Pulvermålning: Tekniken För Att Måla Metall Med En Sprutpistol Hemma, Förbrukning Per 1 M2

Innehållsförteckning:

Video: Pulvermålning: Tekniken För Att Måla Metall Med En Sprutpistol Hemma, Förbrukning Per 1 M2

Video: Pulvermålning: Tekniken För Att Måla Metall Med En Sprutpistol Hemma, Förbrukning Per 1 M2
Video: svartbränning 2024, Mars
Pulvermålning: Tekniken För Att Måla Metall Med En Sprutpistol Hemma, Förbrukning Per 1 M2
Pulvermålning: Tekniken För Att Måla Metall Med En Sprutpistol Hemma, Förbrukning Per 1 M2
Anonim

Pulverfärg har använts länge. Men om du inte har tekniken för dess tillämpning i erforderlig grad, om du inte har den nödvändiga erfarenheten, måste du noggrant studera all information för att undvika misstag. Det är deras förebyggande som vi ägnar detta material åt.

Bild
Bild

Särdrag

Pulverfärg är tillverkad av polymerer som pulveriseras och sedan sprayas på en specifik yta. För att ge beläggningen de önskade egenskaperna, bearbetas den termiskt, det smälta pulvret blir till en film som är enhetlig i tjocklek. De viktigaste fördelarna med detta material är korrosionsbeständighet och betydande vidhäftning. Under påverkan av höga temperaturer, inklusive när de växlar med låga, behåller pulverfärg sina positiva egenskaper länge. Mekanisk och kemisk påverkan tolereras också väl av det, och kontakt med fukt stör inte ytan.

Bild
Bild

Pulverfärg behåller alla dessa fördelar under lång tid tillsammans med visuell överklagande. Du kan måla ytan för att uppnå en mängd olika toner och texturer genom att variera tillsatserna. Matt och blank glans är bara de mest uppenbara exemplen och kan skapas med pulverfärg snabbt och enkelt. Men en mer originalmålning är också möjlig: med en tredimensionell effekt, med återgivning av träets utseende, med imitation av guld, marmor och silver.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den otvivelaktiga fördelen med pulverlackering är förmågan att slutföra allt arbete med applicering av ett lager, när man arbetar med flytande formuleringar är detta ouppnåeligt. Dessutom behöver du inte använda lösningsmedel och övervaka färg- och lackkompositionens viskositet. Allt oanvänt pulver som inte har fastnat på önskad yta kan samlas upp (vid arbete i en speciell kammare) och sprutas igen. Som ett resultat, med konstant användning eller med stora engångsarbeten, är pulverfärg mer lönsamt än andra. Och det goda är att det inte finns något behov av att vänta på torkning av färgskiktet.

Alla dessa fördelar, liksom optimal miljövänlighet, inget behov av kraftfull ventilation, förmågan att nästan helt automatisera arbetet, bör beaktas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte de negativa aspekterna av denna teknik:

  • Om ett fel uppstår, om beläggningen skadas under arbete eller efterföljande användning, måste du måla om hela föremålet eller minst en av dess fasetter från grunden.
  • Hemma utförs inte pulvermålning, det kräver mycket sofistikerad utrustning och kammarnas storlek begränsar storleken på föremålen som ska målas.
  • Det är omöjligt att färga färgen, inte heller kan den användas för delar, strukturer som ska svetsas, eftersom de brända delarna av färgskiktet inte återställs.
Bild
Bild

Vilka ytor kan den användas till?

Kraftfull vidhäftning gör pulverlackering idealisk för rostfritt stål. I allmänhet används pulver vid bearbetning av metallprodukter för hushålls-, industri- och transportändamål mycket oftare än flytande formuleringar. Så här målas komponenterna i lager- och handelsapparater, verktygsmaskiner, metall av rörledningar och brunnar. Förutom enkel applicering lockas ingenjörernas uppmärksamhet till denna behandlingsmetod av färgens säkerhet i brand och sanitära termer, nollnivån på dess toxicitet.

Smidda konstruktioner, aluminium- och rostfria produkter kan mycket väl vara pulverlackerade . Denna beläggningsmetod praktiseras också vid tillverkning av laboratorium, medicinsk utrustning, sportutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Artiklar gjorda av järnmetaller, inklusive sådana med ett yttre zinkskikt, keramik, MDF och plast kan också vara ett bra underlag för pulvermålning.

Färgämnen baserade på polyvinylbutyral kännetecknas av ökade dekorativa egenskaper, är resistenta mot effekterna av bensin, leder inte elektrisk ström och tolererar väl kontakt med slipmedel. Möjligheten att överleva inträngande av vatten, även saltvatten, är mycket användbar när man skapar rörledningar, uppvärmningsradiatorer och annan kommunikation i kontakt med vätska.

När man applicerar ett speciellt pulver på ytan av en aluminiumprofil är prioriteten inte så mycket skydd mot korrosion som att ge ett vackert utseende. Det är absolut nödvändigt att välja driftsätt, beroende på färgämnets sammansättning och substratets egenskaper, för att ta hänsyn till utrustningens särdrag. En aluminiumprofil med en termisk insats bearbetas högst 20 minuter vid uppvärmning till högst 200 grader. Den elektrostatiska metoden är sämre än den tribostatiska metoden när man målar metallprodukter med blinda hål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användning av fluorescerande pulverfärg utövas när man arbetar med vägmärken och andra informationsstrukturer, när glödet i mörkret är viktigare. För det mesta används aerosolformuleringar, som de mest praktiska och skapar det jämnaste lagret.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man odlar?

Frågan om hur man späd pulverfärgen, i vilken andel ska den spädas innan beläggningen appliceras, är i princip inte en fråga för proffs. Som du redan vet görs färgning med denna typ av färger i en helt torr form, och oavsett hur hårt experimentfans försöker späda och lösa upp denna blandning, kommer de inte att få något bra.

Bild
Bild

Konsumtion

Pulverfärgens attraktivitet är tveksam. Du måste dock exakt bestämma behovet av det, ta reda på hur mycket färgkompositionen går för varje m2. Den lägsta skikttjockleken som ska skapas är 100 µm, för att minska användningen av färgämne är det lämpligt att spraya den. Aerosolmetoden gör att du kan spendera från 0,12 till 0,14 kg material per 1 kvadratmeter. Men alla dessa beräkningar är bara ungefärliga och låter dig bestämma ordningen på siffrorna.

En noggrann bedömning kan ges genom att känna till egenskaperna hos en viss typ av färg . och egenskaperna hos det substrat som det kommer att appliceras på. Kom ihåg att normen som anges på etiketter och förpackningar, som visas på reklamaffischer, innebär en målning av en yta som är helt fri från porer. Plast eller metall har bara en liten porositet, och därför måste du använda lite mer färgämne än föreskrivet av tillverkaren även när du målar dem. När andra material behöver bearbetas kommer kostnaderna att öka avsevärt. Så var inte upprörd när du hittar "uppblåsta" siffror i räkningarna för pulvermålningstjänster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns dekorativa, skyddande och kombinerade beläggningar, beroende på tillhörande till en viss grupp bildas ett lager med olika tjocklek. Du måste också ta hänsyn till ytans geometriska form och svårigheten att arbeta med den.

Färgsättning

Som du redan vet kan du inte måla någonting med pulverfärger hemma. De största svårigheterna med att använda dem i industriell skala uppstår i förberedelserna. Tekniken föreskriver att minsta smuts måste avlägsnas från ytan, avfettas. Det är absolut nödvändigt att ytan fosfateras så att pulvret fäster bättre.

Underlåtenhet att följa beredningsmetoden leder till en försämring av beläggningens elasticitet, styrka och visuella attraktionskraft. Det är möjligt att ta bort smuts genom mekanisk eller kemisk rengöring; valet av metod bestäms av teknologernas beslut.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att ta bort oxider, korroderade områden och skala används ofta sprutmaskiner som sprutar sand eller speciella granulat av gjutjärn eller stål. Slipande partiklar kastas i önskad riktning genom tryckluft eller centrifugalkraft. Denna process sker vid höga hastigheter, på grund av vilka främmande partiklar mekaniskt slås av ytan.

För kemisk beredning av den målade ytan (den så kallade etsningen) används saltsyra, salpetersyra, fosforsyra eller svavelsyra. Denna metod är något enklare eftersom det inte finns något behov av komplex utrustning och den totala prestandan ökar. Men omedelbart efter etsning måste du tvätta av syraresterna och neutralisera dem. Då skapas ett speciellt lager av fosfater, dess bildning spelar samma roll som att applicera en primer i andra fall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter måste delen placeras i en speciell kammare: det minskar inte bara förbrukningen av arbetsblandningen genom att fånga upp den, utan förhindrar också förorening av färg i det omgivande rummet. Modern teknik är alltid utrustad med bunkrar, vibrerande siktar och suganordningar. Om du behöver måla en stor sak använder du kameratypen genom passage, och relativt små delar kan bearbetas i återvändsgrändar.

Stora fabriker använder automatiserade färgbås , i vilken manipulatorn för "pistol" -formatet är inbyggd. Kostnaden för sådana enheter är ganska hög, men att få färdiga produkter på några sekunder motiverar alla kostnader. Vanligtvis använder en sprutpistol en elektrostatisk effekt, det vill säga pulvret får först en viss laddning och ytan får samma laddning med motsatt tecken. "Pistolen" "skjuter" inte med pulvergaser, naturligtvis, utan med tryckluft.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bara arbetet slutar inte där. Arbetsstycket placeras i en speciell ugn, där det är täckt med ett visköst lager vid förhöjd temperatur; med ytterligare exponering torkar den och blir homogen, så stark som möjligt. Behandlingsreglerna är mycket strikta, så det krävs inte bara att använda professionell utrustning utan också att anförtro hela processen uteslutande till specialister. Tjockleken på färgskiktet blir liten och dess exakta värde beror på vilken komposition som användes. I vissa fall kan du ersätta primern med en annan förapplicerad färg, nödvändigtvis från oorganiska komponenter.

Observera att du bara kan måla material med pulver i en skyddande mask ., oavsett om du är säker på kammarens täthet. Det är absolut omöjligt att polera pulverfärgen, den appliceras en gång och kan sedan bara målas om eller tas bort helt. Kontrollera alltid det applicerade lagret med en tjockleksmätare för att kontrollera noggrannheten i hantverkarens ord och medföljande dokument.

Bild
Bild
Bild
Bild

Se nedan för pulverlackeringsprocessen.

Rekommenderad: