Elektrisk Sprutpistol: Vilken Sprutpistol är Bäst För Olja Och Andra Färger? Principen För Drift Av Nätverksfördelaren. Hur Väljer Man?

Innehållsförteckning:

Video: Elektrisk Sprutpistol: Vilken Sprutpistol är Bäst För Olja Och Andra Färger? Principen För Drift Av Nätverksfördelaren. Hur Väljer Man?

Video: Elektrisk Sprutpistol: Vilken Sprutpistol är Bäst För Olja Och Andra Färger? Principen För Drift Av Nätverksfördelaren. Hur Väljer Man?
Video: cordless spray gun||paint spray gun||tools reviewer||paint sprayer||ingco tools||paint machine 2024, April
Elektrisk Sprutpistol: Vilken Sprutpistol är Bäst För Olja Och Andra Färger? Principen För Drift Av Nätverksfördelaren. Hur Väljer Man?
Elektrisk Sprutpistol: Vilken Sprutpistol är Bäst För Olja Och Andra Färger? Principen För Drift Av Nätverksfördelaren. Hur Väljer Man?
Anonim

Elektriska sprutpistoler väljs för att ge tillräcklig beläggningskvalitet. Från materialet i den här artikeln lär du dig vad en sådan teknik är, vad det händer, vilka fördelar och nackdelar det har. Dessutom kommer vi att ge en kort översikt över de bästa modellerna, berätta om nyanser av att välja och använda en klassisk enhet.

Bild
Bild

Funktioner, fördelar och nackdelar

Sprutpistoler har en enkel design. Enheten har ett munstycke, en tank, ett hölje med en inbyggd elektromagnetisk pump, ett handtag och en strömkabel. Fördelningen av färgämnet utförs av den inkommande luften.

Bild
Bild

Sprutpisteltanken kan vara av plast eller aluminium . Den inbyggda kolven, packad i en cylindrisk kropp, är ansvarig för att suga och mata ut blandningen. Dessutom innehåller enheten en elektromagnet, en oscillerande stång och en ventil som öppnar och stänger materialtillförseln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsprincipen är att omvandla elektricitet till pneumatisk . En stråle av färg och lackmaterial levereras från behållaren under tryck. Tack vare munstycket atomiseras det. Därefter går färgen upp till ytan som ska behandlas.

Bild
Bild

Ofta har en elektrisk sprutpistol ingen massiv kompressor. Detta gör det enkelt att använda. På grund av bristen på en kompressor reduceras listan över möjliga material som används.

Dessutom kan enheterna inte applicera tunna färglager.

På sällsynta modeller med inbyggd minikompressor är strålens kvalitet bättre. Liksom många analoger lämnar de inte färgdimma. Elektriska sprutpistoler har många obestridliga fördelar. De används inom hushåll och professionella sfärer.

Bild
Bild

De ersätter manuellt arbete perfekt, lämnar inte ränder, skalliga fläckar, borstrester, som är fallet när man använder vanliga penslar eller färgrullar … Ge enhetlig färgning av områden i olika storlekar.

Mångsidig, mobil, skiljer sig åt i arbetsprincipen … Med deras hjälp målas ytor av olika typer i olika lägen. De används för att måla vertikala, horisontella, lutande baser, tak, figurer av varierande grad av komplexitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De används för att måla fasader på hus, för inredning av bostäder och lokaler .… De har bevisat sig bra när de målar grindar, bilar.

Bild
Bild
Bild
Bild

De har en överkomlig kostnad, optimal funktionalitet . Enheterna är enkla att använda, sparar tid och fysisk styrka för att måla olika ytor. De har olika munstycksdiametrar.

Dock är enheterna svåra att rengöra. Det är ganska svårt att skölja dem efter jobbet. Dessutom är andra sorter inte avsedda för vattenbaserade silikatmaterial.

Bild
Bild

Vyer

Enheter kan klassificeras enligt olika kriterier. Enligt typen av tryck är de indelade i 3 grupper: låg, medel och hög . Den första raden innehåller produkter med tryck upp till 3 atmosfärer. I den andra - upp till 10, i den tredje - 10-55.

Modeller skiljer sig åt i principen för flytande sprutning . Till exempel elektriska sprutpistoler märkta HP är högtrycksutrustning med höghastighets färgsprutning.

Bild
Bild

Sorter märkta HERR - modeller med medelhöga tryckvärden. LVMP - märkning av medeltrycksmunstycken som använder lite material. NTE tvärtom indikerar det att enheten förbrukar mycket färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Baserat på driftsprincipen är elektriska sprutpistoler luft och luftlös . Varje produkttyp har sina egna egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Luft

Beroende på konstruktion är lufttypsenheter utrustade med en övre, nedre eller specialiserad pump. Fördelningen av färgämnet är relaterad till produktens design.

Bild
Bild

Funktionsprincipen liknar pneumatiska modeller. Efter att ha matats in i munstycket smulas den pigmenterade kompositionen till dispergerat damm på grund av luft. Metoden för att erhålla luftflöde är emellertid annorlunda.

Elektriska färgsprutor använder en magnetventil eller turbinmotor. Baserat på kraften hos fläkten kan den vara inbyggd eller fristående.

Bild
Bild

Sådana enheter väljs med hänsyn till effektbehovet . På grund av frånvaron av en mottagare är driften av elmotorn konstant. Förutom, enheterna fungerar bullrigt, ljudet är jämförbart med arbetet med en klassisk dammsugare.

I allmänhet är sådana sprutpistoler pålitliga och hållbara i drift. Lätt att montera, demontera, underhålla. Beroende på modell har de ökad produktivitet, justering av blandningstillförseln och brännarens bredd. De har en garanti och instruktioner på ryska.

Bild
Bild

De sparar det använda färgämnet, minimerar dess förlust vid färgning av underlag. De fungerar utan vibrationer, är ergonomiska och kompakta. De kan dock ha ett läckande tanklock.

Dessa sorter målar kvalitativt ytor med ett löst lager, men till skillnad från andra modifieringar bildar de en färgstark dimma. Därför måste du använda skyddsutrustning när du använder teknik.

Bild
Bild

Oftast köpt av hantverkare. De har en genomsnittlig vikt på 1400-2500 g, en inbyggd tankkapacitet på 1 liter, de förbrukar 350 ml färg per minut. Levereras med olika tillbehör. När det gäller arbetets kvalitet är de sämre än pneumatiska motsvarigheter.

Bild
Bild

Airless

En elektrisk sprutpistol i denna grupp sprutar färg med hjälp av högt tryck (500 atmosfärer mot 8 för luftanaloger). Det fungerar på bekostnad av en kolvkolvpump, det är effektivt vid arbete med särskilt viskösa material.

Bild
Bild

Vid färgning bildas inget färgmoln. Rätt munstycke måste dock väljas före målning. Annars kan droppar, hängande, ojämnheter i skiktet inte undvikas.

Dessa modifieringar är kompatibla med en mängd olika material som används. De distribuerar perfekt olika färgämnen, billack, priminglösningar på ytan. De arbetar med fläckar och oljor. Ämnets konsistens kan vara olika.

De sparar förbrukningsmaterial och är utrustade med en behållare som rymmer 800-1000 ml vätska. Under en minut kan de konsumera från 300 ml färg, som, baserat på sorten, kan konsumeras från behållaren med hjälp av den använda slangen.

Bild
Bild

Sprutpistoler av kolvtyp är praktiska och har en optimal kostnad . Vid sprutning bildas emellertid större färgpartiklar än de hos motsvarigheterna av pneumatisk typ.

På grund av detta har enheterna en högre förbrukning av färgämnet. Vissa enheter kräver höga materialers viskositet. För tjockt färgämne täpper till munstycket. De används sällan i industriellt arbete.

Bild
Bild

Typ av mat

Förresten, de fungerar, är elektriska sprutpistoler stationära och laddningsbara . Kedjesorter utgör huvuddelen av sortimentet som släpps ut på marknaden.

De har olika kardinalitet beroende på typen av uppgifter. Deras livslängd begränsas av elmotorns funktioner. Sprutpistoler kan dock inte fungera utan generator på platser där det inte finns någon central strömförsörjning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppmodeller

Många ledande tillverkare har modeller som är de bästa när det gäller praktisk, komfort, kostnad och andra parametrar. Bedömningen av de bästa produkterna inkluderar produkter från olika märken.

Wagner W 550 - en turbinsprutpistol med det europeiska kvalitetsmärket Perfect Spray. Den är ansluten till ett 220 V-nätverk, väger 1300 g. Det anses vara en av de bästa och mest pålitliga luftenheterna med en högkvalitativ beläggning av den bearbetade ytan.

Bild
Bild

Fungerar med emaljer, grundlösningar, färger och lacker, fläckar. Den bearbetar en yta på cirka 5 m2 på 12 minuter. Det klassiska hushållsalternativet för hemmet. Ej lämplig för arbete med vattenbaserad emulsion, fasadfärger.

Bild
Bild

" Zubr" ZKPE 350 - Kinesisk luftspray för färg och optimalt visköst lack (till exempel lack). Sprayar perfekt föreningar baserade på latex, emaljer, oljor.

Bild
Bild

Har tillräcklig prestanda för hushållsbruk. Sparar använt material, har minimala färgförlustvärden. Låter inte eller vibrerar under drift. Den enda nackdelen är den korta sladden.

Bild
Bild

Ryobi P 620 -handhållen färgspruta, batteridriven. Mobil, avsedd för inredning av väggar och annan inredning. Utrustad med ett rörligt munstycke, tack vare vilket det kan spruta färgämnet vertikalt, horisontellt, cirkulärt.

Bild
Bild

Inköpt för att arbeta med olika material. Det är efterfrågat på grund av dess kompakthet, rörlighet och låga vikt.

Bild
Bild

Autonom, avser enheter av universell typ. Har optimala tekniska egenskaper.

Bosch PFS 1000 - luftlös sprutpistol från en känd tillverkare för täckning av små ytor. Tack vare Bosch Spray Control -teknik finns det ingen onödig färgförlust.

Lätt att använda, ekonomisk att använda, har ett lågt pris. Lämplig för målning av trä, metallytor. Den har 2 nackdelar: den är inte utrustad med materialflödeskontroll och kan fungera intermittent när den lutas bakåt.

Bild
Bild

Interverktyg DT-5060 - luftlös färgspruta för bearbetning av betong, tegel, metallsubstrat, som drivs från ett 220 V. nätverk. Utrustad med en flexibel slang, sprutar den perfekt många typer av vätskor (färg, primer och andra).

Tack vare HVLP -systemet täcker det kvalitativt och jämnt arbetsytorna utan att slösa förbrukningsmaterial. Den köps till en låg kostnad, har inga vibrationer. Utrustad med axelrem, aluminiumbehållare.

Bild
Bild

Inte avsedd för målning av ytor med material med slipande upphängningar.

Sturm SG9645B - luftlös färgspray för att måla ytor i och utanför byggnader. Designad för att arbeta med material med olika konsistens, inklusive kalk- och vattenkalkbaserade produkter.

Lägger 320 ml lösning per minut, fördelar färgen över ytan med hög kvalitet. Har en behållare med en kapacitet på 0, 6 liter, ger cirkulär, vertikal och horisontell målning.

Bild
Bild

" Energomash KP-9660R "- en modell av en ledande tillverkare med en tankkapacitet på 0,7 liter. Tankens läge är lägre, det finns en manuell justering av materialtillförseln och sprutkraften, samt skydd mot föroreningar, damm, fukt.

Axelrem ingår. Enhetens särdrag är jämnt materialflöde, liten storlek och noggrann färgfördelning. Nackdelar - bristen på en reservtank och uppvärmning av fodralet under långvarig drift.

Bild
Bild

Fubag EasyPaint S500 / 1.8 - en nätverksmodell för att måla väggar inne och ute, samt garage. Har en effekt på 600 W, har en luftprincip för drift. Den har en kapacitet på 0,27 liter per minut och är utrustad med en halvliters tank.

Väger 2,5 kg, arbetar med material med en viskositet på 20 din. Det har inte filter, men det sparar färg- och lackförbrukning och är kompakt. Den sticker ut för sin låga ljudnivå under målning.

Bild
Bild

ELITECH KE 800P - kraftfull (800 W) luftnebulisator med en kapacitet på 900 ml per minut. Den har en tankvolym på 800 ml, väger 2, 7 kg och används för att spruta färgkompositioner på inre och yttre väggar.

Designad för tjocka material, har en viskositetsgräns på 80 din. Utrustad med en bärrem, kännetecknas den av en enhetlig täckning av baserna och är ekonomisk vid användning av vätskan som används. Den enda nackdelen är ofullständig produktion av material från tanken.

Bild
Bild

Hur väljer man?

För att välja en kvalitets- och praktisk elektrisk färgsprutmodell för hemmabruk eller professionellt bruk måste du tänka på ett antal faktorer.

Det är nödvändigt att börja med tillverkaren, pris, karossmaterial, nodalement. Dessutom är viktnyanser produktens dimensioner, dess vikt och användarvänlighet.

När du väljer mellan pålitliga leverantörer bör du titta noga på tillverkare med ett bevisat rykte och recensioner som lämnats om märken av riktiga köpare. Varumärkena Wagner, Bosch, Zubr, Stavr, Sturm, liksom tidigare beskrivna företag sticker ut från en bred lista över varumärken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När de väljer typ av mat tar de hänsyn till sina egna preferenser . Varianter av nätverkstypen är flyktiga, men kan fungera i en storleksordning längre än analoger på batterier. Om detta alternativ är valt, var uppmärksam på kabelns längd (ju längre den är, desto bättre).

Bild
Bild

Batterimodeller är mer praktiska att använda, men deras effekt är mycket mindre. I genomsnitt kan de spruta färg i högst 30 minuter. De är ofta tyngre på grund av tillgängliga batterier.

Bild
Bild

När du väljer en produkt, ta hänsyn till kraften, i kombination med sådana egenskaper som förbrukningen av färgämnet, storleken på munstycket. Som regel, ju mer kraftfull sprutpistol, desto högre prestanda och desto större vikt.

Om du vill ha ett bra och kraftfullt alternativ för hemmabruk är det värt att köpa en 300-600W enhet. Professionell utrustning har hög effekt (upp till 1000 W och mer).

Bestäm typ av pump, utgå från bekvämlighetshänsyn. Alternativ av fjärrtyp ser ut som dammsugare. Dessa är golvtyper av modeller som underlättar vikten på mastern. Med denna färgning hålls bara själva pistolen i deras händer.

Bild
Bild

Produkter med inbyggd pump kräver skicklighet. De har en stabil facklaform, men när du arbetar kan du inte undvika färgdimman, vilket är dåligt när du målar i slutna rum.

Bild
Bild

Det är viktigt att bestämma tankens volym. Om det är tillräckligt försvinner behovet av konstant tankning. Så det blir möjligt att förkorta arbetstiden och täcka ett stort område i taget. Det optimala värdet är 1-2 liter.

Alla sprutpistoler är inte lika bra på att spruta material med olika viskositet . Indikatorer 20-30 din indikerar att modellerna är avsedda för sprutning av primers, antiseptiska blandningar samt flytande färgämnen. Viskositetsvärden för tjocka material är från 40 din.

När de väljer en modell av en färgspruta uppmärksammar de kompatibiliteten med specifika ämnen. Alla enheter kan inte distribuera tjock fasad och oljefärg korrekt.

Det är bäst att köpa en produkt med justeringsalternativ .… Till exempel, för versioner med en intern pump, kan dessa ha alternativ för att justera färgtillförseln, liksom flänsformen.

Externa fläktar har alternativ. Detta är vanligtvis inställningen för munstycksdiameter, luftflöde och tryck. Dessutom är vissa sorter utrustade med snabbstädning.

Bild
Bild

Användningstips

För att ytfärgningen ska vara enhetlig och effektiv är det nödvändigt att använda den köpta enheten korrekt.

Bild
Bild

Innan du förbereder den förberedda basen är det nödvändigt att täcka med en film allt som kan bli färgat på grund av att färgen har satt sig. Det är inte värt att börja arbeta utan skydd. När det är nödvändigt att delvis måla ett föremål, tar de en film och maskeringstejp, skapar de nödvändiga konturerna med deras hjälp.

Om arbetet planeras inomhus måste du ta hand om ventilationssystemet. När hon inte är där öppnar de fönster eller dörrar. Glöm inte heller skyddsmedlen.

Bild
Bild

För att beläggningen ska vara enhetlig och av hög kvalitet måste du undvika vanliga misstag

  • För bra färgfördelning, använd ett munstycke med en mindre öppning … Innan arbetet är det nödvändigt att kontrollera om enhetens öppningar inte är igensatta.
  • Vid sprutning av dålig kvalitet måste munstyckena sköljas eller rengöras . Ibland är lösningen att tillsätta vätska.
  • För att förhindra bildandet av en färgdimma är det värt att minska trycket . Förutom denna inställning är det nödvändigt att byta ut munstycket, ändra diametern på dess hål.
  • Om vätskan inte sprayar måste du demontera sprutan … Det är troligt att filtret är trasigt eller att munstycket är igensatt med stora slipande partiklar av det använda materialet.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra att sprutpistolen täpps till måste du ibland späda ut färgen.

Bild
Bild

Läs bruksanvisningen innan du använder enheten . Efterlevnad av alla regler bidrar till högkvalitativt arbete och förebyggande av haverier.

Titta på färgpaketet innan du använder sprutpistolen. Det bör säga om den är kompatibel med den här modellen. Därefter omrörs vätskan noggrant, varefter en del hälls i en separat behållare.

För att förhindra sammanbrott filtreras det, varefter det hälls i sprutpistolens behållare. Du måste fylla tanken med 2/3 med kompositionen, sedan måste du kontrollera inställningarna. För att göra detta, ta en tidning och applicera ett lager färg direkt på den.

Var uppmärksam på viskositeten innan du målar. För tjockt material kommer inte att fylla sprickorna och förstöra utseendet på den färdiga beläggningen. Lösningsmedlet väljs utifrån typen av färg. Till exempel används torkningsolja för olja och destillerat vatten för vattendispergerat vatten.

Dra för mycket färg, justera skruven. Det är också värt att justera luftflödet till sidostrålarna. I ett litet område bör lufttillförseln minskas.

Efter att du gjort inställningarna, ta på dig specialkläder, andningsskydd, skyddsglasögon och handskar . Sedan går de till jobbet.

När du målar ytan, håll avståndet från sprayhålet till basen som ska trimmas. Minsta avstånd bör vara 20 cm. Vid lägre värden kan dropp inte undvikas.

Bild
Bild

Att öka avståndet kräver mer färg. Måla bör utföras med verktyget vinkelrätt mot ytan som ska trimmas . Handrörelser ska vara enhetliga.

Sakta inte ner eller påskynda rörelsen hos färgpistolen. Väggarna är målade i ränder uppifrån och ner. Varje nästa remsa bör överlappa den föregående något. Efter det första lagret måste du applicera ett annat lager av material. Omfärgning utförs inte tidigare än torkningen av det första lagret.

Bild
Bild

När du målar trä bör handrörelser vara längs med säden. Detta kommer att bevara trädets naturliga mönster.

Rekommenderad: