Hakade Murslev: A1 Och A2 Kammar, Andra Limkammar. Hur Väljer Man Dem För Vägg- Och Golvplattor? Tandens Mått

Innehållsförteckning:

Video: Hakade Murslev: A1 Och A2 Kammar, Andra Limkammar. Hur Väljer Man Dem För Vägg- Och Golvplattor? Tandens Mått

Video: Hakade Murslev: A1 Och A2 Kammar, Andra Limkammar. Hur Väljer Man Dem För Vägg- Och Golvplattor? Tandens Mått
Video: Så kan du slippa borren när du måste laga hål i tanden - Nyheterna (TV4) 2024, April
Hakade Murslev: A1 Och A2 Kammar, Andra Limkammar. Hur Väljer Man Dem För Vägg- Och Golvplattor? Tandens Mått
Hakade Murslev: A1 Och A2 Kammar, Andra Limkammar. Hur Väljer Man Dem För Vägg- Och Golvplattor? Tandens Mått
Anonim

Användningen av konstruktionsverktyg är en integrerad del av renoveringsprocessen, så du måste välja rätt. Arbetshastigheten och deras kvalitet beror på produktens kvalitet och det korrekta valet av alternativet. Nästan varje reparation är inte komplett utan att sätta kitt på väggarna, för vilka en spatel krävs. Bekvämligheten och enkelheten med det här verktyget gjorde det möjligt att använda det också för andra uppgifter. En av sorterna är en hackad murslev, dess egenskaper och egenskaper kommer att diskuteras nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Hakade murslev är relativt nya. Tidigare måste läggning av kakel och andra beläggningar manuellt jämna ut limmet eller cementen, vilket tog mycket tid och ansträngning. I detta avseende skedde omvandlingen av en konventionell spatel till en hackad.

En hackad murslev, kallad "kam", har ett handtag som en konventionell murslev och en arbetsyta, vars en eller flera sidor presenteras i form av tänder. Du kan använda en kam:

  • för att lägga kakel på väggen;
  • för att lägga kakel på golvet;
  • att skapa en mosaik;
  • för placering av linoleum;
  • för att skapa ett självutjämnande golv.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare den hackade sparkeln limmassan appliceras jämnt på ytan, så att plattorna kan läggas snyggt . På grund av plattornas olika storlekar och vikter är det viktigt att välja rätt verktyg för att arbeta med det. För golvlim är det värt att använda en kam med stora tänder, eftersom du behöver mer lim; för arbete på väggen kan du ta en murslev med en mindre hackstorlek för att fördela kompositionen i ett tunt lager. Verktyget med de största tänderna krävs för luftbetong eller tunga plattor.

Den främre versionen av spateln beror på storleken på efterbehandlingsmaterialen och deras vikt: ju mindre och lättare de är, desto tunnare blir det självhäftande lagret och vice versa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tapparna kan graderas i storlek från 2 till 20 mm , formen händer rektangulär, halvcirkelformad och triangulär . Själva spateln kan vara rektangulär eller i form av en murslev, enligt materialet - metall och plast.

Genom att använda en hackad murslev är det möjligt att:

  • lägg ut kakel eller annat byggmaterial så jämnt som möjligt, jämnt fördela limkompositionen;
  • utföra arbetet så snabbt som möjligt;
  • uppnå god vidhäftning till ytan på grund av den optimala mängden lim på den;
  • minska konsumtionen av lim för arbete.
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Med tanke på det stora sortimentet av hackade murslev är det viktigt att välja rätt, inte bara formen, utan också versionen av verktyget, baserat på beteckningarna på den. Varje verktyg har sin egen bokstav och siffra.

Det alfabetiska värdet anger produktens form och siffran anger tändernas storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns sådana bokstäver:

  • A;
  • B;
  • C;
  • S;
  • R;
  • M.

Varje bokstav är skalad för att ange storleken på murslevtänderna. Till exempel är A1 och A2 triangulära tandverktyg, där tandbredden i det första fallet är 0,6 mm, och i det andra är det 1, 2; Dessutom skiljer sig andra parametrar också: sänkningens bredd är 1, 4 och 1, 8, fördjupningens djup är 1, 1 och 1, 5, skårvinkeln i båda versionerna är 55 °.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den kammade spackeln märkt A har de minsta triangulära skårorna; sparkelmärket B har större tänder. B1 har en tandbredd på 2, 7, en kavitetsbredd på 2, 3, ett kavitetsdjup på 2, och samma 55 ° lutningsvinkel som i sparkeln med bokstaven A.

När du väljer en högkvalitativ och bra spatel är det viktigt att veta vilka markeringar som kan anges på den . För produkter med bokstaven A finns försäljningsverktyg med siffrorna 1, 2, 3, 4, 5. Spatlar med bokstaven B har ett större urval: på hyllorna kan du se produkter med siffrorna 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 och 17.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kammen med bokstaven C har en fyrkantig form, bland sortimentet kan du se produkter med siffrorna 1, 2, 3, 4, 5. Verktyget med bokstaven S har en triangulär form, men utan luckor. Det kan finnas produkter till salu med siffrorna 1, 2, 3, 4. Spateln med bokstaven R har rektangulära tänder med regelbunden och oregelbunden form. Bland alternativen kan det finnas siffror 1, 2, 3. Halvcirkelkammen representeras av beteckningen M1.

För att veta för vilka material du ska använda den eller den här spateln måste du förstå vad som är särart med varje alternativ.

Bild
Bild

Efter tändernas form

För närvarande finns det 6 typer av hackade murslev som kan användas för reparationsarbete. Var och en av dem skiljer sig i tändernas form.

  • A - formen på tänderna är triangulär, luckorna mellan dem är minimala. Detta verktyg anses vara universellt, med dess hjälp kan du utföra det mesta av reparationsarbetet.
  • B - Tänderna är också triangulära, men gapet mellan dem ökar, vilket gör att mer lim kan appliceras.
  • C - produkter med fyrkantiga tänder. Denna murslev används för att lägga kakel.
  • S - formen på tänderna är triangulär, det finns inga luckor mellan dem. Används för att lägga PVC -plattor.
  • R - tänderna är rektangulära, formen är annorlunda. Den kan användas för att lägga stora plattor på ett ojämnt underlag och applicera mer lim på ytan.
  • M - halvcirkelformad form av tänderna. En sådan kam behövs för installation av ett varmt golv, när arbete utförs med en betong eller syntetisk bas, som sprider sig starkt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan korrekt bestämma formen på tänderna baserat på det byggmaterial som arbetet kommer att utföras med. För att denna process ska gå så effektivt som möjligt är det viktigt att välja rätt storlek på tänderna.

Till storlek

När du väljer rätt utrustning för arbete är det viktigt att navigera i vikten och dimensionerna på byggmaterial som kommer att användas i reparationen. Det rekommenderas att köpa en spatel med samma bredd som plattan för att minimera kostnaden för lim, göra processen mer bekväm och påskynda takten.

Bland de mest populära och efterfrågade modellerna är det värt att lyfta fram följande:

  • 0,6 och 1,2 mm - det här är produkter med de minsta tänderna, så att ett tunt lager lim kan appliceras för dekorativt arbete;
  • 3 mm - den optimala storleken på tänderna för att lägga glas eller keramiska mosaiker;
  • 4 mm - lämplig för att lägga små plattor, högst 12x12 cm;
  • 6 mm - är den mest populära och mångsidiga, eftersom den är lämplig för att arbeta med kakel i alla storlekar upp till dimensioner på 20x20 cm;
  • 8 mm - en spatel för att lägga kakel upp till 30x30 cm;
  • 10 mm - en kam för att lägga tunga plattor med en tjocklek som inte överstiger 10 mm;
  • 12 mm - murslev för att lägga de tyngsta plattorna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tändernas höjd spelar en viktig roll för kvaliteten på jobbet. Om mängden lim är liten, kommer plattan inte att fästa bra och kommer att falla av med tiden. När för mycket lim appliceras på ytan är det svårt att rikta in plattorna, och den färdiga ytan kan ha fel. Dessutom torkar en sådan komposition mycket längre.

För att kontrollera om spateln är korrekt vald är det nödvändigt att applicera en liten mängd av kompositionen, fästa brickorna och trycka: om mycket lim kommer ut betyder det att kammen har för hög tandhöjd; om det inte finns något lim alls kan det vara värt att öka tändernas storlek. Nybörjare rekommenderas att prova den 600-märkta kammen, som är lämplig för de flesta jobb.

Bild
Bild

Det är bäst att ha 2-3 spatlar för att ändra dem beroende på storleken och tjockleken på brickan du ska arbeta med.

Efter tillverkningsmaterial

Till salu hittar du hackade murslev av två material

  • Metall - spatlar är gjorda av rostfritt stål, de är hållbara, slitstarka, inte rädda för korrosion. Tänderna på en sådan produkt deformeras inte, vilket gör det möjligt att jämnt fördela kompositionen över ytan, och detta är mycket viktigt i processen för att lägga kakel och andra byggmaterial. Kostnaden för en sådan produkt är ganska hög.
  • Plast - en plastspackel är en billigare ersättning för en metall. Den är lätt, kan tillverkas i olika färger, ha vilken form och storlek som helst. Nackdelarna inkluderar produktens skörhet. Med tiden börjar tänderna böja sig, vilket förhindrar att limmet sprids jämnt över hela ytan. Ett annat stort problem kan vara trasiga tänder, vilket kommer att förstöra arbetsflödet helt. Du kan använda sådana spatlar för engångs och små arbeten, de kommer inte att fungera under en lång livslängd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man en kam?

För att välja rätt hackad murslev som passar kvalitet och användbarhet är det viktigt att veta vad man ska leta efter. De viktigaste faktorerna är följande.

  • Spatel storlek - Det är optimalt om kakelens och verktygets dimensioner är desamma. Om du inte har de nödvändiga produkterna är det bättre att ta en större spatel.
  • Hantera komfort - handtagets storlek, form och material bör vara lämplig för den person som kommer att arbeta med det. Med ett felaktigt valt verktyg, där handtaget kommer att vara litet eller omvänt, långt, oregelbundet i form eller ha andra brister, kommer arbetet att sakta avsevärt, dess kvalitet kommer att drabbas. När du väljer mellan ett trä- och ett plasthandtag är det värt att ta plast, eftersom det är lättare, bekvämare och mer praktiskt.
  • Styvheten hos produktens bas - för bekvämt arbete bör huvuddelen av spateln böjas något. För hårda eller mycket mjuka verktyg är obekväma att arbeta.
  • Pris - det är bättre att göra ett val mot dyrare produkter, men det är inte nödvändigt att titta på märken - där kommer priset att vara för dyrt. Med fokus på de viktigaste indikatorerna på kvalitet och bekvämlighet kan du hitta det bästa alternativet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

Att arbeta med en hackad murslev är inte särskilt svårt, men det finns olika tekniker för kakelläggning

  • Applicering av limlösning på basen , där brickan ska limmas.
  • Fördelning av lim över kakel , utjämning med en sparkel och läggning på ytan.
  • Applicera limmet på arbetsytan med en spatel , hålla limmet med ett tandat verktyg och applicera den borttagna bollen på brickan. Det är nödvändigt att ta bort limmet från plattan med en fintandad spatel och lägga plattan på ytan i denna form.

Plattor kan läggas med någon av ovanstående tekniker. Det första alternativet är det snabbaste och passar både amatörer och proffs. Den andra är längre, men låter dig uppnå ett snyggt resultat. Med den tredje metoden kan även mycket tunga brickor fixeras säkert utan att skapa tomrum under. Valet av installationsmetod görs av befälhavaren själv, baserat på tillgången på tid för reparationer, kvalifikationer och omfattningen av arbetet.

Rekommenderad: