgen du får variera, eftersom olika träslag har olika absorptionsförmåga. Kom ihåg att barrträd inte absorberar fläckar bra eftersom de innehåller en stor mängd harts, och den resulterande färgen blir ljusare än lövfällande. Resultatet beror också till stor del på själva föremålet.

När du har bestämt vilken färg du vill måla din produkt med måste du bestämma det antal lager som krävs. För att göra detta måste du göra en testfärg. Här är det värt att ta antingen en bit polerat trä som helt sammanfaller med materialet från vilket föremålet planeras att målas är gjort, eller använd en del av den färdiga produkten dold för ögonen.

Bild
Bild

För en testmålning, applicera ett tunt lager av icke-vattenhaltig fläck och låt den torka helt. Applicera sedan ett andra lager ovanpå det första. Den ska vara en tredjedel kortare än den föregående. Efter att det andra lagret har torkat applicerar vi det tredje, vilket bara är en tredjedel av det första. Nu kan du utvärdera resultatet och välja önskad färgintensitet.

Bild
Bild

Tillämpningsområde

Alla träprodukter bearbetas med en icke-vattenhaltig fläck. Den kan användas för både inomhusartiklar, till exempel möbler och utomhus. I det andra fallet kan hela hus färgas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom används ofta vattenfria fläckar vid handarbete. Med hjälp av det tonas träsmycken, figurer, korgar av korg. Fläck kan också användas för att måla produkter tillverkade av pappersrör.

Bild
Bild

Tillverkare, kostnad och produktrecensioner

På marknaden kan du hitta ett stort urval av tillverkare som producerar fläckar utan vatten. Det finns både inhemska och utländska märken här. Här är några representanter som är mycket efterfrågade.

Bild
Bild

Novbytkhim

Petersburg -företag som producerar fläckar baserade på organiska lösningsmedel och syntetiska hartser. Du kan späda ut en sådan komposition med lösningsmedel nr.1. Dess fördelar är snabbtorkande, ingen träsvullnad, skydd av produkten från eld. Finns i en volym på 0,5 l, 20 l, 200 l. Produktkostnad: cirka 80 rubel för en behållare på 0,5 liter. Köpare talar väl om Novbytkhim icke-vattenhaltiga fläckar. De märker ganska bra kvalitet, snabbtorkande, jämna lager, budgetpris. Nackdelarna inkluderar ganska snabb blekning i det fria.

Bild
Bild

Zar träfärg oljebaserad

Linoljefläck. Det gnids in i träet som ett polermedel, vilket ger det härliga nyanser. Bara ett lager räcker. Kompositionen impregnerar fibrerna perfekt och bildar en styv bindning som förhindrar fuktträngning. Kostnaden för produkten är cirka 1600 rubel för en volym på 0,95 liter. Produktrecensioner är höga: impregneringen passar perfekt, torkar snabbt och är praktiskt taget luktfri. Det fanns inga nackdelar med köparna, förutom den ganska höga kostnaden.

Rekommenderad: