Akrylemalj: Universalmatta För Trägolv, Vitblank AK 511 Emalj För Metall Och Radiatorer

Innehållsförteckning:

Video: Akrylemalj: Universalmatta För Trägolv, Vitblank AK 511 Emalj För Metall Och Radiatorer

Video: Akrylemalj: Universalmatta För Trägolv, Vitblank AK 511 Emalj För Metall Och Radiatorer
Video: Rengöring och underhåll av oljade trägolv 2024, April
Akrylemalj: Universalmatta För Trägolv, Vitblank AK 511 Emalj För Metall Och Radiatorer
Akrylemalj: Universalmatta För Trägolv, Vitblank AK 511 Emalj För Metall Och Radiatorer
Anonim

Akrylemalj är ett av de mest efterfrågade och populära efterbehandlingsmaterialen. Liknande lacker finns i många butiker. Dessutom representeras de av ett brett sortiment. Men det är viktigt att i förväg veta vilka typer av akrylemaljer som finns och att bekanta sig med funktionerna i deras applikation.

Bild
Bild

Vad det är?

Emalj är en av varianterna av färger och lacker avsedda för efterbehandling av olika ytor. Akrylbaserade material torkar snabbt. Dessutom har de antiseptiska egenskaper.

Tack vare dessa egenskaper skyddar akrylemaljer olika substrat från negativa yttre faktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Idag är marknaden för efterbehandlingsmaterial ovanligt rik på en mängd olika produkter. Du kan välja rätt lack för alla interiörer och alla förhållanden. Moderna akrylemaljer är universella, som kan användas för att dekorera inte bara bostäder utan även industrilokaler och till och med vägar. Till exempel är AK 511 speciellt utformad för vägmarkering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana formuleringar är bra eftersom de är lämpliga för användning under förhållanden som inte är avsedda för någon annan färgblandning. På grund av sin hållbarhet kan högkvalitativ akrylemalj användas i dekorationen av husets fasad. Även under påverkan av hårda klimatförhållanden utsätts sådana beläggningar inte för deformation. De är inte rädda för nederbörd, frost eller aggressiva ultravioletta strålar. Inte alla färg- och lackmaterial kan skryta med sådana kvaliteter.

Bild
Bild

Sammansättningen av akrylemaljer liknar sammansättningen av andra emaljblandningar . Den innehåller sådana komponenter som torkare, som påskyndar torkningstiden för beläggningen, samt gör färgskiktet mer hållbart, hämmare, antiseptiska komponenter, modifieringsmedel.

När det gäller basen av akrylemalj fungerar organiska lösningsmedel - petrokemiska produkter - som det. Dessutom finns i sammansättningen av sådana färgblandningar ett eller annat färgschema som färgar kompositionen i en viss nyans. Även i akrylemaljer finns det speciella hartser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akrylemalj utmärks också av det faktum att den kan appliceras på nästan alla underlag. Sådana blandningar lägger sig lätt även på metallytor, och för trä är de ett utmärkt val alls, eftersom de skyddar det från ruttnande och snabb förstörelse.

Efter fullständig torkning får akrylemaljer en slät, ofta matt struktur . Butikerna säljer också blanka och halvblanka kompositioner. Sådana beläggningar kännetecknas av ökad hållfasthet och tillförlitlighet. Att skada dem är inte lätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Akrylemalj har fördelar och nackdelar som alla andra efterbehandlingsmaterial.

Till att börja med är det värt att överväga de positiva egenskaper som finns i denna färg- och lackbeläggning

Akrylemaljen är inte rädd för ogynnsamma klimatförhållanden. Hon är inte rädd för regn eller solstrålar

Under påverkan av dessa faktorer kommer akrylbeläggningen inte att tappa färgens ljusstyrka och kommer inte att få fula sprickor.

Bild
Bild
  • Filmen, som bildas på basis av akrylemalj, kännetecknas av höga ånggenomsläppliga egenskaper. Tack vare denna egenskap förångas fukt enkelt och snabbt från ytan på basen. Det är därför sådana emaljer oftast väljs för efterbehandling av trägolv, för vilka kontakt med vatten är destruktiv.
  • Akrylemaljen är flexibel. Denna egenskap säkerställer att kompositionens attraktiva utseende bevaras under temperaturförändringar. Dessutom utsätts inte elastiska beläggningar för sprickor. Elastisk akrylemalja fäster mycket lätt på alla underlag. Att applicera en sådan färg- och lackbeläggning är inte svårt och tar inte mycket fritid.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • På basen lämnar akrylemaljen inte slarviga fläckar, eftersom den ligger platt.
  • Med hjälp av en sådan färg- och lackblandning kan även den mörkaste beläggningen lättas upp.
  • Akrylemaljen utstrålar inte hårda kemiska lukter, så det är mycket lättare att arbeta med det än med konventionella färgblandningar med en karakteristisk doft.
Bild
Bild
  • Akrylbaserad emalj är mycket lätt att uppnå önskad konsistens. För detta kan lösningen inte bara blandas med ett lösningsmedel, utan också lägga till en eller annan färg till blandningen.
  • Akryl emaljer torkar snabbt. Till exempel, när de appliceras på träväggar, torkar sådana beläggningar på 2-3 timmar.
  • Sådana efterbehandlingsmaterial har en lång livslängd. Genom att applicera dem på väggarna i ditt hem kommer du att glömma nästa reparation länge, eftersom de inte kommer att förlora sitt attraktiva utseende och andra prestandaegenskaper.
Bild
Bild

Det finns inga idealiska efterbehandlingsmaterial, och akrylemaljer är inget undantag. Dessa färgblandningar har ett antal nackdelar.

  • För närvarande finns det många falska emaljer i butiker som inte kan skryta med bra kvalitet och enkel applikation. Av denna anledning rekommenderar experter starkt att köpa produkter tillverkade av kända företag. Och kom ihåg: en formulering av låg kvalitet kan ge för låg kostnad.
  • Om du behöver applicera akrylemaljen inte i ett, utan i flera lager, måste du vänta varje gång tills nästa lager torkar helt.
Bild
Bild

Om du inte gör detta kan du få ett slarvigt tjockt lager som förstör utseendet på finishen.

Akrylemalj ska inte förvaras vid låga temperaturer. Detta beror på det faktum att i sammansättningen av en sådan färg- och lackblandning finns en vattenbas som kan frysa i kylan. På grund av detta kan hela kompositionen ändra dess konsistens och bli oanvändbar

Bild
Bild

Typer och egenskaper

Det finns flera sorter av akrylemaljer. Var och en av dem har sina egna egenskaper och funktioner.

Dispersion

Akrylvattendispersiva emaljer innehåller inte lösningsmedel, vilket indikerar deras miljövänlighet och giftfrihet. Dessutom bidrar sådana färg- och lackbeläggningar till en snabb avdunstning av överflödig fukt och fukt direkt från golven. Tack vare denna egenskap visas inte svamp eller mögel på väggarna.

Vattenbaserade emaljer baserade på ett akrylbindemedel har ökad ljusbeständighet . Även under påverkan av aggressivt solljus förlorar sådana efterbehandlingsmaterial inte sin färgmättnad och blir inte gula.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter avslutad bearbetning tvättas dispersionsemaljen enkelt och snabbt bort från verktygen och behållarna där den blandades.

Vattendispersiva emaljer luktar praktiskt taget inte , så att de säkert kan användas för inredning. Dessutom torkar sådana blandningar tillräckligt snabbt på olika baser.

Vattendispersionsblandningen kan färgas efter önskemål. Således kan du få emaljen i den nyans du gillar utan extra ansträngning - lägg bara till en lämplig färg på kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brandskyddsmedel

Idag är pålitliga brandhämmande emaljer med en akrylbas mycket populära. Oftast används de för att förbättra brandsäkerheten i privata och offentliga anläggningar. Det finns lösningsmedelsburna emaljer av detta slag - de måste appliceras med extrem försiktighet, särskilt när det gäller inredning.

Sådana emaljer kan säkert appliceras på olika underlag. Vissa tillverkare producerar emellertid blandningar som endast är avsedda för efterbehandling av stål- och metallytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana formuleringar under vanliga förhållanden är praktiskt taget oskiljbara från vanliga. Under påverkan av eld blir de helt annorlunda sedan dess de innehåller speciella svällande komponenter:

  • grafit (pulver);
  • antipren;
  • polymerlack.

Svällande element under höga temperaturförhållanden bryts ner till aktiva partiklar, vilket bidrar till att släcka lågan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenbaserad

Vattenbaserade akrylemaljer har bra tekniska egenskaper.

  • De är inte rädda för mekanisk stress. Dessutom lider sådana formuleringar inte av exponering för solljus.
  • Vattenbaserade emaljer är inte rädda för fukt. Naturligtvis pratar vi i det här fallet om högkvalitativa kompositioner och inte deras billiga förfalskningar.
  • Färgerna är miljövänliga och säkra.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Akryl-uretan

Sådana byggmaterial kännetecknas av ökad hårdhet och slitstyrka. Dessutom är de inte rädda för:

  • fukt och fukt;
  • exponering för petroleumprodukter;
  • industrigaser;
  • animaliska fetter.

Denna luktfria tvåkomponentsemalj används oftast för efterbehandling av metallkonstruktioner, såväl som konstruktion och hydrauliska strukturer och broar. Akryl-uretanblandningar har korrosionsskyddande egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Akrylat

Akrylatemaljer består av:

  • vattenbas och lösningsmedel;
  • bindande komponenter;
  • sammanfallande;
  • förtjockningsmedel;
  • antioxidant konserveringsmedel;
  • frostskyddsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med akrylatemaljer inkluderar:

  • miljövänlighet;
  • förmågan att inte locka till sig damm och smuts;
  • Andningsbar struktur;
  • snabbtorkande;
  • förmågan att rengöra och tvätta med en fuktig trasa;
  • kan appliceras på alla golv.

Sådana emaljer används både för inredning och för dekoration av byggnadsfasader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Emalj kan ges vilken färg som helst med hjälp av ett väl valt färgschema.

De mest populära är färg- och lackblandningar av följande nyanser:

  • klassisk svart, vit, beige, brun (passar lätt de flesta stilar av interiör och exteriör);
  • färgade (gröna, röda, blå, gula, blåa, orange) och pärlemorande alternativ.

Du kan uppdatera interiören och ge den en speciell chic med hjälp av "gyllene" emalj eller en blandning som imiterar metallic.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytan på akrylemaljer kan också vara:

  • glansig;
  • halvmatt;
  • matt;
  • halvmatt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken är bättre att välja?

För att välja rätt akrylblandning bör du ta hänsyn till egenskaperna hos ytan på vilken den ska appliceras.

Akrylemaljer är perfekta för efterbehandling av träunderlag. Kompositionen kan vara universell eller vattenbaserad / vattendispergerbar

Sådana formuleringar skyddar träbaser från ruttnande och utseende av mögel.

Metallbaser kan avslutas med vattendispersionsemaljer, men det rekommenderas att tillsätta komponenter mot korrosion i förväg. För stål- och metallelement är speciella brandbeständiga och akryl-uretanblandningar, som ursprungligen innehåller korrosionsbeständiga komponenter, perfekta

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Akrylemalj kan också matchas med vanlig plast. För detta är det ganska tillåtet att använda en universell eller speciell blandning för PVC -strukturer. Som regel används liknande kompositioner för både inredning och exteriör.
  • För golvbehandling rekommenderas att köpa tvättbara akrylemaljer som inte drar till sig damm och smuts. Olika möbler bearbetas ofta med liknande kompositioner.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om du behöver avsluta radiatorer rekommenderar experter att använda värmebeständiga produkter avsedda för metall-, betong- och tegelkonstruktioner. Även i butiker kan du hitta specialiserade formuleringar avsedda för radiatorer och värmesystem.
  • För kök och badrum rekommenderas att använda högkvalitativa vattendispergerbara emaljer med antiseptiska komponenter. Sådana färger och lacker kommer inte att drabbas av ökad luftfuktighet i rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Handla färger gjorda av kända och stora märken . Så du kan rädda dig själv från att köpa en produkt av låg kvalitet. Du bör inte "jaga" för låga priser - de kan tyda på efterbehandlingsmaterialets skörhet och svaga hållfasthetsegenskaper.

Användningstips

Emaljen måste beredas före direkt applicering på en plan yta av substratet. Det finns två sätt att späda blandningen.

Det är tillåtet att använda vanligt vatten. Det är värt att uppmärksamma så att det inte finns onödiga föroreningar och skräp i det. Efter applicering av en sådan blandning på en viss bas är det nödvändigt att omedelbart ta bort de droppande dropparna som har hamnat på golvet. När kompositionen är helt torr blir det mycket problematiskt att ta bort spår av den från golvbeläggningen

Den andra metoden bör användas när du planerar att applicera emalj med en sprutpistol. Färg- och lackkompositionen kan spädas med en speciell förtunning för akrylblandningar. Dessa komponenter gör att du kan uppnå optimal konsistens hos emaljen

De är matta och glansiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

För närvarande finns det ett stort antal stora märken på inhemska och utländska marknader som producerar högkvalitativ och vacker akrylbaserad emalj.

De mest populära och efterfrågade tillverkarna, om vars produkter konsumenterna lämnar positiva recensioner:

  • "Prestige";
  • "Expert";
Bild
Bild
Bild
Bild
  • "Tex";
  • "Halo";
Bild
Bild
Bild
Bild
  • "Lacra";
  • "Regnbåge";
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Eco-suite;
  • Novbytkhim.
Bild
Bild
Bild
Bild

De noterade företagen producerar högkvalitativa akrylemaljer som är hållbara och hållbara. De flesta köpare var nöjda med köpet av sådana efterbehandlingsmaterial.

Rekommenderad: